Thursday, September 27, 2012

All About 6mo Arsyad Nayli

Alhamdulillah



Berjaya juga menyusukan Arsyad dengan susu cap gantung selama 6 bulan. Ye la. WaHM kan. Apa ada hal. Tak perlu bersengkang mata perah susu buat stock. Anak ek sikit, selak. Uk sikit selak. Alhamdulillah rezeki anak-anakku. Makan tak berpantang larang pun susu melimpah ruah. Nak perah, takde space nak simpan. Nak bagi azhad.. Errmmm. Dia buat muka "eee". Padahal dulu dia yang berebut dengan adik. Huhuhu~~ Semoga Allah limpahkan rezeki buat Arsyad sehingga umurnya 2 tahun. Amen.




Inilah hasilnya. Nyum nyum kat drumstick dia. Hehe



Maka, hari ni secara rasminya Arsyad sudah boleh diberi makan. Horrey!!! Mak dia terlebih excited walaupun hakikatnya mak dia pemalas nak masak. Haha~~


Kenapa secara rasminya? Sebab secara tak rasminya ada je tangan yang GATAL menyuap Arsyad makan. Depan mata mak bapa dia ni pulak tu. Bila balik beritahu bapak dia, bapak dia backing cakap, "tepung je. Sikit je pun" merujuk kepada kuih raya secubit yang di suap ke dalam mulut arsyad. Bapa dia pun rajin juga NAK suap makanan kat arsyad dengan alasan "kesian dia tengok je tangan kita suap ke mulut". Mak dia pun membalas. "takde maknanya nak kesian. Kalau sakit besok mak dia ni yang susah. Bukan tukang suap tu". Kelu lidah bapak dia lalu akurrr.. Lagi pulak kulit arsyad sensitif sikit. Lagi la risau kalau ada orang memandai suap itu ini.



His real first solid food adalah puri apple.


Not really solid actually. Tapi kenapa diorang panggil solid eh. Sbb masih liquid lagi makanan pertama dia. Homemade of course. Arsyad makan banyak. Berebut sudu dengan mak dia..





Actually mak dia tak tahu bila patut stop sebab anaknya nganga je manjang. Macam takde tanda kekenyangan pun. Haha~ kuat melantak kah? Tapi bila arsyad dah start tak senang duduk, terlompat-lompat, sudu masuk hidung, pipi makan puri.. Ok. I should stop now. Otherwise he will vomit all barang dalam perut dia.



Muka budak kenyang


Tapi lepas makan still minum nenen lagi. His favourite food. Yummy!



Harap-harap mak dia ni rajin buatkan makanan dia. Jangan jadi macam time Azhad dulu, ikut mood je. Mood malas bancuh makanan dari tin. Sian Azhad. Jumpa group HSFFYB di fb memang sangat berinformasi. Cuba cari. Tapi nak beri yang terbaik memang kena berkorban masa, wang dan tenaga. Mampukah i??



Ok. Sedikit update perkembangan Arsyad dah masuk 6 bulan ni

-ada penyakit M. Dia start meniarap masa umur 4 bulan. Untill now baru 3-4 kali dia meniarap
-bila ditiarapkan, dia akan terlentangkan badan sendiri. Mak bapak dia cakap, "senak kot perut tembam sangat" haha. Kami cakap xpe, orang luar jangan memandai nak komen anak i!!
-kalau berdirikan dia.. Dia akan melompat-lompat. Seronok la abang main dengan adik
-sudah 2 minggu dimasukkan dalam walker, dah pandai mengawal kaki ke mana hendak dituju. If berdirikan dia pun kaki tegap melangkah




-if baringkan sebelah basikal or ada tangan kami, dia akan berpaut (pd basikal/tangan) dan angkat kepala. Uik! Takkan nak duduk terus kot!
-pandai angkat tangan suruh orang dukung dia
-kalau biarkan dia baring tu kena selalu pantau. Tengok-tengok dah bawah sofa, tengok lagi sekali bawah basikal.







-pantang hilang mak dia dari pandangan, terus menjerit. Mungkin fobia dengan abang azhad.



Itu je kot buat masa ni. Ok last but not least.. Asyik anak je enterframe, maknya nak juga..





Merah itu HOT. hot tak kami? Kekeke



Last timbang aritu macam gain weight. Ini tak boleh jadi!! Bapak budak-budak ni dalam usaha menurunkan berat badan. Takkan emak diorang pulak nak take over. Mari berdiet..





Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Ira said...

Bambam nye arsyad.. geram tgk..
semoga mak dia rajin bg makan.. hehehe.. cemana nk bg anak bambam camtu.. mgkn sbb keturunan kot.. xpe la, yg penting aimy sihat wp x bambam..

liza said...

Ye la hasdi. Yg penting sihat dan aktif. Azhad pun slim je. Ikut baka la kan. Belah mak bapak bdk2 ni ada slim ada besar. Mcm ko both side kurus kot kan. Yg penting sihat sudah. Hehe

Related Posts with Thumbnails