Saturday, January 12, 2013

Arsyad dan Azhad..

Assalamualaikum


Arsyad dah 9 bulan 2 minggu pun tapi takde update utk dia berusia 9 bulan. Azhad pula dah masuk 2 tahun 8 bulan pun takde update. warhhh... kesibukan betul mak budak ni..


update sikit-sikit je dikesempatan ini..


Arsyad dah tumbuh gigi 2 batang bawah.. sekarang ni nampak macam gusi atas dah pecah nak tumbuh gigi atas lak.. yeay boleh makan banyak-banyak..







Arsyad dah boleh berdiri sendiri.. Sudah mula meniti pun.. Rasa dari 8 bulan pun dah start memanjat untuk berdiri. Tapi tak berjalan lagi. Low self confident mamat ni.. hehehe.. kalau nak berjalan tu suka kita pegang tangan dia, dari suruh dia guna walking assistant..



awal dec, dia baru belajar berdiri




tgk siap sebelah tangan je pegang.. berani sudah.. abg mcm biasa mengembur kedai..




dlm kereta pun sibuk berdiri. abg tu konon je peluk adik..





siap boleh pusing diri macam ni lagi.. terer la konon. huhu


arsyad suka mengutip barang masuk mulut. banyak kali poopoo jumpa benda pelik seperti price tag barang kedai (price tag macam kedai runcit tu je. azhad selalu kopek dan buang kat lantai, adik tukang kutip masuk mulut. macam vacum lak!), kacang (azhad selalu makan kacang bersepah, adik juga tukang kemas), selotep. Ermmm apa lg ye? Tak boleh nak recall lak. Bila kutip barang tak muntah, tapi bila suap makanan kasar sikit mula la uweekkk...


Disebabkan arsyad suka mengutip barang masuk mulut, ada la juga bagi dia finger food.. Tapi tak makan pula.. Pernah letak nasi atas tangan mak dia, dia amik dengan jari halus dia dan masukkan dalam mulut.. Comel je tengok.. huhuhu.. so sekarang makanan arsyad sudah tidak diblend, just lenyek sikit-sikit je sebab dia rajin mengunyah.. tapi kena make sure bagi air selalu supaya tak muntah. kalau tak, penat je makan dia muntah balik. sian arsyad..


Hari tu arsyad ada membebel. Ntah apa yg disebut pun x paham. Tapi kalau menangis dengar dia panggil ammi. Hehehe. Suka mandi dengan abang. Kalau dia mandi sibuk jengah abg kat luar bilik air. Kalau abg tgh mandi, dia sibuk merangkak menuju bilik air. Owh yee. Sudah merangkak dgn laju. Of course boleh duduk dengan sendiri..


Kalau panggil "adik" or "arsyad" dia pandai toleh. dah kenal nama sendiri. ni dah lama kot.. haha.. mak dia selalu lupa.. ketuk kepala sendiri!! serious tak boleh nak recall apa lagi budak tembam ni boleh buat sekarang compare masa dia 8 bulan..


Pasal Azhad pula, dia sekarang banyak gak cakapnya. Tapi pelat melampau! Yang clear "babai", "ammi", "abi", "adik", "baby", "tak nak" kekadang "nanak", "work"..


Yang pelat tapi sudah difahami, ci eta = kunci kereta, ayan = jalan, oto = motor, eto =tesco, andi = mandi, akit = sakit, atoh = jatuh, abu = ibu..


Yang pelat tak boleh nak paham banyak gak.. selalunya abi dia je yang paham.. huhuhu


Perangai dia sekarang kalau tak dapat apa yang dia nak, dia akan menangis sambil baring or meniarap atas lantai. tak kira la dekat mana. terbaik lah kan!! geram sungguh..







motor baru



kalau kat kedai aktiviti dia main mainan display. jawabnya jadi hak dia la kalau rosak. lepas tu duk alihkan barang letak tempat lain. stress mak dia. bila suruh kemas semula tak nak. ikut angin dia time dengar cakap, dia susun balik. time dia malas dia buat dek je.. memang nak kena la jawabnya.. sekarang kalau kena marah je panggil abi walaupun abi takde. dah jadi rapat dengan abi dia sebab ummi dia asyik marah je. huhu..



ok la... tu je kot buat masa ni. tak boleh nak recall.. after all, we just hope azhad cepat dengar cakap supaya memudahkan kami menjaga keduanya.. lagi-lagi kat kedai.. nasib la sekarang ni BIL ada, so boleh jaga kedai.. lagi 3-4 bulan nanti bila dah start masuk U, kena la i jaga sendiri kedai dan anak-anak dan rumah... wargghhhh.. semoga waktu itu nanti azhad sudah boleh di harap. harap.. macam besar sangat je harapan mak dia kan. padahal budak tu baru nak masuk 3 tahun..


ok la.. till then..



No comments:

Related Posts with Thumbnails