Sunday, May 4, 2014

Sedikit Info Untuk Yang Baru Mula Nak Berniaga

Assalamualaikum..





Ramai orang kita bila ajak berbisnes bagi alasan TAK PANDAI, MALU, TAK ADA MODAL, TAK ADA MASA dll..


Meh nak share pengalaman peribadi saya..


1. TAK PANDAI bisnes..
Ada ke orang yg lahir terus pandai dalam sesuatu benda? Semuanya kena belajar kan. Budak nak menyusu pun kena belajar cara menyusu yg betul.. Kalau tak, menangis kelaparan la.. Sama juga la dalam hal bisnes ni... Saya langsung takde basic bis. Belajar dekat u dulu course engineering lagi.. Memang sangat jauh menyimpang kan. So bila tak pandai ni kena BELAJAR la.. Belajar banyak caranya.. Antaranya BERTANYA dgn yg lebih berpengalaman.. Jgn malu bertanya. Malu bertanya sesat jalan.. Kemudian rajin2 buat RESEARCH/STUDY.. Nak meniaga kena ada ILMU dari segi marketing, product. So do u homework, dari bermain game dkt fb tu kan.. Belajar dari PENGALAMAN. Kalau jual sekali takde orang beli, jangan putus asa. Teruskan sehingga dapat customer. Dah dapat customer pertama tu nanti baru la tahu macam mana perasaannya, dan terus bersemangat lepas tu.. Lebih2 lagi bila dapat feedback positif dari customer.. Waahh.. Baru terasa bestnya bisnes.. Dapat gembirakan orang lain juga..


2. MALU..
MALU adalah PENGHALANG utk berjaya. Eh.. siapa kalau kenal saya zaman belajar (sek-uni) memang tahu la saya ni mmg pemalu. Serious! Tapi dalam dunia maya ni, buat apa nak malu. Kita type je apa yg kita nak sampaikan. Orang bukan nampak pun.. Buang rasa malu tu. Tapi kalau orang panggil utk presentation skrg ni confirm saya malu.. Hehe.. Tapi mcm yg sy beritahu, kalau bis online ni sepatutnya takde alasan malu lagi. Melainkan kalau bis offline. Tapi bis offline pun bukan susah sgt. Sembang2 je dgn opismate pasal product kita. Yg penting ada ILMU utk share dgn mereka. Beli atau tak belakang kira. Kalau tak beli jangan frust pula. Cuba lagi.. Kena improve dari pengalaman di reject sebelum ni..


3. TAK ADA MODAL..
Saya juga bermula dgn 0 modal. Saya hanya amik upah menjual barang orang (dropship). Zaman 2010 tu komisyen rendah.. RM2-RM8 je.. Tapi zaman sekarang banyak sangat barang best, komisyen boleh dapat RM50/barang.. Kena pandai cari.. Dari komisyen tu la saya kumpul dijadikan modal utk amik stock sendiri utk untung yg lebih lagi. Dari jadi agent dropship ni la kita boleh belajar cara bisnes, komunikasi dengan pelanggan dan supplier, kenal marketing barang apa yg senang dijual dll..


4. TAK ADA MASA..
Masa saya jadi agent dropship tu, seller saya ni bekerja. Tapi memang sangat RAJIN la. Even time dia bekerja, kalau saya tanya pasal stock dia masih boleh jawab. Kalau dia lupa, balik cepat2 dia confirmkan. Weekend dia amik stock. Malam buka booth di Giant kalau tak silap. TIME MANAGEMENT tu kena pandai. Saya pasti memang ramai yg bekerja masih buat side income melalui online bis ni.. Rasanya lagi senang sebab boleh buat secara online dan offline dgn officemate.. Kalau yg bekerja sy faham mmg agak suntuk masa sbb balik nak layan anak dan suami. Tapi fb page skrg boleh schedule post, kerja pun masih boleh sharing product kita. Rata2 guna handpone canggih, nak online di mana2 pun boleh. Tengah lunch pun boleh sharing product di fb.. Bagi surirumah, sepatutnya takde alasan tak ada masa.. Daripada masa digunakan main game dekat fb, apakata gunakan masa tu utk cari side income. Tak kisah la kalau suami kita boleh bagi beribu ringgit walaupun kita tak kerja. Tapi bila ada duit hasil penat lelah sendiri ni, lebih bermakna..


Untuk berjaya kena RAJIN. Bukan senang nak senang.. Kalau banyak sangat alasan memang tak akan ke mana.. Dengan bisnes, masa kita flexible. Masa dgn anak2 lebih banyak. Tak perlu risau anak dibawah jagaan orang lain. Sakit demam depan mata kita. Masak walau tak sedap pun, tetap air tangan ibu yg masuk dalam perut anak2..

Semoga sharing ni bermanfaat buat ibu2 yg berniat nak berniaga terutama surirumah yg nak tolong suami.. Jika ada terkurang harap boleh tambah.. Kalau ada tersilap mohon dimaafkan..




3 comments:

Ira said...

Nice sharing.. Tq liza.. :)

Mysterious Mel said...

Salam. Very good info for me yang baru nak berjinak dengan perniagaan ni. Thanks. Sudi singgah my blog Hikmah menjadi seorang SAHM

Aaron Grey said...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

Related Posts with Thumbnails