Monday, August 6, 2012

Aktiviti Di Bulan Puasa

Assalamualaikum



Alhamdulillah dah masuk hari ke-17 umat islam berpuasa. Semoga segala ibadah kita diterima oleh-Nya. Selain dari berpuasa, apa lagi aktiviti yang biasa kita lakukan di bulan Ramadhan ni? Terawikh? Tadarus? Waduh... Kedua-duanya amat jarang daku buat.. Tengah solat baby nangis. Tengah ngaji azhad kacau. Alasan!!! Kalau hendak 1000 daya. Bangun awal sebelum sahur update blog boleh pula!!!



Aktiviti lain di bulan puasa ni sudah tentu la shopping untuk raya. Sepanjang minggu lepas banyak kilang area shamelin cheras buat warehouse sales. Nicole, GMV, Bonita etc. Saya dapat pergi 2 kali. Kali pertama pergi malam tapi 1 tempat je buka, GMV. Dapat la belikan ayah kemeja dengan seluar. Baju anak-anak juga. Second time pergi Sabtu lepas. Masuk Nicole, Bonita, Kiko. As usual, baju anak-anak juga yang dibeli. Hajatnya nak tengok kasut dengan handbag. Tapi nanhado.. Sebelum saya pergi yang first time tu, hubby dah pergi dulu dengan adik-adik dia. Pun beli baju anak-anak. Untung betul budak-budak ni. Baju diorang je dah berpasang-pasang. Tapi saya cakap kat hubby, "tak pe la beli banyak pun, bukan nak pakai raya je. Lepas raya pun nak pakai juga kalau keluar mana-mana. Tak la asyik pakai baju yang sama je". Tapi budak-budak ni cepat besar so kena pandai-pandai la beli size yang besar sikit. Jangan amik yang ngam-ngam. Macam azhad kitorang amik size 3y sebab dia tinggi.. Baby pula size  1y sebab dia bambam. Hehehe..




shopping di GMV warehouse sales



Lepas tu semalam iaitu hari ahad, hubby dan adik-adiknya pergi shopping baju melayu di Jalan TAR. Pukul 10am keluar, almost 4pm baru sampai rumah. Tapi tu lepas singgah beli lauk basah di NSK Setapak. Tinggal la daku berperang dengan anak-anak di rumah. Nasib lah Azhad mood ok. Bagi je dia layan Barney, memang senyap lah.. Owh.. Itu adalah kegilaannya sekarang. Habis emak bapa dia nak tengok tv pun tak dapat. Naik jem dvd Barney dia.. Bila play dvd tu kat laptop habis ditekannya keyboard laptop sampai jem laptop.. Jahanam laptop kang naya je.. Nak download kat tablet malas pula, ada yang saya tak dapat online via tab nanti. So layankan je la dia asalkan dia tak mengamuk.. Sakit hati ok bila dia dah start mengamuk!! Lepas tu bila dipujuk, tak makan saman. Memang nak kena belasah la jawabnya. Tak pasal-pasal kitorang masuk penjara kalau ada orang rakam aksi membelasah anak sendiri setelah pujukan tidak dipeduli.. Huhu..







Siapa cakap jaga anak tak penat? Ingat duduk opis je ke stress? Eh.. lari topik pulak!! Back to topic, baju melayu hero kecik, medium dan besar settled! Tinggal baju dan kelengkapan mak budak ni je! Hari Rabu ni Arsyad ada routine check up di KKIA, hubby dah amik cuti sehari so mungkin akan pusing-pusing cari barang-barangku. Tapi sambil-sambil tu dok usya baju kat internet. Ada yang berkenan tapi takut tak matching lak.. Tudung yang berkenan pun banyak habis.. Shopping online lagi banyak pilihan. Kalau gi kedai susah sikit nak belek sebab nanti nak kena kejar azhad nayli. Huhu.. Tapi apa-apa pun akan cari kat kedai dulu. Tak jumpa yang berkenan di hati baru cari online.. Hehe



Selain dari tu, saya dah berjaya buat biskut raya. Actually cookies ni untuk Azhad, as snack dia bila lapar petang. Walaupun confirm tak kenyang makan cookies tu. Tapi bila saya makan, ermm not bad. Boleh dijadikan kuih raya. Tapi kena buat trip lain sebab yang last time tu memang ngam-ngam buat stock Azhad je. nak kena buat lebih untuk MIL dan emak. Lepas tu ingat nak try buat almond london. Resepi dah ada, bahan dah ada. Tunggu masa yang sesuai je. Kalau buat time orang terawikh takde orang nak jaga azhad dan arsyad. Nak tunggu hubby balik terawikh dah pukul 10pm, time untuk tidurkan anak.. Ermmm... weekend la kot. Akan diusahakan nanti. minta-minta sempat la buat..


chocolate chips yg kedekut chip. hehe



Sepanjang 2 minggu berpuasa ni dua kali dapat berbuka puasa dengan parents. First time masa hari pertama puasa. Semua adik-beradik balik kampung untuk berpuasa dengan family tercinta. Yang kedua adalah semalam. Ajak mak, ayah dan adik-beradik berbuka di rumah kami. Kebetulan mak balik KL. Nak berbuka kat rumah mak macam kesian lak mak nak kena masak, dia tengah sibuk siapkan tempahan baju orang. Tapi berbuka di rumah saya, bukan saya yang masak. As usual, chef yusairi yang masak. Hehehe.. Daku sibuk berperang dengan azhad yang mengamuk sebab mengantuk tapi tak nak tidur. Adik-beradik yang datang azim dengan abg gigi sekeluarga. kak iza dan ijai berbuka di rumah FIL masing-masing. maman dah balik BP..



Ok la.. Nak solat, kemas meja dan tidur balik.. Macam mana persiapan raya korang??
 

3 comments:

DiLLaiLa said...

tahun ni kitorang pakai baju lame je..malas pulak nak beli..raye kan sini cume 2 hari paling terer pon.sufia jelah aku jahitkan baju kurung sempoi2..asalkan ade. harap2 weekend ni aku berjaye la juge buat almond london.hehe baju xde xpe..biskut kena ade..kalau x sdey la jugak..huhu

Ira said...

Comel lak biskut azhad tu.. boleh mintak sikit x?? hehe..

aku tahun ni semangat sket la, sbb raya bertiga. hehe.. tp persiapan biasa2 je. mmg selama ni pn biasa je. baju baru kene la ada sbb thn lps xde baju kurung, baju kurung buat masa kenduri kawen adik aku pn aku da belasah bwk g opis, so tpaksa la cari selai utk raya.

mm.. mmg apa2 pn anak yg lebih. g mana2 mesti ada utk anak..

liza said...

dila: syok la pandai jahit baju dan buat kuih raya. banyak dah jimat tu.. raya puasa kat kelantan tak banyak jalan. tapi wajib ada baju baru. kalau tak, bila lagi nak paw laki kan? hehehe...


hasdi: baju kurung biasa je senang. boleh bawa gi kerja. tak la membazir sangat kan.. kalau anak girl mesti lagi rambang mata, kan.. huhu

Related Posts with Thumbnails