Tuesday, November 26, 2013

Family Day KD Amin 2013

Cerita pasal Family Day KD Amin (kapal hubby bertugas) pada 16 Nov 2013 yang lalu..


Event buat dekat Lumut, so on thursday tu en hubby halfday and pulang ke KL.. Jumaat tengahari kami gerak ke Lumut.. Tak tidur di hotel biasa. Kami sewa hotel luar biasa lain. Tapi Azhad sibuk cakap nak tidur hotel. Bila lalu depan hotel biasa tu dia cakap nak tidur sini.. Haha.. Adakah apa yang dia faham tidur hotel tu kena tidur hotel yang kami selalu sewa. Hotel lain bukan hotel. Ataupun sebab hotel yang baru kami sewa tu tak best. Tak de feel macam hotel.. Hehehe.. Ada-ada je Azhad Nayli ni...


Lepas check in, kami cari makan di Tesco Manjung. Hajat nak ke waterworld Marina tapi dah lewat, macam tak berbaloi je.. So kami isi perut je dulu.. Lepas makan, layan anak2 main. Macam la dekat KL takde benda-benda ni kan. Tapi dah diorang sibuk nak main, layankan je la.. Lepas tu terus balik.. Malam tu layan Tv je.. Nak keluar pun malas..





Esoknya, yakni hari event kami bersiap dan pergi ke Restoran Dayang Teluk Batik seawal 830am. Tunggu CO kapal dalam 915am baru beliau tiba. Lepas tu baru makan dan banyak games untuk anak-anak dan pasangan suami isteri, juga cabutan bertuah. Semua diselang-selikan.. Kami tak join apa-apa pun sebab anak-anak kecil lagi. Kang kami join siapa nak jaga anak-anak. Anak-anak pun tak join apa-apa mainan sebab tak faham apa lagi.. Tapi Azhad ada juga la excited nak join main isi air dalam botol guna span. Bila dah bagi span dia bukan masukkan air dalam botol, tapi duk celup-celup baldi orang lain, pastu lari. Malu.. Hehehe.. Bila main tiup belon sampai pecah pun dia nak join. Orang bagi la belon, dia tiup tapi tak kembang-kembang pun belonnya.. Lastly rebut sebanyak mana gula.. Dia rebut tapi bila abi suruh amik banyak-banyak dia cakap, "abang nak 1 je". Sudahnya bapak dia yang kutip gula-gula letak kat tangan dia.. Azhad ooo Azhad..


Tapi sambil-sambil orang main game tu, ada beberapa anak-anak orang lain termasuk anak kami yang belum layak main sukaneka tu buat mainan sendiri.. Diorang main pasir masuk dalam bekas.. Dah pakai handsome bergaya main pasir lak.. Adik siap duduk lagi. Orang panggil buat tak dengar je..





Cabutan bertuah, semua orang dapat.. Tapi ikut la tuah dapat yang nilainya berapa.. Kami dapat Thermos Pot brand Elba je.. Ok la tu.. Memang ada plan nak beli something like that yang memudahkan nak buat air, tak payah nak tunggu air masak if orang bertandang ke rumah.. Macam la ada orang nak datang. Huhu





First price adalah TV berapa inci ntah. Grand price kereta mainan kanak-kanak yg boleh naik tu.. Macam yang Ummi Nayli Collections ada jual tu.. Ada yang sanggup tukar grand price dia dengan kereta tu tau sebab anak dok merengek nak. Lagipun Tv semua orang dah ada.. Hehehehe



Ok la.. Sampai sini je dulu. Ada kelapangan menaip lagi.. Wassalam..


Thursday, November 14, 2013

Rawatan Batuk/Selesema Oleh Dr Pemes, Dr Nadir Khan..

Status di Fb pagi ini membuatkan ku teringat untuk story sikit pasal benda ni..


It's been a long period.. Azhad batuk-batuk. Paling teruk bila pagi dalam pukul 3-4 pagi atau/dan 7-8 pagi.. Macam nak terkeluar anak tekak dia. Batuk kering, takde kahak. Selalu batuk sampai terjaga. Bagi makan/minum madu pun tak reda. At last mak terpaksa bagi ubat batuk supaya tekak dia lega, baru boleh tidur balik. For me, anak demam atau batuk, ubat is the last choice. Tapi kalau bapaknya ada, ubat adalah pilihan utama. Sigh.. Penat jaga pantang..


Mak search sana sini petua untuk sembuhkan batuk. Baca info pasal batuk. Jumpa la discussion pasal teknik ni. Google lagi jumpa la klinik yang ada rawatan macam tu.. Bila tengok address, ala tak jauh pun. Nak cari sendiri boleh tapi nak bawa 2 orang hero ni sendirian? Memang tak boleh la sebab kena ada orang pegang kedua-duanya.. So nak tak nak kena la tunggu en suami ada di KL..


Finally, Deepavali dan Awal Muharam en suami ambil cuti Isnin tu so direct cuti sampai Selasa. Hari isnin 4/11/13 kami pergi klinik tu.. Call dulu takut Doc yang buat rawatan tu cuti ke, kan..


Kami sampai klinik tu pukul 1130 pagi. Actually en suami dan Azhad je masuk. Arsyad and me tunggu dalam kereta sebab takde parking. Kang tak pasal-pasal dapat surat cinta dari DBKL lak.. Dalam 45 minit juga kami tunggu. En suami cakap macam klinik kerajaan, penuh.. Dipenuhi oleh kanak-kanak dan suara budak menangis.. It was so scary i guess. But i know, Azhad mesti as always. Play here and there. Dia bukan tau takut apa pun.. Gaya je la, tapi kuat nangis gak tu.. Huhuhu..



Layankan budak comel dalam kereta


Bila turn Azhad, en suami dan Azhad masuk. Doc tanya sejarah bersalinkan Azhad. Normal or bedah, Azhad pernah kena tahan wad, etc. En suami yang masuk so i'm not so sure apa lagi yang ditanya and he not even tell me in details. Lepas dah tanya serba sedikit, diorang keluar kejap sebab doc nak buat persiapan. Time tu terus en suami dan Azhad ke kereta suruh saya masuk dengan Azhad sebab saya cakap nak tengok sendiri macam mana doc buat, walaupun dah tau daripada bacaan pengalaman mommies lain.. Actually kalau we both dapat masuk sekali lagi bagus, tak payah i nak explain lagi dekat en suami.. Tapi apakan daya, van DBKL siap tunggu belakang kereta kami lagi.. Gggrrrr


Step 1: Nebulizer/Steam
It was second time for Azhad. So takde la dia meraung macam masa 1st time hari tu.. Lebih cool.. Tapi sebab lama sangat sampai dia boring, tanya itu ini.. Last2 bagi dia main handphone je.. Ada la dalam 15minit.. Buat neb ni utk cairkan kahak.



Amik gambar bagi dia diam kejap..


Kalau dekat rumah boleh buat sendiri guna wap. Caranya sediakan air panas dalam bekas, kemudian tiarapkan anak atas peha kita dan halakan muka anak pada bekas berisi air panas tu supaya dia hidu wap tu.. Boleh juga masukkan sedikit viks untuk bagi rasa lega.. Make sure jangan bagi makan atau minum susu dalam masa 2 jam.. Takut muntah..


Azhad dan Arsyad time buat steam dekat rumah meraung-raung mungkin sebab kena meniarap tu. Time salah seorang buat, yang lagi seorang tengok dan join nangis. Stress mak!

Buat sehingga wap habis atau dalam 10-15 minit. Tapi mak berjaya buat 5 minit je sebab masing-masing pakat menangis berduet..


Step 2: Percussion/Tepuk
Dah siap steam, tepuk belakang badan anak. Buat tapak tangan bentuk 'cupping' (ada lubang di tengah) dan tepuk belakang. Jangan tepuk tulang belakang. Tepuk bahagian kanan seminit, kiri seminit. Lepas tu tepuk bahagian depan kanan seminit, kiri seminit. Tujuannya untuk longgarkan dan mudahkan kahak keluar.. Bagus kalau anak muntah sebab dia buang kahak dan lendir. Kalau tak muntah, kahak tu akan keluar melalui najis..


Kalau anak jenis berhingus or kahak banyak Dr tu buat suction juga. Tapi Azhad tak buat sebab dia tak berkahak. Dr cakap pengambilan ubat batuk hanya memberhentikan batuk dan menyebabkan kahak terkumpul, lama-lama melekat tu yang anak tak sihat all the time. Betul juga rasanya. Sebab Azhad memang penggemar ubat. Macam-macam jenis ubat bapak dia bagi bila batuk tak baik-baik. Dari ubat klinik, beli di farmasi untuk kanak-kanak, tak berkesan beli yang herb lak.. Kalau gula hacks hitam tu relax je dia makan. Ubat pun dah tak jalan, orang cakap dah immune.. Tapi kalau bapak dia takde, saya tak suap pun.


Masa buat both Nayli ni, dua-dua tak muntah. Tapi ada la berhingus sebab nangis.. Tapi effect nya datang malam lepas buat tu.. Azhad yang jarang muntah, terus muntah-muntah. Sejam sekali bangun muntah. Dia tak batuk teruk pun. Batuk sekali terus muntah. Lepas tu sambung tidur balik. Nasib baik tak meragam. Arsyad kalau batuk memang sampai muntah biasanya. Tapi lepas buat steam and percussion tu dia tak muntah pun. Tapi bila dia berak tengok dalam pampers nampak macam lendir kahak. We will know the difference between najis berak dengan kahak, i guess!


Now after more than a week buat steam n percussion dekat both Nayli ni setiap pagi, Azhad dah tak batuk di pagi hari. Siangnya masih batuk tapi takde la seteruk dulu. Alhamdulillah la. So lepas ni dah tak perlu suap ubat batuk. I hope bapaknya amik pengajaran la atas apa yang berlaku ni.. Jangan main suap ubat sambareno je walaupun dipreskripsikan oleh doctor. Dari pemerhatian mak, orang yang sakit sikit makan ubat tu lebih kerap jatuh sakit..


Teknik ni memang nampak macam kejam dan nak sembuh makan masa sikit, tapi at least kita usaha keluarkan kahak tu dari badan anak sebab diorang tak reti buang kahak sendiri. Kalau makan ubat memang cepat tindakbalasnya tapi kahak tu terkumpul, tu yang senang je datang balik penyakitnya..


Ok la.. kalau korang nak pergi bawa anak ke klinik ni boleh google je. Dah pemes dah klinik ni.. ni address

KLINIK WANGSA
No 46 Jalan 2/27A
Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju,
KualaLumpur
Tel : 03-41421614


dekat dengan Menara kausar, belakang LHDN. *Pic ehsan GOOGLE*


Please call dulu tanya Dr Nadir Khan bertugas bila.. Sebab Dr ni je yang buat rawatan tu.. Yang lain i'm not sure..


ni rupa Dr tu. Masih handsome bergaya.. *Pic ehsan GOOGLE jgk*


Sekarang ni bangun tidur je Azhad akan cakap, "Abang dah baik batuk dah". Nampak mak pegang periuk nasi pun cakap macam tu.. Fobia gitu sebab mak guna periuk nasi so air tu keep hot.. Bila tengah setting alat untuk buat, dia dah tahu. Dah nangis cakap tak nak buat, dah baik dah. Tapi masih berdiri dekat-dekat tempat mak set up. Kalau budak lain dah lari menyorok dalam bilik kan.. Memang anak yang taat abang ni.. Adik lak dok kacau-kacau je orang setting, bila kena tangkap, hamik kau.. hehe


Ok la.. Sehingga ketemu lagi..

Wassalam..

Related Posts with Thumbnails