Monday, May 27, 2013

Arsyad 14 Bulan

Assalamualaikum


Alhamdulillah hari ni Arsyad genap 1 tahun 2 bulan. Masa Arsyad setahun takde update pasal dia kan. Bad mommy! Sorry ye darling, ummi busy sangat. Celebrate apa pun takde.. Ni je gambar yang ada masa birthday arsyad.




Saat dan tika ini Arsyad dah boleh mengikut beberapa arahan ringkas dan meniru perbuatan orang. Antaranya
- masukkan baju kotor dalam bakul sebelum mandi.
- masukkan mainan dalam bakul mainan.
- kiss bila suruh kiss tapi gaya memang menakutkan. Fobia ummi takut kena gigit lagi. Kiss tu siap ada bunyi "muah" lagi.
- lambai tangan bila orang cakap babai.
- bila tanya mana kipas dia akan tunjuk atas sambil pusingkan tangan.
- bila ummi abi berdiri di sejadah dia akan sujud dulu sambil mulut cakap "Allah Allah".
- bila dengar azan akan senyap dengar dan tengok sampai habis. Mulut menyebut "Allah" sambil tangan di telinga macam orang azan.
- kalau tengok video barney tu pandai tiru gaya orang menyanyi sambil tepuk tangan, pipi.
- ambil telefon atau calculator letak kat telinga gaya orang bercakap telefon
- bagi tablet pandai sangat tekan dan slide screen
- kalau abang kena marah dan menangis dia pun menangis sama
- pandai panjat tangga dan turun slide sendiri di kedai


Perkara lain yang dia suka dan sudah pandai
- sudah ada 6 gigi. 2 bawah, 4 atas.
- boleh panggil "abang"
- suka tengok karoot komedia part dikir barat, negeri dia punya la katakan.
- kalau music rancak dia akan joget contoh macam lagu masterchef
- masih suka mengutip dan masukkan barang dalam mulut tapi macam dah kurang sikit habitnya yang satu itu
- kuat menggigit. Selalunya ummi la jadi mangsa. Tapi bukan gigit time menyusu. Selalunya time bermain. Ingat dia gomol biasa je, sekali gigit kuat, maunya tak menjerit. Pernah dia gigit paha ummi time tu pakai seluar jeans pun berbekas lagi. Kuat tak kuat?
- dah pandai berebut dan bergaduh dengan abang. Bila abang rebut barang dari tangan dia, dia akan rebut balik. Kalau tak dapat dia akan gigit abang. Meraung la abang. Kesian abang. Pernah dia gigit belakang abang, selak baju tengok berdarah dan sekarang tinggal parut
- sudah pandai panjat meja makan. Nampaknya sekarang ni kerusi makan semua kena susun tepi dinding dan kena hempap satu sama lain. Kalau rapatkan kerusi dekat meja dia pandai tarik. Bila jauhkan dia akan tolak. So kena hempap antara satu dengan lain baru susah dia nak main.
- sofa pun dah boleh naik. So tak boleh la nak letak remote tv or cawan kat atas kepala sofa tu
- kabinet tv tu jadi tempat mainan dia dan abangnya. Dedua suka panjat dan joget atas tu. Seriau je tengok takut jatuh
- suka lawan menjerit dengan abang. Bila dedua menjerit berdesing telinga ummi. Sudahnya ummi pun join jerit
- suka main dalam laci macam doraemon pulak
- pandai buka peti ais dan almari baju dia
- baju yang dah basuh kalau letak atas sofa dia kembur buang ke lantai semuanya
- sudah pandai pacak kepala ke lantai. Gaya macam orang cakap tengok hantu tu
- kalau main hide n seek dah pandai cari kat mana tempat persembunyian kami
- pandai merajuk bila kena marah. Tunduk je or sorokkan muka





















Bab makan minum pula
- suka makan benda keras macam biskut. Kalau lembut macam roti kureng sikit. Pergi wedding sepupu minggu lepas, batu pun dia makan. Bagi kuih dia tak nak. Hehehe
- suka dan kuat makan nasi
- suka minum air. Sampaikan time mandi pun dia asyik nak minum air paip sama ada tengadahkan kepala bawah paip so air masuk terus dalam mulut atau minum air dari tub. Yang pelik lagi kalau air tumpah dia nak jilat air kat lantai tu. Huhu. Pelik betul yang sorang ni.
- bila abang makan biskut cicah air atau keropok cicah sos, dia pun nak cicah juga.


Ermm apa lagi ye? Tu je kot yang teringat buat masa ni. Banyak benda arsyad dah pandai buat. Cuma mulut belum banyak berbicara la. Tak pe lah. Perkembangan anak-anak bukan boleh dipaksa, kan. Asalkan sihat dan sempurna syukur Alhamdulillah.


Lagi satu, Arsyad ni susah nak senyum dengan orang yang jarang-jarang jumpa. Mak ngah dia datang rumah tiap hari pun susah nak senyum. Senyumannya hanyalah untuk ummi, abi dan abang. Hehe. Dia tak nak orang perempuan ambil. Kalau lelaki dukung selalunya dia nak. Pakcik-pakcik dia biasa jumpa kira ok la sebab dah kenal. Ni tok cik (adik bongsu ayah) dukung dia pun dia ok. Tapi bila nampak je kelibat ummi dia baru la nangis.






















Last but not least. Gambar candid masa arsyad tengok tv seorang diri. Masa ni ummi tengah online dalam bilik. Budak kecik ni senyap je seorang diri kat luar. Cuba kalau ummi sibuk masak, memang takde la dia nak tengok tv. Mesti menyibuk kat dapur juga. Kalau diam kat depan tu maksudnya ada la projek menyepahkan rumah dengan abangnya sedang dijalankan.


Ok la. Nanti nak update pasal abang pula.


Abang ooo abang



Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Ira said...

comelnya arsyad..
skejap je da besar da dia.
kebanyakkan progress dia sama cam aimy. hehe.. tp arsyad lg hebat.
comel la keluar dari laci tu, mcm doraemon. hehe...
smga arsyad membesar dgn sihat.

liza said...

Biasanya progress budak sama je kan. Cepat dgn lambat je.. Mmg membesar dgn sihat la ni. X larat mak! Hehe

Related Posts with Thumbnails