Wednesday, August 31, 2011

Aktiviti Azhad di Pagi Hari di Kelantan

Assalamualaikum



Jom tengok aktiviti azhad hampir setiap pagi di kampung abi azhad.



video


Anak u all ada? Kekekeke~~



Published with Blogger-droid v1.7.4


Thursday, August 25, 2011

Giliran Beraya Di Mana Tahun Ni?

Assalamualaikum


Raya mana tahun ni? Tahun ni turn orang kelate beraya dengan Azhad. Eh.. Azhad beraya dengan orang kelate. Owh.. Kami dah di kampung halaman tercinta sang suami pun. Awal tak? Rasanya macam orang pertama dari KL yang balik kampung. Kekeke~~


Siapa yang beraya di kampung sendiri mesti seronok, kan?! Dapat bergumbira dengan mak bapak, adik-beradik, sedara-mara. Wah bestnya!


Tapi bukan bermakna beraya di kampung belah sana tak best. Cuma keseronokan, kegembiraan tu kurang lah dirasai. Tempat orang tetap lah tempat orang. Takkan sama tempat kita jatuh dan bangun. Hehehe



Tapi biasanya yang rasai ketak'best'an ni orang perempuan lah. Sebab? Kalau rumah sendiri suka hati nak baring depan tv ke, nak terbongkang ke, nak bangun lambat ke.. Tapi kalau duduk rumah mertua, boleh? Walau tak de apa nak buat kena bangun awal juga. Takkan nak terperuk dalam bilik je kan. Hehehe. Kalau lelaki takpe la. Siapa peduli nak bangun awal ke lambat ke kan? Setuju? Hehehe


Tu alasan orang malas sebenarnya. Kalau orang rajin takde hal punya dok mana-mana pun. Kekekeke



dalam kereta on the way blk kg. Geram ummi tengok ribena tu




Sedikit info mengenai azhad: azhad suspected keracunan makanan. Subuh selasa start muntah-muntah. Dalam sehari tu dalam 7-8 kali muntah. Tapi masih aktif bermain. Hari ke-2 sehingga hari ni asyik berak-berak je. Nasib baik dalam perjalanan semalam tak banyak ragam. Alahai anak ummi ni. Bila nak baik. Cepat sembuh ye sayang.

Published with Blogger-droid v1.7.2

Saturday, August 20, 2011

Luahan Hati

Assalamualikum


Just nak share some situations

Bila azhad makan/minum coklat, ada yang berbunyi "abis lah aktif azhad nanti"


Bila ada yang cakap dalam sebulan lagi tegap la azhad berjalan, ada yang jawab
"abis la penat ko nanti"


Bila azhad suka cakap guna bahasanya, ada yang cakap
"ada budak tu dah besar cakap bahasa dia je"


Dan yang cakap tu adalah orang yang sama.


Sungguh annoying rasanya. Macam lah anak i tu pasif sangat! Ingat kalau anak i tak makan coklat tak aktif bermain ke? Kalau jalan jatuh-jatuh tu tak boleh buat sepah? Kalau masih tak reti menyebut tak boleh bercakap ke?


Tengok apa dia buat?




Orang masuk dapur, dia masuk gak. Sudahnya keluarkan segala benda dalam almari untuk dibuat main. Eh, kalau anak i tak lasak takde la i kurus kering macam ni. Berat sekarang dah 43kgs je. Berat masa menengah rendah rasanya.


Pasal bertutur, doakan lah semoga semuanya baik. Tak payah nak bagi orang risau. Normal la budak cakap pelik-pelik. Kalau yang terus pandai menyebut tu kelebihan Allah beri padanya. Tapi kalau tak pandai gilap tak jadi orang jugak!


So cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengarlah. Satu, dua kali orang terima. Masuk tiga kali orang menyampah!

Daa~~

Published with Blogger-droid v1.7.2

Thursday, August 11, 2011

Azhad Berposing 3 Bulan Yang Lalu

Assalamualaikum..


Setelah sekian lama, 24 Julai yang lepas baru collected gambar Azhad hasil photo shoot 3 months ago.. Harga promosi RM68 je. tapi saya kehabisan RM500++ gara-gara termakan pujuk rayu Cina kedai gambar tu. pakej yang saya ambil termasuk pakej RM68 + softcopy 100pcs high and normal revolution in CD + hardcover sticky album + 15pcs printed size 4R + tak hengat. invoice pun campak entah mana.

Janji nak ambil hujung mei or awal June tapi delayed sebab budget lari beli Galaxy Tab. Jadinya 24 July hari tu baru gi collected. 100% sponsored by ummi azhad nayli. abi azhad buat dek je.. padahal anak dia jugak! TERTEKAN!!! hehehehe


Jom cuci mata tengok Azhad Nayli possing..


warming up




lentik juga bibirnya. kekeke




splash!




little cowboy.. :p




anak rusa ummi.. kekeke




tapak azhad




pirate of my heart




air liur meleleh.. huhu




best of us




best of us lagi.. :p




Sekian.. kekekeke

Tuesday, August 9, 2011

Azhad 15 Bulan

Assalamualaikum..







Inilah hadiah buat azhad sempena hari lahirnya yang ke -15 bulan, sabtu lepas.. memang terbaik terburuk lah! Pernah dengar tak tangkal berbunyi macam ni


"Fuh, tangkal balik pintu, orang nakal memang macam tu"


Huhu.. Actually tak la nakal mana pun budak azhad tu, tapi galak sangat main tu yang jadi macam tu. Yang lebih galak laginya, dia sibuk kejar anak dara orang, pompuan tu muda 2-3 tahun dari kami je, while masa tu ummi abi azhad sibuk pilih bag. budak pompuan tu salesgirl kedai tu, layan je azhad. berjalan tak stabil lagi dah berlari-lari, sudahnya jatuh tertiarap dalam kedai. tapi masa jatuh tu tak nangis pun. tak lama lepas tu terus menjerit macam orang kena histeria. dah la suara nyempring. upah bola pun tak jalan. balik rumah baru la kami detect tangan kanan azhad tak bergerak. bila bagi mainan ambil guna tangan kiri je. oh azhad! dalam masa 6 bulan, 3 kali dah tangan tu terseliuh.. 2 kali tangan kanan, 1 kali tangan kiri.. aduhai!!


so malam tu terus la pergi rumah bidan yang jaga saya untuk urut azhad. biasanya 2 hari dah baik. ni dah 4 hari tak ok lagi. semalam lepas berbuka pergi urut balik. hari Ahad kami bawa gi hospital untuk scan, Alhamdulillah tak patah. memang tahu tak patah pun, kalau patah langsung tak boleh angkat tangan. ni pegang barang boleh tapi tak boleh lipat kan tangan tu.. tapi ikutkan je la abi azhad nak pergi..


sambil tu nak update sikit perkembangan Azhad 15 bulan..
- berjalan tak stabil lagi, tapi dah berlari
- belum boleh memanggil ummi or abi
- mulut banyak cakap bahasa Jerman, "tokotokotok" Qalqalah qubra gitu
- dah pandai buka almari baju dia yang tak bertombol tu. penat nak kemas hall tak habis, nak kemas kain baju dia lak!
- dah pandai amik cawan atas meja untuk minum air. lepas dapat minum seteguk dua, cawan jatuh, lantai basah. nasib baik cawan tak pecah. baju azhad pun tak basah
- pandai merajuk bila kena marah. tunduk je or sorok muka celah ketiak orang yang marah dia
- pandai buat gaya marah bila kita nak marah dia. terus tak jadi marah. hehe
- dah tak makan bubur or nasi lembik due tu ummi yang malas. makan apa yang kami makan, tapi tak best lak tak boleh masak pedas-pedas nanti azhad tak boleh makan
- dah tak nak mandi dalam besen mandi dia. dah tak muat kot. so mandi berdiri je.



lagi?? tak boleh nak fikir. rasa macam tak banyak perubahan pun, since last update pun 2minggu lepas kan..



@tesco ampang. boleh mengembur lagi walaupun sebelah tangan sakit..


mommies, doakan supaya tangan azhad cepat sembuh ye. kesian dia main guna sebelah tangan je.. nak makan pun guna tangan kiri.. nasib baik tak kena cebuk sendiri. kalau tak, itu la tangan makan, itu la tangan basuh montot.. huhuhu


Wednesday, August 3, 2011

Ramadan 1432H

Alhamdulillah

Dah 3 Ramadan 1432H.. Dah masuk malam ke-4 pun. Tahun ni tahun ke-2 berpuasa dengan tanggungjawab menyusukan Azhad. Risau jika susu tak banyak. Tapi Alhamdulillah rezeki Azhad masih ada.. Sampai bilalah saya boleh mengenyangkan Azhad dengan susu badan ni? Rasa sedih pula bila fikir saat-saat dicerai susu.. Bolehkah Azhad terima? Senang tak Azhad tidur tanpanya? Errmmmm..


Enough! Tetiba je emo. Tak nak emo lebih-lebih.. Huhu..

Semoga saya dan semua mommies breastfeed dapat puasa sambil menyusukan anak dengan jayanya. Semoga segala amalan kita diberkati oleh-Nya..


Bulan yang mulia ni jangan gosip lebih-lebih ye. Nanti pahala kita entah ke mana, pahala orang yang digossipkan tu yang melimpah ruah..



clue untuk next entry.. kekeke




Wassalam

Related Posts with Thumbnails