Saturday, November 19, 2011

Azhad & Penguin

Yeay!


Finally! After almost 2years dapat juga saya tengok wayang. Siap bawak Azhad lagi! Without mr hubby. Ha!! Sila percaya jangan tak percaya! Eh!! Banyak pula tanda seru macam marah je. Hehehehe


Alkisahnya semalam my sis datang umah ambil baju anaknya yang saya tolong belikan. Lepas tu mereka nak ke Mid Valley tengok movie. Saya pun teringin nak ke sana ada Maternity and Baby Expo (18/11-20/11). So saya follow la. Kitorang jadi single parent jap.


Sampai Mid Valley terus ambil tiket. Cerita apa? Happy Feet 2. Layankan Azief. Ingat nak tengok Alamak Toyol tapi bila fikir baik tengok kartun kot-kot Azhad tak meragam, kan. So i follow je la. Sebelum tengok wayang gi isi perut dulu. Wah!! Pandai Azhad makan sendiri. Lapar sangar gayanya. Hajat nak ambil pic dia yang tengah comot tapi tak sempat sebab nak tengokkan tangan dia yang pantas mencapai tu.





Lepas makan terus masuk panggung. Macam mana gelagat Azhad? Saya agak cuak sebenarnya takut Azhad menangis, lagipun time tu waktu tidur dia. Kang tak pasal-pasal kena keluar dari panggung lak. Masa masuk dalam tu terang lagi. Sempat Azhad main tangga dalam panggung tu. Bila dah start tayang iklan Azhad layan je tapi mulut tak berhenti mengomel dan menjerit excited. Bila agak-agak Azhad nak menjerit or menangis saya sumbat biskut dalam mulut dia. Diam la kejap. Lepas tu sambung membebel dan menjerit. Ada la juga amoi yang buat "sshhh" padahal bukan Azhad menjerit kuat or menangis pun. Budak tu excited tengok penguin joget. Dalam 10 minit selepas movie tu start terus tak dengar suara Azhad lagi. Sebab? Dah dapat ubat tidur dan terus lena dalam kebisingan dan kesejukan sampai abis cerita tu. Lega sikit. Tapi bila tiba-tiba sound kuat risaula jugak Azhad terkejut dan menangis. Tapi selamat dia lena diulit mimpi dalam dakapan hangit ummi dia ni. Hehehe..


Habis movie tu kami singgah expo dulu. Tapi tak round habis pun sebab tak larat nak dukung Azhad. Nak biar dia jalan sendiri kat booths tu confirm tak dapat tengok juga sebab sibuk kejar Azhad.. Tapi ramai yang beli pampers mamypoko. Murah kot. Tapi katanya dapat bantal free.. Nak beli barang untuk baby memang belum lagi. Kena tunggu 2-3 bulan lagi. Wajib pergi bersama tukang bayar. Kalau beli sendiri susah nak claim. Hehehe.


Budak lasak berlari. Tak larat weol nak kejar..




Eh. Nak review pasal movie ni sikit. Overall syok! Saya sebenarnya bukan peminat cartoon macam ni tapi bila dah tengok memang layan. Ada moral value gitu. Suara penguin sangat chomell. Menari shuffle macam Azhad. Abi Azhad cakap nak cari CD cerita ni. Mungkin nak suruh Azhad mantapkan tarian shuffle nya. Kekekeke



Wassalam~~


Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, November 17, 2011

Sudah Separuh Jalan

Assalamualaikum


Sedar tak sedar sudah separuh jalan. Dah lebih separuh pun. Dah nak masuk minggu ke 21 dah! Tapi sekali pun saya belum pernah cerita tentang kandungan ni. Sian baby. Kalau time abang Azhad dulu tiap kali lepas check up mesti update. Kali ni tak larat nak update tiap kali lepas check up sebab 2 minggu sekali kena hadap akak-akak misi tu. Nak tahu sebab apa? Jom baca! Tak nak baca sudah. Huhuhuhu


Usia kandungan 10 minggu lebih (6/9/11) saya dah pergi register di KKIA Kg Pandan. Walaupun mengandung kali kedua saya pergi gak KKIA seawal 10 minggu. Eh dulu 6 minggu dah register tau! Sebab setiap pregnancy tak sama. So better dapat pemeriksaan awal. Berat masa tu 44.5kg bawah 45kg dapat la sticker hijau. Wah! Ringan betul i. Time muda remaja pun tak ringan macam tu. Huhuhu


1st scan @10weeks




3 minggu kemudiannya (27/9/11) saya melepak di KKIA lagi untuk check up. Alhamdulillah semua ok. Berat naik jadi 45.1kg. Seminggu sebelum tu saya bleeding sikit dalam 2-3 hari. Hari kedua ada pergi private clinic untuk check, tapi doc kata its normal bleeding di awal usia kandungan. Tapi kalau sikit la. Kalau bleeding sampai kena pakai pad tu perlu dibawa ke hospital segera. Saya ada tanya adakah sebab saya masih menyusukan anak? Doc cakap tak de masalah kalau menyusukan anak. Tak effect pun. Jangan angkat benda berat. Lepas tu baru teringat malam before bleeding tu kami shopping barang banyak giler so terpaksa menghulurkan tangan untuk angkat barang! Masa check up di KKIA tu ada la mentioned pasal bleeding ni, jadinya terpaksa lah datang after 2 weeks. Arghhh!! Doc KKIA bagi surat untuk rujuk hospital tapi tak pergi pun sebab dah tak bleeding, lagipun kitorang dah pergi private sebelum tu. Malas nak tunggu lama..


Selepas 2 minggu (12/10/11) kami pergi lagi melepak di KKIA. Berat semakin naik. Wah!! 45.9kg sudah! Yang tak bestnya hemoglobin rendah. 9.5 saje! Nak tak nak dapat lagi tarikh appointment lagi 2 minggu. Hubby naik stress!! Lepas tu pergi beli makanan yang boleh tambahkan darah. Delima, jambu batu, bayam. Hati ayam dan kerang saya reject awal-awal.. Delima bila makan boleh weng lak kepala. Terpaksa lah dilupakan.


Scan @16 weeks




Pemeriksaan berikutnya (25/10/11) hb naik sikit sangat. 9.8 je. Berat pulak yang senang naik jadi 47kg. So kena la datang lagi 2 minggu. Hubby semakin stress. Terus balik dari KKIA tu dia beli kerang 2 kilo. Balik dia rebuskan. Dan itu adalah menua harian saya. Sampai dah tak tahu nak masak apa kerang tu!


Last check up buat masa ni pada 8/11/11. Nurse confuse je bila hb makin turun lak, jadi 8.5. Gila rendah! Terpaksa ambil darah dan bawak ke Klinik Kesihatan untuk details check. Hasil bacaan darah dekat sana 11.1. Normal! Lega gila!! Nasib baik. Kalau tak kena bebel dengan hubby lak! Berat badan semakin menjadi-jadi naiknya. Dah sama berat time saya awal-awal mengandungkan Azhad. 49.1kg. Dulu 2 bulan awal berat turun sebab tak selera makan. Pastu naik dalam 2kg je.. Sekarang ni baru 4 bulan dah naik 4kg lebih.. Makan sama je macam biasa. Awal-awal dulu pun tak berselera sangat. Sekarang ni ok tapi takde la makan banyak pun sebab saya malas masak. Makan apa yang ada. Hubby nak balik dari keje baru masuk dapur. Tapi kadang tu tak sempat pun bila Azhad nak melekat je..


Seawal 17weeks dulu dah dapat rasa pergerakan baby. Lagi-lagi bila saya tukar posisi dari mengiring ke terlentang. Bila dah terlentang tu dapat rasa baby pun bergerak. Dia pun betulkan kedudukan dia kot. Huhu.. Sekarang ni dah rasa macam baby tendang. Saya rasa macam angin je perut. Confuse juga baby tendang ke angin walaupun bukan first time. Hehehe


Alhamdulliah, pregnant kali ni pun takde alahan. Takde muntah. Takat pening dan mual sikit. Cuma kadang takde selera nak makan masakan sendiri/masakan dari rumah sendiri. Nak makan beli or rumah orang je. Huhu.. Bankrap kalau tiap hari nak beli! Kali ni ada rasa sakit bahagian atas punggung, dekat dengan kelengkang, dan semalam masa tengah solat boleh pula rasa sakit tumit. Uik! Baru 20 weeks la dah sakit macam-macam. Badan semakin dimakan usia. Sebab tu sementara muda kena tambah anak. Hehehe


Mengidam? Alhamdulillah dari 1st pregnant sampai yang kedua ni saya takde mengidam yang bukan-bukan. Kalau setakat teringin tu adalah. Owh. Itu mengidam ke namanya? Mengidam tu macam teringin yang beria-ia kan. Saya teringin biasa je. Tak dapat pun takpe. Tapi bila mengandung ni hubby akan penuhi hajat sebaik mungkin, yang termampu terdaya la. Tetiba nak makan daging arnab macam mana? Haha. Tapi selalu bila mengandung teringin nak berjalan. Dulu dapat gi Kudat walaupun perjalanan memakan masa hampir 2jam dengan jalan yang teruk. Kali ni list banyak tapi tengok la kalau ada rezeki.. InsyaAllah.


Gender masih belum diketahui. Harapannya of course la baby girl biar sepasang. Tapi kalau boy jugak kami terima denga redha.. Huhu.. Dok jual baju baby ni geram je rasa. Kalau dah tahu gender haruslah amik baju yang berkenan simpan kat baby. Untung baby dapat baju murah. Bila murah dapat beli banyak. Time abang dulu, ummi belum jadi tokey. Tak pe, abang pun dapat gak nanti..


FYI, tiap kali check up kedua-dua heroes akan tunggu bersama. Balik dari klinik hubby terus pergi kerja. Kalau lewat sampai petang, terus tak masuk office. Kadang tu sanggup ambil cuti sebab penat menunggu. Azhad pula sampai tidur dalam kereta sebab terpaksa bangun awal dari kebiasaanya. Hubby cakap nak berlaku adil. Dulu time Azhad beliau sentiasa bersama, unless masa saya dah balik KL. Tunggu la sorang. Tu yang kalau boleh nak teman juga sekarang ni. Lagipun kalau saya tunggu sorang dengan Azhad siapa nak jaga Azhad time jumpa nurse!


Ok la. Dah panjang ni. InsyaAllah saya update 20minggu lagi. Haha. Time tu dah beranak kot! Ummi tak adil kat baby kan, malas nak update selalu. Update pasal abang Azhad pun jarang dah. Huhu. Sorry la sayang2, dulu masa mengandungkan abang Azhad ummi takde kerja boleh la ngadap laptop update blog. Sekarang ni ummi banyak kerja, dengan melayan kerenah abang Azhad lagi. Huhu.. Alasan!


Sehingga bertemu lagi. Daa~~


Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, November 10, 2011

Raya Haji & Azhad 18 Bulan

Assalamualaikum


Salam Aidiladha kepada semua umat Islam. Semoga segala pengorbanan kita diberkatiNya dan dihargai.

Owh. Raya Haji kali ni kami pulang ke kampung emak dan ayah saya di Melaka. Raya puasa dah balik Kelantan seminggu lebih, takkan nak balik sana lagi walaupun raya haji kat sana lebih meriah. Kena la adil, bergilir. Tak kira la kalau saya boleh jumpa family setiap minggu, tapi setakat jumpa 3-4 jam je mana sama dengan balik kampung, tidur makan bersama kan.


As usual, raya haji kat sini takde yang menarik. Balik dari sembahyang raya makan dan aktiviti bebas. Tengok tv, tidur, sembang-sembang. Tiada aktiviti menziarah. Kalau kat kampung en suami, lepas sembahyang raya dia akan tolong lapah lembu korban. Tengah hari atau petang pergi makan kenduri orang yang buat korban. So.. En suami rasa boring la bila raya haji kat sini. Sama la juga macam saya rasa boring bila raya puasa kat sana. Kekekeke. Lain tempat lain caranya. Kenalah terima dengan hati terbuka! Raya haji kali ni akak dan abang beraya di rumah mentua masing-masing. So agak kurang bising la rumah tu. Kalau tak bising dengan suara anak buah bujang tu je..


Raya kali ni juga genap lah Azhad Nayli berusia 18 bulan iaitu 1 tahun 6 bulan. 6 bulan lagi ummi nak dapat PHD in breastfeeding. Semoga Allah permudahkan. InsyaAllah..


Dikesempatan yang ada ni saya nak update sikit pasal progress Azhad. Last update masa Azhad berusia 15 bulan. Lama tu. Huhuhu..


¢ Dah ada 4 gigi atas, 4 gigi bawah, gigi geraham atas dan bawah belah kiri
¢ Semakin pandai menurut perintah
¢ Dah berjaya panjat meja makan untuk main laptop
¢ Sibuk nak makan sendiri. Tapi bagi makan sendiri benda kering je macam biskut, cereal etc
¢ Pandai kiss orang apabila disuruh. Tapi cara kiss lain dari yang lain. Dia akan hulur dahi, pipi dekat mulut orang yang nak dicium. Siapa cium siapa tu ye? Huhu
¢ Dah boleh panggil 'umi abi' tapi kadang-kadang je
¢ Semakin banyak perkataan yang disebut, bermakna atau tidak
¢ Tak susah nak bagi makan ubat or vitamin
¢ Dah boleh tidur tanpa ummi dengan syarat ummi takde depan mata dia. Huhu
¢ Lebih suka berlari dari berjalan. Nak jadi pelumba lari negara kot. Huhu
¢ Pandai menyakat. Kalau lepas mandi mesti lari time nak pakai pampers sambil gelak-gelak. Lepas pakai pampers lari lagi time nak pakaikan baju dan seluar
¢ Semakin kuat menangis, compare masa dia baby dulu. Stress dibuatnya! Kalau ada masa nak story part ni. InsyaAllah


Apa lagi ye? Tu je kot. Tak pe la kalau perkembangan anak tu slow. Asalkan ada improvement day by day, tak pun week by week. Jangan terlalu risau bila anak lambat jalan, lambat bertutur. Tapi selalunya parents cool je, orang luar pula yang sibuk tolong risaukan.



Azhad dengan abi pada hari raya haji




Ok lah. Tu je untuk kali ni. Sehingga bertemu lagi. InsyaAllah..



Published with Blogger-droid v1.7.4

Related Posts with Thumbnails