Friday, January 30, 2009

M A L A S


malas betol nk layan!!!

mmm.. tiap org msti ada 'kemalasan' tertentu kan.. it's ok as long tak susah dan sakitkan ati org lain. mcm myself pn byk gk bnda yg malas nk buat. tp i'm pretty sure those things tak melibatkan org lain but only myself.. antaranya:


i.buat kerja (master project)
bnda ni kalau mls nk buat tak effect sape pn.. the worst effect adalah berhenti master study tanpa lulus. kick out la. dan give a bad name kat Supervisor and after that he will not looking at me anymore. no matter what.


ii.makan
nk makan pun malas kn. dah duduk sorg mmg mls nk gi mkn unless sgt2 kebulur. kalau tak hadap je la biskut kering cicah milo or tea o. so far dgn kemalasan ni tak lagi menyusahkan org lain sbb perut ni susah nk masuk angin. kalau time tak biasa mkn tiba2 mkn lg masuk angin ada la.. huhu..


iii.mandi
opsss.. ni rata2 girls next to me mmg mcm ni. mandi sehari 1 x je. jimat air.. lgpun toilet sgt jauh dr bilik.. hehe.. kalau rs melekit badan baru mandi lg.. mm tak pe la mls nk mandi pn bkn ade org nak cium.. for the time being la.. tak susahkan org lain kn


iv.cuci pakaian
mmg mls nk basuh guna tgn.. akn kumpul smpai penuh baldi baru basuh guna mesin yg kena isi coin RM0.50 x 4. so kalau basuh guna mesin skit2 rugi kn. tp biasanya wlaupun baldi overload tp masih ada pakaian yg masih suci utk dipakai. so tak susahkan sape2 nk kena pinjam baju org or what..


v.refill petrol
guna pndai tp nk refill petrol sgt mls. dah jarum meter betol2 kat merah baru kelam kabut nk kuar. tp tu pn tak penah lg smpai E terus..



see.. those things langsung tak melibatkan org lain.


tp mcm mane kalau bnda yg mls nk buat tu libatkan org lain.. mcm:


i.basuh pinggan/mangkuk/cawan
dah pndai guna bnda2 dia atas tak reti nk basuh sendiri. kalau bnda tu kita punya tak pe. ni dok tmpt org tak reti nk cuci blk. so when the owner nk guna TERPAKSA basuh dulu. in this case the quantity of the item is 1 for each. dok hostel single kn mane ada byk mcm kat umah..


ii.kemas katil
mmg ada spesis anak dara/gadis yg pemalas kemas katil lepas bgn dr tido. tp klu itu bilik sndri lantak la kn. xde sape nak kesah. ni dok bilik org tak reti2 nk kemas ke..


iii.masak air
dah reti minum tak reti2 nk masak balik air ke.. kalau minum skit2 tak pe.. ni smpai isi air dlm tumbler dia nk bwk gi keja.. dah tu kettle biar kosong tak tgk tuan punya tmpt tu tumbler kosong.. tak ke susahkan org bila org tu nk minum air


fewhhh...


those 3 things nmpk sgt remeh kn..


for 1st and 2nd time may be kita tak kisah.. insyaAllah dpt pahala bila tolong buat bnda2 kat atas ni..

but if it happen almost everytime they come to ur place msti kite bengang and made a wish "jgn la dtg. nyibuk je" and sometimes lg dasat, u show ur uncomfortable face when they come but still, they don't understand.. so at that moment, bila 'tolong' buat bnda2 tu dengan ati yg membungkam dan TERPAKSA bermakna tak ikhlas. so penat dpt pahala tak dpt..


sigh



ps:nmpk cerewet dan berkira kn..

Thursday, January 29, 2009

My Boss My Hero

Currently layan cita Jepun.. actually dah lama burn tp baru leh main kat laptop..

mls nk story pjg2.. sila la baca sinopsis yg ada.. if interested cari la kat kedai or download je.. huhu...

pelakon utama..



Synopsis

Sakaki “Tornado” Makio (Nagase Tomoya), the tough 27-year-old wakagashira (young master) of the Kantou Sharp Fang family loves alcohol, fighting, women and pudding. However, he is a high school drop-out and by academic standards, pretty dumb. He is illiterate, extremely bad at math and cannot even fully write his name in kanji. His father (Ichimura Masachika), who is also the family’s oyabun (boss), worries for the future of his son and his organization as he wishes for Makio to succeed him. He decides to force his son to return to high school to receive his diploma. He asks an old friend who happens to be the principal (Iwaki Koichi) of a nearby school to admit Makio. If Makio doesn’t graduate, the position of boss will be given to his younger brother Mikio (Kikawada Masaya).

Furthermore, he must pose as a 17-year-old during school hours and in the presence of any classmates or teachers outside of school. If his cover is blown, it would be the end of his high school career as well as his hopes to become boss. Things start out rough and tough as Makio’s violent temper is tested. As the lessons and days go by he learns there is much more to school than just tests and studying.


Reviews: mmg syok. cita Jepun jrg mengecewakan.. bkn cita cinta kontrak mcm Korean~tp layan gk atau cita rebut harta n iri hati mcm Indonesia~x leh nak layan.. hero dia mmg sgt matured tp ada iras Faizal Tahir sikit.. kalau tak setuju just abaikan je.. its my opinion.. heroin dia comei~kalau tak comei xkn jd heroin kn.. pengajaran yg leh di ambil dr cita ni.. sementara usia masih muda guna la peluang belajar sebaiknya. dah tua nti nk menyesal pun tak berguna.. tp kalau dah hati batu kita ckp ape pun dia wt dek je kn.. hero tu snggup belajar pun sbb syarat kalau dia nk jd boss.. klau tak jgn harap la.. so utk berjaya kena ada matlamat..

mmm.. dgr2 ada Part 2.. nk kena cari ni..

Wednesday, January 28, 2009

Penyejuk Hati

ptg td tgh tdo dpt mms dr ijai

azief dah muat pakai baju yg auntie beli kat Sabah
oppss... bkn muat tp dah leh pakai..
dulu baju tu besar skng dah leh pakai sbb dia dah bsr
klu dah muat tu mcm dulu dia gemok skng dah kurus
tol kn.. hehe...



ini lah baju dr KK
smlm akk blk Penang so mak la jg azief..
huhu.. pengalaman sungguh

auntie ni time azief cool auntie pn cool la..
tp bila dia dah wt perangai auntie pn wt perangai gk
smpai ibu (panggilan nenek utk my mom) ckp "cmne ada anak nti"
"org belasah je" auntie jwb..
huhu ganas...

ms bg dia mkn leh lak dia main tepis mangkuk
auntie dia dgn grgnya marah dan pukul tgn dia
ye la karang kalau tumpah sape yg susah
auntie gk yg kena kemas kn..huhu

garang ke cmtu..

ngn budak2 ni bkn leh manjakan sgt
bkn x leh manjakan tp berpada la
jgn smpai menyusahkan diri sendiri..


ape yg di maksudkan dgn menyusahkan diri sendiri??

azief dah leh berjalan.. tp tak tegap lg la
klu dia nk laju dia merangkak je sbb jln lg lambat.. huhu
masa dia dah start jln tu umur lom smpai 1 tahun
dlm 11 bulan lebih kalau tak silap
laju kn
certain budak dah 1 tahun lebih pn tak leh jln lg

faktor utama dia..
budak tu di dukung spjg masa..
tak lepas langsung
cmne la budak nk belajar
pastu bila anta nursery susah org yg jaga tu sbb budak dah biasa dukung
tido pn kena atas pangku gamaknya
tak ke susahkan org yg jaga nti
klu jg sndri tu lain la
tu pun susah gk time nk wt keja umah
anak nk berkepit je

tak ke menyusahkan diri sendiri namanya ni..


waaa... saya berkata2 seperti byk pengalaman..
kdg2 kita tak perlu alami utk fhm.. tp sekadar memantau dan perhati pn leh fhm..



anak penyejuk ati.. tol kan
wpon he's not my son tp ms main dgn dia mmg sgt relief.. hilang sgla mslh.. just can't wait until GOD gives us ours..




smga bila masanya tiba kami akan mendidik amanah kami sebaiknya.. GOD bless..

Tuesday, January 27, 2009

GONG XI FA CHAI



Untung tol Malaysia terdiri dr pelbagai bangsa. bila org Muslim raya, bangsa lain cuti. org China raya, org Melayu lg beria cuti. huhu.. mane x nya. ms blk KL utk CNY aritu bus penuh dgn org Melayu.. tu yg heran tuh.. tiket pn sold out dgn sgt pantas. ms beli tiket 2 or 3 weeks b4, tiket 23hb n 24hb already sold out. nk x nk blk awl la. 22hb dah naik bus.. huhu.. org kn ada share ngn Dr. so sesuka ati je la.. hehe.. tp at last baru taw. rupa2nya minggu CNY ittew adalah mid semester break. patut la laju tiket abis.. huhuhu

so dikesempatan ni nk ucap GONG XI FA CHAI kepada kaum China.. smga berbahagia selalu..

ps: perayaan bangsa dibolehkan ucap slmt tp tak leh kalau perayaan agama.. ada org yg x phm bnda nih..

Monday, January 26, 2009

Happy 1st Birthday

Happy Birthday To You~~
Happy Birthday To You~~
Happy Birthday To Azief~~
Happy Birthday To You~~~~~


tanggal 23 Januari 2009, genap la 1 tahun kelahiran muhammad hezri azief yg membesar dgn pantas, sihat dan bijak. smga ia nya kekal hingga dewasa dan jd insan berguna..


the celebration was held 24hb Sabtu kat umah akk kat Subang..


sape yg potong kek.. birthday boy ke papa.. hehe..


yummy.. look delicious right?


sorry byk2 ye takcik sbb auntie x bg ape2
x smpt nk beli gpon baju aritu pn x pakai lg kn

waahh.. auntie yg sgt berjimat cermat.. hehe.. stingy
erk.. tidak..
tak taw nk beli ape..
pakaian mama dah beli soo much kn
kasut pak long dah beli..
mainan azief bkn taw main lg
jahanamkan je nti.. tu membazir namanya

so auntie x taw nk bg ape..


tp ni auntie rajin ckit collage kn pictures spjg 1 tahun ni
dr mata sgt sepet, rambut pn xde, tdo je keje
smpai la rambut dah lebat, gigi pn dah tumbuh 7 btg, leh berjalan dan dah phm n ajuk org ckp..
actly x byk koleksi gmbr pn.. mama lg byk kn..





ps: azief dah isap jari kaki mknanya nk dpt adik eh.. huehuehue

Wednesday, January 21, 2009

Life's Update

Hi..
lamanye tak update..
actly lama gk tak gi lab
terperap kat bilik siapkn thesis report..
wifi pn xde line so dgn semangatnya leh la wt keje kat bilik
kalau x hampeh gk la..

FYI mr hubby yg dirindui telah selamat smpai di KK pd 14Jan08
ktorg smpt jupe and spent time 2,3 ari gk la b4 pemergiannya..
skng ni beliau tgh belayar wt testing senjata
ptg krng balik base la.. windu la.. huhu

kesuntukan ms ni..
tgh rajin membuat keja
wallaweh.. saya telah berubah.. hehe..
perubahan yg bersifat sementara *tet*
kalau nk azam tercapai kena berusaha
BERUSAHA!!!

Thursday, January 8, 2009

berita sedih

Sob! sob! sob!

semalam signal dah kuar
dan dgn segala hormatnya diumumkan
Tn Yusairi akan ke KD Pahang.. bukan kat Pahang
KD Pahang ni kat KK, Sabah..
kapal yg B naik ms OJT sebelum ni


abes punah sgla angan2 ktorg.. *sigh*


B perlu melapor diri kat KK pd 15012009 ni..



ape2 pun ktorg tetap bersyukur dengan sgala yg Allah SWT dah tetapkan
inilah rezeki kami
insyaAllah sgalanya ada hikmah disebaliknya

ms mula2 b suruh teka dpt mane tu mmg la hrp kat Semenanjung je
tp dah rasa kemungkinan BESAR B dpt kapal lama blk sbb ada org kapal tu (AWO ke ape) yg call ckp B akn ke sana blk
wpun B no 2 dlm ranking trainees utk kursus tuh n sptutnya dpt kapal power la~kata mr hubby la
tp nk buat mcm mane maybe ada org kapal KD Pahang yg dah berkenan kat B n panggil B pegi sana blk..

"tu la sape soh rajin sgt. sape suruh jd best trainee ms kat kapal tu.." luah ati ku.. huhu..

xpe la.. InsyaAllah ktorg akn PJJ utk beberapa jngka ms je lg..

doakan la supaya project master ni leh siap seperti yg sepatutnya dan saya akan follow husband ke KK...


jd org Sabah la nti..


one more thing.. angan2 utk snorkeling kat pulau2 kat KK akn tercapai.. InsyaAllah
bisnes jugak leh diteruskan.. mari2..



ps:smpt tak jupe B b4 B fly ke KK

Friday, January 2, 2009

Lumut~Pangkor

Krismas yg lepas saya telah menjejakkan kaki ke Lumut buat kali ke-3.. 1st ms trip UTM 4, 5 thn yg dulu.. 2nd ms anta Farid blk Lumut ms raya haji, wpon tak singgah lama.. n kali ni lama gk la bercuti smpai Awal Muharam.. seksok klu mr hubby dpt posting Lumut pemergianku ke Lumut takkan terkira lg.. huhu...

Geng, kalau korg ada jupe siput mcm dlm gmbr bwh ni mksudnya korg dah smpai bndar Lumut taw!! Rasanya kat Lumut je ada siput besar gedabak mcm tu. leh iktiraf siput terbesar di dunia gk la.. yeke?? sure ke kat tmpt lain xde?? mmm...

ni view di siang ari..


Sepanjang 5ari 4mlm kat sn byk gk tmpt yg ktorg gi.. the most visited place adalah Lumut Waterfront.. kalau mlm lg cantik.. mmg happening la. lebih kurang mcm Danga Bay la.. ape?? tak taw Danga Bay ktne? Kalau tgk
Dunia Anita msti taw punya.. hehe.. kat JB laa.. off topic plak.. back to the topic hoccay..

Kat Lumut brg yg murah2 adalah mknn laut.. mcm sotong yg nipis2 ade gula tu.. ape nama dia ek.. ikan masin pn murah2.. tp ms blk Jb aritu tak beli ape pn.. alasan.. beg berat.. pmls betol.. huhu...

Yok cuci mata ckit ngn gmbr2 kat Waterfront tuh..

mcm airport kn


tulang ikan paus kot.. hehe


ni ekor ikan paus


ketam dan kerang yg besar..


Ktorg ada gk gi Teluk Batik.. rmai betol manusia.. almaklumla cuti skola kn.. tp ktorg gi sn sbb nk buang ms je.. tak taw nk gi mane.. smbil2 cuci mata.. huhu.. seb baik takde minah salih berjemur kalau tak free2 je kurang pahala.. huhu...

matari terbenam yg cantik


ni pn kat Teluk Batik



Sehari sblm balik Jb smpt gk gi Pangkor.. balik ari je.. tak bermlm pn.. tak mampu la... tp dok sana x smpai sehari pn rs mcm dah puas jln.. ktorg sewa motor n round 1 pulau tu buat 1 round stgh.. ptt sewa motor sehari RM25 tp ktorg kena RM50 sbb time cuti.. siot betol.. tp nk tak nk mmg kena sewa gk kalau tak dok je la dpn jeti tu.. paling2 pn leh jln gi town je la.. hehe..

Pengalaman yg tak leh dilupakan ms kat Pangkor tu adalah.. guess what? hehe.. saya dgn tak berapa bergayanya telah menjalankn aktiviti snorkeling dibantu oleh jejaka kesayangan hamba.. Cekgu ni dah selalu gi snorkeling kat KK dulu.. so agk terer gk la.. and it was my 1st time.. mmg huru hara ckit. tp seb baik la ada cekgu yg sgt penyabar n pandai berenang.. kalau tak dua2 lemas sbb anak murid asik tolak kepala cekgu ke dlm air ms nak naik.. hehe

At 1st kepala br tenggelam tak smpai 2 minit dah naik blk... alasan.. takot lemas n rs mcm sesak napas pn ada.. padahal dah pakai life jacket.. sgt tak yakin dgn life jacket tuh.. huhu.. sengal betol.. oppss teringat la kata2 seseorang ittew.. xkn ku lupa selagi hayat dikandung badan.. tp lama2 leh lak tahan lama ikot cekgu.. dok follow cekgu je.. mula2 ktorg agak kecewa gk la sbb xde ikan n corals yg cantik. rs mcm tak berbaloi je.. pas berehat jap ktorg nyelam blk n jupe tmpt yg not so bad la.. byk gk ikan cantik2.. tp coral xde pn.. pastu mr hubby dok bg ikan mkn roti.. saya hanya mampu melihat.. takot ikan gigit jari.. again.. sengal kn.. hehe..

Tp seriously pulau2 kat KK lg maha indah.. tak yah snorkeling pn leh nmpk dasar laut.. ikan dan coral yg sgt cantik.. hope leh gi sana lg n wt aktvkt ni.. ktorg nk jdkan snorkeling ni as our new hobby, bley?? nk jelajah seluruh pulau kat malaysia utk hayati keindahan ciptaan Tuhan.. hehe... nti ada ms nk cari n beli goggles sndri. xyah sewa, pakai bekas org lain.. tp kn.. mmm i admitted 1 thing la.. akk ckp goggles tu lg bsr dr mukaku yg comei ini.. hehe...

Ni dia map Pulau Pangkor.. utk pengetahuan semua.. kalau nk snorkeling bkn kat Pangkor itself. tp kena naik boat ke Pulau Giam dr Teluk Nipah.. sewa boat RM30 2 ways.. dan sewa goggles RM5 each.. waaa... promote tak hengat nih...



tiket RM10 2 ways.. worth it la..


ni la ferry yg ktorg naik..


2 ekor burung kat atas tu burung idop taw..


Sebelum terlupa.. ari Sabtu, a day b4 gi Pangkor ktorg dpt jemputan kwin kat Ipoh.. senior mr hubby ms kat KK.. spttnya ada kawad tp apakan daya dsbbkan ramai geng2 kwd takde n pihak pompuan pn tak nak tunggu lg so mjlis pn dimulakan.. so kesian.. teringat lak kat akk.. xpe la yg penting segalanya berjalan dgn lancar dan mudah2an jodoh berkekalan ke akhir hayat.. amiinnn..

pengantin perempuan yg sgt cantek..


yeaY.. saya jgk smpt jupe kwn2 yg bekeja kat Lumut.. antaranya Zira dan Jima.. ari Jumaat tu ada la terjumpa ngn Zira ms kuar dr mcD, pastu planned nk jupe both mlm pas blk dr Ipoh tp x jd sbb Zira bz meng'entertain' bf dia yg dtg dr jauh.. so planned again nk jupe mlm blk dr Pangkor.. n again.. x jd jgk.. smpt jupe Zira sat je sbb dia ada hal.. Jima lak tak leh dtg sbb ujan.. so the last day kat situ je la jupe Jima alone.. ktorg lunch together.. n smpt la mengabadikan saat itu setelah sekian lama tidak bertemu.. huhu..

Jima yg semakin kurus with me..


Compiled pix spjg di Lumut..


pandangan terakhir b4 blk Jb..


Geng.. korang kalau pergi Lumut don't forget 1 thing.. gi cari Mee Gulung.. 1 kedai je ada jual mee ni.. confirm takkan jupe kat tmpt lain.. promote lg...

Thursday, January 1, 2009

New Year 2009

Salam Maal Hijrah 1430 & Selamat tahun baru 2009 everybody..

Ape azam baru korang?
azam tahun lepas terlaksana tak?

Tp.. azam baru tak semestinya ms tahun baru kn
bile2 pun kita leh pasang azam
mcm saya sendiri pun dah lama takde azam pd tahun baru
perlu ke??


Tp tahun ni mcm ada azam baru.. byk lak tu
apa azamnya?
biarlah rahsia... hehe..
tak yah nak kecoh2 kot2 tak terlaksana nanti malu jdnya..
dah tercapai azamnya nanti baru leh dihebahkan..
tak perlu nk hebahkan sebenarnya..
cukup la sekadar memberitahu..

'Semoga kita semua mendapat apa yang dihajati.. Semoga ALLAH memberkati'

Related Posts with Thumbnails