Monday, February 28, 2011

Jan 2011

Entry ni kena siapkan hari ni gak. esok dah masuk March.. takkan nak tunggu April.. hahaha...


Ok.. kalau korang ingat, bulan Januari kami penuh dengan yang tak best. bermula dengan kena tipu, azhad demam, demam campak, tangan terseliuh dan jatuh katil.


tapi ada gak part yang best dalam yang tak best tu.. antaranya dapat balik Semenanjung walaupun berat hati lagi. huhu.. azhad dah mula tumbuh gigi. bisnes pun semakin baik.. dan yang ramai tak tahu lagi...






hubby dapat 2 cabutan bertuah masa malam masquerade sempena new year.. dapat kettle dan slow cooker. yang slow cooker tu kitorg mula-mula ingatkan rice cooker biasa. siap nak tukar dengan vacuum member lagi. seb baik la member tu tak nak. 2 minggu before pindah gas habis malas nak beli baru. rice cooker yang ada rosak sebab dok masak lauk dalam tu. lepas tu buka la rice cooker baru tu nak masak nasi. tunggu punya tunggu, tak masak-masak. rupa-rupanya slow cooker.. boleh masak sup, bubur je. jadinya, slow cooker tu hak milik azhad la. senang nak masak bubur dia... huhu.. nasib baik tak tukar. kalau nak beli sendiri jawabnya memang tidak lah..
harga beratus gak tuh!!! huhu





Geng KDSKK dalam kenangan beliau


macam diberitahu dalam entry lepas, Sabtu hari tu kitorg dapat no 2 cabutan bertuah, hamper jajan dan biskut.. hubby memang ada luck dalam cabutan bertuah ni. tiap-tiap tahun mesti bawa balik hadiah masa new year celebration. harap-harapnya tuah tu selalu berdamping dengan kami.. huhu


Sunday, February 27, 2011

Bila Azhad Main..

Assalamualaikum...


Bulan March lagi beberapa hari ni Azhad akan masuk 10 bulan. kejap betul masa berlalu.. sekarang ni walaupun belum 'dapat' kaki dah macam-macam pekerjaan yang dia buat. jom tengok!!


main buku


owh.. itu adalah buku azhad.. so tiada siapa kisah dia nak buat apa dengan buku dia. sebab gerenti tak koyak. insyaAllah. sebab material buku-buku tu memang untuk budak-budak main + masuk mulut + baling + tarik.. huhu... ~itu adalah tempat tidur kami. dah turun takhta. penuh dengan mainan dia aje..



main makanan


orang makan dia sibuk nak. bila bagi dia pegang bukan reti masuk mulut. tapi main baling-baling.. gambar kat atas ni dia main biskut chips more. biasa kalau biskut dia (rusks) tak la hancur berkecai macam tu sebab keras. ni bagi chips more sekejap je hancur. lepas tu dia leka main.. orang panggil nak amik gambar pun dia buat dek je. huhu






HAA!!! ni dia permainan yang paling budak-budak suka main. kejadian berlaku malam tadi. lepas salin diaper dia, saya biar dia main dulu sebelum tidurkan. sambil tu saya melayari internet. bila azhad dah bising-bising saya nak amik dia, terkejut tengok baju abis putih berbedak. atas toto pun putih.. alahai azhad. seb baik tak masuk mulut. eh.. kalau masuk mulut pun bukan kita tahu kan.. tengok la pic tu. seronok dia dapat main bedak. tu la ummi.. selalu lupa nak tutup bedak lepas guna.. seb baik botol kecil. kalau botol besar haruslah putih bilik tidur umpama bersalji.


ps: bila la dapat gi negara bersalji ni.. huhuhu

Saturday, February 26, 2011

Parcel Pertama Di D-1-11

YeAY!!!


Just received my first parcel here..





Cuba teka apa?





Tak nampak lagi ye...




Tara!!









Shaklee Trial Pack Set B




Nak tahu apa kebaikannya boleh baca sini..


Fikir punya fikir akhirnya saya terima offer tu.
dan dapat la e-book Pakej Susu Sihat merangkumi Panduan Lengkap Susu Ibu, Teknik Mengharungi Ibu & Mertua Yang Bencikan Breastfeeding & Jaundis Susu Ibu 7 Perkara Anda Mesti Tahu.
nanti dah baca boleh la share kat sini sikit-sikit.
kalau bagi full version sian kat owner dia. silap-silap kang kena saman lak. huhu



actually beli pun bukan sebab nak ebook tu sangat.
tapi memang tengah cari suppliment untuk banyakkan susu.
nak bagi si cilik tu minum puas-puas dan nak start belajar buat stock..



Ok.. next time saya cerita tentang azhad minum guna botol. berjaya kah?

Assalamualaikum


Ps: D-1-11 dapat hadiah no 2 cabutan bertuah majlis makan-makan Perumahan ATM baru tadi.
dapat la hamper makanan, stock jajan + biskut sebulan.
Alhamdulillah.
Semoga tuah kami berterusan dan diberkatiNya.
Amin


Wednesday, February 23, 2011

Dilema BF, Bukan Boy Friend Tapi..

Lately ni asyik berfikir.


"Nak start buat stock Breastmilk (bm) la. nak ajar azhad minum guna botol nanti kalau dah pandai boleh ummi kerja"


"Tapi breastpump yang ada ni manual brand Anakku. macam lambat lak. lagipun kalau tengah pump memang tak boleh buat benda lain la. azhad dah la semakin lasak. kalau masa kecil dulu banyak tidur je tak pe"


"Nak beli breastpump bateri or elektrik berbaloi ke? Lagipun azhad dah nak masuk 10 bulan, dah tak full bf pun takpe. yang disarankan 6 bulan pertama. tapi digalakkan sehingga 2 tahun."


"Dah la susu macam dah kurang. mana tak nya makan sehari sekali. abi azhad diet, ummi azhad pun tak makan. nak kena amik suppliment kot nanti nak pump pun banyak hasil"



Siap inbox kat FB member lagi tanya dia amik suppliment apa dan guna pump apa. Tup tup! Member tu tak sempat reply saya dah dapat email dari Sususihat (saya memang ada subscribe blog ni, so bila ada apa2 aktiviti selalu diinform) tawarkan pakej Susu sihat Trial Pack Set B brand Shaklee..

Antara kebaikannya:

1. Memperbanyakkan susu badan. Kandungan protein & kalsium dalam Alfalfa sangat tinggi. Ini membantu penghasilan susu badan.

2. Memperkayakan kualiti susu ibu. Vita Lea membekalkan keperluan nutrisi harian kepada badan, menjadikan ibu ‘fit’ dan kuat. Vita-C pula menjaga kesegahan sel dan memperbaiki tisu, menjadikan sel-sel badan ibu mantap dalam menghasilkan susu yang tinggi nutrisi

3. Meningkatkan produktiviti. Asid folik yang terkandung dalam vitamin B-complex mampu mengurangkan/mengelakkan kemurungan & menstabilkan hormon. Bila perasaan gembira, hormon oxytocin akan merembes dan membanyakkan susu.





Set B trial pack ini mengandungi:
Vita Lea – 30 biji
B- Complex – 30 biji
Vita-C – 30 biji
Alfalfa – 30 biji (+ 30 biji PERCUMA)

harga RM80.. ok la tu kan. untuk sebulan..


konon dalam email tu jangan war-warkan tawaran ni. padahal member yang saya inbox tu pun beritahu benda yang sama macam email tu. huhuhu.. eh.. tapi dalam email tu kalau beli shakeel ni dapat ebook panduan susu sihat berharga RM47..


erm tawaran sehingga hujung minggu ni. akan dipertimbangkan.. kalau abi azhad nak belanja kan best.. huhu


ermm.. so ibu-ibu yang bf baby tu korang rasa patut tak saya beli breastpump baru untuk ajar azhad guna botol. takkan nak guna pump manual. baru berapa kali pump azhad bangun memang takde hasil la jawabnya. tapi berbaloi ke nak beli pump baru yang harga tak berapa murah tu sedangkan azhad dah nak masuk 10 bulan.. errmmm.. kalau tak keje tak pe, ni macam nak cari keje. nak tak nak memang kena ajar guna botol. terfikir lak nak bagi formula milk (fm) je.. ermmm... pandangan korang macam mana? (macam la ada orang nak bagi pandangan.. huhuhu)


Tuesday, February 22, 2011

Outing Di Tempat Baru

Assalamualaikum. Entry sependek yang mungkin. Macam korang tahu (kalau baca status FB) sekarang ni tak dapat online siang sebab hubby bawa laptopnya ke ofis. laptop saya? rosak masa kat KK lagi. pagi nanti hubby bawa kat member dia minta tengokkan apa yang patut.. nampak gayanya bulan ni income macam sangkut sikit. tambahan sebab pindah lagi.. huhuhu..


OK.. entry kali ni pasal aktiviti kitorang masa cuti Maulud Nabi dan Sabtu lepas. Maulud Nabi kitorang shopping kat Tesco Extra Ampang. memang banyak duit habis sebab semua barang basic kena beli baru.. kering dah pocket.. first time dudukkan azhad dalam troli. tengok la reaksi dia..



happynya dia.. huhu



haha.. azhad yang carca marba. topi kelabu, baju kuning, seluar hijau, stokin orange.. huhuhu. nasib la labu.. janji cute! sepanjang shopping tu azhad duduk je dalam troli tu sambil main apa yang patut. saya bagi dia main plastik, kertas or barang yang dibeli dalam plastik macam sup bunjut.. huhu.. dia dah ngantuk baru angkat tangan minta angkat.. tu pun dah nak balik. 3jam juga kitorang habiskan masa kat situ...


Sabtu lepas lak kitorg gi Jusco AU2 Setiawangsa. tak plan pun. actually tak tahu pun kat mana tempatnya. kitorang keluar je, ikut mana tayar berpusing. lepas tu ada iklan kat tiang lampu pasal jualan murah mobile so kitorang ikut la tunjuk arah iklan tu. ingatkan grand gila tapi non hado.. masa kat simpang kuarters mindef kat Desa Tun Hussein Onn tu baru perasan sign board Jusco gila BESAR. ingatkan Jusco dalam kuarters tu.. huhu.. so lepas gi jualan murah tu kitorg gi la Jusco.. tak shopping apa pun since dah habis shopping masa Maulud Nabi tu. beli yang takde lagi dan makan Yee Mee, menu biasa kalau pergi Jusco..






Azhad tak makan apa pun. tapi ada la suapkan sikit telur dan ayam.. tapi tak banyak takut pedas..



Nampak tak gigi atas azhad.. kapak!



last but not least.. tiap kali letak azhad kat tempat driver dia akan pegang steering dengan sendirinya.. amboi amboi amboi.. huhuhu



nak gi mana tu yang?


till then.. daaa

Tuesday, February 15, 2011

Jalan2 Cari Makan di KK

Assalamualaikum..


Nak tepek gambar di KK. sehari sebelum terbang kitorang gi jalan-jalan cari makan makanan yang tiada di tempat lain. tapi tak taw la kalau dah ada kan. tapi takde la jalan-jalan sangat.. kitorang pergi makan lokan bakar. actually nak minum air kelapa bakar, kat tepi jalan je. pastu situ ada jual lokan bakar kitorang try la. sedap. walaupun saya ni jenis tak berapa makan benda-benda species kerang, kepah ni tapi lokan tu saya layan je.. huhuhu. selain tu kitorang makan puding kelapa.. yummy.. azhad yang makan banyak..


budak yang habiskan puding kelapa



air kelapa sejuk untuk hubby


puding kelapa azhad



air kelapa bakar untuk saya



lokan bakar yang yummy..




agak-agaknya bila la boleh gi KK lagi. rindu!!


Saturday, February 12, 2011

Makan Gaji Vs Kerja Sendiri: Need Ur Opinion Guys..

Assalamualaikum





PENING!!

Macam yang korang tahu, sekarang kami dah berhijrah ke Kuala Lumpur semula. so peluang pekerjaan kat sini lebih terbuka luas. masa di KK tu diorang nak orang Sabah juga sebab takut kita Cha Alif Bot, so bila dah balik KL ni, alasan tu tak boleh digunakan lagi. Tapi saya hadapi sedikit conflict.. nak kerja atau buat bisnes online sahaja atau kedua-duanya..


MAKAN GAJI

Yang BEST
- income bulanan TETAP

Yang TAK best
- work pressure
- kena bangun awal, balik belum tentu pukul berapa
- bagi orang lain jaga Azhad
- balik rumah penat nak kena masak, kemas etc


BISNESS ON9

Yang BEST
- boleh bangun dan tidur suka hati
- boleh jaga Azhad sendiri
- takde work pressure

Yang TAK best
- income bulanan tak tentu
- risiko tanggung rugi


MAKAN GAJI & BISNESS ON9

Yang BEST
- income MASYUUKKKK

Yang TAK best
- pressure & penat BANYAK


Kalau tengok pro and con tu macam lagi bagus buat bisnes on9 je. tapi rasa macam sayang lak belajar tinggi-tinggi sampai cucur atap, tapi end up keje sendiri je. apa yang kepala hotak ni pening kepala sampai nak pecah masa belajar dulu macam sia-sia je..



OK! Kalau saya makan gaji, perkara utama yang perlu difikirkan adalah AZHAD!!! 9 bulan Azhad hanya minum susu cap gantung tanpa bantuan botol susu, so how dia kena pandai guna botol susu dalam masa sebulan?? Memang dia boleh minum guna sudu, cawan dan botol muncung itik. tapi kalau nak tidur harus la nak minum susu juga, kan. Selagi tak kenyang memang tak boleh tidur. tapi kalau dah kenyang boleh je dodoikan sampai tidur.. OH! itu kalau dengan ummi dan abi azhad. kalau dengan orang lain saya tak boleh jamin!



Kenapa sebulan?

A friend of mine email inform that department dia nak guna NA ~stand for Naval Architect.. memang tak cakap bila, tapi kalau dah beritahu nak guna macam tu i guess ASAP la kan... selewat-lewatnya sebulan la kot.. or boleh minta 3 bulan? kalau kita ni bekerja boleh la minta notis 3 bulan. ni tak kerja, takkan nak cakap sebab nak practice anak menyusu botol.. huhuhu...


so what say u?


opss.. FYI, income bulanan bisnes saya buat masa ni lebih dari separuh gaji hubby.. lebih sikit je tak banyak.. cukup la buat bayar PTPTN, bagi mak ayah, bayar hutang, simpan sikit dan roll modal balik..


please advice guys.. pendapat anda amat-amat dihargai.. muaxx..


Thursday, February 10, 2011

C-208 PTKK Dalam Kenangan

Assalamualaikum


Entry kali ni just nak tepek gambar rumah lama, C-208 RKTLDM, PTKK sebagai kenangan. gambar dah dicollagekan dengan tak creative nya.. huhu..


ruang tamu..



ruang makan


bilik tidur


dapur



Petang tadi dah masuk rumah baru. tapi tak sempat nak snap pic.. esok or lusa barang mungkin sampai. nanti kalau sempat akan snap pic. rumah baru kat Desa Pandan. tapi kalau alamat rumah Jalan U Thant.. tapi memang betul-betul tengah KL... baru terasa tinggal di Kuala Lumpur. huhuhu..


till then.. daaa

Wednesday, February 9, 2011

9 Bulan: Macam-macam Azhad

Assalamualaikum..


ini merupakan entry pertama di Kuala Lumpur selepas pindah ke KL ni.. huhu... maksudnya sekarang saya dah ada di KL la... Last week 1 Feb dah terbang dari KK ke KL.. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.. Azhad as usual, sangat OK!!


tersenyum simpul :)




Oh.. hari ni Azhad dah 9 bulan 3 hari. nak coret sikit pasal sepanjang 9 bulan ni.. macam-macam Azhad.. lepas satu, satu.. risau, sedih, semua ada..


Dimulakan dengan kisah demamnya.. rupanya demam nak tumbuh gigi.. lepas tu naik lak campak.. Alhamdulillah Azhad tak banyak ragam.. walaupun ada meragam tapi masih boleh handle, walaupun kadang-kadang betul-betul menguji kesabaran. betul orang kata, kalau nak tengok sikap sebenar seseorang, tengok bila dia handle baby.. haha.. sangat nampak true colours I.. :p


Lepas tu Azhad beberapa kali jatuh katil.. Alhamdulillah dalam 48 jam pantau, takde komplikasi apa-apa.. tapi risau gak sebab gap jatuh tak lama. selang 2-3 hari gitu..


Yang paling mencabar, bila tangan kanan Azhad terkehel.. serious! sedih sebab dia nangis gila-gila... jerit-jerit.. kesian sangat tengok.. Alhamdulillah lepas urut tangan Azhad semakin ok dan boleh main seperti biasa..


Last week, malam kitorg sampai KL tu terus balik kampung hubby.. gara-gara rindu cucu, tok abah Azhad sanggup drive dari Tumpat ke KL untuk ambil kitorg. almaklumla.. tengah cuti CNY confirm la takde tiket bus, train.. flight ada tapi mahal! Tapi dia bawa member untuk gilir-gilir drive. so tak penat sangat la.. kat Kelantan, diorang buat kenduri aqiqah Azhad on Thursday. Alhamdulillah.. Azhad ok.. nak je dengan orang.. walaupun selalu berkepit dengan ummi dan abi je.. so selamat la dari kena kutuk or sindir.. huhuhu


balik ke KL dihantar.. dah pandai amik, pandai la hantar, kan.. huhu... perjalanan dari 1030am Sabtu. pukul 11pm lebih baru masuk KL.. pukul 12am lebih baru sampai rumah. jalan jammed. nasib balik Sabtu, Ahad lagi super duper JAMMED!



*sekadar gambarh hiasan* b4 terbang ke KL



Sampai rumah mak, before tidur Azhad main-main lagi.. tiba-tiba dia menjerit kuat.. abi dia angkat je jerit.. ingatkan apasal. rupa-rupanya tangan kiri azhad pula terkehel.. ADUYAI!! Azhad ooo Azhad... dia meniarap, bila nak balikkan badan semula dia tinggal tangan, tu yang terlipat tangan.. masa tu almost 2am.. esok paginya dalam pukul 930am terus kitorg bawa gi jumpa bidan yang membidankan saya.. sekali tolak je, terus baik.. tapi masa dia buat tu memang ganas la. tak peduli Azhad nangis ke jerit ke. kalau kat KK tu bidan tu takut-takut je..


Last but not least.. hadiah sempena birthday azhad yang ke 9 bulan.. Azhad kena cirit birit.. ADUYAAIIII.... ni dah masuk 4 hari. dari Ahad hari tu. sebab musabab tak la diketahui. nak kata saya makan bukan-bukan, tak juga, cuma yang ingat masa berhenti di Gua Musang saya ada makan mee goreng. mungkin cara masak tak betul ke.. lepas tu masa dalam kereta on the way, tok ma azhad ada suap kacang.. ermmm.. orang kata dua benda ni angin. tapi kalau mee tu, before ni selalu je saya makan mee, Alhamdulillah takde apa pun.. tapi mak saya cakap kalau makan, 24 jam je dah abis buang. ni dah masuk hari ke-4. bontot bonet Azhad pun dah merah.. bila cuci je nangis.. tangan sampai gigil-gigil tahan sakit.. sian sangat..

nak kata kuman, azhad memang tak reti masuk barang dalam mulut.. errmmmm.. takkan sebab saya makan sambal a.k.a cili kering kat rumah mak ni. sebab kalau kat KK saya guna cili boh ready made je.. nampak gayanya kena puasa sambal dulu la. tengok macam mana, ada kurang ke tak.. tak bestnya makan takde sambal.. huhuhu.. minta-minta azhad ok.. takut gak dehydrate tak pasal-pasal masuk ward nanti..



*lagi gambar hiasan* kat KLIA tunggu achik amik



dalam tak best tu, ada gak yang best bulan ni.. pertama, azhad tumbuh gigi bawah sebatang.. lepas tu dah pandai sebut mamama, bababa, dadada.. sekarang dapat perkataan baru yayayaya.. hehe.. masa kat kelantan perasan gigi atas tumbuh lagi sebatang menjadikan total gigi baru tumbuh 2 batang.. suka! azhad gak suka menyanyi. pantang dengar lagu or iklan kat tv, terus pandang. tapi ni dah lama.. start perasan masa mula bagi makan. sibuk nak makan, sibuk la tengok shahir af nyanyi. nasib baik la shahir tu handsome dan suar sedap.. kekekeke... dalam bilik air kalau nak mandi pun nyanyi.. ni mesti sebab ummi selalu nyanyikan time mandi lagu "sabun di bilik mandi.sabuunn" hehehe


azhad dah pandai duduk. tapi bukan duduk sendiri. kena dudukkan lah. dia dah boleh stay, tak jatuh. tapi masih letak bantal belakang dia, takut terjatuh gak.. kalau nak jatuh azhad pandai tahan guna tangan. dah boleh meniarap dari duduk.. songsang la pulak. biasa budak meniarap, merangkak baru duduk.. huhu... azhad juga suka main tali, wayar, reben, kertas, plastik.. kalau bagi mainan dia, dia tak berapa nak main.. ermm.. nk jadi engineer juga ke? abi azhad cakap tak payah la sebab pening kepala. tapi apa-apa keje pun pening kepala gak kan.. huhuhu


ps: seperti biasa, entry gila panjang apabila lama tak update... kekekeke...


Related Posts with Thumbnails