Tuesday, November 27, 2012

Arsyad Sudah 8 Bulan

Assalamualaikum


Hari ni Arsyad genap 8 bulan.. boleh pula teringat detik-detik melahirkan.. huhuhu


Alhamdulillah Arsyad diberi kesihatan yang baik.. Demam sikit-sikit tu biasalah, orang kata nak pandai benda baru..


Sekarang ni Arsyad sedang gigih belajar berdiri sendiri.. padahal merangkak pun tak lagi. tapi dia dah boleh duduk dalam keadaan merangkak tu, cuma baru dapat 1 langkah, lepas tu jatuh meniarap. terus la mengensot laju.. kalau mandikan azhad, memang kena tutup pintu bilik air. kalau tak, tengok-tengok ada budak kecik mengintai.. hehehe



Nak berdiri kena la memanjatkan.. sekarang dia dah terer memanjat. mula-mula dulu panjat badan ummi dia je. lepas tu panjat beg diaper. dah terer sikit panjat walker abg. lepas tu upgrade lagi, panjat badan abi dia. semakin hari, semakin tinggi bahan panjatannya..




belajar memanjat..




siap posing lg




semakin tinggi bahan panjatannya



Pagi tadi tunjuk skill baru.. ada bantal sebelah katil. dipanjatnya bantal tu. lepas tu terus panjat katil. berjaya naik atas katil dan terus merayap atas katil tu.. terbaik! hehehe



Pada usia 8 bulan, arsyad masih belum ada gigi.. tapi macam dah berpasir gusi bawah dia.. last two weeks rajin menggigit my N, mungkin gatal gusi time tu.. tapi walaupun belum punya gigi, dia sudah pandai mengunyah makanan.. sekarang kalau suap bubur tak blend pun ok je.. masa umurnya 7 bulan try bagi betik lenyek, habis muntah.. sekarang suap nasi dipicit-picit pun dia pandai kunyah...



belajar makan makanan kasar dari food feeder. UNC ada jual.. hehe



setakat 2 bulan makan ni, arsyad dah makan apple, mangga, pear, betik, pisang, bubur, kismis, labu, carrot, nasi arab (nasi je, dipicit-picit). Alhamdulillah takde allergy.. kena buat 4 days rule ye.. tu yg ummi dia suap. kalau orang lain yang rajin suapkan ada gak. coklat, nasi lauk masak lemak, durian, kuih raya... waaa.. ingat anak tu budak 2 tahun ke? next week PIL nak dtg, risau je ni.. kalau azhad yang suapkan lain cerita, sebab dia budak mana tahu.. abang pernah suap m&m, mentos tapi tak masuk mulut pun sebab time tu adik kecik tak reti buka mulut sangat. baru-baru ni, abang suap adik durian crepe. adik nganga je la. terbaik kan..



Arsyad dah pandai gomol abang. kalau abang baring, dan arsyad ada berdekatan memang siaplah abang kena gomol. siap tarik telinga abang lagi.. kami tengok je.. biarkan.. selalu abang buat adik.. tunggu la adik ada gigi nanti, mesti ada yang menjerit. wakaka..



hadiah gigitan kasih sayang dari abg sebelah bibirnya



ok la.. tu je kot buat masa ni.. 
 
 
daa~~~




Friday, November 16, 2012

Mengidam Pulak!

Assalamualaikum


Bersawangnya rumah mayaku sebagaimana rumah realitiku. Wakaka. Lama sungguh tidak menaip. Sebulan lebih. Hidupku sama seperti dulu. Cuma progress anak-anak yang baru nampak perubahannya.. Ini akan dicoret lain kali yang tidak tahu entah bila masanya~~


Ok. Berbalik pada tajuk. Betul! Saya mengidam! Masa pregnant boys tak pernah mengidam macam ni. Tapi kali ni, tidur termimpi-mimpi. Buat kerja pun terbayang-bayang. Nak buat sendiri tak sempat dan tak tahu rasa sebenar macam mana sebab belum pernah rasa. Akhirnya setelah dua hari mencari, ketemu jua. Alhamdulillah rezeki kami anak beranak.



Azhad makan seketul dan 3 suku je dah burp


Apakah yg diidamkan?


Durian crepe


So yummy.. Thanks to ana sebab rekmen. Mula-mula google dah buka dah blog Izah Daut ni. Tapi macam mahal lak RM10 utk 3 ketul. So abaikan dulu. Pastu Ana ada reply kat status FB UNC, rekmen sis izah ni, so i follow je la. Kebetulan dia tinggal area Ampang dan boleh COD di Petronas Tesco Ampang tempat kami berulang alik. Tesco Ampang tu kan rumah kedua Azhad. So lagi la senang..


Dapat je terus ngap. Sebab time tu kitorang sedang kelaparan. Apa lagi.. Saya order 2 packs. Jadinya seorang 2 ketul. Tapi abi azhad dapat seketul je sebab masa tunggu abi beli makanan azhad makan ketulan terakhir, walaupun bahagian dia tak habis dimakan. Mak dia terliur je tengok. Yang geramnya, makan sikit je, tumpah kat baju lebih. Tapi masa makan seketul pertama tu tak tumpah langsung. Laparla katakan..


Hubby suka. Siap cakap nanti family dia nak datang bulan 12 boleh order lagi, bagi diorang rasa. Kat Kelantan mungkin susah nak dapat. Memandai je. Ntah-ntah kat sana lagi ramai jual. Huhuhu


Kalau sesiapa nak rasa or order boleh la order ngn izah ni. Atau try buat sendiri. Pergi blog dia ada resipi. Inshaa Allah ada masa nak try juga. Tapi tak tahu bila..


Setakat ini je buat kali ni. Sehingga bertemu lagi. Nak umum good news nanti. Hehehe~


Published with Blogger-droid v2.0.8

Related Posts with Thumbnails