Tuesday, March 6, 2012

Terbaru Tentang Kami

Assalamualaikum

Sekarang saya di HUKM untuk check up. InsyaAllah next baby pun beranak sini. Dah 36 minggu lebih sekarang ni. Cepat betul masa berlalu. Bag untuk ke hospital dah siap packing sebelum balik kampung last week. Mana la tahu tiba-tiba beranak kat kampung. Tapi Alhamdulillah masih bertahan lagi sehingga hari ni. Macam belum sedia lagi nak melahirkan new baby. Nerbes je bila teringat saat-saat itu. Huhuhu..



36 minggu membawa perut berat naik 10 kg je. Ramai cakap perut kecil. Tengok balik buku merah Azhad, sama je kenaikan berat dalam tempoh yang sama. Tapi rasanya masa Azhad dulu perut membesar bagai johan! Huhu..


Sebut pasal Azhad baru perasan hari ni Azhad genap berusia 22 bulan (1 tahun 10 bulan). Alhamdulillah Azhad diberi kesihatan yang baik, aktif melasak, mulut pun dah banyak bunyi.



My handsome boy! Melasak tak kira dimana..





Azhad dah boleh panggil umi dan abi dah seminggu lebih. Dia pandai panggil dalam masa sama, takde la siapa-siapa kecil hati kalau dia pandai panggil salah seorang dulu kan. Hehe.. Yang bestnya lembut je bila dia panggil "umi" atau "abi". Ada satu masa tu saya tengah kemas baju baby dalam bilik, kunci la pintu, sebab kalau tutup je Azhad dah boleh buka. Azhad main-main la dengan abi dia kat depan. Bila lama sangat duduk dalam bilik tu ada orang ketuk pintu sambil panggil "umiii, umiii" mendayu je dia panggil. so sweet. hehehe.. Tapi bila dia menjerit, keluar suara jantannya. Huhu..


Dalam bilik tidur pun boleh buat willy..




Bab makan pula lately ni Azhad tak selera sangat makan nasi. Dapat 3-4 suap je. Tapi bila bagi makan mee habis je semangkuk. So kena la kami ubah menu dia. Tak kisah la asalkan dia nak makan. Berat dia pun naik sikit je, sekarang dah 12 kg..


Yang tak best sekarang ni Azhad dah pandai buka pampers. Selama ni kitorg pakaikan dia brand Diapex, hari tu beli pack Diapex baru, sekali pelekat dia dah tukar jadi macam fiffy, huggies dan seangkatan dengannya. Maka dengan senang hatinya la Azahd buka pampers dia. Kalau pelekat gam tu susah sikit nak buka sebab gam kuat. Sebagai langkah penyelesaiannya kami belikan underwear, pakai lepas pakai pampers. Tapi rupanya dia boleh buka underwear tu. So kena cari akal baru. Underwear tu disimpan untuk pakai bila dia dah tak pakai pampers nanti.



Azhad dengan spendernya. Huhu





Last solution kitorg beli pampers brand lain yang pelekat gam tu dan masalah dapat dikurangkan. Kalau tak jenuh nak kejar dia bila dia dah buka seluar, tangan dekat pelekat nak buka pampers. Tercicir apa yang tak patut nanti bertambah la kerja ummi dia, bertambah angin la nanti. Huhuhu


Tapi sekarang ni nampak dia macam dah pandai geli bila buang air besar. Biasanya kalau dia dah buka seluar tu tandanya nak uk uk la tu. Tapi umminya malas nak ajar uk uk kat jamban lagi. Biasanya budak baru belajar 1-2 minggu mesti ada cicir punya. Dengan membawa perut ni tak larat rasanya. Dapat darah tinggi pula nanti dok marah Azhad cicirkan barang je. InsyaAllah tunggu dah boleh handle dua budak kecil nanti la kalau nak ajar pun..


Anak zaman teknologi ni canggih betul. Pandai ambil tab ummi nak tengok gambar. Kalau nak tengok gambar tok abah (atok kelate) ambil handphone abi. Tak bagi mengamuk. Kalau bagi handphone sony lama ummi dia tak layan sangat sebab tak boleh slide. aduyaiyaiyai.. Dah tu baling tab or handphone ikut suka ummi abi dia je. Ingat ummi abi dia banyak duit nak beli baru? Kalau banyak duit pun tak kuasa nak beli baru selagi tak rosak. Abi Azhad sibuk suruh beli blackberry. Saya tak pernah rasa nak memiliki pun mungkin sebab tab ni dah banyak berjasa. Kalau nak beli handphone baru pun mungkin beli yang murah-murah je. Tapi tu takde dalam list sekarang ni..


Nak update pasal bisnes juga. Alhamdulillah 27 feb 2012 yang lalu bisnes saya telah berdaftar atas nama Ummi Nayli Enterprise. No tak ingat la pula.. InsyaAllah next step...! Semoga Allah permudahkan. Bila cerita pasal kerja, hubby sekarang dah tak kisah if saya buat bisnes je, mungkin sebab dia dah nampak income bulanan pun boleh tahan. Boleh diharap lah if terdesak nak guna duit. Tak payah nak korek kat orang lain. Lagi pula dengan macam-macam isu dera bayi dan kanak-kanak di rumah asuhan sekarang ni, rasa lagi selamat jaga sendiri, walaupun isteri dia kaki pukul juga!


Owh! Alhamdulillah ahli keluarga ani & aziz dah bertambah last week, dengan kehadiran menantu perempuan kedua yakni adik ipar saya. InsyaAllah nanti saya upload gambar kahwin diorang yang sangat cantik!


Ok.. Sehingga ketemu lagi!


Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

DiLLaiLa said...

beb..anak aku panggil ibu=iyah..ayah pon iyah..huhuhu biler la nak btol ni..adess...

liza said...

hehe.. tak pe. lain budak lain perkembangannya. tapi macam tu macam mana nak bezakan dia panggil ibu or ayah? hehe

Related Posts with Thumbnails