Saturday, July 31, 2010

Azhadku Cedera

Waa.. tajuk macam gempak je kan.. tapi untuk anak sekecil Azhad yang baru berusia 2bulan lebih, memang gempar rumah kami. dah la Azhad jenis payah nak nangis. sekali dapat nangis. waduh.. luluh hatiku..


Begini ceritanya. kejadian berlaku pada 29 julai..ketika kejadian saya sedang mandi. tiba-tiba dengar Azhad menjerit kuat. dalam hati "kena la tu". bila keluar dari bilik air Azhad masih menangis lagi sambil dipujuk oleh abinya. seperti yang dijangkakan, memang betul andaian saya. jari Azhad terluka masa abi potong kuku. kena ibu jari tangan kiri, the finishing. sikit je tapi bleeding. sian anak ummi.. kita tengok memang la nampak sikit, cuba kalau kita yang kena, confirm meraung gak. paling tidak pun mesti berair mata tu.. terus la abi serik nak potong kuku Azhad lagi. biasala budak, tak reti duduk diam. dah aim tepat tapi bila nak 'ngap' dia gerak-gerak so missed target la. tu yang makan isi.


Tapi Azhad kuat. nangis tak lama. ummi upah susu terus diam. tapi masa mula-mula menyusu tu pun bunyi lagi. sempat tu sambil menyusu sambil menangis.. alahai anak ummi... dia nyusu sampai tidur.. luka tu sapukan minyak TYT bagi darah stop. pastu abi tampalkan plaster supaya tak terhentak mana-mana. malam sebelum tidur bukakan plaster tu takut darah tak jalan pula..






Ingatkan tu je.. rupa-rupanya ibu jari tangan kanan Azhad pun terkepit juga cumanya tak berdarah la. sehari lepas kejadiaan baru ummi perasan masa belek-belek tangan baby.. sian baby..


Azhad dah nak masuk 3 bulan.. nanti saya ceritakan ragam dia yang macam-macam tu next entry. nak masuk tidur. daa....


ps:entry tertunda untuk dipublish sebab gambar baru dapat upload.. huhu..

Friday, July 30, 2010

Tips Tercekik Tulang

Assalamualaikum

Hari ini saya nak share tips bagi mengatasi masalah tercekik tulang ikan ketika makan

1. Minum air, tapi biasanya tak jalan.
2. Gumpalkan nasi kosong dan telan tanpa kunyah..
3. Jolok tekak guna jari, kalau dapat rasa tulang tu try tarik keluar
4. Jolok tekak guna berus gigi biar tulang jatuh atau tersangkut kat berus gigi
5. Kalau tak jalan juga kena la pergi hospital

errmmmm ada apa-apa tips tambahan tak? Boleh la share ye..




Actualy ni entry khas sempena incident saya tercekik tulang yang berlaku hari Rabu baru-baru ni.. Setelah sekian lama. Rasa-rasanya last tercekik tulang ni masa kecil/sekolah dulu kot. Tak ingat. Ni semua gara-gara nak cepat nak pergi perjumpaan BAKAT.. Kan dah tercekik. Biasabya saya makan memang kunyah betul-betul. Padan muka.. huhuhu..


Macam-macam cara dah buat untuk keluarkan tulang tu. Tersangkut kat tekak belah kiri so telan nasi pun tak kena. Sudahnya mr husband suruh jolok guna berus gigi. Saya tak pernah guna cara ni pun. Selama ni kalau tercekik just telan nasi yang dah digumpalkan.. Alhamdulillah, tulang tu lekat kat berus gigi. So sempat la gi BAKAT. tapi nasi yang dah makan tu semua keluar balik (muntah) sebab mula-mula try jolok dengan tangan.


Tapi yang peliknya, saya yang tercekik tulang orang lain yang fobia. Tapi beliau memang dah fobia makan ikan dari kecik. Kes tercekik tulang juga la. Saya elok je makan ikan dinner malam tu.. Takde nak seriknya. Yang penting jangan gelojoh.. huhu

Tuesday, July 27, 2010

Laptop ooo Laptop

Short update!!!

Laptop ku rosak!!!
Malam tadi try on langsung tak boleh..
Malam sebelumnya tu boleh on tapi bertahan dalam 20 minit je
Lepas tu shut down sendiri...
WAAAAA
Harusla terseksa jiwa raga ku
Baru nak buat entry pasal seseorang, tapi gambar takde
Hanya ada dalam laptop tu
Abangku cakap macam laptop beliau
Kena ganti motherboard, dalam RM300
Mana nak cekau duit.. huhuhu
Sudahnya guna en hubby punya je la
Huhuhu


Saturday, July 24, 2010

Dari KL ke Wakaf Bharu dan Kembali ke KL

Assalamualaikum


Lama dah berlalu kini baru nak buat entry pasal pengalaman naik train dari KL Central ke Wakaf Bharu dan kembali ke KL Central dengan baby dan abi. Tiket train pun entah ke mana. Kalau dulu rajin gak simpan. Sekarang ni macam serabut je.. banyak lagi benda lain nak kena simpan.. hehe..


Perjalanan ke Wakaf Bharu sepatutnya mengambil masa 13jam (2030-0930), tapi kami tiba lewat 1jam. mungkin berhenti lama mana-mana.. traffic jammed ke.. tak tahu la sebab apa.. huhu.. untuk perjalanan ke sana kami amik coach cabin (bilik for 2, double decker bed). Azhad sepanjang perjalanan tidur je. bangun sebab nak nenen je. dengan bilik sejuk, kurang bunyi bising dan kurang bergegar Azhad tidur lena... so ummi dan abi pun boleh rest.. :)



Azhad tidur mengiring dalam train. kesejukan. huhu



ummi dan baby



Kami di kampung hubby tak lama. 2 malam je. penat travel pun tak habis lagi. tapi nak buat macam mana cuti hubby sekejap je. insyaAllah raya balik lama.. sepanjang 2 hari tu kitorang sempat pergi Pengkalan Kubor je. tu pun saja nak berjalan. beli barang sikit je. nak shopping sakan pun poket kempis.. huhuhu


Balik KL kami amik coach 2nd class (2 katil) je. both bawah.. so senang la tak payah nak panjat-panjat. baby of course la duduk dengan ummi. duduk coach ni tak macam cabin.. bunyi bising dan bergegar kuat menyebabkan Azhad tidur tak berapa lena. dalam pukul 2am baby bangun.. pukul 6am baru tidur. tapi nasib baik la tak nangis. just celik mata je.. mungkin tak selesa sebab gegar-gegar.. kami orang tua dewasa ni pun asyik terkejut je bila gegar kuat.. huhu.. kami sampai di KL Central lewat 1jam dari sepatutnya..


Alhamdulillah.. sepanjang perjalanan pergi dan kembali Azhad ok. tak menangis dan meragam. risau juga kalau meragam sebab lalu kawasan hutan kan. tapi syukur semuanya ok. Yakin Allah swt sentiasa melindungi..


Rezeki Azhad. kecil-kecil, umur baru 2 bulan dah merasa naik train dan flight. semoga Azhad memberi rezeki melimpah-ruah kepada ummi dan abinya.. Amiinnn...

Monday, July 19, 2010

Pengalaman Terbang Sendirian Bersama Azhad

Fuhh...berpeluh ketiak.. baru siap masak. lambat sikit hari ini. nasib baik ada mee goreng hubby-yang-sedap-hingga-menjilat-jari yang patut makan untuk sahur pagi tadi tapi masing-masing tak bangun gara-gara tidur lewat layan Azhad yang susah nak tidur. ~pukul 2am pun tak tidur lagi. sudahnya ummi dan abi tidur dulu, tak tahu Azhad tidur pukul berapa.abi je yang nak puasa sunat syaaban. ummi macam takut nak puasa takut susu kurang. ramadhan ni kena buat stock siap-siap.


entry kali ni nak cerita pasal pengalaman bawa Azhad naik kapal terbang seorang diri.. tips boleh refer sini..


saya dan baby tiba di LCCT agak lewat. kami antara yang terakhir check in. tapi nasib baik la takde apa-apa masalah.


First time guna baby carrier mula-mula nak bawa macam sling je. tapi baby macam tak selesa, saya pun macam tak best nak bawa baby so bawa macam biasa je. baby ngadap ummi.


Masa check in lupa nak minta seat yang sesuai untuk saya dan baby. sudahnya saya dapat seat tengah. diapit oleh lelaki melayu dan perempuan cina. padahal seat tak penuh pun. nak minta tukar macam leceh sebab nyonya sebelah dah duduk, susah nak keluar masuk dengan baby. dan nyonya tu pun relek je tak minta tukar. so pasrah je la. "nasib korang la kalau baby meragam"


masa nak berlepas saya kejut baby dan menyusukan dia, supaya telinga tak sakit. dan memang baby diam je masa boarding tu. TAPI.. selepas lepas fasa difference pressure tu baru Azhad merengek. tapi sikit dan sekejap je... pastu baby tidur je. bangun nak susu je. tu pun mata tak buka, just bagi isyarat je... hehe..




masa landing pun saya kejut dan paksa baby nyusu. kalau tak nanti dia sakit telinga, meraung dalam flight tu siapa yang susah? baby diam je masa landing tu.. lepas landing, masa nak angkat beg baby merengek bila saya nak lepaskan mulut dari puting.. nak susu lagi la tu. tapi saya lepas gak dan pujuk-pujuk. pastu baby diam..


tapi yang tak best nya kan, gara-gara lambat tiba di airport saya tak sempat nak check dan tukar diapers Azhad. dalam flight tu saya ada bau something yang tak best. tak sure la jiran-jiran sebelah bau ke tak. yang pasti tu adalah bau poo poo baby. sian Azhad ummi simpan poo poo sampai KK.. nak tukar atas flight tu macam tak berani je.. huhuhu


Alhamdulillah la baby tak banyak ragam. tapi ummi tak tidur sangat pun sepanjang 2jam penerbangan tu. takut baby nangis..

ok la.. sampai sini dulu.. nak settlekan keja lain sat.. nanti nak cerita pengalaman naik train pula..

till then..

Saturday, July 17, 2010

27 Tahun Hidupku

Alhamdulillah..

Allah panjangkan usia saya sehingga hari ini.. genaplah 27 tahun saya bernafas di bumi Malaysia yang aman dan permai ini..


Terima kasih bonda kerana mengandungkan saya, menjaga dan mendidik hingga jadi mak orang.
Terima kasih ayahanda kerana membesarkan saya walaupun saya tak besar mana.. :p
Terima kasih abang, akak dan adik-adik kerana menjadi teman gelak ketawa dan bergaduh.
Terima kasih rakan-rakan yang sentiasa disisi
Terima kasih hubby kerana terima baik buruk diri ini seadanya
Terima kasih Azhad kerana hadir dalam hidup ummi..


wajah-wajah kesayangan hamba.. :)



Birthday kali ini tak ada yang special pun. tak pergi mana-mana. hubby cakap hadiah postpone. Biasalah tengah-tengah bulan ni poket dah menipis. Cuma hari ini saya cuti masak. hubby yang masak dan kemas rumah.. huhu.. tapi saya rajin buat kek coklat kukus. waktu pregnant dulu ada buat tapi kali ini ditambah topping.


Homemade birthday cake.. :)
kek coklat kukus





Hubby puji sedap. berpotong-potong dia makan.. seronok lak tengok. tapi simpan sikit nak bagi jiran depan umah. balas bekas dia actually. hari tu dia bagi bubur jagung..


Resepi sama macam hari tu. cuma quantity dikurangkan sebab kami berdua je.


Bahan-bahan: (saya guna cup beras je)

1 cawan gula perang
1 cawan susu coklat segar
1 cawan minyak
½ cawan susu pekat manis
¾ cawan serbuk koko
1 ¼ cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur


Cara-cara:

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder .
2. Masukkan serbuk koko, gula perang, susu coklat segar, susu pekat , dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api yang kecil .Kacau sehingga larut.Matikan api.
3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan tadi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati .
5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak.
6. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah di panaskan.
7. Angkat dan sejukkan.


Untuk topping, saya amik resepi dari Ummi tapi adjust sikit ikut bahan yang ada.


Bahan-bahan topping:


1 tin susu pekat - boleh kurangkan
1 sudu teh esen vanila (tak letak pun)
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (saya guna coklat masakan)
secubit garam


Cara-cara:

Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek. Pastu tabur mixed colour strands..


ps:hubby macam menyokong aktiviti baking saya je.. siap nak belikan mixer la, oven la.. huhuhu..

Wednesday, July 14, 2010

Terbang Sendiri Bersama Baby

Hi all

Setelah lama berfikir dan di + - x / segala aspek, saya mengambil keputusan untuk tinggal disamping suami tercinta di Kota Kinabalu walaupun hubby tidak kisah jika saya kerja di KL..


Ada anak ni lagi sayang nak berpisah. kalau boleh biar la baby membesar depan mata kami berdua. Soal wang, rezeki di mana-mana. Saya pun ada merancang sesuatu di sana. Semoga dipermudah oleh Nya dan dimurahkan rezeki kami..

aeroplane

Saya akan berangakat ke KK esok tengah hari, sendirian dengan baby Azhad. Harus la cuak rasanya. So saya rajin la cari sedikit info sebagai persediaan untuk terbang berdua.. check it out..


-berada di airport lebih awal kerana mungkin akan ambil masa lebih lama untuk urusan check in dan tempat duduk. Mungkin perlu tukar lampin bayi paling kurang sekali sebelum berlepas.

-minta tempat duduk yang ruangnya lebih luas kalau tak beli seat untuk baby. mudah untuk bergerak. ~boleh ke request ni? try je la nanti. kot-kot kalau banyak seat kosong dapat la.. huhu

-guna baby carrier untuk memudahkan urusan dan bawak barang.. ~insyaAllah akan guna ni. tapi fikir kalau dalam flight nak duduk nanti macam mane?? kalau keluarkan baby nanti nak masukkan balik macam susah je sebab tak biasa guna lagi..

-ringankan mulut minta tolong petugas atau sesiapa yang berdekatan jika memerlukan pertolongan.. ~yang ni errmmmm.. macam berat mulut je..huhu

-untuk kurangkan pressure di telinga (ear popping), susukan bayi atau bagi anak gula-gula ketika hendak berlepas dan mendarat.

-sediakan segala keperluan dalam bag tangan supaya tak kelam kabut ketika memerlukan, contoh: dokumen baby, diapers, wipes, towel, minyak angin, baju spare ~yang ni gi mana-mana pun kena buat macam ni


semoga baby Azhad tak meragam.. kalau tak mesti kelam kabut ummi ni..


sumber:
http://babies-toddlers-travel.suite101.com/
http://infantstoddlers.suite101.com/


Tuesday, July 13, 2010

Ada Apa Dengan Ubun-ubun



Assalamualaikum


Baru-baru ini husband ada beli minyak daun ubat keluaran TYT. dalam tu ada la cara penggunaannya, dan banyak yang suruh sapu minyak pada ubun-ubun. antaranya kalau sakit perut, selesema etc. mak saya pun kalau Azhad tersedak, terperanjat suruh tiup kat ubun-ubun.




So saya cari la info pasal ubun-ubun. Jom tambah ilmu.



Ubun-ubun (bahagian lembut di kepala bayi), dikenali dalam bahasa saintifik sebagai "frontal lobe".

Manusia dilahirkan berkepala besar. Tak percaya, tengok bayi yang baru lahir. 1/4 dari keseluruhan badannya adalah kepalanya sahaja. Namun begitu, bukaan pada pintu rahim (uterus) ibu adalah kecil sahaja, tidak dapat memuatkan kepala bayi yang besar ini ketika kelahiran.

Atas disebabkan itulah, adanya ubun-ubun. Ubun-ubun yang lembut ini, dapat melalui bukaan pintu rahim sang ibu tersebut. Kerana itulah bayi yang baru lahir, ada yang kepalanya lonjong. Namun lonjong ini untuk seketika sahaja, dalam tempoh 2,3 minggu akan kembali ke bentuk asalnya.

Selepas bayi tersebut membesar, ubun-ubun akan semakin hilang/mengeras, lalu bercantum menjadi tempurung kepala yang keras, biasanya dalam tempoh 2 tahun.


ubun-ubun



Ubun-ubun dalam Al-Quran


Allah s.w.t berfirman dalam surah Al-Alaq ayat 15, 16

Ketahuilah, sesungguhnya jika dia tidak berhenti(berbuat demikian)
Nescaya Kami tarik ubun-ubunnya
(iaitu)ubun-ubun orang yang mendustakan lagi durhaka.


Maksudnya:
Melalui ubun-ubunlah, suatu kebenran atau pembohongan dapat dikenalpasti.


Prof. Muhammad Yusuf Sakr memaparkan bahwa tugas bagian otak yang ada di ubun-ubun manusia adalah mengarahkan perilaku seseorang. “Kalau orang mau berbohong, maka keputusan diambil di frontal lobe yang bertepatan dengan dahi dan ubun-ubunnya. Begitu juga, kalau ia mau berbuat salah, maka keputusan juga terjadi di ubun-ubun.”



Ubun-ubun dalam wudhu'- Meratakan air ke ubun-ubun.



Ubun-ubun dalam masyarakat melayu

Sejak kecil, ubun-ubun menjadi perhatian terutamanya kawasan ini adalah kerangka tengkorak lembut ketika bayi dan tengkorak terakhir yang keras. Semasa kecil juga ubun-ubun menjadi rujukan atau petanda untuk menilai keaadaan bayi. Ada yang mengatakan apabila ubun-ubun lekuk ke dalam menandakan bayi terkejut. Ada juga yang mengandaikan bayi demam, kembung, lapar dan sebagainya.



Selain itu ubun-ubun juga tempat orang selalu bacakan doa. Kita selalu dengar 'bacakan doa pada ubun-ubun anak ketika mereka tidur' dan sunat membacakan doa sambil tangan diletakkan pada ubun-ubun isteri selepas nikah.



ps: Bila Azhad dah botak ni memang boleh nampak ubun-ubun yang masih lembut tu naik turun, macam nadi..


sumber:
http://www.iluvislam.com/
http://sunatullah.com/
http://terusteguh.com/

Monday, July 12, 2010

Azhad @ 2 bulan 1 minggu


Assalamualaikum..


Selamat petang Isnin.. huhu


Saya baru balik dari KKIA, Pantai Dalam. Ini adalah lawatan saya yang terakhir ke KKIA tu.. after this akan melawat Hospital PTKK pula.


Hari ini Azhad kena inject.. As usual, dia nangis kejap je masa inject tu. tapi this time ada lagu sikit kat hujung tangis dia.. huhuhu.. inject kali ni mungkin akan akibatkan demam. harap-harap Azhad kuat la, dan tak demam. Nanti ummi dan abi risau.. huhu.. Azhad sayang jangan susah makan ubat tau..


Tapi yang tak macam biasanya, masa nak timbang dan ukur Azhad nangis je. sebab munasabab tidaklah diketahui. tapi mungkin sebab dia nak tidur. memang tengah tidur pun masa tu.. Azhad memang angin kalau orang kacau dia time tidur. macam kes few days back. Azhad nangis gila-gila masa mandi. nak kata sebab air sejuk, tak pun. lepas mandi pakaikan pampers dan tak sempat pakai baju lagi pujuk-pujuk, rupanya nak tidur.. terus tidurkan dia.. Alahaii sayang ummi ni..


Pada hari ini, usia Azhad 2bulan dan 1 minggu Azhad dah 4.82kgs dan 57cm panjang.. wow.. anak ummi ni membesar dengan sihat. Alhamdulillah.. semoga Allah terus perbanyakkan susu ummi untuk anak ummi ni..





Sekarang ni Azhad dah boleh buat main. agah-agah dia, dia senyum atau gelak.. kalau tinggalkan dia sorang-sorang nanti dia berbunyi panggil siapa-siapa duduk dengan dia.. bijak anak ummi ni... semoga perkembangan yang baik ini berterusan..


Ummi dan abi sentiasa doakan yang terbaik buat Azhad..



oppss.. ari ni birthday adik lelaki second last yang handsome tu, yang ke-21 tahun. semoga panjang umur dan murah rezeki. semoga permudahkan segala urusan dunia akhirat,,

Friday, July 2, 2010

Balik Kampung Abi

few hours to go..
barang baby dah siap packing
ummi punya belom lagi.. baju dengan seluar takde
dekat rumah sendiri boleh la main hentam je
ni rumah orang kena la pakai elok sikit
aduyai..


malam ni jam 835 malam kami akan bertolak ke Wakaf Bharu, Tumpat
menaiki keretapi tanah melayu express wau
dijangka tiba 9.29am esok





waahhh..
jauh perjalanan bersama Azhad untuk pertama kalinya
harap2 takde masalah la
takut juga tiba-tiba baby buat hal
takut tak selesa dengan keadaan bising dan goyang train tu
dah tu lalu kawasan hutan pula
harap semuanya ok..
semoga kami berada dalam lindunganNya


kami di sana untuk 2 malam sahaja
5 Julai akan bergerak balik ke KL semula
dan tiba pada 6 Julai pagi
hubby akan balik ke KK pada pagi 7 Julai


mungkin ada yang tak tahu
daku pun tak pernah mention dalam ni
hubby berkursus selama sebulan di NIOSH Bangi
bermula 7 Jun, dan hari ini hari terakhir
so before pulang ke KK balik la kg dulu
atok dan nenek belah sana tak tengok baby life lagi
3G je sebelom ni
lepas ni mungkin balik raya pula..

ok.. got to go
time is running


by the way, hari ni hari lahir bondaku tercinta
ROHANI BTE BABA yg ke-55
semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki
terima kasih kerana mengandung dan melahirkanku

terima kasih kerana membesarkan dan mendidikku

maaf kerana belom mampu memberi kesenangan kepada kalian
doakan semoga dipermudahkan segala urusan dunia akhirat anakmu ini


Related Posts with Thumbnails