Thursday, November 17, 2011

Sudah Separuh Jalan

Assalamualaikum


Sedar tak sedar sudah separuh jalan. Dah lebih separuh pun. Dah nak masuk minggu ke 21 dah! Tapi sekali pun saya belum pernah cerita tentang kandungan ni. Sian baby. Kalau time abang Azhad dulu tiap kali lepas check up mesti update. Kali ni tak larat nak update tiap kali lepas check up sebab 2 minggu sekali kena hadap akak-akak misi tu. Nak tahu sebab apa? Jom baca! Tak nak baca sudah. Huhuhuhu


Usia kandungan 10 minggu lebih (6/9/11) saya dah pergi register di KKIA Kg Pandan. Walaupun mengandung kali kedua saya pergi gak KKIA seawal 10 minggu. Eh dulu 6 minggu dah register tau! Sebab setiap pregnancy tak sama. So better dapat pemeriksaan awal. Berat masa tu 44.5kg bawah 45kg dapat la sticker hijau. Wah! Ringan betul i. Time muda remaja pun tak ringan macam tu. Huhuhu


1st scan @10weeks




3 minggu kemudiannya (27/9/11) saya melepak di KKIA lagi untuk check up. Alhamdulillah semua ok. Berat naik jadi 45.1kg. Seminggu sebelum tu saya bleeding sikit dalam 2-3 hari. Hari kedua ada pergi private clinic untuk check, tapi doc kata its normal bleeding di awal usia kandungan. Tapi kalau sikit la. Kalau bleeding sampai kena pakai pad tu perlu dibawa ke hospital segera. Saya ada tanya adakah sebab saya masih menyusukan anak? Doc cakap tak de masalah kalau menyusukan anak. Tak effect pun. Jangan angkat benda berat. Lepas tu baru teringat malam before bleeding tu kami shopping barang banyak giler so terpaksa menghulurkan tangan untuk angkat barang! Masa check up di KKIA tu ada la mentioned pasal bleeding ni, jadinya terpaksa lah datang after 2 weeks. Arghhh!! Doc KKIA bagi surat untuk rujuk hospital tapi tak pergi pun sebab dah tak bleeding, lagipun kitorang dah pergi private sebelum tu. Malas nak tunggu lama..


Selepas 2 minggu (12/10/11) kami pergi lagi melepak di KKIA. Berat semakin naik. Wah!! 45.9kg sudah! Yang tak bestnya hemoglobin rendah. 9.5 saje! Nak tak nak dapat lagi tarikh appointment lagi 2 minggu. Hubby naik stress!! Lepas tu pergi beli makanan yang boleh tambahkan darah. Delima, jambu batu, bayam. Hati ayam dan kerang saya reject awal-awal.. Delima bila makan boleh weng lak kepala. Terpaksa lah dilupakan.


Scan @16 weeks




Pemeriksaan berikutnya (25/10/11) hb naik sikit sangat. 9.8 je. Berat pulak yang senang naik jadi 47kg. So kena la datang lagi 2 minggu. Hubby semakin stress. Terus balik dari KKIA tu dia beli kerang 2 kilo. Balik dia rebuskan. Dan itu adalah menua harian saya. Sampai dah tak tahu nak masak apa kerang tu!


Last check up buat masa ni pada 8/11/11. Nurse confuse je bila hb makin turun lak, jadi 8.5. Gila rendah! Terpaksa ambil darah dan bawak ke Klinik Kesihatan untuk details check. Hasil bacaan darah dekat sana 11.1. Normal! Lega gila!! Nasib baik. Kalau tak kena bebel dengan hubby lak! Berat badan semakin menjadi-jadi naiknya. Dah sama berat time saya awal-awal mengandungkan Azhad. 49.1kg. Dulu 2 bulan awal berat turun sebab tak selera makan. Pastu naik dalam 2kg je.. Sekarang ni baru 4 bulan dah naik 4kg lebih.. Makan sama je macam biasa. Awal-awal dulu pun tak berselera sangat. Sekarang ni ok tapi takde la makan banyak pun sebab saya malas masak. Makan apa yang ada. Hubby nak balik dari keje baru masuk dapur. Tapi kadang tu tak sempat pun bila Azhad nak melekat je..


Seawal 17weeks dulu dah dapat rasa pergerakan baby. Lagi-lagi bila saya tukar posisi dari mengiring ke terlentang. Bila dah terlentang tu dapat rasa baby pun bergerak. Dia pun betulkan kedudukan dia kot. Huhu.. Sekarang ni dah rasa macam baby tendang. Saya rasa macam angin je perut. Confuse juga baby tendang ke angin walaupun bukan first time. Hehehe


Alhamdulliah, pregnant kali ni pun takde alahan. Takde muntah. Takat pening dan mual sikit. Cuma kadang takde selera nak makan masakan sendiri/masakan dari rumah sendiri. Nak makan beli or rumah orang je. Huhu.. Bankrap kalau tiap hari nak beli! Kali ni ada rasa sakit bahagian atas punggung, dekat dengan kelengkang, dan semalam masa tengah solat boleh pula rasa sakit tumit. Uik! Baru 20 weeks la dah sakit macam-macam. Badan semakin dimakan usia. Sebab tu sementara muda kena tambah anak. Hehehe


Mengidam? Alhamdulillah dari 1st pregnant sampai yang kedua ni saya takde mengidam yang bukan-bukan. Kalau setakat teringin tu adalah. Owh. Itu mengidam ke namanya? Mengidam tu macam teringin yang beria-ia kan. Saya teringin biasa je. Tak dapat pun takpe. Tapi bila mengandung ni hubby akan penuhi hajat sebaik mungkin, yang termampu terdaya la. Tetiba nak makan daging arnab macam mana? Haha. Tapi selalu bila mengandung teringin nak berjalan. Dulu dapat gi Kudat walaupun perjalanan memakan masa hampir 2jam dengan jalan yang teruk. Kali ni list banyak tapi tengok la kalau ada rezeki.. InsyaAllah.


Gender masih belum diketahui. Harapannya of course la baby girl biar sepasang. Tapi kalau boy jugak kami terima denga redha.. Huhu.. Dok jual baju baby ni geram je rasa. Kalau dah tahu gender haruslah amik baju yang berkenan simpan kat baby. Untung baby dapat baju murah. Bila murah dapat beli banyak. Time abang dulu, ummi belum jadi tokey. Tak pe, abang pun dapat gak nanti..


FYI, tiap kali check up kedua-dua heroes akan tunggu bersama. Balik dari klinik hubby terus pergi kerja. Kalau lewat sampai petang, terus tak masuk office. Kadang tu sanggup ambil cuti sebab penat menunggu. Azhad pula sampai tidur dalam kereta sebab terpaksa bangun awal dari kebiasaanya. Hubby cakap nak berlaku adil. Dulu time Azhad beliau sentiasa bersama, unless masa saya dah balik KL. Tunggu la sorang. Tu yang kalau boleh nak teman juga sekarang ni. Lagipun kalau saya tunggu sorang dengan Azhad siapa nak jaga Azhad time jumpa nurse!


Ok la. Dah panjang ni. InsyaAllah saya update 20minggu lagi. Haha. Time tu dah beranak kot! Ummi tak adil kat baby kan, malas nak update selalu. Update pasal abang Azhad pun jarang dah. Huhu. Sorry la sayang2, dulu masa mengandungkan abang Azhad ummi takde kerja boleh la ngadap laptop update blog. Sekarang ni ummi banyak kerja, dengan melayan kerenah abang Azhad lagi. Huhu.. Alasan!


Sehingga bertemu lagi. Daa~~


Published with Blogger-droid v1.7.4

6 comments:

@naAzli said...

take care mak buyong!!

liza said...

Belum buyong lagi la ana. huhu. Anyway, thanks :)

Ira said...

hehe.. rindu plak gelaran mak buyong tu.. kakak2 kat office yg suka pggl aku mak yong. seronok jd mak yong ni, semua org concern, bnyk privilage. skg ni xdpt la.

liza said...

habis pantang nanti usaha la untuk jadi mak buyong bailk. kekekeke.. tapi kalau boleh biar aimy 1y+ kalau tak memang penat.. hehe

Ira said...

Hoho... 1y+ tu terlalu awal. Kalau blh dia 4yrs, br aku sedia nk jd mak yong smla. Bkn menolak rezeki, tp tak salah menjarakkan sbb beberapa faktor tertentu.

liza said...

lamanya 4y.. ko ikut tingkap jarakkan 2y pun ok... 30+ pregy high risk. apa2 pun kita merancang, Allah juga merancang.. hehe

Related Posts with Thumbnails