Sunday, May 18, 2014

Azhad Nayli Is $, eh 4!

Assalamualaikum..


6 Mei 2014 genaplah usia Muhammad Azhad Nayli B Mohd Yusairi yg ke 4 tahun. Syukur alhamdulillah dipanjangkan usianya, diberi kesihatan yg baik.. Semoga Azhad Nayli akan membesar menjadi insan berguna kepada agama, dipanjangkan usia yg barakah.





4 tahun... Macam-macam dia dah pandai, walaupun anak orang lain ketika usia macam ni mungkin dah lebih advance.. Tapi kami tak nak push sangat. Biar dia membesar ikut flow yang sepatutnya, naturally..


Bab diaper-free di malam hari, finally saya surrender.. Selepas sebulan lebih. Bila en suami balik, dia kesian tengok anak nangis-nangsi tengah malam bila kejutkan utk kencing. Bila cerita dekat mak, mak cakap biarlah pakai diapers dulu.. These are the reasons. No moral support. Tambah lagi Azhad bila setiap kali kejut untuk kencing akan nangis, bikin mak HOT temper di tengah malam. Dari ko tak naik angin, jadi berangin je. Kalau bab basuh mattress waterproof protector, kain batik, cadar etc apa adahal.. So, pakaikan je diaper bila dia tidur, tak kira siang atau malam.


Anakku ni dah besar.. Dulu minat Barney, lepas tu Upin Ipin, Thomas.. Dan sekarang kegemarannya adalah Ultraman.. Normal budak umur 4tahun minat Ultraman ni walaupun ganas. Kalau tak dapat Ultraman, Power Rangers atau Ryukendo pun boleh. Asalkan yg lawan-lawan dan bukan kartun.. Ok.. tak macam budak lain suka tengok kartun.. 617 kami hanya akan buka bila dah takde cerita dekat channel lain tapi ada Ryukendo.. Tapi bila dah pandai layan 611 ni dia dah kenal Hagemaru, Maruko, Strawberi & Karipap, Elly & Epit..


Antara koleksi Ultraman Azhad..


Baju Ultraman pertama dia.. Pandai request nak baju Ultraman.. Nasib jumpa..


Lagi baju ultraman.. Anak minta 1 je.. Bapak selagi jumpa, dibelikannya..


Kesian anak2ku birthday semua takde buat birthday party bagai. Selalunya pergi makan2 je. Tapi tahun ni tak pun. Mak belikan mini kek fevret Azhad je.. Order hari birthday dia, tapi akak yg biasa tu tak dapat hantar, keesokan harinya baru dia hantar. Pastu ingatkan bapak balik nak bawa kami pergi makan2, tapi dia diam je.. Sibuk siapkan rumah dekat BS tu, so mak diamkan je la.. Insyaa Allah nanti akan buat birthday party juga tapi tunggu umur yg dia boleh ingat, sbb mcm skrg ni 4 tahun dia ingt ke? Mcm membazir je, anak tak tau apa2 mak yg beria.. Tapi apa2 pun ikut pendapat dan pendapatan masing2 la kan..


Ermm.. apa lagi eh.. Tu je kot dulu buat masa ni.. Apa2 pun.. Syukur Alhamdulillah dia menunjukkan perkembangan yg banyak dan sentiasa sihat..

Sunday, May 4, 2014

Sedikit Info Untuk Yang Baru Mula Nak Berniaga

Assalamualaikum..





Ramai orang kita bila ajak berbisnes bagi alasan TAK PANDAI, MALU, TAK ADA MODAL, TAK ADA MASA dll..


Meh nak share pengalaman peribadi saya..


1. TAK PANDAI bisnes..
Ada ke orang yg lahir terus pandai dalam sesuatu benda? Semuanya kena belajar kan. Budak nak menyusu pun kena belajar cara menyusu yg betul.. Kalau tak, menangis kelaparan la.. Sama juga la dalam hal bisnes ni... Saya langsung takde basic bis. Belajar dekat u dulu course engineering lagi.. Memang sangat jauh menyimpang kan. So bila tak pandai ni kena BELAJAR la.. Belajar banyak caranya.. Antaranya BERTANYA dgn yg lebih berpengalaman.. Jgn malu bertanya. Malu bertanya sesat jalan.. Kemudian rajin2 buat RESEARCH/STUDY.. Nak meniaga kena ada ILMU dari segi marketing, product. So do u homework, dari bermain game dkt fb tu kan.. Belajar dari PENGALAMAN. Kalau jual sekali takde orang beli, jangan putus asa. Teruskan sehingga dapat customer. Dah dapat customer pertama tu nanti baru la tahu macam mana perasaannya, dan terus bersemangat lepas tu.. Lebih2 lagi bila dapat feedback positif dari customer.. Waahh.. Baru terasa bestnya bisnes.. Dapat gembirakan orang lain juga..


2. MALU..
MALU adalah PENGHALANG utk berjaya. Eh.. siapa kalau kenal saya zaman belajar (sek-uni) memang tahu la saya ni mmg pemalu. Serious! Tapi dalam dunia maya ni, buat apa nak malu. Kita type je apa yg kita nak sampaikan. Orang bukan nampak pun.. Buang rasa malu tu. Tapi kalau orang panggil utk presentation skrg ni confirm saya malu.. Hehe.. Tapi mcm yg sy beritahu, kalau bis online ni sepatutnya takde alasan malu lagi. Melainkan kalau bis offline. Tapi bis offline pun bukan susah sgt. Sembang2 je dgn opismate pasal product kita. Yg penting ada ILMU utk share dgn mereka. Beli atau tak belakang kira. Kalau tak beli jangan frust pula. Cuba lagi.. Kena improve dari pengalaman di reject sebelum ni..


3. TAK ADA MODAL..
Saya juga bermula dgn 0 modal. Saya hanya amik upah menjual barang orang (dropship). Zaman 2010 tu komisyen rendah.. RM2-RM8 je.. Tapi zaman sekarang banyak sangat barang best, komisyen boleh dapat RM50/barang.. Kena pandai cari.. Dari komisyen tu la saya kumpul dijadikan modal utk amik stock sendiri utk untung yg lebih lagi. Dari jadi agent dropship ni la kita boleh belajar cara bisnes, komunikasi dengan pelanggan dan supplier, kenal marketing barang apa yg senang dijual dll..


4. TAK ADA MASA..
Masa saya jadi agent dropship tu, seller saya ni bekerja. Tapi memang sangat RAJIN la. Even time dia bekerja, kalau saya tanya pasal stock dia masih boleh jawab. Kalau dia lupa, balik cepat2 dia confirmkan. Weekend dia amik stock. Malam buka booth di Giant kalau tak silap. TIME MANAGEMENT tu kena pandai. Saya pasti memang ramai yg bekerja masih buat side income melalui online bis ni.. Rasanya lagi senang sebab boleh buat secara online dan offline dgn officemate.. Kalau yg bekerja sy faham mmg agak suntuk masa sbb balik nak layan anak dan suami. Tapi fb page skrg boleh schedule post, kerja pun masih boleh sharing product kita. Rata2 guna handpone canggih, nak online di mana2 pun boleh. Tengah lunch pun boleh sharing product di fb.. Bagi surirumah, sepatutnya takde alasan tak ada masa.. Daripada masa digunakan main game dekat fb, apakata gunakan masa tu utk cari side income. Tak kisah la kalau suami kita boleh bagi beribu ringgit walaupun kita tak kerja. Tapi bila ada duit hasil penat lelah sendiri ni, lebih bermakna..


Untuk berjaya kena RAJIN. Bukan senang nak senang.. Kalau banyak sangat alasan memang tak akan ke mana.. Dengan bisnes, masa kita flexible. Masa dgn anak2 lebih banyak. Tak perlu risau anak dibawah jagaan orang lain. Sakit demam depan mata kita. Masak walau tak sedap pun, tetap air tangan ibu yg masuk dalam perut anak2..

Semoga sharing ni bermanfaat buat ibu2 yg berniat nak berniaga terutama surirumah yg nak tolong suami.. Jika ada terkurang harap boleh tambah.. Kalau ada tersilap mohon dimaafkan..




Wednesday, April 16, 2014

Qaseh Gold : Berita Baik..

Assalamualaikum..


Good news utk bulan ini..





Alhamdulillah.. Dapat la 1 tiket free worth RM120 ke dinner utk meraikan Usahawan Qaseh Gold.





Usaha tangga kejayaan.. Dalam 3 bulan je, kalau masuk awal sikit kemungkinan besar boleh ikut pergi Beijing Hong Kong Disneyland for FREE.. Tetiba pihak pengurusan tukar destinasi ko!




Promo stokis bulan April ni, siapa achieve target yg dia bagi dapat 1 tiket free ke dinner tu.. Dan so far saya dah capai target tu, insyaa Allah akan dapat lagi 1 tiket free ke dinner tu.. Rasa best je kan. Boleh pergi dgn husband yg banyak menyokong walau dari jauh ~Lumut, Sabah, Langkawi..


Tapi sayaannnggg~~~


Tarikh dinner tu berkemungkinan en suami berada di Sabah... Kecewa jugak la.. Kalau boleh memang nak pergi sebab ni sebagai reward atas usaha selama ni, dan ni je la peluang utk berdinner bagai. Ye la, orang tak kerja. Kalau kerja selalu ada Family Day la, Annual Dinner la, itu la, ini la.. Kan....


Tapi insyaa Allah.. akan berusaha juga utk pergi.. Mak, ayah, abang, kakak, adik ada kan.. Akan difikirkan caranya kemudian..


Selain dari tu, bulan ke 3 berbisnes Qaseh Gold ni saya dapat 3 orang RANIA (rakan niaga/pengedar) dah.. Syukur Alhamdulillah.. Dua darinya memang kawan, diorng try makan QG dan berpuas hati terus minat jadi dealer. Sebab diorang pun mmg bisnes minded. Dah ada platform bisnes online. Lagi sorang kawan dari UNC. Tak kenal pun. Tapi beliau pun dah amalkan makan QG ni, bila puas hati terus jadi dealer. Alhamdulillah.. Semoga kami dibawah rangkaian SSN terus sukses..


Tetiba je cerita pasal Qaseh Gold kan. Insyaa Allah ada masa cerita details pasal productnya.. Tapi kalau nak cepat boleh wassap 0133811136 atau pergi je page Ummi Nayli Collections (FanPage)


Sihat itu jihad!!!

Related Posts with Thumbnails