Wednesday, April 16, 2014

Qaseh Gold : Berita Baik..

Assalamualaikum..


Good news utk bulan ini..





Alhamdulillah.. Dapat la 1 tiket free worth RM120 ke dinner utk meraikan Usahawan Qaseh Gold.





Usaha tangga kejayaan.. Dalam 3 bulan je, kalau masuk awal sikit kemungkinan besar boleh ikut pergi Beijing Hong Kong Disneyland for FREE.. Tetiba pihak pengurusan tukar destinasi ko!




Promo stokis bulan April ni, siapa achieve target yg dia bagi dapat 1 tiket free ke dinner tu.. Dan so far saya dah capai target tu, insyaa Allah akan dapat lagi 1 tiket free ke dinner tu.. Rasa best je kan. Boleh pergi dgn husband yg banyak menyokong walau dari jauh ~Lumut, Sabah, Langkawi..


Tapi sayaannnggg~~~


Tarikh dinner tu berkemungkinan en suami berada di Sabah... Kecewa jugak la.. Kalau boleh memang nak pergi sebab ni sebagai reward atas usaha selama ni, dan ni je la peluang utk berdinner bagai. Ye la, orang tak kerja. Kalau kerja selalu ada Family Day la, Annual Dinner la, itu la, ini la.. Kan....


Tapi insyaa Allah.. akan berusaha juga utk pergi.. Mak, ayah, abang, kakak, adik ada kan.. Akan difikirkan caranya kemudian..


Selain dari tu, bulan ke 3 berbisnes Qaseh Gold ni saya dapat 3 orang RANIA (rakan niaga/pengedar) dah.. Syukur Alhamdulillah.. Dua darinya memang kawan, diorng try makan QG dan berpuas hati terus minat jadi dealer. Sebab diorang pun mmg bisnes minded. Dah ada platform bisnes online. Lagi sorang kawan dari UNC. Tak kenal pun. Tapi beliau pun dah amalkan makan QG ni, bila puas hati terus jadi dealer. Alhamdulillah.. Semoga kami dibawah rangkaian SSN terus sukses..


Tetiba je cerita pasal Qaseh Gold kan. Insyaa Allah ada masa cerita details pasal productnya.. Tapi kalau nak cepat boleh wassap 0133811136 atau pergi je page Ummi Nayli Collections (FanPage)


Sihat itu jihad!!!

Monday, March 17, 2014

Potty Training Azhad Yang Belum Sempurna

Assalamualaikum


Azhad dah 3 tahun 10 bulan 6 March lepas tapi masih belum diapers-free sepenuhnya lagi. Start potty train dari Jun 2013, masa tu umurnya 3 tahun 1 bulan, almost 9 bulan tapi masih belum 100% berjaya lagi. Lama giler kan. Actually masih belum diapers-free masa tidur dan berjalan je.. Tidur siang dan malam memang akan pakaikan diaper sbb takut terkucil.





Tapi start Khamis 6 March tu saya dah ajar Azhad tidur tanpa diaper. Siap set alarm lagi untuk bangun kejutkan Azhad ke toilet. Hari pertama tu fail sbb saya kunci jam pukul 215am, bangun2 dah basah. Padahal dia tidur lewat juga dalam pukul 12am dan dah ke toilet sebelum tidur.


Lesson learned. Lepas tu sebelum pukul 2am kena bangun ajak dia pergi toilet. Lagi sekali lepas solat subuh dalam pukul 630am macam tu. Pukul 9am dia bangun tengok tv tak pergi toilet sampai la waktu mandi dalam pukul 1030-11am, tengok keadaan mak dia. Kalau bz lambat sikit la dia mandi.. Huhu..


Dalam tempoh seminggu lebih ni ada 2-3 kali dia terkucil sebab maknya tak sedar alarm berbunyi. Tapi Azhad masih boleh tidur macam takde apa-apa yang berlaku. At least kalau dia terjaga sebab basah mungkin dia boleh set otak lepas ni kena bangun bila rasa nak kencing atau seluar akan basah! Tapi dia selamba je tidur. Sebelum tidur dah pesan banyak kali dan dah ke toilet. Kalau malam tu dia susah nak lelap, 2-3 kali masuk toilet kencing. Tapi dia malam-malam memang kuat minum air. Memang kena stand by botol air dekat tempat tidur. Tu yang kencing banyak.


Selain tu, kalau keluar berjalan pun saya akan pakaikan dia diaper. Tapi tengok tempat dituju dan tempoh. Kalau pergi shopping groceries saya dan anak2 je memang akan pakaikan diaper sbb susah sikit tengah shopping tetiba nak kencing kena tolak trolley ke toilet, lepas tu nak bawa masuk adik juga dalam toilet. So lebih selamat pakaikan dia diaper. Tapi kalau abi dia ada tak pakai la sbb sorg boleh bawa Azhad, sorg boleh jaga adik. Kalau balik kampung pun pakaikan diapers sbb dia confirm akan tidur takut terkucil atas seat kereta, naya je. Mmg pernah terjadi pun. Dah park kereta tinggal angkat barang je, dia cakap nak kencing terus basah. Time tu masih diawal training. Masih belum boleh tahan lagi..


Walaupun ada orang cakap Azhad lambat diaper-free tapi pada saya kira ok juga la dengan keadaan dia yang pelat. Masa mula train dia memang pekat pelatnya. Susah nak faham tapi Alhamdulillah berjaya juga walaupun tak sepenuhnya.. Apa-apa pun mula dari makpaknya la. Kalau cepat mula, cepat la nampak hasilnya.


Ni pun tergerak nak ajar dia tak pakai diaper malam sebab dah tergerak hati nak potty train adik lak. Tunggu stock Toilet chair sampai minggu ni sebab nanti montot kecik tu masuk dalam toilet bowl lak. Malas nak beli alas biasa sebab nanti nak kena dukung dia letak atas tu. Kalau toilet chair tu pandai la dia naik sendiri. Sebelum ni dah ada masa train abang dulu, tapi dah patah dikerjakan adik masa diorang mandi..





Ok la. Sebelum tutup, ada tips utk anak tak kencing malam selain kena bangun 2x setiap malam? Nasib baik lah mak kerja sendiri. Kalau tak, mau tersengguk dkt tempat kerja. Nak kejutkan Azhad pukul 2am dan 6am pun seksa juga. Kalau ada tips boleh share..


Sehingga ketemu lagi..

Saturday, March 15, 2014

Doa Untuk MH370

Ya Allah!

Pejam celik, pejam celik. Genap 1minggu kehilangan MH370!

Deep inside my heart, I know they all are safe!

Semoga Allah swt permudahkan urusan pencarian MH370!

Sepatutnya en suami dah balik KL weekend ni. Tapi kapalnya kena join misi SAR di Selat Melaka.
Pusing sampai Sumetara, Langkawi tapi tak jumpa apa-apa..



Takde nama kapal en suami dlm ni sbb ni yg SAR di LCS


Semoga yang mencari dan dicari sentiasa di bawah rahmatNya.



YA ALLAh. KAU BERILAH PETUNJUKMU. 
KAU PERMUDAHKANLAH USAHA PENCARIAN MH370.



Jangan pernah berhenti berdoa!




Related Posts with Thumbnails