Sunday, May 18, 2014

Azhad Nayli Is $, eh 4!

Assalamualaikum..


6 Mei 2014 genaplah usia Muhammad Azhad Nayli B Mohd Yusairi yg ke 4 tahun. Syukur alhamdulillah dipanjangkan usianya, diberi kesihatan yg baik.. Semoga Azhad Nayli akan membesar menjadi insan berguna kepada agama, dipanjangkan usia yg barakah.





4 tahun... Macam-macam dia dah pandai, walaupun anak orang lain ketika usia macam ni mungkin dah lebih advance.. Tapi kami tak nak push sangat. Biar dia membesar ikut flow yang sepatutnya, naturally..


Bab diaper-free di malam hari, finally saya surrender.. Selepas sebulan lebih. Bila en suami balik, dia kesian tengok anak nangis-nangsi tengah malam bila kejutkan utk kencing. Bila cerita dekat mak, mak cakap biarlah pakai diapers dulu.. These are the reasons. No moral support. Tambah lagi Azhad bila setiap kali kejut untuk kencing akan nangis, bikin mak HOT temper di tengah malam. Dari ko tak naik angin, jadi berangin je. Kalau bab basuh mattress waterproof protector, kain batik, cadar etc apa adahal.. So, pakaikan je diaper bila dia tidur, tak kira siang atau malam.


Anakku ni dah besar.. Dulu minat Barney, lepas tu Upin Ipin, Thomas.. Dan sekarang kegemarannya adalah Ultraman.. Normal budak umur 4tahun minat Ultraman ni walaupun ganas. Kalau tak dapat Ultraman, Power Rangers atau Ryukendo pun boleh. Asalkan yg lawan-lawan dan bukan kartun.. Ok.. tak macam budak lain suka tengok kartun.. 617 kami hanya akan buka bila dah takde cerita dekat channel lain tapi ada Ryukendo.. Tapi bila dah pandai layan 611 ni dia dah kenal Hagemaru, Maruko, Strawberi & Karipap, Elly & Epit..


Antara koleksi Ultraman Azhad..


Baju Ultraman pertama dia.. Pandai request nak baju Ultraman.. Nasib jumpa..


Lagi baju ultraman.. Anak minta 1 je.. Bapak selagi jumpa, dibelikannya..


Kesian anak2ku birthday semua takde buat birthday party bagai. Selalunya pergi makan2 je. Tapi tahun ni tak pun. Mak belikan mini kek fevret Azhad je.. Order hari birthday dia, tapi akak yg biasa tu tak dapat hantar, keesokan harinya baru dia hantar. Pastu ingatkan bapak balik nak bawa kami pergi makan2, tapi dia diam je.. Sibuk siapkan rumah dekat BS tu, so mak diamkan je la.. Insyaa Allah nanti akan buat birthday party juga tapi tunggu umur yg dia boleh ingat, sbb mcm skrg ni 4 tahun dia ingt ke? Mcm membazir je, anak tak tau apa2 mak yg beria.. Tapi apa2 pun ikut pendapat dan pendapatan masing2 la kan..


Ermm.. apa lagi eh.. Tu je kot dulu buat masa ni.. Apa2 pun.. Syukur Alhamdulillah dia menunjukkan perkembangan yg banyak dan sentiasa sihat..

Sunday, May 4, 2014

Sedikit Info Untuk Yang Baru Mula Nak Berniaga

Assalamualaikum..





Ramai orang kita bila ajak berbisnes bagi alasan TAK PANDAI, MALU, TAK ADA MODAL, TAK ADA MASA dll..


Meh nak share pengalaman peribadi saya..


1. TAK PANDAI bisnes..
Ada ke orang yg lahir terus pandai dalam sesuatu benda? Semuanya kena belajar kan. Budak nak menyusu pun kena belajar cara menyusu yg betul.. Kalau tak, menangis kelaparan la.. Sama juga la dalam hal bisnes ni... Saya langsung takde basic bis. Belajar dekat u dulu course engineering lagi.. Memang sangat jauh menyimpang kan. So bila tak pandai ni kena BELAJAR la.. Belajar banyak caranya.. Antaranya BERTANYA dgn yg lebih berpengalaman.. Jgn malu bertanya. Malu bertanya sesat jalan.. Kemudian rajin2 buat RESEARCH/STUDY.. Nak meniaga kena ada ILMU dari segi marketing, product. So do u homework, dari bermain game dkt fb tu kan.. Belajar dari PENGALAMAN. Kalau jual sekali takde orang beli, jangan putus asa. Teruskan sehingga dapat customer. Dah dapat customer pertama tu nanti baru la tahu macam mana perasaannya, dan terus bersemangat lepas tu.. Lebih2 lagi bila dapat feedback positif dari customer.. Waahh.. Baru terasa bestnya bisnes.. Dapat gembirakan orang lain juga..


2. MALU..
MALU adalah PENGHALANG utk berjaya. Eh.. siapa kalau kenal saya zaman belajar (sek-uni) memang tahu la saya ni mmg pemalu. Serious! Tapi dalam dunia maya ni, buat apa nak malu. Kita type je apa yg kita nak sampaikan. Orang bukan nampak pun.. Buang rasa malu tu. Tapi kalau orang panggil utk presentation skrg ni confirm saya malu.. Hehe.. Tapi mcm yg sy beritahu, kalau bis online ni sepatutnya takde alasan malu lagi. Melainkan kalau bis offline. Tapi bis offline pun bukan susah sgt. Sembang2 je dgn opismate pasal product kita. Yg penting ada ILMU utk share dgn mereka. Beli atau tak belakang kira. Kalau tak beli jangan frust pula. Cuba lagi.. Kena improve dari pengalaman di reject sebelum ni..


3. TAK ADA MODAL..
Saya juga bermula dgn 0 modal. Saya hanya amik upah menjual barang orang (dropship). Zaman 2010 tu komisyen rendah.. RM2-RM8 je.. Tapi zaman sekarang banyak sangat barang best, komisyen boleh dapat RM50/barang.. Kena pandai cari.. Dari komisyen tu la saya kumpul dijadikan modal utk amik stock sendiri utk untung yg lebih lagi. Dari jadi agent dropship ni la kita boleh belajar cara bisnes, komunikasi dengan pelanggan dan supplier, kenal marketing barang apa yg senang dijual dll..


4. TAK ADA MASA..
Masa saya jadi agent dropship tu, seller saya ni bekerja. Tapi memang sangat RAJIN la. Even time dia bekerja, kalau saya tanya pasal stock dia masih boleh jawab. Kalau dia lupa, balik cepat2 dia confirmkan. Weekend dia amik stock. Malam buka booth di Giant kalau tak silap. TIME MANAGEMENT tu kena pandai. Saya pasti memang ramai yg bekerja masih buat side income melalui online bis ni.. Rasanya lagi senang sebab boleh buat secara online dan offline dgn officemate.. Kalau yg bekerja sy faham mmg agak suntuk masa sbb balik nak layan anak dan suami. Tapi fb page skrg boleh schedule post, kerja pun masih boleh sharing product kita. Rata2 guna handpone canggih, nak online di mana2 pun boleh. Tengah lunch pun boleh sharing product di fb.. Bagi surirumah, sepatutnya takde alasan tak ada masa.. Daripada masa digunakan main game dekat fb, apakata gunakan masa tu utk cari side income. Tak kisah la kalau suami kita boleh bagi beribu ringgit walaupun kita tak kerja. Tapi bila ada duit hasil penat lelah sendiri ni, lebih bermakna..


Untuk berjaya kena RAJIN. Bukan senang nak senang.. Kalau banyak sangat alasan memang tak akan ke mana.. Dengan bisnes, masa kita flexible. Masa dgn anak2 lebih banyak. Tak perlu risau anak dibawah jagaan orang lain. Sakit demam depan mata kita. Masak walau tak sedap pun, tetap air tangan ibu yg masuk dalam perut anak2..

Semoga sharing ni bermanfaat buat ibu2 yg berniat nak berniaga terutama surirumah yg nak tolong suami.. Jika ada terkurang harap boleh tambah.. Kalau ada tersilap mohon dimaafkan..




Wednesday, April 16, 2014

Qaseh Gold : Berita Baik..

Assalamualaikum..


Good news utk bulan ini..





Alhamdulillah.. Dapat la 1 tiket free worth RM120 ke dinner utk meraikan Usahawan Qaseh Gold.





Usaha tangga kejayaan.. Dalam 3 bulan je, kalau masuk awal sikit kemungkinan besar boleh ikut pergi Beijing Hong Kong Disneyland for FREE.. Tetiba pihak pengurusan tukar destinasi ko!




Promo stokis bulan April ni, siapa achieve target yg dia bagi dapat 1 tiket free ke dinner tu.. Dan so far saya dah capai target tu, insyaa Allah akan dapat lagi 1 tiket free ke dinner tu.. Rasa best je kan. Boleh pergi dgn husband yg banyak menyokong walau dari jauh ~Lumut, Sabah, Langkawi..


Tapi sayaannnggg~~~


Tarikh dinner tu berkemungkinan en suami berada di Sabah... Kecewa jugak la.. Kalau boleh memang nak pergi sebab ni sebagai reward atas usaha selama ni, dan ni je la peluang utk berdinner bagai. Ye la, orang tak kerja. Kalau kerja selalu ada Family Day la, Annual Dinner la, itu la, ini la.. Kan....


Tapi insyaa Allah.. akan berusaha juga utk pergi.. Mak, ayah, abang, kakak, adik ada kan.. Akan difikirkan caranya kemudian..


Selain dari tu, bulan ke 3 berbisnes Qaseh Gold ni saya dapat 3 orang RANIA (rakan niaga/pengedar) dah.. Syukur Alhamdulillah.. Dua darinya memang kawan, diorng try makan QG dan berpuas hati terus minat jadi dealer. Sebab diorang pun mmg bisnes minded. Dah ada platform bisnes online. Lagi sorang kawan dari UNC. Tak kenal pun. Tapi beliau pun dah amalkan makan QG ni, bila puas hati terus jadi dealer. Alhamdulillah.. Semoga kami dibawah rangkaian SSN terus sukses..


Tetiba je cerita pasal Qaseh Gold kan. Insyaa Allah ada masa cerita details pasal productnya.. Tapi kalau nak cepat boleh wassap 0133811136 atau pergi je page Ummi Nayli Collections (FanPage)


Sihat itu jihad!!!

Monday, March 17, 2014

Potty Training Azhad Yang Belum Sempurna

Assalamualaikum


Azhad dah 3 tahun 10 bulan 6 March lepas tapi masih belum diapers-free sepenuhnya lagi. Start potty train dari Jun 2013, masa tu umurnya 3 tahun 1 bulan, almost 9 bulan tapi masih belum 100% berjaya lagi. Lama giler kan. Actually masih belum diapers-free masa tidur dan berjalan je.. Tidur siang dan malam memang akan pakaikan diaper sbb takut terkucil.





Tapi start Khamis 6 March tu saya dah ajar Azhad tidur tanpa diaper. Siap set alarm lagi untuk bangun kejutkan Azhad ke toilet. Hari pertama tu fail sbb saya kunci jam pukul 215am, bangun2 dah basah. Padahal dia tidur lewat juga dalam pukul 12am dan dah ke toilet sebelum tidur.


Lesson learned. Lepas tu sebelum pukul 2am kena bangun ajak dia pergi toilet. Lagi sekali lepas solat subuh dalam pukul 630am macam tu. Pukul 9am dia bangun tengok tv tak pergi toilet sampai la waktu mandi dalam pukul 1030-11am, tengok keadaan mak dia. Kalau bz lambat sikit la dia mandi.. Huhu..


Dalam tempoh seminggu lebih ni ada 2-3 kali dia terkucil sebab maknya tak sedar alarm berbunyi. Tapi Azhad masih boleh tidur macam takde apa-apa yang berlaku. At least kalau dia terjaga sebab basah mungkin dia boleh set otak lepas ni kena bangun bila rasa nak kencing atau seluar akan basah! Tapi dia selamba je tidur. Sebelum tidur dah pesan banyak kali dan dah ke toilet. Kalau malam tu dia susah nak lelap, 2-3 kali masuk toilet kencing. Tapi dia malam-malam memang kuat minum air. Memang kena stand by botol air dekat tempat tidur. Tu yang kencing banyak.


Selain tu, kalau keluar berjalan pun saya akan pakaikan dia diaper. Tapi tengok tempat dituju dan tempoh. Kalau pergi shopping groceries saya dan anak2 je memang akan pakaikan diaper sbb susah sikit tengah shopping tetiba nak kencing kena tolak trolley ke toilet, lepas tu nak bawa masuk adik juga dalam toilet. So lebih selamat pakaikan dia diaper. Tapi kalau abi dia ada tak pakai la sbb sorg boleh bawa Azhad, sorg boleh jaga adik. Kalau balik kampung pun pakaikan diapers sbb dia confirm akan tidur takut terkucil atas seat kereta, naya je. Mmg pernah terjadi pun. Dah park kereta tinggal angkat barang je, dia cakap nak kencing terus basah. Time tu masih diawal training. Masih belum boleh tahan lagi..


Walaupun ada orang cakap Azhad lambat diaper-free tapi pada saya kira ok juga la dengan keadaan dia yang pelat. Masa mula train dia memang pekat pelatnya. Susah nak faham tapi Alhamdulillah berjaya juga walaupun tak sepenuhnya.. Apa-apa pun mula dari makpaknya la. Kalau cepat mula, cepat la nampak hasilnya.


Ni pun tergerak nak ajar dia tak pakai diaper malam sebab dah tergerak hati nak potty train adik lak. Tunggu stock Toilet chair sampai minggu ni sebab nanti montot kecik tu masuk dalam toilet bowl lak. Malas nak beli alas biasa sebab nanti nak kena dukung dia letak atas tu. Kalau toilet chair tu pandai la dia naik sendiri. Sebelum ni dah ada masa train abang dulu, tapi dah patah dikerjakan adik masa diorang mandi..





Ok la. Sebelum tutup, ada tips utk anak tak kencing malam selain kena bangun 2x setiap malam? Nasib baik lah mak kerja sendiri. Kalau tak, mau tersengguk dkt tempat kerja. Nak kejutkan Azhad pukul 2am dan 6am pun seksa juga. Kalau ada tips boleh share..


Sehingga ketemu lagi..

Saturday, March 15, 2014

Doa Untuk MH370

Ya Allah!

Pejam celik, pejam celik. Genap 1minggu kehilangan MH370!

Deep inside my heart, I know they all are safe!

Semoga Allah swt permudahkan urusan pencarian MH370!

Sepatutnya en suami dah balik KL weekend ni. Tapi kapalnya kena join misi SAR di Selat Melaka.
Pusing sampai Sumetara, Langkawi tapi tak jumpa apa-apa..



Takde nama kapal en suami dlm ni sbb ni yg SAR di LCS


Semoga yang mencari dan dicari sentiasa di bawah rahmatNya.



YA ALLAh. KAU BERILAH PETUNJUKMU. 
KAU PERMUDAHKANLAH USAHA PENCARIAN MH370.



Jangan pernah berhenti berdoa!




Friday, February 7, 2014

2 Bulan Punya Cerita

Assalamualaikum..


Wah! wah! wah!



Bersawang habis rumah ni. Dah 2 bulan tak masuk. Biasa jenguk dari luar je. Tahun pun dah berganti.. Dah masuk Feb 2014 pun.. Happy tak berapa new year la ye..


6 Feb genap sebulan En Suami belayar ke East Malayisa.. Insyaa Allah hujung bulan ni akan berada dipangkuan isteri keluarga tercinta.. Alone with kids? Biasa dah.. Alhamdulillah boleh handle walaupun kadang-kadang macam nak gila.. Lagi-lagi bila masing-masing buat perangai.. Stress mak.. Jangan ingat jadi housewife ni relax tau.. Lagi-lagi WAHM.. Anak, bisnes.. Nasib laki takde. Kalau laki ada jadi 3in1 lak.. Huhu.


Nak story sikit beberapa aktiviti sepanjang 2 bulan ni.. Takde la in details, kang takde orang nak baca lak..


2 minggu sebelum abi belayar, kami bawa anak mandi pool dekat Kompleks Renang Cheras, KL depan HUKM.. Budak-budak ni berpelampung sekejap je, lepas tu perasan dah besar sangat tak nak pakai pelampung. Lagi-lagi yang adik tu. Ingat dah besar sangat main nak terjun je.. Jenis tak takut air.. Ikut suka dia.. Bila kitorang paksa pakai pelampung dia mengamuk keluar dan sepak pelampung tu. So funny!




Mandi pool.. Nampak sama besar je kan..


Selalunya lepas mandi pool diorang akan selesama. Ye la banyak air masuk hidung. Lepas tu bercampur dengan budak-budak lain yang mungkin sedang selesema so senang sangat sakit. Tapi hari tu diorang tak selesama, tapi demam panas! Mungkin sebab berendam dalam keadaan panas terik. Walaupun kitorang pergi sana dalam pukul 1030am tapi terik lain macam. Nak pukul 12pm baru cuaca redup sikit. Takkan nak pergi lewat, kompleks tu tutup pukul 12pm..


Hari isnin Azhad start demam, Rabu dia kebah sambung dengan adik lak.. Memang selalu macam tu.. Demam bergilir-gilir. Biasanya demam 3 hari je lepas tu sihat.. Tapi kali ni Arsyad demam panas sangat (39+). Saya pun masukkan ubat bontot yang dah stand by di rumah. Memang sangat senang masukkan dekat bon Arsyad. Compare bila masukkan dalam bon Abang, nangis macam hape je.. Adik diam je siap boleh sembang-sembang lagi.. Lepas tu sambung tidur. Esoknya bangun tidur tengok badan dan muka Arsyad penuh bintat..



Drum stick penuh bintat..


Try la sapu ubat, air asam tapi tak surut. Keesokan harinya tak ok juga baru bawa pergi klinik. Dr bagi ubat sapu dan ubat makan. Waduuhhh. Budak ni jenis liat makan ubat dan allergy ubat. Takut lagi makan, lagi teruk. Inform Dr dan dia bagi ubat yang tak de react. Tapi masih tak surut juga mungkin sebab ubat yang masuk dalam mulut sikit sangat compare ubat yang tumpah.. Ubat sapu pun tak jalan, lebih kepada bagi sejuk kulit kurangkan rasa gatal sebab macam bedak sejuk je..


Setibanya abi dari Lumut (baru balik dari belayar dan cuti tahun baru), terus di ajak ke klinik utk suntik je sebab Arsyad tak nak makan ubat. Alhamdulillah lepas suntik bintat semua hilang dan gatal-gatal yang memang dah lama ada pun tak gatal lagi..



Aktiviti wajib seminggu 2-3 kali akan bawa anak-anak turun main di playground bawah block. Dan biasanya kami akan turun pukul 12-1pm, sambil buang sampah lepas tu terus bawa diorang main. Eh, playground tu memang tak kena panas matahari walaupun main waktu tengahari macam tu sebab dikelilingi bangunan. Sebab tu saya bawa diorang main waktu macam tu.. Kalau 5-6petang biasanya ramai orang. Saya tak suka crowded lagipun kesian anak-anak nak main terbatas dan takut kena tolak sebab diorang kecil..



Adik dah pandai main buaian..



See.. tak panas pun..



Bila suami takde ni memang selalu la balik kampung, ikut akak. Kalau hubby tak belayar dia akan balik KL weekend, so memang tak sempat nak balik kampung.. Walaupun kampung dekat laut tapi sangat jarang tengok laut. Hari tu rajin ajak adik bongsu, Ucu Man and akak ke laut. Main pasir je. Nak mandi tak boleh, kena pergi area lain..



Bersama abang saudara, Azief 6y



Adik jadi penyu di Melaka. hehe..


Arsyad dengan Ucu Man..



Latest activity, last weekend 2feb punya cerita.. Adik no 4, bawah saya, Ijai buat kenduri doa selamat masuk rumah baru. Dia beli rumah dekat kampung. Senang la laki bini orang Melaka takyah gaduh nak beli rumah dekat mana. Sambil tu celebrate birthday anak akak, azief (23jan), ijai dan anaknya, izz (5feb), ayah (8feb) dan isteri ijai, mas (28feb kot).. 5 orang sekali gus.. My kids baru baik demam terus segar bugar jumpa sepupu dan main air..



Birthday boys and girl..


Azhad (4y), Azief (6y), Afrina (4y).. Yg kecik lg 3 orang susah nak bekerjasama..



Pool besday present utk abg Azief, tapi utk kegunaan besama :)



Sedikit pekembangan kedua-dua Nayli ni.. Sekarang ni abang dah pandai main, tapi adik pula tukang kacau abang main. So selalulah diorang ni bergaduh.. Stress mak!! Abang masih pelat. Tapi ada improvement juga la. Kena rajin betulkan sebutan dia. Tapi most of the time mak tak betulkan pun sebab mak faham apa nak disampaikan. This is sooo wrong! OK! Lepas ni kena rajin ajar dia.. Adik dah banyak cakap tapi dia duk ulang suku kata yang sama. Contohnya perkataan yang disebut dengan betul GIGI, KAKAK, GIGIT sebab ulang suku kata yang sama. Kalau suruh sebut burger jadi geger, upin jadi pinpin macam tu lah. Normal ke ye? Abangnya sampai hari ni pun sebut burger geger.. Hehehe.. Kalau time diorang kurang sihat, tak berapa nak makan nasi geger la yang dimintanya..


Adik sekarang tengah rajin menolong. Kalau arahkan apa-apa, most of the time dia akan buat. Abang pula dah sampai tahap leka bermain dan susah nak minta tolong. Tapi bila minta tolong abang tak nak buat, saya suruh adik buat. Time tu barulah berebut nak buat sampai gaduh.. Sekarang kedua-duanya sedang belajar pakai pakaian sendiri.. Adik, semua benda nak buat sendiri. Agaknya betul orang cakap anak no 2 ni independent..



Adik pakai baju dah macam 'tube'. Abang pakai terbalik lak..



Kegilaan baru Azhad adalah terhadap Thomas. Masuk kereta terus pasang CD Thomas.. Baru-baru ni dia layan Ultraman pula.. Abi dia siap dah belikan cd ultraman di Sabah sebab murah.. Waduh.. Jenuh nak kena tengok ultraman dalam kereta lepas ni. Malas nak bawa cd naik rumah nanti tak boleh tengok cerita lain.. Azhad baru pandai layan cerita budak-budak sebab sebelum ni dia suka tengok drama je. Tapi sampai sekarang pun dia tak nak tengok kartun selain Upin Ipin dan Thomas. Dia lebih suka tengok cerita yang ada manusia.. Bagus at least takde la berimiginasi, dan mak dia pun tak bosan kena hadap Ceria je.. Kekekeke



Ok la.. tu je buat masa ni. Ada masa cerita lagi..


Related Posts with Thumbnails