Tuesday, November 27, 2012

Arsyad Sudah 8 Bulan

Assalamualaikum


Hari ni Arsyad genap 8 bulan.. boleh pula teringat detik-detik melahirkan.. huhuhu


Alhamdulillah Arsyad diberi kesihatan yang baik.. Demam sikit-sikit tu biasalah, orang kata nak pandai benda baru..


Sekarang ni Arsyad sedang gigih belajar berdiri sendiri.. padahal merangkak pun tak lagi. tapi dia dah boleh duduk dalam keadaan merangkak tu, cuma baru dapat 1 langkah, lepas tu jatuh meniarap. terus la mengensot laju.. kalau mandikan azhad, memang kena tutup pintu bilik air. kalau tak, tengok-tengok ada budak kecik mengintai.. hehehe



Nak berdiri kena la memanjatkan.. sekarang dia dah terer memanjat. mula-mula dulu panjat badan ummi dia je. lepas tu panjat beg diaper. dah terer sikit panjat walker abg. lepas tu upgrade lagi, panjat badan abi dia. semakin hari, semakin tinggi bahan panjatannya..




belajar memanjat..




siap posing lg




semakin tinggi bahan panjatannya



Pagi tadi tunjuk skill baru.. ada bantal sebelah katil. dipanjatnya bantal tu. lepas tu terus panjat katil. berjaya naik atas katil dan terus merayap atas katil tu.. terbaik! hehehe



Pada usia 8 bulan, arsyad masih belum ada gigi.. tapi macam dah berpasir gusi bawah dia.. last two weeks rajin menggigit my N, mungkin gatal gusi time tu.. tapi walaupun belum punya gigi, dia sudah pandai mengunyah makanan.. sekarang kalau suap bubur tak blend pun ok je.. masa umurnya 7 bulan try bagi betik lenyek, habis muntah.. sekarang suap nasi dipicit-picit pun dia pandai kunyah...



belajar makan makanan kasar dari food feeder. UNC ada jual.. hehe



setakat 2 bulan makan ni, arsyad dah makan apple, mangga, pear, betik, pisang, bubur, kismis, labu, carrot, nasi arab (nasi je, dipicit-picit). Alhamdulillah takde allergy.. kena buat 4 days rule ye.. tu yg ummi dia suap. kalau orang lain yang rajin suapkan ada gak. coklat, nasi lauk masak lemak, durian, kuih raya... waaa.. ingat anak tu budak 2 tahun ke? next week PIL nak dtg, risau je ni.. kalau azhad yang suapkan lain cerita, sebab dia budak mana tahu.. abang pernah suap m&m, mentos tapi tak masuk mulut pun sebab time tu adik kecik tak reti buka mulut sangat. baru-baru ni, abang suap adik durian crepe. adik nganga je la. terbaik kan..



Arsyad dah pandai gomol abang. kalau abang baring, dan arsyad ada berdekatan memang siaplah abang kena gomol. siap tarik telinga abang lagi.. kami tengok je.. biarkan.. selalu abang buat adik.. tunggu la adik ada gigi nanti, mesti ada yang menjerit. wakaka..



hadiah gigitan kasih sayang dari abg sebelah bibirnya



ok la.. tu je kot buat masa ni.. 
 
 
daa~~~




2 comments:

Ira said...

ala..siannye pipi gembol dia kene gigit ngan abg. nnt ada gigi, balas balik tau arsyad.. hehehe..
ank ke2 da ada contoh, tu sbb dia lebih advance. ank sulung xde contoh ikutan, tu sbb dia ikut step. tu bdk ofis aku ckp la..

liza said...

Haah. Lgpun adik x sbr nak main dgn abg. Tu yg cepat. Hehe

Related Posts with Thumbnails