Saturday, August 18, 2012

Persiapan Raya 2012

Alhamdulillah kami telah selamat sampai di kampung halaman en hubby jam 12pagi tadi. Perjalanan dari KL pada pukul 120pm. Almost 12 jam juga. Dari Gombak ke Lipis jalan lengang je. Sampai Lipis ada jem sikit. Ada accident kot. Berhenti solat di Merapoh. Sampai Gua Musang berhenti untuk berbuka puasa. Sangkut kat situ sebab hujan lebat giler. Nak tunggu reda macam lambat je. So redah kasi pecah je..



Eh.. Tahun lepas dah raya Kelantan. Tahun ni raya Kelantan lagi? Adik bongsuku berbunyi sudah! Ku jawab, " malas nak hadap muka orang yang menyakitkan hati" Raya mesti datang rumah buat muka tak bersalah. Boleh gelak-gelak macam tak pernah berlaku apa-apa. Balik rumah confirm kutuk kitorang punya. Ok enough! Malas nak serabut pasal manusia tak guna tu! Apa pun tak dapat, kan!! Tapi that's not the main reason kenapa tahun ni beraya di Kelantan lagi! Sebabnya raya haji baru cerita, boleh? Hahaha!!!



Alhamdulillah semua barang keperluan untuk raya 100% complete. Memang hubby nak setelkan di KL sebab dah sampai kg susah nak cari. Tak banyak pilihan plus kalau ke KB confirm jem! Baju anak-anak je banyak. Pergi warehouse sales berkenan je amik. 3 x pergi, 3 x beli baju baby dan azhad. Lepas tu kakak hubby pun ada belikan juga. Kali ni Arsyad ada baju melayu. Azhad dulu masa raya umur 5 bulan takde baju melayu. Ku cuma beli baju kurung modern untuk raya pertama, kasut dan handbag. Owhh tak jadi beli handbag yang dalam website tu sebab selalu tak sempat beli. Dah email tanya, bila check balik sold out. Walaupun ku selalu online tapi nak buka web lain selain fb bisnes ku memang tak sempat. Baju untuk raya kedua ku bawa baju raya tahun lepas je. Recycle je sebab baju tu pun sekali je pakai. Buat apa membazirkan. Hehe. Actually sebab dah beli baju baru mahal so peruntukan dari hubby untuk second baju tak de la. Kalau nak kena pakai duit sendiri. Tapi memang ingat nak menambah cuma tak sempat memilih. Dengan dua budak ni memang masa agak limited. Hubby pula beli baju melayu, samping dan chapal. Dia ada beli shirt juga kalau tak silap. Hehe. Azhad dapat kasut dan chapal selain baju. Baby pakai stoking je la. Pre walker shoes yang ada tak ingat nak bawa balik. Huhuhu



Raya kali ni 80% hubby uruskan. Ku hanya terlibat dalam memilih baju, kasut dan bag sendiri, juga beberapa helai baju anak-anak. Baju raya hubby dan anak-anak hubby yang pilih dan beli. Dia pergi keluar sendiri meninggalkan kami anak beranak di rumah. Sebab sangat leceh nak keluar beramai-ramai sebab Azhad masih tak makan saman. Berlari sesuka hati. Penat kejar dia je, barang tak dapat. So baik hubby pergi sendiri sebab taste dia selalunya memang boleh pakai.




Isi minyak before keluar




Beberapa kali je kami berempat keluar untuk beli persiapan raya. Mula-mula ke tesco ampang cari baju kurungku. Setelah keluar masuk kedai, belek-belek booth, akhirnya carian berhasil di butik V-one. Ingat nak terus cari tudung tapi dah pukul 3 lebih, masa untuk balik menyiapkan juadah berbuka. Beberapa hari kemudian kami ke Sogo. Naik train je sebab tahu jalan di KL confirm jem walaupun hari kami pergi tu hari kerja, rabu 8/8. Lepas routine check up arsyad di KKIA terus pergi. Sebenarnya ke Sogo untuk letak Azhad dan Arsyad di Daycare kat atas Sogo tu. Oleh kerana kena ada penjaga yang stay, hubby la kena tunggu sebab mission kali ni adalah mencari tudung saya. Masa yang diberikan adalah 1 jam sahaja!! Mana cukup! Fee daycare tu rm6/hour untuk seorang. Dua orang dah rm12. Tu baru sejam, kalau 2,3 jam. Lu pikir la sendiri!!



Dalam train gi sogo..




Actually ada berkenan tudung online tapi takut tak matching lak. Terpaksa la kami turun ke lubuk tudung iaitu Jalan TAR. Situ memang banyak gila pilihan. Lepas 45minit berjalan baru jumpa yang berkenan di hati. Dah bayar check handset hubby sms inform baby menangis. Baru ingat nak jalan-jalan dalam sogo tengok handbag dan kasut. Terpaksa dibatalkan hajatnya. Masa naik atas ngam-ngam sejam. Lepas bf baby kami terus gerak balik. Masa tu dalam pukul 3pm. Bawah LRT tu jalan raya dibanjiri kereta. Wei.. Korang semua tak kerja ke? Ke ngular? Hehe. Tapi ada certain company diberi perlepasan balik pukul 3pm macam hubby ku.



Ahad lepas kitorang ke Jusco AU2 untuk cari handbag dan kasutku pulak. Nak tak nak kena beli sebab dah tak banyak masa. Lagipun kesian hubby asyik nak bawa keluar je. Time saya memilih hubby bawa Azhad main dalam tempat mainan tu. Saya mengusung arsyad dalam stroller je. Nak mendukung tak larat. Lagipun susah nak membelek barang.



Good boy!




Kuih raya pula hubby main tunjuk-tunjuk je. Buatan sendiri sejenis je la nampak gayanya. Try buat conflakes honey tak jadi pulak. Tak rangup. Almond london yang banyak kerja tu jadi lak. Kena cari resepi lain. Maybe something wrong somewhere dengan resepi tu. Hasdi, ada resepi tak? Nak. Sempat lagi buat balik KL nanti. Eh! Bukan ada orang nak datang beraya pun! Huhu



Ok la. Nanti cerita pasal hari raya lak. Nak tidur dengan baby. Eh! Nak tidurkan baby!



Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin..



Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

Ira said...

Liza.. aku br bc blog ko hr ni.. hehe resepi aku pn takde. yg buat hr tu adik ipar ngan abg iparku.. aku tlg msk dlm cup je..

~AiMi SyAhiRAh~ said...

Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

Related Posts with Thumbnails