Sunday, March 17, 2013

Aktiviti Arsyad 16 Mac13

Assalamualaikum



Agak-agak 16 Mac 2012 apa yang Arsyad buat dalam perut ummi ye? Mesti tengah golek-golek, makan, tendang ummi, tidur. Tapi tahun ni, macam-macam aktiviti yang lebih mencabar sudah dibuatnya. Kalau tengok memang tak sangka budak tembam ni belum setahun usianya.



Semalam abi duty, so memang tak balik makan or tidur. Pagi ni baru balik. Tapi kedai tetap kena pergi. Ye la, hujung minggu la orang nak keluar beli barang kan.



Bila keseorangan menjaga kedai dan anak-anak memang tak dapat buat apa sangat lah. Abang dan adik kerjanya menyepahkan barang. Lepas tu main sama-sama. Kejap karang adik nangis kena pukul dengan abang. Ummi nak pergi toilet, solat, kemas kedai pun susah. Nak ikut dan berdukung je. Bila kedua-duanya tidur baru dapat kemas kedai dan update facebook. Tapi berapa lama sangat diorang tidur. Abang kalau tidur petang lama la juga, dalam 2 jam. Tapi adik, 1 jam pun susah. Walaupun abang tengah tidur, takde orang kacau dia tetap la nak berkepit je. Bila letak kat tempat mainan boleh je main sendiri tapi dengan syarat, ummi kena duduk situ. Jangan pergi mana-mana. So ini lah hasilnya.




Panjat meja study



Panjat buaian



Panjat meja study balik. Siap duduk macam nak study je



Lepas tu ada dia panjat stroller dan motor tapi tak sempat snap dah turun.. Bila ummi duduk dekat kaunter update buku bil dia main dekat area tu juga mulanya. Lepas tu pergi kat abang kacau abang yang tengah lena. Nasib la abang tak bangun sebab mengantuk sangat semalam pukul 7am dah bangun..



Balik rumah teruskan aktiviti memanjatnya. Basikal 3 roda sudah jadi haknya. Sudah pandai naik turun sendiri. Lepas tu buat gaya nak kayuh tapi tak sampai. Walker duduk tu pun gigih dia panjat nak masuk sendiri. Setelah usaha banyak kali berjaya juga masuk dan keluar.. Takde gambar lak. Tak pe banyak masa lagi. Nanti akan cuba snap ketika sedang melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Ni je sempat snap semalam.



Panjat basikal abang.



Gara-gara dia berjalan awal, jadi semua perkembangan dia jadi cepat. Lagipun ada sifu kan.. Tunjuk ajarku sifu. Sifu pun tak betul sangat. Hehehe


Owh. Lagi 10 hari Arsyad nak setahun umurnya. Cepatnya masa berlalu..



Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, March 13, 2013

Soya Ooh Soya

Assalamualaikum


Some info berkaitan soya.. copy paste dari soya






1. Dalam soya ada bahan yang dinamakan asid phytic yang juga dikenali sebagai phytates. Asid organik ini juga didapati dalam bijirin yang lain tetapi tidaklah sebanyak yang ada dalam kacang soya. Asid ini meransang dan menyebabkan badan tidak dapat menyerap mineral-mineral penting seperti kalsium, magnesium, zat besi dan zink. Phystate ini adalah sukar untuk dibuang walaupun dimasak dengan lama dalam api yang kecil. Oleh itu, mineral yang ditambahkan dalam produk ini adalah sia-sia sahaja apabila soya digunakan sebagai bahan asas.


2. Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang kuat. Perencat ini menghalang pengambilan tripsin dan enzim-enzim lain yang diperlukan oleh badan untuk pencernaan protin. Kaedah masak yang biasa tidak mampu untuk memusnahkan perencat ini yang boleh menyebabkan gastrik, mengurangkan pencernaan protin yang boleh membawa kepada penyakit kronik lain yang berkenaan dengan kekurangan amino asid.
Oleh itu, tiada gunanya produk ini dikaitkan dengan kandungan protin yang tinggi tetapi menggunakan soya yang merencat penyerapannya oleh badan.


3. Di sebalik semua ini, kacang soya juga mengandungi 'hemagglutinin', bahan peransang penggumpalan yang menyebabkan sel-sel darah merah untuk menggumpal sekali. Penggumpalan menyebabkan sel darah tidak mampu untuk menyerap oksigen dengan baik untuk kegunaan tisu badan. Dan ini sekaligus tidak membantu dalam mengekalkan kesihatan kardiak/jantung yang baik.

Hemagglutinin dan perencat tripsin merupakan bahan yang merencat pertumbuhan. Walaupun kacang soya yang telah difermentasi/penapaian boleh memusnahkan kedua-dua perencat tripsin dan hemagglutinin, presipitasi dan memasak tidak memusnahkannya. Walaupun kadar perencat tripsin berkurang dalam produk soya yang dipresipitasi seperti tofu, ianya tidak dimusnahkan sepenuhnya. Hanya dengan cara fermentasi atau penapaian yang lama sahaja seperti tempeh dan miso mampu untuk memusnahkan bahan perencat tripsin dan hemagglutinin sepenuhnya agar manusia dapat menyerap khasiat dari kacang soya.


4. Kacang soya mengandungi goitrogen. Goitrogen adalah bahan yang menghalang sintesis hormon tiroid dan mengganggu metabolisma iodin yang akhirnya akan merencat fungsi tiroid.


5. Soya adalah kaya dengan isoflavones genistein dan daidzein. Isoflavones adalah sejenis phytoestrogen, merupakan kompaun tumpuhan yang menyerupai estrogen tumbuhan. Kompaun ini yang menyerupai dan kadang-kala menghalang hormon estrogen dan telah didapati memberikan pelbagai kesan kepada tisu manusia. Phytoestrogen soya telah dikenali untuk merosakkan fungsi endokrin, menyebabkan kemandulan dan menggalakkan kanser payu dara pada wanita.

Meminum hanya dua gelas kacang soya setiap hari untuk sebulan adalah cukup untuk kompaun ini mengganggu kitar haid. Walaupun FDA meregulasikan produk yang mengandungi estrogen, tiada amaran diberikan pada kacang soya ini.


6. Kacang soya mempunyai risiko toksik aluminium dan mangan. Kacang soya yang diproses dengan basuhan asid dalam tangki aluminium boleh menyebabkan aluminium mencecah kadar yang sangat tinggi dalam produk akhir soya.

Menurut Dr. Kaayla Daniel, penulis 'The Whole Soy Story', mendedahkan ribuan kajian terhadap kacang soya dan kaitannya terhadap malnutrisi, masalah pencernaan, sistem imune rosak (breakdown), disfungsi tiroid, penurunan kognitif, masalah reproduktif, kemandulan, kanser dan penyakit jantung.


Berikut adalah sebahagian daripada masalah kesihatan yang dikaitkan dengan pengambilan kacang soya:
* Breast cancer
* Brain damage
* Infant abnormalities
* Thyroid disorders
* Kidney stones
* Immune system impairment
* Severe, potentially fatal food allergies
* Impaired fertility
* Danger during pregnancy and nursing


cuba check kandungan bahan bagi supplement yang korang ambil, ada tak tulis 'soy protein'. 

ehem.. if ada apa-apa keraguan boleh pergi ke link di atas, baca komen-komen kat situ.. memang banyak membantu..

Wednesday, March 6, 2013

Dilema!

Assalamualaikum

short entry just nak minta pendapat kalian.. (kalau la ada yg baca)

Lagi 21 hari Arsyad akan 1 tahun dan ada appointment untuk cucuk setahun. Aduhhh.. Dulu masa Azhad pun ada baca pasal vaksin ni juga tapi pergi cucuk juga. Sekarang ni baca balik, rasa tak nak cucuk. Tapi hubby mesti suruh cucuk juga. Dah bagi dia baca pasal ingredient vaksin ni pun dia tak peduli..


Perlu ke vaksin? Lagi banyak baca lagi takut. Tapi kalau tanya pengamal perbuatan mestilah diorang suruh amik vaksin. Errmmmm. Serious takut tersalah membuat keputusan.


Vaksin ni ada side effect. Mungkin tak ramai yang kena, tapi kalau terkena tak boleh berpatah balik.


Ya Allah, berilah petunjuk kepada hambaMu ini.


OZ friends, kat sana berapa banyak kena cucuk bagi baby bawah setahun ye? Mind to share?


Thanks

Related Posts with Thumbnails