Tuesday, December 29, 2009

Trip ke Manukan

Hello!!!


Last saturday (26/12/09) ktorg gi Pulau Manukan. trip KD Pahang, dimana en suami bertugas. kalau nama nk pegi sendiri dgn keadaan skrg ni JGN HARAP!!! hehe..


mula2 mcm berat gk nk gi sbb kalau naik boat kecik ~mcm previous agk merbahayakan gk la sbb ombak kuat, so hentakan kuat. tp bila taw dorg pinjam kapal navy, Combat Boat (CB) yg besar ~xla sbsr PV (Petrol Vessel) rs mcm nk ikut je. lg2 bila CO ~org paling bsr (pngkat bkn size ye) dlm KD Pahang mereka pn join.. so hip2 horrey.. leh join.. hehe..


dlm keadaan mcm ni en suami tak kasi main air sbb takut ape2 jd.. pas tnya2 org, ramai yg ckp tak de ape. kalau tgk mat saleh lg nk bersalin lg berendam ada la.. so en suami pn bg la green light utk main air.. siap dpt snorkeling lg.. yahoo... tp jap je dlm 5-10 minutes.. pastu ktorg naik sbb en suami sakit telinga dan gatal2. air laut gatal lak time tu. wlaupun lom puas lg tp ikutkan je la. xkn nk dok berendam sorg2.. dah la x pandai berenang.. huhu



ALAMAK!!


tak byk gmbr la kali ni.. bak kata en suami.. "nothing changes" cuma fizikal kami je la berubah sikit.. hehe.. yg lain2 kat Manukan tu same je..



few pics b4 blk..



ini dia..



CB yg ktorg naik..



exclusively.. ME.. huhu.. 22 weeks..


tecik je perut.. ms nk ke Manukan pakai track bottom terus sng nk mandi xyah salin2, tak nmpk perut pn. wife CO terkejut bila ckp pregy 5months.. huhu..


it was my 2nd time dtg sini.. en suami dah byk kali kot, dgn kwn2 dia pn prnah.. hrp2nye tahun dpn leh jejak kaki kat sini lg.. kot2 fmly ktorg dtg KK leh bwk jln2.. huhu


this week en suami ada berbunyi mcm nk ke Kudat n Kota Belud.. hrp2 jd la.. huhu


Tuesday, December 22, 2009

Kurus??

Last week ada letak 1 gmbr kat Fb dan mendapat feedback yg menggalakkan.. haha.. ramai ckp nmpk kurus.. ye ke kurus. rs dah terlebih tido dan mkn.. tp kebanyakan yg ckp kurus tu yg lama tak jumpe, misalnye kwn2 dr sek men kat KL, KMPP dgn bdk2 meki UTM.. tp kalau nk compare zmn study dulu dgn skg mmg kurus pn. huhu.. tp skg ni gemox tang lain lak.. huhu






actly amk gmbr ni guna webcam smntara tgu en suami blk. ktorg nk gi renew ic sy yg dah hidup segan mati tak mau tu..


cuba tgk gmbr ni pulak.. hehe.. adakah sy msih kelihatan kurus lg?? dlm gmbr ni nmpk tmbam sikit kn.



week 21..


ni ms ktorg gi air terjun kat Inanam cuti ari Jumaat.. gi tgk je. tak mandi pn sbb tak dirancang. gpun tmpt ni kecik, ramai org.. so mcm tak best sgt. tp tgk air terjun dia mcm best je.. huhuhu


Wednesday, December 16, 2009

5th Month

Smlm gi check up kat klinik kesihatan dlm base ni..
guess what??


its not a good news. i had low blood pressure and low hb.. sgt risau ok.. tu la akibatnya kalau mls mkn pills.. so after this kena make sure jgn skip any pills and meals. nk mkn mknn yg leh tmbh darah mcm kerang, ati mmg tak dapek la.. x suka. so akn cuba opsyen lain iaitu bayam. bayam tu best ke??? huhuhu


smlm timbang berat saya naik lg dr last week.. huhu.. cpt tol naiknye nih. tp tandanye baby membesar dgn sihat la kn. ke mommy yg membesar lebih pantas.. hehe


few days before that ktorg gi scan AGAIN.. dan hasilnye lebih clear.. tp baby sgt pemalu, so xnmpk la 'anu' beliau.. xpe la.. sj nk wt surprise la tu.. =)


baby tunjuk belakang dia je..


ktorg dah beli baju baby sikit, tp rasanye bila dah start beli ni lg ranap.. sbb each time gi shopping mall msti nk gi bhgian baby, and end up akn beli beberapa psg baju. xke haru... tp tak perlu beli byk sgt kn sbb baby cpt besar. gpun may be akn shopping sikit kat KL and Kelantan nti..


Suria Sabah yg baru dibuka.. ada Metrojaya dlm ni. kalau Jusco kompem lg ramai org..


future mom and dad.. sape lg membesar dgn pantas.. hehehe


Monday, December 14, 2009

Wajah2 Azief

Hari ni my only sis rajin lak upload pic ank dia kat Fb.. b4 this upload sekeping 2 je... tak puas tgk.. la ni br puas tgk wajah si kecil yg mcm2 gaya.. ni antara yg menarik..


enjoy!!!


wah.. adik smart ni nk gi mane??


muka cemerut je.. huhu.. lawak..


posing.. sgt comey kn..


hehe.. ckp dgn papa ke ibu tu??


ape keheinya tu??


azief ngn mama..


next month masuk 2 tahun dah bdk kecik ni.. jap je.. can't wait to see all of my beloved family.. muaxxx.. ;*


Friday, December 11, 2009

Books

it's been 2 weeks.. tp sy baru je baca prologue one of them.. tak taw la bila leh khatam both of them. huhu..




anyhow, thanks to en suami kerana belanja sy novels ni. leh buat teman sblom tido.. hehe.. sudoku pn dah level very hard.. few more nk abis leh beli br.. tp exercise book add math tak buat ape pn lagi.. rugi je beli.. dah la sengal. nk amik mode math teramik add math. mentang2 la terer.. bajet leh buat lg skg nih. maw gugur rambut kalau nk revise blk.. huhuhu


ps: got good news.. but will reveal when it confirmed..

Thursday, December 10, 2009

Almost 5 Months

Hi all..


last monday (week19) ktorg gi tgk baby.. ingt nk tunggu this sunday which genap 20 minggu. tp lama sgt tak tgk rindu lak. that was our 1st time dgn Dr perempuan. previously dgn Dr lelaki.. different clinics actually.. ktorg dah gi 3 klinik utk 3 kali scan.. monthly check kat dlm navy base ni je tp no scan sbb klinik baru lg. so nk tak nk kena la cari kat luar..


ktorg agk gmbira bila dpt taw ade klinik with lady Dr, at the 1st place.. tp bila blk dr klinik tu kami sgt kecewa.. for some reasons..

1. bila print gmbr scan tu tak dpt full body. kaki tak nmpk. pdhal kalau klinik lain leh je.. zoom in or out..
2. gmbr yg di print tu sgt tak clear.. ktorg tak taw mane body, tgn etc. cuma nmpk kepala je. nk suh dia print lain dia ckp tu je the best she can capture... OMG
3. pastu beliau kata, 7 bulan baru leh taw jantina.. ???? bkn seawal week 17 dah leh nmpk ke.. therefore beliau mmg tak try tuk observed pn.. tp ni bkn sbb utamanye


siap point lg tu.. hehe.. main point nye adalah mesin dia mcm takleh view dgn clear.. sgt blur.. oleh yg demikian takde gmbr baby utk diupload kali ni..


may be this sunday ktorg nk gi tmpt sblm ni. tak puas ati dan tak terubat rindu pn bak kata en suami.. tp Dr laki la.. x pe ke, sbb bkn dlm keadaan darurat kn.. mcm berat ati tp kat situ yg paling bgus. good explanation, gmbr clear, price sama je print bape keping pn dan tak sejauh klinik yg Dr pompuan tu..


tp rs mcm nk try cari klinik lain. yg mmg utk maternity je.. mmmm..


what say u???



oo ya.. berat sy bertambah 1kg dr last weigh in (week 15). slightly increase. ok la dr turun kn..
and baby seberat 235gram.. next tuesday check up kat klinik dlm base. tgk ade pertambahan x..


Alhamdulillah so far xde alahan yg teruk. cuma kerap angin bdn. nk kata sbb mkn mknn sejuk tak jgk. sbb bila mkn tmbikai, kobis Alhamdulillah tak de ape.. sbb perut kosong pn tak jgk sbb kdg tu br pas mkn pn msuk angin.. so bila dah rs sakit belakang sikit2 tu stand by je la minyak angin.. nsb kalau sakit kejap tu ok la. kalau tak tahan sgt tu smpai tertido dibuatnye. huhuhu


dlm tmpoh almost 5bln ni br 3x muntah.. tu pun lepas 3bln. biasa kn org muntah2 3bln pertama... tp ade gk yg muntah spjangan hamil. mcm2 ragam kn.. mcm sy 1st muntah tu mlm tgh baca buku b4 tdo. mmg rasa nk muntah tp tahan je. biasa kalau mual2 tahan lama2 ok la. mls nk muntah nti perut kosong kena cover blk. dah tgh mlm mls la nk mkn lg.. tp mmg tak leh tahan terkeluar sgla isi perut. may be sbb mkn ubat obimin slpas beberapa jam dinner.. so perut kosong blk.. biasa mkn pills klinik kerajaan je.. pastu terus serik nk mkn obimin takut kuar blk..

2nd ms en suami duty.. bdn angin n rs mual2.. sj je la 'wekk'.. sll kalau mual 'wekk' tak kuar ape pn.. kali tu mmg kuar betul2.. pdn muka tggung sorg diri.. huhu..

3rd baru last saturday ms kat psr tamu.. tibe2 je rs nk muntah yg tak leh ditahan.. terus muntah kat kedai org tp kat rumput blkg la.. pstu dgn rs nk collapse nye.. mata pun blurr je.. it was my 1st time rs mcm tu.. maybe sbb tgh panas terik ms tu.. terus dok dlm keta while en suami teruskan aktvt membeli belah...


at this moment, the best part is.. dah leh rs baby gerak2.. awl2 dulu mcm tak sure. ye la takde experience kn.. rs mcm perut angin nk kentut tu.. tp tak kentutu pn.. tp bila en suami letak tgn kat perut, then dia ada rs something so dia ckp "baby la tu kalau smpai tgn b leh rs." ape yg ktorg perasan baby aktif ptg ke mlm.. ikut mommy dia pagi kuat tdo.. huhu..


Alhamdulillah skg ni selera mkn dah ok blk.. mood nk msk pn dah ok.. dulu awl2 preg msk 2 jenis lauk je. ~nk msk sejenis je kesian kat partner.. sy takpe sbb mmg takde selera nk mkn pn that time.. biasanye 3 jenis.. skg ni dah back to normal.. Alhamdulillah..


ktorg tak beli ape pn lg kprluan baby.. ermm.. bila ms sesuai utk beli baju n alat2 baby ye.. perut takde lg segan lak nk beli belah.. tgu ade perut nti br cari..


k la.. pjg lak krngan kali ni..

c ya..


Thursday, December 3, 2009

EM

yeah!!


at last permohonan ktorg dah approved 25nov lepas.. isi form dr awl tahun ni. tp submit form tu pertengahan bln 10 yg lepas. biasa la.. ms kat utm asik lupe je mnta sign Ir utk sahkan sijil & transcript. dah nk blah june tu br mnta.. pastu bila smpai bab wang pos ni mcm2 halangan lak. takde masa nk gi post office la, budget lari la. huhu.. akhirnya bln 10 aritu br setelkan dan post.. insyaAllah ujung bln ni certificate siap..


eh.. msti korg nk taw ape kn.. takde ape yg best sgt pun. just kami dah berjaya mendaftar diri dgn BEM, which stand for Board of Engineers Malaysia.. iza, ilah and sape2 engineering graduated friends, korg dah register ke belom. kena register taw. kalau tak, if something happen ms keja then korg tak ber'register' lg, leh kena sue, due to Ir Dr Pauzi masa minta sign dia utk verified the certificates.. tak kisah la bidang keje skg x related lgsung, mcm myself.. hehe.. at least ms isi form utk minta keja ade la association yg kite join.. huhuhu


actly sy tak beria sgt nk register pun. but since mr hubby yg nk register so sy pn ikut serta.. mcm beliau kalau register mmg ade benefit. gomen kn. tp kena dftar IEM, Institute of Engineers Malaysia, gk br leh dpt allowance. so after dpt certificate nti beliau je la yg dftar IEM dulu. sy nti2 la.. when necessary..


oh yaa.. kalau sape2 yg berminat nk dpt title Ir (just for engineering graduted) mmg kena dftar ngn both assocs ni.. tp tak smudah itu. byk keja n exam yg kena pass.. details leh gi kat website yg berkaitan..


ok la.. till then.. daaa


Wednesday, November 25, 2009

Comot

Smlm dpt mms dr Maman. bkk2 je terus tergelak besar. guess what??


-


-


-


-


-



budak comot yg mkin byk kerenah..

ni lah hasil kerja maman. minggu ni maman dok penang jg azief. tu takde keje abis dikerjakan ank buah dia..


sgt rindu kat bdk kecik tuh n everyone kat KL.. lg 2bln br blk KL.. cant wait..


Monday, November 16, 2009

RL@1B

Smlm menghabiskan beberape jam bersama en suami di 1B. tujuannye nk tgk ujibakat Raja Lawak Astro musim ke-4. ktorg kuar dlm pkl 11am.. ingtkan dah start.. tp tunggu punya tunggu, pkl 1pm pn tak start lg.. seb baik la dpt seat smntara tunggu. so tak lah letih sgt..


stage dr level 2 tmpt ktorg lepak..



bila nmpk kelibat host br ktorg turun ke ground floor.. nk amik gmbr dgn zizan tp dia lari lak.. tp dpt gk bergmbr ngn Along.. hehe..


bersama Along yg sempoi.. =)



along ngn tauke jd artis jmputan. dorg memulakan acara smntara zizan ngn johan gi melantak. candy af pn ade.. tp xberminat pon nk amik gmbr ngn candy & tauke.. pdhal berkesempatan je... hehe..


smntara tunggu ujibakat bermula ktorg gi shopping dulu. tp smpai siap shopping pn zizan ngn johan tak siap2 mkn lg.. nk je ktorg redah tmpt mkn dorg tu.. tp.. x elok la kn org tgh mghadap rzki... so tunggu la..


dan akhirnye.. dpt gk amik gmbr ngn zizan.. johan? tak dpt pn xpe.. gpun dia sbuk ngn wife dia..


dgn zizan..



zizan agk skem la wlaupun dlm tv nmpk mcm happening je.. hehe.. juri utk ujibakat tu sorg je iaitu bob lokman.. pas beberapa peserta perform ktorg chow... masa tu br la terasa lenguh kaki nih. seb baik la lom ade perut.. "kalau dah ade perut takdenye nk tgk" kata en suami.. hehe...


seb baik la afdlin shauki tak de. kalau tak msti ktorg snggup tunggu nk bergmbr dgn beliau..


eh.. nti tgk Raja Lawak jgn terkejut kot2 muka ktorg kuar tv.. hehe.. perasan je.. =)

Saturday, November 14, 2009

Terbaru Tentang Baby

Smbil2 menonton Sehati Berdansa 3 nk update psl little baby yg kian membesar..


last 2 weeks ktorg gi scan.. ms tu br 14 minggu. ingt nk tunggu minggu ke-16. tp en suami sibuk nk tgk baby.. rindu katanye.. so sy akur je la..


Surprisingly..

ms scan tu doc tekan2 perut nmpk la baby moving, kicking actively. tp tak rs ape pn. sbb baby kecik lg dan ruang utk baby gerak luas. denyutan jantung baby pun kencang..


pastu doc ade snapped some positions utk ukur baby, kpla, kaki ngn perut. dr ukuran tu kata doc baby dlm 14 minggu and few days..



tgk ni baby buat ape.. silang panggung kata en suami.. hehe


blk dr klinik tu en suami ada tnya.. "masa tgk baby tu ayg rasa ape? sedih ke?" 'aik wtpe nk sedih lak.' tp ckp dlm ati je la. mybe mksudnye terharu.. "seronok la tgk baby sihat dan aktif." sungguh besar kuasa Allah swt kn..



its 16th week



utk menjawab pertanyaan Ilah ms YM aritu.. ilah, FYI my tummy lom boyot lg.. dah kembung sikit tp tak nmpk sgt.. berat pn tak naik2 lg.. latest check up (week 15) berat turun sikit dr previous (week 11) wpun mkn byk.. biasala baby tak nk mkn nasi. dok mkn merapu je.. so ko pn leh amalkan cara nih utk kurus.. hehe...


Alhamdulillah.. everything goes well.. berdoa smga sgalanye baik2 hingga waktunye. Ameen. pray for us guys..

Saturday, November 7, 2009

Tagged

Tagged by iza..


1. Bagi satu perkataan yg terlintas dalam pale korang skrg
>> rindu

2. Ape barang yang last skali korang pegang (selain pc/laptop)
>> mouse la.. hehe

3. Bile last ckp syg kat spouse/bf/parents korang?
>> bile ek??

4. last word yg korang ckp kat org
>> "amik hs tak" b4 hubby kuar td..

5. tempat paling teringin nak pegi
>> europe.. berangan je. ntah bile la dpt gi

6. last perkataan yg korang dengar
>> kau insan misteri~~~ - lagu no 9 chart sinar

7. ape yg korang nak buat pas ni
>> tido blk bley??

8. weekend ni ape plan korang
>> dok umah je. arini hubby gi kpl ade keje kne buat. esok beliau duty lak...

9. perangai org yg korang benci
>> cari pasal & jg tepi kain org

10. favourite tv program korang
>> erkk.. ade ke? lyn semua citer yg best

11. favourite tv channel
>> KBSworld, HMK

12. barang kesayangan korang
>> miss lappy & hs pemberian hubby ;)

13. aset paling berharga yg korang ader skrg
>> suami, little baby in tummy & fmly

14. ape yg korang nak buat masa tua nnt
>> msti la spend time with beloved fmly

15. siapa yg korang nak tag
>> sape2 yg rajin wt tag ni.. hehe

Thursday, October 29, 2009

Suami Isteri

Pg yg gelap kini sudah terang... huhuhuhu


seawal pg dah berblogging. arini incik suami mula bertugas setelah seminggu bercuti yakni 21/10-28/10.. xde dah org nk tolong masak.. huhuhu..


FYI kapal incik suami kuar belayar dlm tempoh tu. 1hb ni maybe dorg akan belayar ke Sandakan dan Tawau lak, dan trip kali ni beliau wajib ikut sbb MEO baru. oleh kerana tak nak si isteri tinggal sndri lama2 jd beliau mmg cadang amk cuti last week at the 1st place.. pastu on 27hb beliau ada exam.. so mmg tak leh ikut blyar la.


spjg cuti tu ktorg tak ke mane pn.. just kuar shopping and usya2 brg... ade la gi Karambunai.. mmg cantik gilos.. dr umah ke situ mkn masa dlm 10-15 minutes je. tp xde pix lak sbb tgh panas time tu.. next time la ye. pastu smlm baru la ktorg kuar bermatlamat.. gi JPN KK nk renew ic. tp xleh wt sbb kena ada bill utk tukar address.. so maybe next time. passport pn xbuat lg. slip perjalanan tu valid smpai bln 1. lama lg tu.. huhu.. mcm pendatang lak kena wt passport..


the best part is.. suami cuti keja, isteri cuti masak.. sbb?? suami yg masak dan isteri takat bantu ape yg patut je. hehe.. ari dia exam br la isteri msk sbb tak nk ganggu beliau study..


so arini nk masak ape ye?? awl pg dah pk.. huhuhu

Tuesday, October 27, 2009

Very small reunion

Entry kali ni nk tepek gmbr ms kuar dgn few members dr MRSM tanggal 101009, beberape ari b4 blk KK..


nady, hasdi dan liza



payah sgt nk wt reunion kelas ktorg so ktorg wt la reunion sesame sndri.. actly dorg ni antara my close friend ms kat maktab, yg dr my class la..


kalau ikutkan tiap2 tahun ktorg jumpe.. last year jumpa masa my wedding.. 2007 ktorg jumpa kat Midvalley, ms tu ada Career Fair. time tu msing2 br nk kembangkan career msing2..


2008..


2007...


perasan tak semua gmbr hasdi di tgh. mgkin kerana ketinggian beliau.. huhuhu.. dan apekah perubahan yg dpt dilihat dr gmbr2 tersebut.. hehe...


kalau psl status mmg byk yg dah berubah.. dr semua single, sorg kahwin dan terbaru, sorg tunangan org dan sorg mom-to-be... hasdi br je tunang beberapa ari pas raya aritu.. insyaAllah bln 10 thn depan kawin.. nady lak.. errmmm just wait n see je la..


oppss... ada yg cadangkan our reunion awl tahun depan, jan or feb di kuantan.. jd ke x tunggu je la. wpun % utk sy join adalah sgt sdkit...

Monday, October 26, 2009

PAPADOM





Sinopsis

Mampukah seorang lelaki menunaikan wasiat isteri tercinta? Itulah yang berlaku kepada Saadom, seorang ahli perniagaan nasi kandar yang berjaya di Pulau Pinang. Wasiat isteri agar menjaga anak mereka , Mia dengan baik telah mengubah diri Saadom. Daripada seorang lelaki yang sentiasa sibuk dengan dunia nasi kandarnya, Saadom menjadi seorang bapa yang begitu prihatin kepada setiap perkara yang berlaku pada Mia. Setelah menginjak usia remaja, Mia mula rimas dengan kasih sayang Saadom yang berlebih-lebihan. Kawan-kawan Mia juga rimas dengan Uncle Saadom yang sentiasa mengekori anaknya itu. Saadom sering memeluk dan mencium Mia, di hadapan kawan-kawannya. Mia sedikit malu. Waktu rehat, Saadom akan menghantar makanan kepada Mia dan kawan-kawannya di sekolah. Adakalanya kawan-kawan Mia menolak makanan tersebut kerana mereka mahu diet. Saadom sering juga melepak di dalam kawasan sekolah Mia, demi memastikan keseleamatan Mia.


Masalah besar timbul apabila Mia perlu memilih universiti. Saadom mahu Mia memilih yang dekat-dekat sahaja, tetapi Mia pula mahu belajar jauh daripada bapanya. Mia mahu bebas daripada bapanya. Saadom jadi panik. Bagaimana dengan janjinya terhadap arwah isterinya yang telah mewasiatkan Saadom menjaga Mia dengan baik? Mampukah Saadom mendidik Mia hingga berjaya menggenggam segulung ijazah?!!

credit to PAPADOM


dah tgk cite ni aritu. sebaik smpai KK dr KL terus gi 1B tgk.. so much fun. wlaupun tak berapa minat dgn Liyana tu tp layan gk sbb citer Afdlin mmg wajib tgk.. citer ni mmg layak menang byk award ms ffm ari tu.. rugi woo tak tgk.. bg yg tak tgk lg ntikan kat tv musim raya tahun depan je la.. hehe...

Sunday, October 25, 2009

Ladies Night

Takde keja ni.. hubby bz study coz Selasa ni ada exam.. godek2 gmbr skali terperasan byk gk gmbr yg tak diupload lg dlm nih atau di mane2 aje.. FS dan FB lg la tak upload..


so enjoy da pix.. ni gmbr ms Malam Tamunita atau lebih best lg Ladies Night di Nexus Resort, Karambunai.. long2 time ago... 11082009.. ni kali ke-2 Ladies Night saye, tp yg pertama di KK.. mjlis ni sempena perpisahan Panglima PTKK..



ermmm.. nape tak tulis nama isteri instead of isteri si polan.. its better i guess..


list of halwa telinga dan tekak..


the meals..


seasonal mixed leaves, cream of mushroom, supreme of spring chicken and dessert. sgt tak best. dr awal smpai ke akhir.. mkn hotel or resort ni mahal tp tak berbaloi kn.. baik mkn kat warung biasa2 je.. dah tu kena tunggu lama.. biasa la mkn dgn org2 besar. byk sgt protokolnye.. speech berjela dan mengarut smpai ngantuk dibuatnye.. huhuhu


kami..


xde gmbr berdua sbb en suami tak mo amk.. ape la nsbku.. huhu... dinner pakai baju kurung pilihan ke-2 utk konvo dulu.. ~mak buat 2 psg.. tu je baju yg ada kat KK yg sesuai... org lain semua meletop da vass... xpela kn. yg penting maintain cute.. hehe..

Monday, October 19, 2009

Pengumuman!!!

Ehem.. arini mcm nk btaw something after almost 6weeks we kept it.. hnya org2 terdekat dan yg bertanya je taw... yg tak tanya mls la nk btaw lg. org kata tak elok dicanangkan sgt bnda ni walaupun bnda baik. takut ape2 jd nti frust menonggeng..




Alhamdulillah..



we are going to be a mom and dad.. yes!! im pregnant 12 weeks.. =) kami dpt taw ms kandungan br berusia 6minggu. since my period came constantly every month, so bila delay seminggu lbh tu terus check. dan Alhamdulillah.. insyaAllah tahun depan akan bertambah la cucu Ani&Aziz dan Yusoff&Nisah.. due 1 Mei tp ada kmgkinan awl 2 weeks kalau tgk history mak dan akak.. tp ape2 pn semua tu urusan Allah s.w.t. smoga sglanya selamat...





Alhamdulillah spjg tmpoh 3bln pertama ni xde muntah2 ke ape.. just mual2 dgn pening2 je.. lg2 ms Ramadhan sbb perut kosong.. mkn pn tak lalu.. weight difference dr 1st visited to clinic, which on 6th week dgn second visited on 11th week is 0.5kg.. tp bkn naik taw.. berat turun tu. sbb tak lalu mkn. mkn nasi ciput giler.. byk mkn buah je... Alhmdlh skg ni dah ok.. slra dah normal kmbali. boleh la baby membesar dgn sihat.. huhuhu



ni pic baby in my tummy ms 8th week.. br 13mm.. so small... later tak taw lg bila nk scan..


eh.. psl baby boy or girl kn.. kalau ikut my fmly, nk girl sbb takde cucu girl lg.. tp kalau ikut belah husband nk boy sbb dorg takde cucu boy lg.. gpun kalau boy kira waris kuat en Yusoff la...actly ktorg nk boy as ank sulong.. tp tak ksh sgt pn.. ape yg Allah beri ktorg terima asalkan baby sihat dan sempurna....


so rkn2.. doakan smga sglanya baik2 aje ok.. ;p

Saturday, October 17, 2009

"Bottom of My Heart"

Bismillah.

i dunno wether i shud do this or not. but my heart says i shud,so here i am. a confession im gonna make..

i believe most of you know about whats going on between me and him. ya, haluan masing2.. dulu when we were together, i admitted and went public about it. jadi bila dah habis juga, i know i should come clean and tell the thruth as well. didnt wana prolong this.

as human, as a girl, to me breaking up is one hell of a thing to do, the hardest thing to do i must say. people may think im a strong girl. im kasar and i can deal with this easily =) and i always look fin and happy but only God knows what im going thru now. we can say things that help to ease the pain, yes terima kasih sangat atas semangat yg diberi. i really appreciate it. i really do, thanks tapi selalunya its easier said than done.

im dealing with it now. its time, my time. scha terpaksa deal dengan benda yg tak enak, yg tak dapat dielakkan. hope it happened for good. saya kurang bernasib baik, bila benda ni berlaku jugak ke atas saya. its sad. really sad.

kita plan, kita usaha, kita doa tapi it still His call. kalau Dia dah tentukan mcmtu, macamtu lah jadinya. kita usaha, dont give up and give the hardest to fight for what we want but things dont always turn out the way kita nak. kan? jadi kita telan lah walau sakit mcm mana pun. saya ada bahagian saya, dia ada bahagian dia.

saya cuma minta semua orang faham, dan tak payah menyalahkan sesiapa sebab benda yg terjadi ni pun sebenarnya bukan kami yg minta.. it happened just like that no matter how hard we avoid it.
Breaking up is not a nice feeling. jadi i hope people would give time or space to both of us. dont speculate, dont judge dont label.. we all go thru this, dont we? we forgive and forget, no hatred, suci dan bersihkan hati. jadilah orang baru, yg lebih berjaya di dunia dan akhirat.

belum habis pasal ni lagi, timbul cerita baru. yg ada macam2 versi.orang bercakap seolah olah mereka tau apa yg terjadi sedangkan yg tau hanya me and him.. timbul pihak ketiga, which to me is the most ridiculous ive ever kena. itulah adat. bila berkawan pulak dengan orang lain,dikatakan bercinta. Dan timbul ceritra kononnya dia romeo..

all this while, i always sincere and i will always be. trust me. baru 'luka', belum pulih, terus nak 'berlari' lagi? impossible ! God knows how i feel and what i do. Cukuplah..
scha tak sepatutnya go public mcm ni tapi TUJUAN scha tulis note ni adalah sebab scha nak jawab kebanyakkan soalan fans kat sini. what u heard is true.
jadi lepas ni, please understand. we both going thru some changes in life, shitty ones. just need to toughen up and move on, kan?

its part of life, a process that can better ourselves, and make us stronger. apa yg terjadi , biarlah kept to ourselves. im sure he agress with me =)

please respect my future, and his future as well.

last but not least, its not easy, susah sangat but we have no choice. whatever happens, i hope you guys will support me, and him. and the show that we gonna do together. teruskan menyokong. teruskan bersama kami, dan juga maaf kalau kami menghampakan semua.

scha harap anda akan sokong SB dan saya akan cuba yg terbaik. teruskan menonton Awan Dania 2 dan Papadom di pawagam .

we look good together,we are made for each other but we dont meant to be together....
my prayers are with you and family. have a wonderful life ahead.

D.

p/s: harap semua tidak menjadikan note ini sebagai isu, terima lah confession ikhlas dr hati saya. habiskan terus di sini, look forward. bukan untuk publisiti,hanya utk menjawab persoalan semua di sini.

no more why when and how.
byebye
have a great monday
salam

scha alyahya.



credit to Scha Al Yahya


aha.. suspend x??? huhuhu...

actly SGT suka mereka berdua. sgt sepadan kn.. tp apakan daya kalau sudah tertulis hnya setakat itu shja hubungan mrka.. cumenye hrp2 ada la jodoh dorg nti.. mane la taw kn... ~mengharap lg tu.. huhuhu




ooohhh.. by the way, dorg digandingkan bersama dlm rncgn Sehati Berdansa.. owwhh... mcm mane la perasaan bersua dan bekerja dgn org yg pernah disayangi.. hrp2 timbul la bibit cinta tu kembali.. ade mgkin x.. hehe.. enaf is enaf.. xyah berangan utk org lain.. hehehe...

Wednesday, October 14, 2009

Byk OR Cukup2

A little conversation make me think...


duit byk asik shopping baju, seluar dll smpai nak bagi parents duit pn liat...

or

duit cukup2 je smpai bertahun2 tak shopping baju, seluar baru tp msh berniat nk bg parents duit walau sedikit..



which 1 do u prefer?




no offence ye..




nota hati: hidup biar sederhana asalkan diberkati Allah dan ibu bapa..


nota akal: jgn bandingkan org yg ada dlm 2 situasi yg berbeza kerana ia tak adil bg kedua-dua pihak...



renung2kan dan selamat beramal.. ;)

Monday, October 12, 2009

Malam Terakhir


Mlm ni merupakan mlm terakhir berada di KL..

esok akn blk ke KK..
flight pkl 1250pm..
pas ni tak taw bile lg blk KL..

smga sglnya baik2 je..


will miss everyone here..

Tuesday, October 6, 2009

Postpone

The VIVA is postponed!!!

suka ati mak bapak dia je nk postpone.. x pk ke org lain mcm mane.. ingt semua org ada duit mcm dia. senang je ckp, "dok la mane2 hotel budget kat Tmn U"..


hello!! kalau sehari 2 boleh la tanggung!! klau ko nk suruh dok situ smpai seminggu ko nk tanggungkan ke.. ingat semua org kaya mcm ko.. ingt org lain takde keje ke..

ape mslhnye kalau blk pas VIVA.. any correction kn leh buat kat umah.. nti dah siap submit je la.. nape nk tahan dok situ lama2... kalau ada tmpt tinggal tak pe la.. ni dah la sehelai sepinggang, transport pn xde..

tensen betol..

mane la suami ni.. really need him time2 mcm ni.. sob! sob!


skg ni tumpang umah kak mala.. seb baik ada lg kwn yg dok utm.. kalau tak, nk mampos dok hotel tiap2 ari.. teksi lg... tak taw la stay sini bape lama.. may be smpai submit thesis.. paling lewat pn Jumaat la.. next Monday kena blk KK..


hrp2 tak byk yg kena betulkan thesis tu nti..


baru je nk dok lama2 kat KL.. ni jadi mcm ni pulak.. tgk la nti kelentong dia ape2.. nk blk KL awl gk...


B... hug please!!

Sunday, October 4, 2009

Terkini

Lamanye tak update blog..
dok kat umah skg ni bkn xde masa.. masa byk sgt.. tp mcm mls je.. gpun takde cerita menarik pn. tiap2 ari bnde yg sama je..


skg ni sy berada di umah family di KL.. meanwhile en suami sedang belayar.. as usual.. wt rondaan area Pulau Layang2.. pkl 5 ptg td baru belayar.. after 10days baru dorg blk KK~jangkaannya 12hb..

actualy sy di KL ni pn bersebab.. bkn suka suki je nk blk KL.. kena ada sbb br leh blk. tiket flight mahal wooo.. kalau takat KL-Melaka-KL tu anytime.. hehe...


begini ceritanye...

Selasa lepas sy dpt panggilan dr FKM UTM tnya bila leh buat viva~presentation master.. selepas check market tiket flight spnjang 2 minggu ni, sy pn berkeputusan buat viva minggu depan~sbb minggu lg satunye tiket lg mahal.. tp tarikh pihak sana la uruskan..

dan kmudian dorg kompemkan viva akn dilakukan pd Selasa, 6hb Oct, 230pm di Bilik Viva FKM.. pemeriksa sorg je, Dr Koh lecturer Marin.. beliau ni br setahun jagung mengajar.. rs mcm ok.. Alhamdulillah takder external examiner. penyelia, Droy wajib ade.. dan pengerusi En Farid Nasir, lecturer design. mcm leceh sikit beliau ni. wlaupun beliau ni pengerusi tak berhak bg markah tp leh tnya soalan.. buatnye dia yg byk mengantoikan aspect2 design nti.. tak ke haru.. huhu..


so disbbkan viva dan en suami belayar ptg td la sy blk KL minggu ni.. kalau en suami tak ke mane2 sy akn direct ke JB sehari sblm viva, after viva baru blk KL dan stay beberapa ari..~tu planning awlnye la


lg 2 ari je nk viva ni. tp slide tak buat lg.. edit yg dulu2 je la kot.. tp nk edit2 pn mkn ms gk. bila la mood ni nk dtg.. arini takde org kat umah pn mls nk buat keje.. esok mak, kak iza dgn azief blk dr Penang leh buat keje ke tak.. ade si kecik tu...~xsabar nk jumpe takcik

oo ye.. jumaat lepas mak, ayah, kakak dan azief gi Penang. melawat fmly sedara yg br kehilangan atok ari selasa isnin yg lepas, 28th sept.. dgn ktorg pngkat Tok Ngah, adik kepada arwah nenek belah mak.. tp ayah blk KL dulu. mghrib td da smpai. esok ada kenduri kat umah sedara ayah.. yg lain2 akan blk KL esok..


sy smpai di KL mlm td jam 1135pm.. naik flight terakhir.. akn blk ke KK 12hb jam 1230pm.. mula2 dah beli tiket 11hb.. skali en suami belayar kena extend smpai 12hb.. so terpaksa la tukar tiket flight.. tmbh duit lg!!! bila la nk kaya mcm ni.. eh tak pe la tak kaya.. asalkan ati senang.. daripada kaya~xtaw la kalau luaran je kaya tp tak abis2 berdendam dan dengki dgn org lain..


ok kwn2.. doakan spya viva nti berjalan dgn lancar spya leh konvo ASAP..

anyhow.. selamat ari raya all.. dah nk masuk 15 syawal dah ni..

Wednesday, September 9, 2009

Sendiri Lagi

Pkl 5.30 ptg td telah selamat KD Pahang dilepaskan tali dr jeti.. belayar la mksudnye tu.. huhu


tn yusairi dan rakan2 akn belayar lebih kurang seminggu lebih gk la. dorg dijangka smpai KK blk 18hb pg.. smpt la nk beli brg utk raya 18 dgn 19hb tu...


so smgu ni kena la berbuka sorg.. mkn pn ala kadar je la kot. agak2 rajin br masak..



ermm.. dah mula merinduinya...

Tuesday, September 1, 2009

Kerja.. Puasa...


Arini B start keja setelah bercuti lebih kurang 2 minggu.. lama dok berkepit rs xnk bg je B gi keje.. huhu..


ktorg msih tak smbuh spenuhnya lg.. B batuk2 dan sy msih selsema dan batuk2. puasa2 ni pyh sikit kalau demam sbb mkn ubat time buka dgn sahur je. tekak kering lg senang batuk.. hrp2 cpt la smbuh. seksa batuk ni. mcm nk tercabut tekak..


cerita pasal puasa ni kn.. Ramadhan kali ni adalah kali ke-2 ktorg smbut bersama.. tp pertama kali la ktorg dpt puasa bersama.. last year dpt puasa sama pn bape ari je. tp tak feel sgt sbb dok hotel so sahur dan berbuka beli je..


tahun ni br ada pengalaman sahur dan berbuka kat umah. berbuka biasanya msk nasi dan sahur nti panaskan aje lauk2 yg ada. tak larat nk bangun pg msk baru..


dulu2 dgn fmly sndri biasa sahur je mkn nasi. berbuka mkn kuih ke, mee ke... skg berbuka dgn sahur mkn nasi.. kalau berbuka mkn selain nasi nti mlm nk kena msk utk sahur lak. so wt satu keja je.. nasi tu utk berbuka dan sahur.. senang..


abis la... org puasa leh kurus.. ni puasa mkin gemuk lak nti.. huhu

Friday, August 28, 2009

Ceritera


Alhamdulillah.. kami telah selamat smpai di KK pd 26hb yg lalu. lama gk tak update since kat Tumpat aritu..


ini adalah disebabkan keadaan kesihatan yg tak mengizinkan. utk pengetahuan, sy demam sepanjang di umah en suami. bygkan, 6 ari kat sana terbaring je smpaikan en suami pn berjangkit. en suami start demam ari ke-2, rabu kat sana.. ari Jumaat tu dia kebah sikit. smpt gi Pengkalan Kubor.
~sy tak ikut.. sy lak ari Ahad mcm dah kebah sikit sj ikut gi Pengkalan Kubor, blk tu terus demam blk.. ye la baru nk baik dah berjalan kn..




on da way gi Pengkalan Kubor ni.. demam smpai sakit mata dgn gusi..


so sepanjang berpuasa kat sana ktorg tak dpt menikmati mknn yg best pn. ye la dah tekak tawar je. msk special2 pn x guna. tp ape yg sy sebut nk mkn semua diusahakan. tp nk buat mcm mane. jamah sikit je sbb tekak tak leh terima..


blk KL pastu pn tak gi mane2.. ingat nk jln2 gi SOGO ke... tp dah demam.. dok umah layan tv, azief dgn internet je la... sebut pasal azief ni, jom tgk...




ni adalah aksi2 beliau ms sy nk amik gmbr.. sy sebut
"smile, smile" dia pun sbut gk. mmg cpt tgkap ape org ckp. bdk tgh membesarkn.. pastu bila org lain takde kat umah dia suka sgt ikut sy ke mane je.. pastu bila sy ckp "mengekor je". dia ckp blk "eko".. bijak2.. huhu..


azief ni tkut dgn pak lang@alang dia.. smpai alang sikat rambut dia, keras je kepala. kalau org lain maunye dah lari.. pastu bila alang dia potong kuku dia, dia duduk diam2 smpai meleleh air liur.. tak bernafas agknya duk atas pangku alang tu.. lawak tul.. kalau teringat benda ni msti gelak sndri.. hehe...




dia bkn nk sgt dgn alang ni.. tp disbbkan tmpt dia dlm keta mmg kat depan, so nk tak nak dia bertahan gk la.. hehe.. ni ms ktorg kuar gi beli brg nk msk.. papa azief yg drive..



OH YA!!! ms kat Kelantan 2x ktorg gi klinik. mula gi Hospital Tumpat rabu mlm tu sbb B muntah dan sesak nafas.. tp biasalakn gomen, bg sy panadol 4 biji je.. MA tu soh dtg blk amik antibiotik esoknya kalau tak ok lg. B dpt bantuan pernafasan guna gas tu jap.. ~xtaw pe namanye..


esoknya masih tak ok lg.. ktorg gi klinik swasta.. amik injection. dpt ubat2an.. charged RM84 for two.. tp baiknya kejap je. mlm demam blk. dasat tol demam kali ni.. abah dah sibuk tnya pregnant ke.. tak brani nk jwb sbb lom time period lg..


blk KL gi Klinik Kesihatan Pantai dgn Azim. B tak mo ikut.. dpt ubat byk lg. siap cek darah sbb demam lama sgt. tp Alhamdulillah xde ape2..


ok2.. cita psl bnda lain lak..



blk KL dr KK aritu ktorg ada beli lobster dgn udang harimau 1kg each yg dah siap beku kat airport.. ada org sibuk suh beli 3 ekor lobster.. ingat ada yg mengidam.. hehe.. tp mmg nk beli pn utk fmly kat KL.. fmly Kelantan tak smpt takut smpai sana dah busuk..


so dah ada lauk special ni, nk msk pn kena special sikit la.. so dgn adanya dua org chef kat umah tu so udang2 tu dimasak tiga rasa oleh chief chef Yusairi, dibantu oleh chef Along Hasri, dan ditolong lg oleh sy.. hehe..


ni dia lobster mentah


udang harimau..


lobster dan udang harimau masak tiga rasa.. yummy..


hari last kat KL dan pertama buka dgn fmly sy ktorg berbuka kat umah abg gg.. kak long msk ikan patin dgn talapia kot.. sy x mkn pn ms buka tu.. just mkn bubur lambok je sbb tak lalu.. tp tapaw utk sahur lauk dr umah abg. sahur baru mkn. sahur ni br ada selera mkn. sbb dah nk blk KK dah... nti bila lg dpt mkn mskn mak.. pas sahur terus gerak ke KLIA.. flight seawal 730am..

Wednesday, August 19, 2009

Jelajah Malaysia


huhu..

poyo gila tajuk.. hehe..


utk yg belum tahu, my husband and i skg berada di Tumpat, Kelantan. tanah kelahiran en suami. ktorg smpai pkl 11 pg td.. ni baru smpt mengupdate.. demam2 pn larat lg.. oo.. sebut pasal demam.. sy mula demam 2 ari yg lalu, yakni isnin bersamaan 17 ogos.. mlm td ms naik train mcm dah kebah sikit.. ni mcm panas blk.. dan ditambah dgn batuk.. ~azim pn demam gk..


hrp tak melarat la. kalau tak, tak berjalan la nanti.. huhu..


dan utk pngtahuan gk, mlm sabtu lepas ktorg blk melaka.. takde ape pn. sj je.. rindu lak kat umah melaka.. huhu.. gpun on sunday tu ada kenduri arwah kat umah nenek belah ayah.. ahad mlm pas abis Pilih Kasih baru ktorg gerak pulang ke KL... bgn2 ari Isnin tekak dah perit dan menyusul la demam kemudiannya.

so planning nk gi MidValley la, SOGO la terpaksa ditunda... mgkin blk KL semula nti br gi.. dgr2 ada member kad sales kat SOGO.. hrp2 smpt la. time tu dah puasa kn. tkut tak larat je..


utk pengetahuan jgk, ktorg akn stay di Kelantan until Isnin, 24th.. ptg isnin tu br naik train blk ke KL.. 26th pagi dah naik flight ke KK.. so sorg 6 ari la.. kena adil dan saksama. wpun dpt puasa kat umah fmly sy 1 ari je..


oo.. ya.. tak ingat lak dah penah mention ke x pasl ACT, keta iswara en suami..actly keta tu telah dijual pd bln 4 or 5 yg lalu.. so saje2 nk mengimbas kenangan saat keta tu ada di kelantan.. ini dia... hehe..




gmbr ni ms en suami accident, langgar divider tahun lepas. ms tu sy ada di KL berkursus..

Saturday, August 15, 2009

HOME@KL






ape kah ini???


huhu.. safety first.. or lebih tepat healthy first??


gmbr di atas diambil ketika kami di KK airport sedang menunggu flight ke KL.. ini adalah kerana merebaknya virus H1N1 skrg ni. so ktorg amik langkah berjaga2.. ~serious! terkenang zaman kerja di WD dolu2..



finally!!

we're home!!


Alhamdulillah... ktorg slmt smpai mlm td.. tiba KLIA 2015hrs.. tiba umah pkl21++..

eh.. jap2..

since en suami tak pernah smpai KL dimlm ari.. so sy capture skping gmbr dr udara..





and since sy tak pernah having meal dlm MAS.. so sy capture jgk my meal, beriani chicken.. ~last time naik tak mkn ape2 pn..




FYI en suami bercuti sehingga 31hb.. tp ktorg akan blk ke KK on 26th.. plan sepanjang di semenanjung ni agk pack. ktorg dijangka akan blk Kelantan hari Selasa 18hb until Ahad 23hb.. yg lain2 tu akan stay KL or maybe blk kg, Melaka..

dan dgn baliknya ktorg kali ini bermakna ktorg tak blk raya puasa nti.. raya aji mgkin blk kalau xde hal..


ps: oh ya.. our reunion is canceled krna ramai yg xleh commite last minute. agk terkilan dan kecewa gk la... wait for the next plan.. tu pn kalau ada yg suggest..

Monday, August 10, 2009

SETEM


Ya.. akhirnya dpt gk tgk SETEM.. eh bkn setem yg guna utk pos surat tu.. yg tu tiap ari leh tgk. ni movie SETEM la.. korg dah tgk belum? dgr citer smbutan tak berapa menggalakan wpun pelakon hebat2.. mgkin sbb H1N1 kot. org takut nk kuar..

anyhow.. ni sinopsisnye.. credit to SETEM


Sinopsis SETEM

Sid dan Joe, dua org pembelit/penipu diberi arahan oleh bapa angkat mereka, Pak Ramli untuk mencuri setem barring yang dikatakan bernilai USD 4juta. Pak Ramli memerlukan RM500, 000 untuk menyelamatkan rumah anak yatim yang diuruskannya. Rumah anak yatim itu juga merupakan tempat Sid dan Joe membesar suatu ketika duhulu. Mereka dengan berat hati bersetuju walaupun tiada rancangan. Akan tetapi, bukan mereka sahaja yang mahukan setem tersebut. Malah ketua gangster iaitu Lim Piranha juga telah mengetahui kewujudan dan nilai setem itu. Selain itu, Mani seorang bekas banduan yang baru sahaja keluar dari penjara mahukannya untuk menyelamatkan perkahwinannya. Beliau meminta bantuan Vellu, seorang pengawal keselamatan yang ditugaskan untuk menghantar setem itu ke Muzium Melaka.

Rancangan yang kompleks telah dirancang oleh semua pihak, tetapi malangnya mereka tidak mendapat setem itu. Namun, orang lain yang tiada kaitan langsung iaitu Aryanto telah memperolehi setem itu secara tidak sengaja. beliau seorang pendatang tanpa izin yang baru sahaja tiba dari pelabuhan Klang dan sedang mencari orang tengahnya, Marcello. Marcello yang lebih lecih mengetahui nilai setem tersebut dan mula merancang untuk menjualnya. Malangnya setem tersebut sekali lagi terlepas daripada mereka dan jatuh ke tangan Iskandar, seorang lelaki buta, dan kakaknya Alliya. Mereka berdua tidak mengetahui langsung nilai sebenar setem itu. Malah Alliya menggunakan setem barring itu untuk menghantar surat dan posmen itu menjadi sasaran mereka yang seterusnya.

Siapakah yang akan memiliki setem tersebut? Adakah pembelit-pembelit itu akan menang? Atau mungkinkah terdapat penipuan lagi besar yang tidak diketahui oleh mereka?





my review? ermm.. best gk la cita ni. tak boring.. taw2 je dah abis.. 2jam gk taw tp tak terasa kelamaannya.. tp ending unpredictable la.. so dont miss it...


dah alang2 tgk wyg tu, ktorg jln2 cari mkn gk la.. 1st time masuk food court kat 1Borneo.. hrga not so bad la. en suami ckp kira murah la kat Sabah nih.. nk taw ktorg mkn ape?

jom!!


the menu.. byk sungguh bah..


smoke chicken ham pizza ~paling kecik yg ktorg jumpa takat ni


sizzling mee ayam ~pandai ke guna chop stik tu..


shiok grill chicken chop


kit chai



ada pokok lampu hijau.. hehe.. i love green.. so ape lg.. hehehe





last but noy least..

Related Posts with Thumbnails