Tuesday, November 30, 2010

Ole-ole dari Sandakan

Hallo!!!


Ole-ole dari Sandakan ni bukan seperti biasa, i mean bukan souvenir biasa-biasa.. sebab saya tak pernah dapat benda alah ni dan benda alah ni memang susah nak dapat..


Taraaaa...





telur penyu





Teka apa???


Bola pingpong!! Yeah.. right.. it was what i thought.. but its a big NO NO!! itu adalah telur penyu.. pelik tapi benar, telur tu kemik tapi tak pecah. lepas tu rebus la lama mana pun, ia tetap cair.. saya macam ermmm ewwww je nak makan. so biar la hubby je makan..


bila hubby cakap tu telur penyu dan elok untuk mereka yang trying to conceive, saya apa lagi, bukan terus makan.. tapi terus la google pasal telur penyu ni.. dan hasilnya tak la seperti yang dijangkakan...


dari apa yang saya baca, ada yang mengatakan telur penyu bagus bagi menguatkan tenaga batin. kira sama la macam hubby cakap bagus bagi sesapa yang nak mengandung.. tapi masih belum yang boleh sahkan kesahihannya. dari beberapa ujikaji mendapati telur penyu mengandungi kolestrol dan garam yang lebih tinggi dari telur ayam, dan mengandungi protein yang lebih sedikit berbanding telur ayam. tambahan lagi didapati telur penyu sekitar perairan Malaysia mengandungi toksik akibat pencemaran laut..


dari segi hukum pula, telur penyu dibolehkan makan walaupun penyu haram dimakan kerana haiwan 2 alam.. tapi kalau benda boleh memudaratkan diri, baik la dihindari. banyak lagi telur boleh dimakan, telur ayam, itik, puyu.. errmmm by the way, best ke telur penyu?? macam tak sampai hati je nak rasa.. huhuhu


sources:
http://berita-harian-online.com/tidak-bagus-makan-telur-penyu/

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Telurpenyuhalaldimakan/Article/index_html

Sunday, November 28, 2010

Sepagi di Kota Kinabalu

Salam kasih masa silam. bukan hanya sementara. lalalala~~ cuba teka lagu apa???


Huhu... nak bagi salam je sebenarnya. tapi boleh terus dapat lagu ni kat otak.. dapat teka tak??? Orang-orang lahir tahun 80an mesti boleh tangkap. Budak-budak millennium confirm tak tahu.. huhu. tu lagu kumpulan Umbrella la.. eh bukan lagu umbrella mat minah saleh tu.. huhuhu.. dah! jangan nak merepek lagi..


Assalamualaikum.. :)


Hari ini kitorang pergi tempat yang WAJIB dikunjungi oleh pelancong di KK ni. tempat ni buka hari Ahad je.. cuba teka apa??? dapat?? huhu.. asik nak berteka-teki je.. kalau tengok rancangan Warung Kita edisi Sabah & Sarawak baru-baru ni mesti tahu.. hehe.. Gaya Street lah!! Gaya street ni macam pasar malam je cuma dibuka pada pagi Ahad SAHAJA, dari pukul 9am hingga 12pm.. macam-macam ada kat sini. souvenir, pakaian, kraftangan, sampai la binatang peliharaan pun ada. tapi makanan mentah sayur ikan ayam takde la..



Gaya street.. macam Petaling street la pulak!! pic ehsan google..



ini adalah kali pertama buat azhad, ermm kali ke-2 buat ummi.. 2 ke 3 kali dah datang sini eh?? tak ingat pula. tapi saya tak berapa rajin nak datang sini sebab crowded, panas dan yang penting kena bangun awal. on Sunday? jarang-jarang la kami buat macam tu. huhuhu


sepanjang di GS tu azhad banyak tidur.. dah dia biasa bangun lewat. hari ni sebab nak jalan terpaksa bangun awal dari biasa. so memang tidur je la. tapi ada gak jaga. bila ngantuk dia mula buat bunyi dan tidur balik.. huhu...


azhad yang keletihan



tak banyak pun kitorg beli barang kat situ.. adalah sikit.. meh tengok hasil tangkapan hari ni di GS..






akurium tu je tau.. ikan tu hubby beli kat kedai ikan yang dalam entry ni.. ada 3 ekor ikan laga. kot.. sebelum ni guna balang lain.. nampaknya nanti akan bertambah la ikan dalam rumah ni. nak penuh kan lagi satu ruang akurium dan balang yang ada..



magnet.. bentuk kek dan gunung kinabalu



serious banyak magnet comel. bentuk kek, ais krim etc. kalau pelancong yang datang nak beli souvenir buat kawan2 or sedara2 boleh la beli yang gambar gunung kinabalu, bunga reflisia, orang utan dan macam-macam lagi. kitorg saja nak penuhkan peti ais. saya yang mula tampal magnet kat peti ais, lepas tu hubby ikot lak hobi tu. mana-mana pergi dia cari magnet as souvenir... huhu




ikan DBKK..



eh.. kitorg tak beli ikan tu.. tanya kat hubby, ni ikan apa? dia cakap ikan DBKK. kalau kat KL jadi ikan DBKL.. sebab, keje ikan ni bersihkan akurium. tengok la tu dia melekap je kat dinding tu. makan lumut, so bersih la akurium. tapi macam geli tengok.. huhu


selain tu kitorg beli kek coklat gak.. teringin nak makan. nak buat malas.. huhuhu


lepas round GS kitorg gerak gi Suria.. dekat je dengan GS tu. kalau nak jalan kaki pun boleh. tapi malas nak ulang alik, tambah lagi panas terik, so naik keta la parking kat Suria.. saja jalan-jalan kat situ. sambil-sambil cari swimming suit azhad.. susah tol nak jumpa. kat internet size azhad semua sold out..


rupa-rupanya ada ekspo barangan buatan Malaysia (MAHA) kat situ. kitorang beli kek lapis sarawak je. perisa tembikai. dah try macam-macam perisa macam tak best lak tak beli. so beli la satu. lagipun baru RM13. kalau kat KL normally RM20++. kat MAHA KL RM15 kot, referring status member kat fb.. eh.. kalau kat Sarawak RM10 je.. beli banyak dapat kurang lagi.. hehe...


Sebelum balik, isi perut dulu.. hajat dihati nak makan MCD tapi takde la pulak kat situ. so makan Pizza Hutt je la.. takde gambar makanan.. just azhad yang excited dapat duduk kerusi sendiri..


see.. azhad dah pandai pandang camera or lebih tepat, handset..



sebelum balik.. tara...



ummi dan azhad..



saja bawa dia macam ni bagi tengok depan. tapi kepala tak berapa nak lepas lagi. mulut azhad dok la jilat carrier tu.. tapi sekejap je ummi bawa azhad, selebihnya abi. sebab ummi tak larat... bila tengok pic tu, i just realized yang saya dah semakin kecil. last weight in masa azhad injected 6month was 46.5kg.. memang suka tengok jarum penimbang makin ke atas. tapi tak sangka la pula bila tengok sendiri nampak kecil. tak makankah saya? atau banyak makan hati kah?? atau penat sangat kah?? huhuhu.. dengan izin Allah. ini mungkin salah satu kelebihan breastfeed azhad. takut gak bila dah stop bf nanti badan naik mencanak-canak.. huhuhu


nak tahu apa yang hubby bawak balik dari Sandakan?? tungguuu...

Saturday, November 27, 2010

6 Bulan Azhad ~Entry Gila Lama Tertunda

Ye.. entry tertunda lagi!!!


Alhamdulillah.. sudah 6 bulan lebih Azhad kami bernafas. Lebih tepat, 6 bulan 3 minggu.. Seminggu lagi masuk 7 bulan. Kan dah kata, lama gila tertunda.. huhuhu... Sepanjang tempoh ini hanya sekali Azhad deman, iaitu masa di Kelantan balik raya hari tu. penat travel barangkali.. Alhamdulillah atas kurniaan Mu Allah..


First of all nak update pasal berat dan panjang Azhad dulu. Latest checked up and injected was on thursday last week, sehari selepas raya haji.. Berat Azhad waktu tu 7.9kg, manakala panjang... errmmmm.. tak tahu sebab nurse tak ukur.. sebab??? bila masukkan azhad dalam bakul tempat ukur tu kaki azhad dah lebih bakul... huhuhu... dan nurse tu pun amik jalan mudah. tak payah ukur!! tapi disebabkan curious, balik rumah saya ukur sendiri dan its 70cm.. huhu


That time Azhad kena 2 injections. 1 ermmm malasnya nak amik buku tengok tapi semua kena inject nih. lagi 1 hanya baby di Sabah sahaja.. dan hari ini itu dalam sejarah!! azhad nangis gila-gila atas beberapa faktor. pertama sebab dia ngantuk dan tak dapat susu lagi since dia bangun tido ~saya kejutkan dia dan terus gi klinik.. huhu.. kedua sebab sakit kena cucuk kat bahu tak hilang lagi dah kena cucuk kat peha lak.. huhu.. sian anak ummi. seb baik time tu abi azhad ada..


ok.. cerita pasal development azhad... azhad masih belom merangkak. cuma lately ni dia sangat rajin meniarap. sampaikan selalu jaga dari tidur sebab TERmeniarap masa tidur.. tapi ada gak dia tidur dalam keadaan meniarap sebab TERmeniarap tengah tidur tu dan mata mengantuk sangat. so dia layankan je...



smile.. macam tahu2 je..



pasal makan lak.. awal-awal dulu bagi azhad makan 2 sudu je.. ~size sudu dia la bukan sudu biasa tu.. tapi sekarang dah 4-5 sudu sekali makan. biasanya saya buatkan bubur stock utk 3-4 hari.. dah abis bubur kalau tak rajin baru bagi nestum dan puree... kalau makan nestum, fuuhhhh.. laju je dia sebab nestum tu manis. 2,3 hari hadap nestum tetiba bagi bubur memang dia banyak main masa makan. tapi saya paksa gak. lama-lama baru ok.. huhuhu



makan time!!!



walker abi azhad beli tu biasa guna masa makan, dan time saya sibuk kat dapur. makin laju kaki dia. dah sampai depan tv, meja makan.. bila dah dok dalam walker tu tangan dia pun laju gak. dok tarik segala yang tercapai... alas coffee table, meja makan, barang niaga saya..



habis disepahnya..



Sebut pasal capai ni, PANTANG saya pegang handset azhad sibuk nak ambik.. kalau main laptop sambil pangku azhad, sibuk la dia nak capai segala benda atas meja. pen, handset, buku.. tak sabar nak belajar ye yang.. sabar eh, azhad besar sikit ummi ajar.. pastu kalau amik gambar dia, dia dah pandai pandang. actually bukan sebab amik gambar, tapi sebab azhad suka main handset. kalau bagi mainan dia main sekejap je.. budak zaman sekarang. zaman teknologi..


ibu azhad selalu tanya, "azhad dah pandai menjerit ke?" ???? dari dulu lagi azhad dah pandai menjerit. tapi tak selalu la.. yang saya perasan, tiap kali masuk bulan baru azhad akan ada peel pelik. tak la pelik mana pun. cuma jarang dibuat, tetiba je buat 2-3 hari.. masuk 6 bulan hari tu azhad payah nak tidur malam. bagi susu baring tak nak, ajak menyusu duduk tak kena.. at last bagi kat abi dia. abi azhad bawa gi main jap, lepas tu tepuk-tepuk baru tidur..


baru-baru ni dia dapat akal lain lak.. huhuhu.. selalu kalau susah sangat nak tidur saya tinggalkan je azhad seorang dalam bilik sambil saya terus hadap laptop. tak sampai berapa minit azhad dah jerit-jerit panggil-panggil.. beria macam nak nangis. tapi bila saya pergi kat dia boleh pulak dia sengeh.. aduyai!!


yang bestnya.. azhad tak takot orang dan senang nak jaga.. raya haji hari tu member datang rumah, azhad ok je orang lain amik dia. bagus la tak ikot perangai ummi dia ni. hehe.. lepas tu ada member datang nak tengok barang, time tu baru nak tidurkan azhad. jadinya sambil sembang ngn kawan-kawan saya nyusukan azhad. tapi azhad tak boleh tidur sebab bising sangat.. ~diorang ada anak kecil 1y++.. so lepas nyusu terus bagi kat abi dan abi azhad la yang tidurkan azhad.. diorang semua macam, "wah.. senangnya" memang selalu macam tu. kalau dah puas menyusu tapi tak tidur juga saya akan pas je kat abi azhad, dan abi azhad akan tidurkan dia.. huhu.. ermm.. Alhamdulillah. harap sampai besar la macam tu..


wah.. berjela gak karangan saya.. tu la akibat lama sangat tertunda. segala benda nak cerita.. lagipun sekarang ni payah nak hadap laptop lama-lama. jadi bila ada chance ni, luahkan segalanya.. hehe..


last but not least. nak tunjuk pic azhad pakai baju melayu. hari raya haji aritu azhad pakai baju melayu ibu buat untuk cukur jambul. tapi tak sempat nak snap. so few nights back saya pakaikan balik. mula-mula just ingat nak buat amik gambar je. sudahnya saya biarkan je dia pakai buat tidur. bila lagi nak pakai, kan? simpan raya tahun depan confirm la tak muat.. huhuhu



bukan main lagi. kaki memang tak reti diam..



jom imbau kenangan masa majlis cukur jambul ketika azhad berusia 45 hari..



alahai.. menggelobos baju dia.. huhu



til then!!!


ps: ketika entry ini di type, abi azhad berada di Sandakan. pagi semalam gi, tengahari ari ni mungkin balik..

Monday, November 22, 2010

Aktiviti di Petang Sabtu

Good morning!!!


Dah masuk minggu baru. sekejap je rasa. rasa macam baru je berebut TV dengan hubby masa Asia Game, Football Malaysia vs China + referee, dan saya nak tengok CH391 (sabtu 13/11). Sabtu minggu ni dapat tengok tv dengan aman. cuma semalam (ahad) berebut gak. saya nak tengok CH391 dan hubby nak tengok badminton Lee CW vs Lindan.. walaupun sah-sah dah tau Lindan akan menang.. YE.. memang Lindan menang pun. huhu...


Nak citer sikit pasal aktiviti Sabtu hari tu. actually tak best sangat pun. tapi nak citer gak.. huhuhu


Pas asar hari tu kitorg keluar. tujuan utama nak gi print resume, photocopy ic dan surat beranak dan cuci gambar untuk masuk dalam frame.. kitorg gi Indah Permai (IP) je. malas nak gi bandar KK. 2 tujuan utama terlaksana. cuma cuci gambar tu tak de, sebab kitorg nak print gambar size 2R.. so lepas tu kitorg gerak la, fikir kat mana ada. kena cari kedai gambar yang betul-betul kot. yang kat IP tu kedai gambar share dengan kedai phone, studio pun takde. kalau nak amik gambar passport memang terdedah orang lalu-lalang. kalau kedai gambar biasakan ada studio, siap jual camera, frame etc.


so hubby bawa la gi Inanam ~tempat dia selalu bertandang untuk cari barang bundle.. memang ada kedai gambar kat situ, cuma tak la besar, separuh dari kedai gambar kat semenanjung kot. tapi ada la studio dari takde macam kat IP tu.. kat Central Point (CP) / One Borneo (1B) ada je kedai gambar besar tapi malas nak masuk bandar, takot jem dan susah cari parking.. turun je dari kereta saya ke kedai gambar. rupanya diorang pun takde cuci 2R. tapi ada 2up.. size 3R tapi ada dua gambar. each gambar size 2R la.. so saya pun belasah je suruh cuci 2up, kebetulan ada 4 gambar so ngam-ngam la 2 keping.. tapi tak boleh siap terus. paling awal boleh siap 6pm. time tu pukul 5.15, so saya setuju je.. hubby time tu dah bawa azhad lari, tinggalkan saya sendiri. lepas bayar duit cuci gambar, saya pun cari la 2 beranak tu. hubby dah beritahu nak gi mana pun before blah.. nak tahu dorang gi mane???




kedai jual ikan.. azhad sangat excited hoccay.. tengok je la gambar tu.. nak je dia terkam... huhu. tapi kedai tu bukan jual ikan semata. ada gak arnab, lobster, kura-kura.. apa lagi eh?? oo ya.. cengkerik pun ada. baru la ku tahu macam mane rupa cengkerik. dan baru tahu gak rupanya ikan makan cengkerik. huhuhu






eh.. apa buat adegan panas ni azhad??? huhuhu... pic ni macam azhad kiss abi dia kan.. padahal budak ni bukan pandai kiss lagi pun. kebetulan masa snap dia gerak, so dapat la amik pic seakan azhad kiss abi.. huhu..


sementara tunggu gambar siap kitorg tengok-tengok ikan. lepas tu gi kedai bundle tengok-tengok kot-kot ada yang berkenan.. tepat jam 6pm saya gi kedai gambar tu, tapi kena tunggu 15minit lagi. sambil-sambil tunggu tu kitorang makan pisang goreng.. hehe.. dah dapat gambar terus balik. niat nak singgah rumah reseller hantar barang tak kesampaian sebab nak kejar maghrib, plus nak tengok CH391... huhu.. sambil-sambil layan tv try la masukkan gambar dalam frame. rupanya kecil dari frame tu. bukan saya salah size, tapi budak yang cuci ni yang tak betul. kalau cantumkan 2pcs gambar tu tak sama besar dengan size 3R pun.. wargghhh.. tertekan. takpela. lain kali kena buat sendiri kot.. tak pun kena cari gambar yang background besar, cuci 3R then baru crop.. dan hari ni baru saya tahu, cuci gambar paling kecil size 3R.. memang takde cuci gambar size 2R eh?? ke kat Sabah je takde.. huhuhu


till then.. have a nice day..



Thursday, November 18, 2010

Kenangan Tinggal Kenangan

Assalamualaikum


Ini bukan entry untuk mengenang saat-saat kami diikat ye.. mana la tau kan. korang tengok pic tu terus terfikir, "macam pernah tengok gambar ni. ejau nak layan jiwang ingat saat dipinang ke?"


owhh... tidak sama sekali..


kalau yang ada fb saya dan baca status semalam mungkin dapat tangkap apakah yang berlaku..



saya punya yg kecil je.. yg besar tu akak ipar.. beza memang berbeza.. :)



ermmm... entry kali ni khas buat rantai tangan tu.. dah keciciran raya semalam. pagi tadi masa ambil wudhu' baru perasan dah takde. padahal rasanya dah takde dari malam lagi. cuma pagi tu baru teringat saya ada pakai pagi raya. tu la akibat jarang pakai rantai tangan tu, so memang tak berapa nak alert ada ke takde..


dah puas cari dalam rumah, dari living room, master bedroom, second bedroom, toilet tapi hampa. hubby suruh cari dalam tong sampah tapi saya tak sanggup.. eewwwww saya sangat la penggeli ye.. sudahnya masa tidokan azhad petang tadi hubby yang selongkar plastik sampah, tapi jawapannya masih sama.. tiada..


ada gak bertanya dengan jiran kot-kot dia terjumpa, sebab semalam ada beraya rumah dia tapi takde gak.. wuuaaaa.. nangis sangat-sangat


saya tanya dengan hubby, "kalau budak jumpa mungkin tak diorang amik?" sebab semalam ramai gak budak datang rumah dengan mak pak depa.. tapi kalau budak amik takkan la parents diorang tak perasan kan.. errmmm.. tak nak berburuk sangka..


masa bagitahu hubby pagi tadi, muka dia plain je. tak tunjuk marah pun. benda tercicir bukan misplaced nak marah buat apa, kan? pandai cakap tol, cuba kalau hubby yang hilangkan barang kompem 3 hari 3 malam kena leter.. huhuhu.. eh.. tapi sekarang saya tak banyak leter. kalau ada yang tak kena diam je, mogok masak 2,3 hari... tapi kalau weekend la. kalau hari keje sian lak kalau tak masak, hubby balik keje penat-penat takde makanan. kalau off day tak pe, hubby yang masakkan.. hehe... off topic lak..


harapan saya, semoga gelang rantai pemberian hubby masa bertunang tu dapat ditemui kembali. walaupun saya ni bukan jenis wanita yang gila emas, tapi value tu.. lagipun emas sekarang gila mahal. nak minta baru confirm la tak dapat. lagipun saya memang tak minat emas, so nak minta tu mungkin tidak. tapi kalau orang nak bagi, saya terima dengan 2 belah tangan.. huhu


ps: ada yang confuse ke sebab macam tiada mood sedih entry kali ni.. huhu.. sedih memang sedih. tapi hidup perlu diteruskan..

ps:setelah sekian lama, baru ada entry pasal diri sendiri. selalu entry pasal azhad je..

Friday, November 12, 2010

Panduan Pemakanan Bayi

Assalamualaikum

Selamat petang Jumaat.. dah seminggu pun Azhad makan bubur.. resepi?? ermm.. seminggu ni bagi makan yang sama je. bubur + carrot + ikan + brokoli.. puree abi beli makan 2 hari pertama je, dan nestum belum buka lagi... Makanan segera tu time emergency baru bagi, kot-kot ummi malas atau tak sempat ke.. huhuhu


entry kali just nak share info pasal pemakanan baby. cilok dari forum cari...


Makanan Perlu Dielakkan Sehingga Bayi 2 Tahun



Semakin bayi anda membesar, semakin dia berminat mahu mencapai dan merasa makanan yang anda makan. Anda juga semakin tidak sabar untuk memperkenalkan makanan yang baru kepada anak anda. Perlu diingat, tidak semua makanan sesuai untuk bayi anda kerana ada antara makanan belum lagi sesuai dengan sistem penghadaman bayi anda yang belum matang dan juga boleh membawa kepada masalah alahan. Tercekik juga adalah antara sebab kenapa sesetengah makanan tidak sesuai dimakan oleh bayi anda. Penting untuk anda tahu makanan yang perlu dielakkan. Teruskan membaca…



Makanan Yang Perlu Dielakkan: Baru Lahir Hingga 4 atau Hingga 6 Bulan



Semua makanan pejal :
Sistem penghadaman bayi belum dapat menghadam makanan pejal dengan sempurna.



Makanan Yang Perlu Dielakkan: 4 Hingga 12 bulan



Garam, gula dan rempah-rempah yang pedas dan kuat :
Sistem penghadaman bayi belum bersedia. Anda mungkin menghadapi masalah memberi anak anda makan makanan yang berkhasiat jika anak anda diperkenalkan dengan rasa manis gula terlalu awal.

Makanan Yang Telah Diproses:
Sup, sayur dan buah-buahan dalam tin mempunyai kandungan garam dan gula yang tinggi.

Putih Telur :
Bayi boleh makan kuning telur tetapi anda perlu tunggu sehingga bayi berumur sekurang-kurangnya setahun untuk memberinya putih telur kerana risiko alahan putih telur adalah tinggi.

Buah-buahan Citrus:
Buah-buahan dan jus citrus seperti buah oren, lemon dan anggur boleh menyebabkan alahan terhadap bayi bawah setahun terutamanya jika terdapat sejarah alahan dalam keluarga. Buah-buahan citrus juga mengandungi asid yang tinggi dan boleh menyebabkan ruam yang pedih.

Madu :
Walaupun madu sangat berkhasiat tetapi ia tidak sesuai untuk bayi berumur bawah setahun kerana boleh menyebabkan 'botulism' yang boleh membawa kepada maut!

Kacang, Mentega Kacang :
Selain daripada risiko alahan kepada kacang yang sangat tinggi, kacang juga boleh menyebabkan bayi tercekik terutamanya mentega kacang.

Susu Lembu, Susu Kambing, Susu Soya dan semua produk susu yang tidak dipasteur :
Teruskan dengan susu ibu atau susu formula sehingga bayi setahun. Bayi masih belum boleh menghadam protein dalam susu lembu dan kandungan mineral yang tinggi boleh merosakkan buah pinggang bayi. Ia juga tidak mempunyai semua khasiat yang bayi perlukan. Produk susu lain seperti yogurt dan keju boleh diambil hanya jika tiada sejarah alahan terhadap susu lembu dalam keluarga.

Makanan Laut :
Makanan laut terutamanya yang bercengkerang antara makanan yang mempunyai risiko alahan yang tinggi.

Air Kopi, Teh, Sebarang jenis minuman berkafein dan juga minuman berkarbonat.

Jus Buah Pekat :
Cairkan dahulu jus buah dengan nisbah jus:air adalah 1:10.

Gandum dan Produk Gandum : Kebanyakan bayi boleh menerima gandum (dalam bijirin, roti atau biskut) di dalam diet mereka apabila umur mereka 6-8 bulan. Tetapi anda boleh tunggu sehingga umurnya setahun jika anda risau akan masalah alergi.

Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah :
Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3 tahun.



Makanan Yang Perlu Dielakkan: 12 bulan hingga 24 bulan



Susu Rendah Lemak :
Bayi/kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan lemak dan kalori untuk pertumbuhan dan pembesaran. Selepas umurnya 2 tahun, anda boleh mula memberi susu rendah lemak jika anak anda terlebih berat. Berbincang dengan doktor anda seelok-eloknya.

Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah :
Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3 tahun.


"kita kecil dulu mak sumbat je makanan umur 3 bulan, hidup je sampai sekarang.. sihat, segar bugar lagi.."

inilah kata-kata orang-orang tua pada kita kalau kita cakap baby 6 bulan baru nak bagi makan... apa kita nak jawab? cakap lebih-lebih nanti lain pula jadinya.. so?? pandai-pandai la menangani keadaan.. masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.. for me, as long baby tak meragam, menangis bagai nak rak so biarkan dia menyusu sepenuhnya dengan susu ibu. bila masanya sampai, baru bagi makan ikot sepatutnya..



Monday, November 8, 2010

Azhad 1st Solid Food

Morning!!!

Hari ni just nak update pasal 1st solid food yang masuk ke tekak Azhad.. first day tu saya just buatkan bubur campur carrot je.. ikan or ayam belum campur lagi. tunggu la few days, tapi rasa macam nak campur hari ni je. mungkin masukkan ikan dulu. tengok if baby ok, takde alahan.. yeah!! itu adalah salah satu tips, JANGAN campur makanan sekali gus supaya kita boleh tahu if baby ada alahan on something..


on 6th nov lunch azhad pada pukul 2pm sebab dia bangun awal gila, pukul 12 tengah hari baru nak tido balik.. bagi makan bubur carrot tu muka dia biasa je.. sebab tawar kan.


biasa-biasa aje..



azhad happy lepas makan.. :)



makan malam azhad pada pukul 6pm.. ye sini maghrib awal. lagipun tak nak ajar azhad makan lewat malam.. huhu.. kali ni bagi dia makan bubur carrot campur puree sayur instant. sebenarnya tak elok bagi benda instant ni walaupun dalam tu tulis takde bahan perasa, pewarna tapi mesti ada pengawet kalau tak, tak kan boleh tahan lama kan?? tapi sebab hubby dah beli saya bagi la sikit, kang kecik hati lak.. huhu. puree sayur ni rasa pahit dan kelat sikit. campuran labu, keledek, kentang, carrot etc.. tapi azhad makan ok je.. takde pic yg di snap makan malam tersebut.. huhu.. poopoo azhad untuk makan hari pertama sama je macam sebelum makan.. huhu.. harus la check, kan. sebab baby once dah campur makan poopoo dah lain.. hehe



hari ke-2.. 7th nov.. azhad lunch awal sikit sebab dia bangun lewat.lepas bangun, mandi dan terus makan. lunch sama seperti hari sebelumnya.. dan azhad seperti biasa, biasa-biasa aje.. dalam pukul 3 ummi boring takde nak buat apa, azhad pun tak tidor so ummi saje la bagi mamam lagi. tapi kali ni nak try puree buah instant.. meh tengok muka azhad makan.. hehe



masamnyer!!



haha.. sian dia. puree tu campuran jus apple, jus oren, pisang, yogurt etc.. mane tak masam kan. tapi yang bagusnya azhad tak buang pun. dia makan juga.. tapi ummi sian tengok muka macam tu so bagi makan sikit je.. lagipun dia dah lunch, yang tu macam pencuci mulut la.. haha.. dinner azhad ummi campur bubur dengan puree sayur. Alhamdulillah dia makan je.. dan Alhamdulillah setakat ni azhad tak muntah dan makan je apa yang ummi suap.. dan poopoo azhad dah bertukar kaler, jadi hijau dan keras tak cair macam selalu.. huhu.. ampuunnnn kot2 ada yang baca ni tengah makan ke kan.. hehehe


2nd tip, mulakan makanan anak dengan makanan tawar. JANGAN bagi yang sedap-sedap dulu takut nanti dia pandai memilih refuse nak makan yang tak best terutama sayur.. tak ke naya dibuatnya.. hehe


Owh.. by the way, tengok la azhad duduk atas apa tu.. walker hijau baru. abi azhad baru beli khamis lepas. kalau ikot saya memang tak perlu pun, since saya pernah terbaca artikel pasal bahaya walker ni. tapi dah abi azhad insist sangat dan guna duit dia pun kan. so let it be.. lagipun untuk development azhad kononnya.. huhu.. semoga Azhad tak ganas-ganas. tapi memang tak ganas langsung pun, for the time being la.. nak tengok dia move memang sangat lama. penat ummi bodek dan tunggu.. *sigh* takpe azhad.. biar lambat asal selamat kan.. hehe...


Saturday, November 6, 2010

Persediaan 1st Solid Food Azhad

Happy 6th month birthday Azhad..


Alhamdulillah.. azhad sentiasa dalam keadaan sihat.. cuma development dia slow sikit. pada usia 6 bulan ni azhad masih belom merangkak. tapi dah boleh meniarap. cuma azhad agak kurang rajin je.. tak pe la thayang, take ur time ok.. ummi dan abi tak paksa azhad. lantak la orang nak kata apa, nak banding-banding ke. yang penting azhad ummi sihat dan tahan lasak.. syukran..


Alhamdulillah juga kerana ummi dapat susukan azhad dengan susu ummi sepenuhnya dalam tempoh 6 bulan ni. segala kata-kata yang boleh mematahkan semangat dapat gak ummi buat tak tahu je.. ada bagus juga dok jauh ni.. kalau dekat kang ada je cakap-cakap.. sibuk suruh bagi makan nestum la, bubur la. padahal baby baru masuk 4 bulan. for me, as long azhad tak nangis biar la dia nikmati susu ummi ni. FOC bukan kena bayar pun.. enough said. tak boleh cakap lebih-lebih, nanti ada yang salah faham pastu jaja sana sini.. susah!!



ni dia persiapan solid food pertama azhad dan perkakas..



rasanya abi azhad orang yang paling excited nak bagi azhad makan. since dia antara orang yang sibuk nak bagi azhad makan masa umur 4 bulan.. so bila masa dah tiba ni memang dia excited la. FYI, semua barang di atas abi azhad yang amik masa kitorg shopping barang dapur last week. ummi langsung tak teringat padahal dah masuk dalam list.. huhu


tapi bila godek-godek forum pasal makanan pertama baby ni, rasa macam nak buat bubur sendiri je.. baca resepi dorang takde la susah pun. lagipun saya bukan kerja, so boleh je buat sendiri. lebih terjamin kandungan dalam makanan yang nak diberi pada baby... insyaAllah next entry akan compile resepi dan tips untuk makanan baby.. bila la agaknya tu.. huhu



last but not least..



azhad main CD jualan.. dia dah pandai capai barang. time dia peluk CD ni saya snap pic and said 'smile' dan azhad pun smile. tak caya tengok mata dia tu.. kan??


Friday, November 5, 2010

Incidents Di Pagi Buta

Tragedi!!

Hari ni je 2 kali accident.. dan kedua-duanya berlaku masa tengah tidur pagi tadi, pagi disini bermaksud pagi buta, bukan pagi celik. tak taw the exact time.. tengah tidur kan, mana perasan pukul berapa.. huhu


1st incident, azhad hampir jatuh katil LAGI!!! tapi tak sempat jatuh, dia just tergelongsor.. kepala kat katil, kaki kat atas tilam or vice versa.. tak ingat sebab tengah tidur.. azhad nangis buatkan ummi tersedar, tengok-tengok dah tertonggeng. terus ummi capai dan tidurkan balik. nasib baik la tak nangis lama, bagi susu terus tidur..


ni la tempat tidur kami.. abaikan yang bersepah itu..



cuba tengok, tilam kecil sikit dari katil, as mentioned dalam entry ni. kalau tilam dan katil sama size confirm dah jatuh ke lantai.. ermmm mesti ada yang tanya macam mana azhad boleh jatuh, kan? dah tu tahu azhad kecil nape biar dia tidur tepi, kan??


errmm.. camne nak cakap eh.. mmm azhad kan breastfeed, so kalau bf kan dia sebelah kiri memang dia kena tidur dekat tepi. tu yang jatuh walaupun dah letak bantal kat sebelah dia, sebab dia dah makin lasak.. kalau bf belah kanan dia dok tengah. tapi takkan asik nak bf belah kanan je kan. kang bengkak lak yang sebelah lagi. huhu



2nd incident, tengah sedap mimpi tetiba azhad nangis.. eh bukan jatuh katil. that time dia tidur tengah-tengah.. eh bukan abi azhad hempap.. nak tau nape?? huhuhuhu.. muka azhad kena lepuk dengan ummi.. gara-gara ummi mimpi apa ntah, dalam mimpi tu ummi lepuk orang. rupa-rupanya terbawa alam realiti. yang jadi mangsa adalah azhad.. huhu.. ampun!! abi azhad tak tau lagi tu.. hehe.. tapi nasib baik la nangis tak lama. umpan dengan susu terus diam dan sambung tidur.. good boy!!!


nape tak letak azhad dalam baby cot?? huhu.. nak buat macam mana, azhad selalu bangun tengah malam nak susu. tak sanggup ummi nak tunggu dia menyusu baru nak letak balik dalam baby cot dia. sudahnya bawa tidur sama..


esok genap 6 bulan ummi nak bagi azhad makan, harap-harap kurang la bangun tengah malam, so boleh letak dalam baby cot dia.. tidur sama susah sebab kalau letak tepi risiko jatuh, letak tengah risiko kena hempap lak.. huhu


ps: tak sabar nak tengok azhad mamam buat pertama kalinya..

Monday, November 1, 2010

RM150 voucher

Salam..

aritu ada cakap type nak cita pasal voucher RM150 kan.. hari ni baru berkesempatan.. tapi sikit2 je la ye.. huhuhu


Actually voucher tu dah dapat lama. tapi dapat kat KL, so nak sampai ke KK je amik masa seminggu. tapi sempat la sebelum voucher to expired. mesti nak tahu voucher apa kan.. jom tengok..



Google Adwords free advertising voucher


waahhh.. dapat voucher dari Google gitu, untuk advertise website worth RM150.. biasa kalau nak advertise kan business melalui Google kena bayar tapi dah dapat voucher ni boleh iklankan free.. ada la step kena buat.. offer ni expires on 31 oct 2010, iaitu semalam.. after the date, offer drops to RM100 until 12 nov 2010..


agak-agak saya buat tak???


rasa macam nak buat tapi tak sempat.. waaaaaa.. kan dah rugi RM50 tu.. harap-harap sempat la.. at least leh iklankan JOS tu..


cuma yang menjadi persoalannya, macam mana diorang boleh dapat address saya?? ermmm saya pernah bagi address ke?? masa bila ye??? diorang bagi offer ni berdasarkan apa??? aduhhh... malas nak pk.. dah rezeki agaknya..


harap-harap dengan me'redeem' voucher ni nanti dapat la naikkan sale di JOS.. eh.. jom tengok koleksi di JOS.. insyaAllah berbaloi-baloi.. :)


Related Posts with Thumbnails