Thursday, November 10, 2011

Raya Haji & Azhad 18 Bulan

Assalamualaikum


Salam Aidiladha kepada semua umat Islam. Semoga segala pengorbanan kita diberkatiNya dan dihargai.

Owh. Raya Haji kali ni kami pulang ke kampung emak dan ayah saya di Melaka. Raya puasa dah balik Kelantan seminggu lebih, takkan nak balik sana lagi walaupun raya haji kat sana lebih meriah. Kena la adil, bergilir. Tak kira la kalau saya boleh jumpa family setiap minggu, tapi setakat jumpa 3-4 jam je mana sama dengan balik kampung, tidur makan bersama kan.


As usual, raya haji kat sini takde yang menarik. Balik dari sembahyang raya makan dan aktiviti bebas. Tengok tv, tidur, sembang-sembang. Tiada aktiviti menziarah. Kalau kat kampung en suami, lepas sembahyang raya dia akan tolong lapah lembu korban. Tengah hari atau petang pergi makan kenduri orang yang buat korban. So.. En suami rasa boring la bila raya haji kat sini. Sama la juga macam saya rasa boring bila raya puasa kat sana. Kekekeke. Lain tempat lain caranya. Kenalah terima dengan hati terbuka! Raya haji kali ni akak dan abang beraya di rumah mentua masing-masing. So agak kurang bising la rumah tu. Kalau tak bising dengan suara anak buah bujang tu je..


Raya kali ni juga genap lah Azhad Nayli berusia 18 bulan iaitu 1 tahun 6 bulan. 6 bulan lagi ummi nak dapat PHD in breastfeeding. Semoga Allah permudahkan. InsyaAllah..


Dikesempatan yang ada ni saya nak update sikit pasal progress Azhad. Last update masa Azhad berusia 15 bulan. Lama tu. Huhuhu..


¢ Dah ada 4 gigi atas, 4 gigi bawah, gigi geraham atas dan bawah belah kiri
¢ Semakin pandai menurut perintah
¢ Dah berjaya panjat meja makan untuk main laptop
¢ Sibuk nak makan sendiri. Tapi bagi makan sendiri benda kering je macam biskut, cereal etc
¢ Pandai kiss orang apabila disuruh. Tapi cara kiss lain dari yang lain. Dia akan hulur dahi, pipi dekat mulut orang yang nak dicium. Siapa cium siapa tu ye? Huhu
¢ Dah boleh panggil 'umi abi' tapi kadang-kadang je
¢ Semakin banyak perkataan yang disebut, bermakna atau tidak
¢ Tak susah nak bagi makan ubat or vitamin
¢ Dah boleh tidur tanpa ummi dengan syarat ummi takde depan mata dia. Huhu
¢ Lebih suka berlari dari berjalan. Nak jadi pelumba lari negara kot. Huhu
¢ Pandai menyakat. Kalau lepas mandi mesti lari time nak pakai pampers sambil gelak-gelak. Lepas pakai pampers lari lagi time nak pakaikan baju dan seluar
¢ Semakin kuat menangis, compare masa dia baby dulu. Stress dibuatnya! Kalau ada masa nak story part ni. InsyaAllah


Apa lagi ye? Tu je kot. Tak pe la kalau perkembangan anak tu slow. Asalkan ada improvement day by day, tak pun week by week. Jangan terlalu risau bila anak lambat jalan, lambat bertutur. Tapi selalunya parents cool je, orang luar pula yang sibuk tolong risaukan.



Azhad dengan abi pada hari raya haji




Ok lah. Tu je untuk kali ni. Sehingga bertemu lagi. InsyaAllah..



Published with Blogger-droid v1.7.4

3 comments:

Salina@IbuAqil said...

Yeye!!! Azhad dah maju kehadapan.. ;D

Ira said...

Sama la.. raya haji kat kg sendiri tahun ni. Tp aku still raya kat dua2 kg.

liza said...

salina: hehe.. at least ada perkembangan walaupun sikit kn..

hasdi: dekat boleh la jenguk2 kejap. ni jauh tak kuasa i.. penat je dapat. kalau cuti lama boleh la dipertimbangkan. huhu

Related Posts with Thumbnails