Wednesday, August 28, 2013

Website Free & Promo Sikit!

Assalamualaikum


Semalam check account terkejut tengok amount yang bertambah dengan cepat. Baru Ahad tengok, eh.. Tapi dah boleh agak sebab apa cuma macam terkejut sikit la sebab diberitahu akan masuk dalam tempoh 30 hari bekerja. Bila beritahu macam tu saya kira hujung Oktober baru dapat. Lagi-lagi berhubungkait dengan kerajaan ni. U know how they work! Oopppss


Nak tau duit apa?



Tahu tak Ummi Nayli Collections dah ada website sendiri? Tak tahu? Ok tak pe. Tak kecil hati pun!!!! Haha macam marah tu.. Jom klik UMMI NAYLI COLLECTIONS. Tu klik dekat words yang semua huruf besar tu.


Dah tengok website UNC? Amacam? Best tak? Cun kan! Boleh connect dengan facebook, blog, twitter etc terus tu. Untuk ada website sendiri kena bayar tau. Bayaran ikut pakej yang kita nak la. Ikut budget. Kalau bisnes kecil-kecilan macam UNC ni saya peruntukan RM1000 ke bawah je. PER YEAR ye. Kalau memang syarikat besar boleh la ambil pakej RM2000 ke atas. Tapi saya dapat website ni for FREE!! Tak percaya?


Nak tahu macam mana boleh dapat? Sila klik link INI



Kerajaan ada peruntukan RM1000 bagi setiap usahawan online yang nak buat website sendiri. Tapi kena domain ada .my la. Setiap website boleh apply sekali seumur hidup. Kena ada website dulu baru boleh apply. Kira kena dulukan duit sendiri dekat web developer baru nanti kerajaan bayar balik. Yang bestnya, macam saya dapat untung sikit sebab bayar website tu RM 900+, kerajaan bagi RM1000. If korang nak buat website dengan harga RM500 pun boleh, masih dapat RM1000. Kira untung RM500. Jika buat lebih dari RM1000, kena tambah duit sendiri la. Tapi free ni untuk tahun pertama je la. Selepas tu kena la bayar sendiri. Tak kisah la kan. Yang penting free. Kekekeke.. Lepas tu kena promo bagi website dikenali. Tapi walaupun dah ada website, facebook dan beberapa agent pengiklanan lain tetap platform terbaik untuk iklankan product. Website ni kira tempat orang place order la.


Nak list kronologi application grant ni
14/6 - Bayar dan register website dengan web developer
21/6 - Submit details pada web developer
1/7 - Start promo website
5/7 - Hantar application grant
16/8 - application grant diluluskan
26/8 - duit masuk. Yeay!


Kira cepat juga la diorang buat kerja kan bila tolak cuti raya lagi. Mungkin sebab tak ramai yang apply kot. So tunggu apa lagi? Jom buat website sendiri wahai rakan bisnes. Banyak benefit ada website ni. Antaranya:

- Customer boleh tengok sendiri availability items. Tak perlu tanya dan tunggu seller jawab. Most of the time tak dapat notification di page facebook. Nanti customer cakap seller sombong, tak nak jual barang.
- Boleh pilih sendiri nak guna courier service apa. Ikut suka anda. UNC menawarkan khidmat Pos Laju dan Gdex. Biasanya untuk barang besar dan berat dalam Semenanjung Gdex lebih murah dan cepat. Tapi jika customer nak guna Pos Laju yang lebih mahal pun boleh. Asalkan bayar. Hehehe. Barang kecil dan ringan Pos Laju adalah pilihan terbaik. Barang berat dan besar ke Sabah/Sarawak Pos Parcel lebih murah tapi dapat dalam seminggu. Kalau sanggup bayar guna Gdex atau Pos Laju apa salahnya. Hehehe
- Boleh pilih cara bayar. Bank in/transfer atau bagi pengguna kad kredit boleh bayar guna paypal. No account akan diberi melalui email once dah confirm order. Tak payah nak tunggu seller pm account no. Lagi mudah dan cepat kan!
- Order di website lebih terjamin. Facebook or email anytime je boleh kena hack. Saya sendiri pernah kena masa guna Facebook as Jaja Online Shoppe tahun 2011. Time tu friendlist dah nak dekat 5000, terpaksa buat fb baru add friend balik. Nak cari balik customer yang dah buat bayaran lagi jenuh.. Hackers ni dapat email, habis fb pun di hack nye. Apa yang diorang dapat dengan hack email dan fb ntah la kan.


Bagi owner website pula, order di website lebih senang nak update status pending, shipped, booked. Tak la tercicir nanti. Boleh tengok sales monthly berapa dan banyak lagi la. So kawan-kawan yang ada bisnes online berdaftar dan memang serious boleh la buat website ni. Untuk dapatkan web developer ni boleh google je dan buatlah pilihan terbaik.



PROMO sikit... Sale berlangsung 28/8 sehingga stock habis..




Till then. Da~~




Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, August 24, 2013

Aidilfitri 2013

Assalamualaikum..


Dah 17 Syawal ni.. Macam mana raya korang? mesti seronok, kan. lagi-lagi yang beraya di kampung sendiri.. tak kira la kampung kat mana, kampung sendiri juga best.. macam kami laki bini la. saya cakap raya kat Melaka lagi best sebab berjalan jumpa saudara, makan ketupat, lemang, rendang dan lain-lain. tapi hubby cakap tak best sebab takde nasi, penat jalan lama-lama. bila balik kelantan, saya cakap raya sana tak best sebab takde makanan tradisi kita, beraya 2,3 rumah je lepas tu duduk rumah.. hubby cakap best makan nasi dagang, satay, tak penat nak berjalan.. ye la sebab kita dah biasa dengan benda tu dari kecil sebab tu kita rasa best walaupun orang luar rasa tak best.. Apa yang penting dapat berkumpul dengan keluarga..


Tahun ni kami beraya di Melaka.. Kali kedua beraya di kampung saya dalam tempoh 6 kali beraya sebagai suami isteri.. So perasaan teruja tu lain macam sikit la. Walaupun selalu berjumpa, tapi berkumpul time raya ni lain! Lagi-lagi tahun ni semua beraya di Melaka. Memang seronok! Tahun ni cucu mak ayah dah 6 orang. 5 lelaki, 1 perempuan.. Hero belaka.. Memang havoc giler dengan jeritan budak-budak ni. Yang anak dara tu tak kalah ok!


Tak tahu nak cerita apa sangat sebab dah lama. Lupa! Pergi beraya tak sakan sangat pun. Pergi rumah nenek/datuk saudara belah mak dan ayah je. Tapi mak ayah kami tak ikut tahun ni. Mereka tunggu di rumah je.. So happening tu kurang sikit la. Nak sembang dengan nenek/datuk saudara tu macam kurang sikit la.. Tak reti. Nasib la tahun ni semua ada beraya di Melaka. Kalau harap saya pergi tanpa abang dan kakak, memang tidak lah! Jom cuci mata dengan gambar yang ada je la..



Tema tahun ni.. Gold kot. tak tahu nak cakap warna apa.. hehe




our BIG family.. semua ada..




hero sulungku Azhad Nayli



hero bongsuku Arsyad Nayli



sisters



hero kecik ummi



3 hero dalam hidupku



hero2 tidur kepenatan.. dalam kereta dah pengsan ni!



hari raya kedua dengan anak adikku.. Izz zafri yg suka posing..



budak handsome baru bangun tidur. monyok je muka



sama comel kan walaupun tak sama rupa. kekekeke perasan!



4 saudara bermacam cara.. sweet je gambar ni



aktiviti di malam hari.. beria azhad.. izz mcm amik gambar sendiri je



izz landing atas perut arsyad yg sedang tidur



confuse agaknya tengok abang ni boleh tidur dalam keadaan bising.. hehehe



abi layan anak-anak dan anak buah main bunga api



seronok dia tengok bunga api



hero ni melecur jari tangan dan kaki gara-gara main bunga api. tapi tak reti serik.. hero sangatkan.



shopping untuk masak lauk raya.. lain beno muka depa ni kan.. tapi perangai sama je.. lasak tak hengat!



tengah tunggu abang masuk toilet..



Tahun ni special sikit sebab selain lauk-lauk raya yang biasa bagi orang selatan (ketupat, lemang, kuah kacang, rendang ect), rumah kami juga sediakan nasi dagang.. Dimasak khas oleh suami terchenta.. hahaha.. sebab tekak dia tak lalu makan ketupat ni.. tak kenyang katanya. yela, selama 30 tahun hidup raya makan nasi dagang, kan. janggal lak rasanya.. tapi i ni raya kat kelantan 3 kali tak makan ketupat, rendang, kuah kacang, relax je. hidup je lagi.. hahaha.. sebab i tak reti nak buat lagipun bukan ada orang makan pun.. 


ok tu je buat masa ni.. serious tak boleh fikir nak mengarang. jeles tengok orang dok hapdet belog.. sehingga ketemu lagi..

Tuesday, August 20, 2013

Beraya di Sungai Canai


Assalamualaikum..


Lama betul tak update blog.. Masih belum terlambat untuk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. MAAF ZAHIT BATIN..


Ahad lepas (18/8) kami sekeluarga kecuali adik bongsu beraya di Tanjung Malim. Rumah adik ayah. Memang setiap tahun akan pergi beraya di sana. Kitorang adik beradik pun tak kisah beraya ke sana walaupun luar dari Melaka dan Kuala Lumpur. Orang buat baik, dibalas baik la kan. Tapi kalau orang buat taik, sebelah rumah pun tak nak toleh.. Hehehe


Dulu masa kecik-kecik kalau pergi sana mesti mandi sungai. Eh takde la mesti.. Tapi selalunya la.. Bila dah besar ni memang lamaaaaa giler tak mandi. Saya banyak kali juga ajak diorang mandi bila pergi sana tapi tak jadi sebab selalu sampai lewat. Kali ni abang yang ajak dan kami nekad keluar awal supaya sampai sana belum panas lagi.. Awal-awal pun pukul 10 lebih juga baru gerak. Hahaha.. 1115 sampai umah Busu. Minum, makan kuih raya, sembang sikit pukul 12 kitorang gerak ke Sungai Canai.. Mak, ayah, ajim dan izz anak ijai je tinggal..


Tempatnya tak jauh pun tapi sebab lalu jalan kampung, tambahan pula kami lama tak pergi so tak ingat jalan sangat tu yang makan masa sikit nak sampai. Dalam 30 minit kot.. Dah sampai tu cari port baik n terus terjun.. Eh takde la terjun pun sebab tempat ni berbatu..





Azhad memula excited. Orang tengah cari tempat untuk letak barang dia sibuk nak mandi. Bila Pak Long marah terus nak balik. Lepas pujuk baru nak mandi.. Dah kesejukan sibuk ajak balik.. Umpan la makanan.. Nasib la kami bawa bekal.. Pagi tu saya goreng bihun, nuget dan burger. Kak Long pun bawa bekal sikit, nasi goreng dan keropok. Makan sambil main air.. Lepas tu celup burger dalam air dan makan. Apa da Azhad ni.. Huhu


Arsyad lak memang suka sangat mandi.. Kalau kat rumah pun memang suka main air.. Dia paling beria.. Mak ngah yang pegang Arsyad sebab saya layan Azhad. Mak ngah makan, acik ijai pula pegang dia. Siap tepis tangan orang tak bagi pegang, nak jalan sendiri.. Macam dah besar sangat.. Lepas tu siap apungkan diri.. Biasala budak besar tu tak reti takut lagi.



Seronok dapat main air



Adik masih enjoy, abang dah ajak balik


Azhad orang pertama salin baju sebab dia yang sibuk nak balik. Lepas dia, salinkan adik pula walaupun adik belum ada tanda nak naik padahal jari dah kecut seribu.. Lepas tu saya pun salin baju.. Bila kami dah salin baju, yang lain-lain pun mula salin baju juga. Lagipun time tu dah pukul 2 lebih.. Dalam 230 kami gerak turun sampai rumah busu sebelum pukul 3.. Arsyad dan Aisy pengsan dalam kereta lagi.. Penat sungguh main air.. Arsyad dah nak balik baru bangun..



Pengsan kepenatan


Sampai umah Busu makan nasi dulu.. Lapar lagi walaupun dah makan masa mandi.. Tak lama lepas makan nasi, dihidang bubur kacang pulak. Memang terbaik! Hehehe.. Pukul 4 baru kami gerak balik KL.. Kitorang kalau beraya umah Busu memang lama. Kalau tak mandi sungai pun memang duduk situ lama.. Paling sekejap 2 jam kot.. Sempat la abang dan adik-adikku tidur. Lakiku kalau ada pun tidur juga.. Dia pun pelik.. Hahaha. Lakiku pernah beraya sini masa Azhad 1y+ tahun 2011..


Ok la.. Off dulu.. Nanti update pasal raya aritu..

Related Posts with Thumbnails