Friday, December 6, 2013

Azhad 3 Tahun 7 Bulan

Alhamdulillah hari ni genap Muhammad Azhad Nayli berusia 3 tahun 7 bulan.. Waahhhh... Lama gitu tak update perkembangan anak-anak setiap bulan macam masa baby dulu. Dah besar, tak berapa ketara sangat perkembangan anak-anak berbanding masa baby tu..



Tapi kali ni nak update serba sedikit mengenai Azhad.. Seperti sedia maklum, Azhad ni pelat bila bertutur. Semua perkataan dia akan sebut dengan hurup a di depan. Contohnya ami untuk umi, abu for abu, ateh for uteh dan banyak lagi.. Finally, Azhad panggil saya umi pada usianya 3 tahun 6 bulan. Mula-mula dia panggil umi macam pelik la rasa sebab selama ni dok panggil ami je.. Lama-lama baru rasa ok. Ibu pun dah boleh sebut.. Lidah dah lembut la. Bila kita ajar sebut by suku kata dia boleh ikut. Tapi bila dia sebut dalam penggunaan dia akan sebut yang pelat tu. Mungkin tak ingat atau tak biasa lagi.. Ada tu saya ajar dia sebut PUTIH sebab kereta mainan dia warna putih. Ok la dia boleh sebut putih dan kenal warna putih. Tapi bila dah pandai sebut PU, semua benda kat depan digantikan dengan pu lak. Contohnya pudih untuk pedih, pujau untuk hijau... Gelak je la mak. Nak buat macam mana.. Slow-slow la kan.. Dia boleh bercakap, faham apa yang kita cakapkan dan boleh bertindakbalas kira syukur Alhamdulillah la..




Dah pandai bergambar.. Siap cakap peace yo lagi..



Azhad tak takut kucing rupanya..


Dah takut naik motor. Kalau abi pergi Desa Pandan naik motor ada juga dia ikut. Masa kecik dia takut..


Pasal kesihatan dia, Alhamdulillah dah tak batuk teruk macam dulu.. Memang sangat-sangat recommend kawan-kawan praktikkan teknik Steam and Percussion macam dalam ENTRY NI.. Memang lambat baik batuknya tapi at least anak-anak tak disumbat dadah.. Bab makan pun memang senang sangat. Alhamdulillah tak payah sumbat apa-apa suppliment pun dia kuat makan. Tapi ada pasang surut la. Ala.. Macam kita juga la. Ada masa selera besar, ada masa takde selera nak makan. So don't worry la kalau anak tu takde selera sangat yang penting keep offering them, biar makan sikit-sikit tapi kerap. Lagi satu, saya pegang kata-kata ni, "anak tak akan biar diri mereka kelaparan". Bila lapar pandai-pandai la diorang minta. Bila dah pandai cakap, minta melalui bercakap macam sekarang. Bila tak reti bercakap lagi, ajak pergi dapur tunjuk itu ini sambil menangis macam masa adik baru lahir. Abang tantrum je.. Mak tak berapa faham lagi apa yang dia nak, dengan jaga anak kecil lagi, haruslah hampir meroyan.. Tapi itu la pengalaman yang mendewasakan kita..


Azhad ni kalau saya marah adik, dia mesti backing cakap, "No marah adik". Tapi dia buat adik menangis boleh pulak.. Buat muka tak bersalah lagi... Dah pandai cakap "sayang ummi", "sayang abi". Dah pandai request nak makan karipap, biskut dengan milo, cekodok, nasi lemak.. Nak tak nak kena la belajar masak apa yang dia nak..


Ermmm tu je kot setakat ni.. Ada masa update pasal adik lak..

Thursday, December 5, 2013

My First Attempt Karipap

Assalamualaikum..


Lama tak cerita pasal masak-masak.. Mood mencuba resepi memang takde sejak beranak 2 ni. Tak sempat weii.. Padahal memang pemalas pun walau anak 1 dulu.. Tapi baru-baru ni, (tak la baru sangat dah 3 minggu lebih kot) teringin lak buat karipap tapi malas nak pergi kedai beli bahan-bahannya. Biasa kalau pergi kedai UNC memang tak singgah mana-mana pergi atau balik. Sebab susah sikit nak shopping dengan heroes ni. Padahal time en suami belayar ke Sabah selama 2 bulan tu boleh pulak shopping barang-barang dapur bawak anak-anak. Ni sebab tau weekend en suami ada so tunggu beliau balik baru suruh beliau belikan barang dan saya buatkan.. Nampak sangat mengada-ngada, kan..



So lepas complete segala bahan-bahannya, saya pun berperang la di dapur. Makan masa juga la sebab nak kena layan budak-budak kecik ni. Kejap nak minum, kejap nak itu, kejap nak ini.. Selepas beberapa lama akhirnya siap juga karipap ku.. Sorry la takde gambar, bukan sebab tak sempat amik gambar dah habis di belasah. Tapi sebab karipap ku huduh.. Tak reti kelim.. Masa uli tepung tu macam nak give up juga sebab adunan lembik, so tambah tepung lagi sampai rasa ok.. Bila dah boleh di bentuk tak reti nak kelim pulak. Tapi usaha juga la asalkan ada bentuk dan tak terbuka masa goreng. En suami lagi la.. Hahaha... Gelak dulu... Dia pun tak reti kelim tapi ada hati nak membantu.. Sudahnya dia buat karipap gulung. Hamik kau... Wakakaka..


Walaupun karipap ku huduh dan tak berapa cukup rasa, tapi habis kau.. Both Azhad Nayli dan Arsyad Nayli dengan mak bapak dia berebut.. Tak sempat nak goreng lagi habis. Maklum la, lama sangat tunggu.. Kelaparan masing-masing.. Itulah keajaiban air tangan ibu kan.. Kekekeke... Poyo je.. Lepas tu Arsyad tidur kekenyangan karipap buatan emaknya..



Tarikh upload gmbar ni dlm fb adalah 17.11.13



Ni saya tepek resepi yang saya dapat dr myresipi.


Bahan-bahan ( 20 biji )

250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air

INTI
5 biji keledek
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air

Cara-cara

Untuk membuat kulit karipap
  • Campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). 
  • Gaul rata gune sudu sbb panas. 
  • Bancuh air+garam. Masukkan sedikit2. 
  • Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Untuk buat inti
  • Kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  • Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. 
  • Masukkan pes kari dan kacau rata. 
  • Kemudian masukkan kentang,air dan garam sekucup rasa. Masak sehingga keledek empuk dan air kering.

Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim.
Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
Karipap Karipap sebelum dgoreng. Bleh juga terus dfrozenkan.




Rasanya macam gagal sikit resepi ni, sebab tadi baru jumpa resepi yang lebih detail... Hehe.. Salahkan resepi lak, kan.. Takpe lepas ni kalau buat lagi kita cuba resepi lain pulak.. Kena pergi cari benda alah ni kalau nak buat lagi.. Baru cun..


acuan karipap, gambar dari google


Tapi kan, seminggu lepas tu en suami balik dari Lumut bawa 2 packs karipap segera tapi homemade (emak kepada budak kapal dia yang buat). Tinggal goreng dan makan je. Memang yummeh la.. Nampak sangat saya buat tak sedap.. Waaaa... Tak pun dia kesian sebab penat nak buat dengan anak-anak lagi.. Positif..


Ok la.. Sampai ketemu lagi..

Related Posts with Thumbnails