Wednesday, September 5, 2012

Raya 2012 di Kelantan

Assalamualaikum



Seronok tengok kawan-kawan cerita pasal raya. Musim perayaan ni la kita nak menziarah saudara dan rakan-rakan, kan. Tak kira dekat atau jauh ramai je yang sanggup redah kasi pecah. Menempuh jem berjam-jam. Kami la tu! Itu pun sebab pergi dan balik dari kampung hubby. Kalau semata-mata nak beraya rumah orang kena hadap jem, memang tak lah!! Entry kali ni nak cerita sikit pasal raya kali ni. Seperti yang diberitahu sebelum ni, kami beraya di Kelantan lagi tahun ni. Sepatutnya tahun ni beraya di Melaka! Kami bertolak dari KL pada hari Jumaat lebih kurang pukul 1 petang dan sampai pada pukul 12 malam setelah menempuh jem, berhenti makan berbuka puasa dan meredah hujan. Alhamdulillah anak-anak tak meragam. Luckily adik ipar yang tinggal dengan kami tu balik sekali so azhad dibawah jagaannya, while saya pegang baby. Kalau tak jenuh lah nak melayan kerenah budak berdua tu.



Sampai rumah pun dah lewat. Sembang sikit-sikit then bawa baby tidur. Hubby sibuk keluarkan barang-barang untuk parents dan adik-adik dia. Lepas tu terus sahur dan tidurkan Azhad. Hari terakhir puasa, tak de apa yang menarik pun. Tapi bagusnya hari tu tak panas sangat. Tak lah terasa letih. Lepas berbuka terus macam berperang dah kampung tu. Berdentam dentum sana sini. Sampai tak dengar takbir berkumandang dari surau/masjid. Kat sana takde takbir dari rumah ke rumah macam kat melaka. So rasa macam tak best lak. Hehe..



Tengah sibuk tengok tv FIL bawa masuk kek. Mula-mula suruh letak dalam fridge dulu, takut dikerjakan oleh Azhad. Tapi Azhad dah nampak kotak kek time tok abah dia bawa, so dia nak la. Tak sempat tunggu esok, Azhad dah ngap dulu.







Ni dia kek hari raya dari kawan FIL



Malam raya tu takde aktiviti main bunga api/mercun sebab sepupu Azhad semua beraya di rumah sedara belah sana. Nak Azhad main bunga api? Jangan harap lah. Penakut tu. Huhuhu Hari raya tu hubby je gi sembahyang raya. Saya kena siapkan anak-anak. Arsyad bangun awal dari abang. Adik dah handsome berbaju melayu, abang tak bangun lagi. Abi diorang balik dari masjid pun abang tak bangun lagi. Penangan tidur lambat bermain dengan pakcik dia.. Sampai adik dah tidur balik baru lah abang bangun.



Adik dah ready nak collect duit raya!



Abang dah ready nak punggah rumah orang!



Seperti yang dilihat, tema kami tahun ni adalah MERAH! Tahun ni tak ramai pakai merah. So memang menyerlah gitu. Oppsss.. Gambar berempat tak banyak. Ada pun tak molek untuk di tepek. Nanti lah kalau sempat nak amik dalam studio. Nanti ku tepek. Hehehe Pagi tu kitorang setakat gi rumah jiran-jiran. Dalam 3 rumah je. Lepas tu balik rumah sebab dah tengahari, arsyad kepanasan dan nak tidur. Petang sikit baru keluar balik. Pergi rumah kakak MIL, rizal fahmi (player bola sepak kelantan. Hubby cakap sedara dia)



Ni uniform arsyad petang tu



Azhad sibuk naik motor sendiri. Kalau ajak jalan naik motor takut



Hari raya pertama petang baru SIL yang tinggal di Johor balik. Dia kawin dengan orang Kelantan gak tapi di Pasir Putih. Sebelum tu dia duduk rumah laki dia. Petang tu baru balik Tumpat. Itu adalah kali pertama Azhad jumpa mak cik, pakcik dan sepupu dari Johor. After 2 years. Huhu.



Hari raya kedua malam tu SIL yang tinggal di Kelantan lak sampai. Tahun ni turn dia beraya di kampung suaminya di Pahang. So untuk kali pertamanya dapat berkumpul 6 sepupu itu. Tapi lupa nak snap gambar. Bukan senang nak berkumpul sebab semua duduk jauh. Malam tu sepupu-sepupu azhad dan arsyad ni sibuk main bunga api dan mercun. Azhad tengok dari jauh je. Dia takut kalau dengar bunyi mercun. Bunga api pun tak berani main. Bagus la tu tak la risau terkena api ke, kan! Tapi kalau mercun yang takde bunyi macam mercun gasing tu dia suka sebab ada api warna-warni. Azhad memang suka tengok lampu warna-warni. Kalau dia meragam dalam kereta, tunjukkan lampu warna-warni nanti dia diam. Sedang orang sibuk bermain Arsyad pula tidur je. Boleh je tidur dalam bising-bising tu asalkan ada ummi dia peluk. Huhu



Hari raya ketiga baru kami pergi beraya rumah bapa MIL, sebab nak pergi sekali dengan kakak-kakak yang baru balik. Kalau saya pergi je la dulu, kan. Kesian orang tua tu tunggu anak dia datang. Tapi dah hubby dan mak dia nak pergi beramai-ramai, i follow je la. Huhu. Balik dari rumah atok hubby kami singgah makan kenduri arwah dan time ni lah arsyad menangis kaw-kaw sebab tak jumpa ummi dia..



Hari raya keempat kami berkelah di Pantai Sri Tujuh. Ingatkan tak ramai orang. Rupanya ramai juga yang beraya di pantai. Hehe. SIL sediakan bihun goreng, moist chocolate cake, keropok, nugget dan air. Lepas tu kat pantai or lebih tepat muara diorang cari kepah (tak sure nama sebenar apa tapi spesis kepah, lala, kerang macam tu). Lepas cuci diorang bakar dan ngap! Makan dengan pencicah yang dibeli dekat pantai tu. Diorang siap jual pencicah dan kepah tu juga. So kalau malas nak cari boleh beli je. Kitorang ada cari dan beli juga sebab takut tak cukup. Adik-beradik hubby semua ada kecuali akak dia yang dok johor tu dah balik Pasir Putih.



Anak dan bapa bermandi-manda



Ni dia rupa 'kepah' tu



Azhad tengok je abi sedang membersihkan 'kepah'



Sedang membakar dan tunggu untuk dingap



Eh. Ni utk dimakan gak ke? Hehehe



Hari Khamis kami gerak balik KL. Gerak dalam pukul 12pm, sampai rumah almost 2am. 12 jam lebih dalam kereta. Penat sungguh. Hari Jumaat semua collapse. Hajat nak ikut beraya ke Tanjung Malim terpaksa dibatalkan.


Ok la. Nanti sambung lagi. Selamat beraya. Open house tu jangan la makan macam dah takde esok lagi ye. Da~~



Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Ira said...

Seronok jgk kan beraya kat pantai.. hehe.. lama jgk ko kat kg hubby.. eh..aku pn lbh krg jgk.. haha.. ko buat open house ke? hehe..

liza said...

Ok la sbb fmly dia jrg dot kumpul ramai2 mcm ni. Blk lama sbb jrg balik kan. Melaka sebulan sekali balik.. Huhu

Related Posts with Thumbnails