Friday, August 28, 2009

Ceritera


Alhamdulillah.. kami telah selamat smpai di KK pd 26hb yg lalu. lama gk tak update since kat Tumpat aritu..


ini adalah disebabkan keadaan kesihatan yg tak mengizinkan. utk pengetahuan, sy demam sepanjang di umah en suami. bygkan, 6 ari kat sana terbaring je smpaikan en suami pn berjangkit. en suami start demam ari ke-2, rabu kat sana.. ari Jumaat tu dia kebah sikit. smpt gi Pengkalan Kubor.
~sy tak ikut.. sy lak ari Ahad mcm dah kebah sikit sj ikut gi Pengkalan Kubor, blk tu terus demam blk.. ye la baru nk baik dah berjalan kn..




on da way gi Pengkalan Kubor ni.. demam smpai sakit mata dgn gusi..


so sepanjang berpuasa kat sana ktorg tak dpt menikmati mknn yg best pn. ye la dah tekak tawar je. msk special2 pn x guna. tp ape yg sy sebut nk mkn semua diusahakan. tp nk buat mcm mane. jamah sikit je sbb tekak tak leh terima..


blk KL pastu pn tak gi mane2.. ingat nk jln2 gi SOGO ke... tp dah demam.. dok umah layan tv, azief dgn internet je la... sebut pasal azief ni, jom tgk...




ni adalah aksi2 beliau ms sy nk amik gmbr.. sy sebut
"smile, smile" dia pun sbut gk. mmg cpt tgkap ape org ckp. bdk tgh membesarkn.. pastu bila org lain takde kat umah dia suka sgt ikut sy ke mane je.. pastu bila sy ckp "mengekor je". dia ckp blk "eko".. bijak2.. huhu..


azief ni tkut dgn pak lang@alang dia.. smpai alang sikat rambut dia, keras je kepala. kalau org lain maunye dah lari.. pastu bila alang dia potong kuku dia, dia duduk diam2 smpai meleleh air liur.. tak bernafas agknya duk atas pangku alang tu.. lawak tul.. kalau teringat benda ni msti gelak sndri.. hehe...




dia bkn nk sgt dgn alang ni.. tp disbbkan tmpt dia dlm keta mmg kat depan, so nk tak nak dia bertahan gk la.. hehe.. ni ms ktorg kuar gi beli brg nk msk.. papa azief yg drive..



OH YA!!! ms kat Kelantan 2x ktorg gi klinik. mula gi Hospital Tumpat rabu mlm tu sbb B muntah dan sesak nafas.. tp biasalakn gomen, bg sy panadol 4 biji je.. MA tu soh dtg blk amik antibiotik esoknya kalau tak ok lg. B dpt bantuan pernafasan guna gas tu jap.. ~xtaw pe namanye..


esoknya masih tak ok lg.. ktorg gi klinik swasta.. amik injection. dpt ubat2an.. charged RM84 for two.. tp baiknya kejap je. mlm demam blk. dasat tol demam kali ni.. abah dah sibuk tnya pregnant ke.. tak brani nk jwb sbb lom time period lg..


blk KL gi Klinik Kesihatan Pantai dgn Azim. B tak mo ikut.. dpt ubat byk lg. siap cek darah sbb demam lama sgt. tp Alhamdulillah xde ape2..


ok2.. cita psl bnda lain lak..



blk KL dr KK aritu ktorg ada beli lobster dgn udang harimau 1kg each yg dah siap beku kat airport.. ada org sibuk suh beli 3 ekor lobster.. ingat ada yg mengidam.. hehe.. tp mmg nk beli pn utk fmly kat KL.. fmly Kelantan tak smpt takut smpai sana dah busuk..


so dah ada lauk special ni, nk msk pn kena special sikit la.. so dgn adanya dua org chef kat umah tu so udang2 tu dimasak tiga rasa oleh chief chef Yusairi, dibantu oleh chef Along Hasri, dan ditolong lg oleh sy.. hehe..


ni dia lobster mentah


udang harimau..


lobster dan udang harimau masak tiga rasa.. yummy..


hari last kat KL dan pertama buka dgn fmly sy ktorg berbuka kat umah abg gg.. kak long msk ikan patin dgn talapia kot.. sy x mkn pn ms buka tu.. just mkn bubur lambok je sbb tak lalu.. tp tapaw utk sahur lauk dr umah abg. sahur baru mkn. sahur ni br ada selera mkn. sbb dah nk blk KK dah... nti bila lg dpt mkn mskn mak.. pas sahur terus gerak ke KLIA.. flight seawal 730am..

Wednesday, August 19, 2009

Jelajah Malaysia


huhu..

poyo gila tajuk.. hehe..


utk yg belum tahu, my husband and i skg berada di Tumpat, Kelantan. tanah kelahiran en suami. ktorg smpai pkl 11 pg td.. ni baru smpt mengupdate.. demam2 pn larat lg.. oo.. sebut pasal demam.. sy mula demam 2 ari yg lalu, yakni isnin bersamaan 17 ogos.. mlm td ms naik train mcm dah kebah sikit.. ni mcm panas blk.. dan ditambah dgn batuk.. ~azim pn demam gk..


hrp tak melarat la. kalau tak, tak berjalan la nanti.. huhu..


dan utk pngtahuan gk, mlm sabtu lepas ktorg blk melaka.. takde ape pn. sj je.. rindu lak kat umah melaka.. huhu.. gpun on sunday tu ada kenduri arwah kat umah nenek belah ayah.. ahad mlm pas abis Pilih Kasih baru ktorg gerak pulang ke KL... bgn2 ari Isnin tekak dah perit dan menyusul la demam kemudiannya.

so planning nk gi MidValley la, SOGO la terpaksa ditunda... mgkin blk KL semula nti br gi.. dgr2 ada member kad sales kat SOGO.. hrp2 smpt la. time tu dah puasa kn. tkut tak larat je..


utk pengetahuan jgk, ktorg akn stay di Kelantan until Isnin, 24th.. ptg isnin tu br naik train blk ke KL.. 26th pagi dah naik flight ke KK.. so sorg 6 ari la.. kena adil dan saksama. wpun dpt puasa kat umah fmly sy 1 ari je..


oo.. ya.. tak ingat lak dah penah mention ke x pasl ACT, keta iswara en suami..actly keta tu telah dijual pd bln 4 or 5 yg lalu.. so saje2 nk mengimbas kenangan saat keta tu ada di kelantan.. ini dia... hehe..




gmbr ni ms en suami accident, langgar divider tahun lepas. ms tu sy ada di KL berkursus..

Saturday, August 15, 2009

HOME@KL






ape kah ini???


huhu.. safety first.. or lebih tepat healthy first??


gmbr di atas diambil ketika kami di KK airport sedang menunggu flight ke KL.. ini adalah kerana merebaknya virus H1N1 skrg ni. so ktorg amik langkah berjaga2.. ~serious! terkenang zaman kerja di WD dolu2..



finally!!

we're home!!


Alhamdulillah... ktorg slmt smpai mlm td.. tiba KLIA 2015hrs.. tiba umah pkl21++..

eh.. jap2..

since en suami tak pernah smpai KL dimlm ari.. so sy capture skping gmbr dr udara..





and since sy tak pernah having meal dlm MAS.. so sy capture jgk my meal, beriani chicken.. ~last time naik tak mkn ape2 pn..




FYI en suami bercuti sehingga 31hb.. tp ktorg akan blk ke KK on 26th.. plan sepanjang di semenanjung ni agk pack. ktorg dijangka akan blk Kelantan hari Selasa 18hb until Ahad 23hb.. yg lain2 tu akan stay KL or maybe blk kg, Melaka..

dan dgn baliknya ktorg kali ini bermakna ktorg tak blk raya puasa nti.. raya aji mgkin blk kalau xde hal..


ps: oh ya.. our reunion is canceled krna ramai yg xleh commite last minute. agk terkilan dan kecewa gk la... wait for the next plan.. tu pn kalau ada yg suggest..

Monday, August 10, 2009

SETEM


Ya.. akhirnya dpt gk tgk SETEM.. eh bkn setem yg guna utk pos surat tu.. yg tu tiap ari leh tgk. ni movie SETEM la.. korg dah tgk belum? dgr citer smbutan tak berapa menggalakan wpun pelakon hebat2.. mgkin sbb H1N1 kot. org takut nk kuar..

anyhow.. ni sinopsisnye.. credit to SETEM


Sinopsis SETEM

Sid dan Joe, dua org pembelit/penipu diberi arahan oleh bapa angkat mereka, Pak Ramli untuk mencuri setem barring yang dikatakan bernilai USD 4juta. Pak Ramli memerlukan RM500, 000 untuk menyelamatkan rumah anak yatim yang diuruskannya. Rumah anak yatim itu juga merupakan tempat Sid dan Joe membesar suatu ketika duhulu. Mereka dengan berat hati bersetuju walaupun tiada rancangan. Akan tetapi, bukan mereka sahaja yang mahukan setem tersebut. Malah ketua gangster iaitu Lim Piranha juga telah mengetahui kewujudan dan nilai setem itu. Selain itu, Mani seorang bekas banduan yang baru sahaja keluar dari penjara mahukannya untuk menyelamatkan perkahwinannya. Beliau meminta bantuan Vellu, seorang pengawal keselamatan yang ditugaskan untuk menghantar setem itu ke Muzium Melaka.

Rancangan yang kompleks telah dirancang oleh semua pihak, tetapi malangnya mereka tidak mendapat setem itu. Namun, orang lain yang tiada kaitan langsung iaitu Aryanto telah memperolehi setem itu secara tidak sengaja. beliau seorang pendatang tanpa izin yang baru sahaja tiba dari pelabuhan Klang dan sedang mencari orang tengahnya, Marcello. Marcello yang lebih lecih mengetahui nilai setem tersebut dan mula merancang untuk menjualnya. Malangnya setem tersebut sekali lagi terlepas daripada mereka dan jatuh ke tangan Iskandar, seorang lelaki buta, dan kakaknya Alliya. Mereka berdua tidak mengetahui langsung nilai sebenar setem itu. Malah Alliya menggunakan setem barring itu untuk menghantar surat dan posmen itu menjadi sasaran mereka yang seterusnya.

Siapakah yang akan memiliki setem tersebut? Adakah pembelit-pembelit itu akan menang? Atau mungkinkah terdapat penipuan lagi besar yang tidak diketahui oleh mereka?





my review? ermm.. best gk la cita ni. tak boring.. taw2 je dah abis.. 2jam gk taw tp tak terasa kelamaannya.. tp ending unpredictable la.. so dont miss it...


dah alang2 tgk wyg tu, ktorg jln2 cari mkn gk la.. 1st time masuk food court kat 1Borneo.. hrga not so bad la. en suami ckp kira murah la kat Sabah nih.. nk taw ktorg mkn ape?

jom!!


the menu.. byk sungguh bah..


smoke chicken ham pizza ~paling kecik yg ktorg jumpa takat ni


sizzling mee ayam ~pandai ke guna chop stik tu..


shiok grill chicken chop


kit chai



ada pokok lampu hijau.. hehe.. i love green.. so ape lg.. hehehe





last but noy least..

Saturday, August 1, 2009

Terima Kasih Cinta



Tika dan saat ini, Tn Yusairi baru bergerak belayar menuju ke Pulau Layang-Layang, dan dijangka balik Jumaat nti.. smga segalanya selamat dan berjalan lancar..


Saya sudah mula merindui beliau..


tu la.. bila dekat dok perang je.. jauh baru la merindu.. huhu...



Pagi tadi sempat la kuar jap.. cadangnya nk tgk Setem.. tp takut tak sempat, so gi jln2 dan beli brg..


dan sempat jugak paw en suami Chocolate Indulgance dr SR,
sempena ulang tahun kelahiranku 2 minggu yg lalu yg tak dpt ape2..


yummy..



oo ya.. mlm td ktorg had candle light dinner.. haha.. smbutan birthday saya la kononnya


b4 kuar.. sj nk tunjuk cermin sbnarnye.. hehe


"B tak tipu kn"


"mmm.. org nk candle yg tinggi, ada 2..."


huhu.. wpun tak seperti yg dijanjikan tp terima kasih daun keladi ye B... nti belanja la lg.. ktorg mkn biasa2 je tp harga hmpir 2x ganda berbanding kat Semenanjung.. so saya sgt hargainya.. hehe..


beliau memakai baju pemberian saya.. it's purple.. hehe ~refer previousessss entry



ps: oww... berat sy maintain wpun dok makan tido je skrg.. hoorey..


Juara Anak Wayang



Finally.. Mohd Hairi Safwan Aznan, 21, juara Anak Wayang (AW) musim pertama.. eh.. mcm nk ada musim kedua je bunyinye tu..


Hairi meraih 58% undi sms menerima hadiah berupa sebuah kereta Honda Jazz bernilai RM109800, wang tunai RM10000, tawaran berlakon dalam drama bersiri 60 episod, dua tiket penerbangan ke Los Angeles, kamera Canon model FS21, rawatan kecantikan di Aster Spring selama setahun dan trofi.. lumayan giler hadiah..


Pencabar beliau adalah Hafiz Halim, 21, hanya dpt 42% undi..


Mmg Hairi layak menang pun banding Hafiz yg sgt ikut skrip.. dan seb baik gk la Dayana tak masuk final.. minah tu tak best pun, harapkan muka je. ehh.. lawa ke?? huhu


Sebenarnya tak la layan sgt AW ni pun. tp bila saat genting tu layan gk la.. just nk tgk siapa yg menang. tp sebenarnya Pilih Kasih lg SYOK!! huhu



update!!


picture credit to Juara AW


Related Posts with Thumbnails