Thursday, April 15, 2010

Petua Mudah Bersalin

Hi all...


Hari ini just nak share petua. tengok tajuk pun tahu kan..

semoga semua mommy & mom-to-be yang sedang menunggu kelahiran baby selamat dan dipermudahkan oleh-Nya..

bagi yang belom sampai masanya pun boleh take note bekalan di hari muka.. :)


Antara petua-petua yang boleh diamalkan untuk memudahkan kelahiran bayi:

a) Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempoh kehamilan.
b) Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.
c) Amalkan minum air lebihan suami. ~kesiannya saya suami dikejauhan.. :(
d) Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi.
e) Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat.
f) Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.
g) Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
h) Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
i) Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
j) Bagi kulit bayi yang putih/ bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya.


Mungkin ada lagi yang tak pernah saya dengar. so jangan segan dan malu untuk tambah.. :)


Sesungguhnya kita hanya berusaha, tapi Allah s.w.t jua yang menentukan segalanya..


2 comments:

MissRhana said...

finally i found a very nice blog .. get linked to ur blog sis..keep in touch :)

liza said...

tqvm dear.. dah terjah tadi.. :)

Related Posts with Thumbnails