Saturday, August 24, 2013

Aidilfitri 2013

Assalamualaikum..


Dah 17 Syawal ni.. Macam mana raya korang? mesti seronok, kan. lagi-lagi yang beraya di kampung sendiri.. tak kira la kampung kat mana, kampung sendiri juga best.. macam kami laki bini la. saya cakap raya kat Melaka lagi best sebab berjalan jumpa saudara, makan ketupat, lemang, rendang dan lain-lain. tapi hubby cakap tak best sebab takde nasi, penat jalan lama-lama. bila balik kelantan, saya cakap raya sana tak best sebab takde makanan tradisi kita, beraya 2,3 rumah je lepas tu duduk rumah.. hubby cakap best makan nasi dagang, satay, tak penat nak berjalan.. ye la sebab kita dah biasa dengan benda tu dari kecil sebab tu kita rasa best walaupun orang luar rasa tak best.. Apa yang penting dapat berkumpul dengan keluarga..


Tahun ni kami beraya di Melaka.. Kali kedua beraya di kampung saya dalam tempoh 6 kali beraya sebagai suami isteri.. So perasaan teruja tu lain macam sikit la. Walaupun selalu berjumpa, tapi berkumpul time raya ni lain! Lagi-lagi tahun ni semua beraya di Melaka. Memang seronok! Tahun ni cucu mak ayah dah 6 orang. 5 lelaki, 1 perempuan.. Hero belaka.. Memang havoc giler dengan jeritan budak-budak ni. Yang anak dara tu tak kalah ok!


Tak tahu nak cerita apa sangat sebab dah lama. Lupa! Pergi beraya tak sakan sangat pun. Pergi rumah nenek/datuk saudara belah mak dan ayah je. Tapi mak ayah kami tak ikut tahun ni. Mereka tunggu di rumah je.. So happening tu kurang sikit la. Nak sembang dengan nenek/datuk saudara tu macam kurang sikit la.. Tak reti. Nasib la tahun ni semua ada beraya di Melaka. Kalau harap saya pergi tanpa abang dan kakak, memang tidak lah! Jom cuci mata dengan gambar yang ada je la..



Tema tahun ni.. Gold kot. tak tahu nak cakap warna apa.. hehe




our BIG family.. semua ada..




hero sulungku Azhad Nayli



hero bongsuku Arsyad Nayli



sisters



hero kecik ummi



3 hero dalam hidupku



hero2 tidur kepenatan.. dalam kereta dah pengsan ni!



hari raya kedua dengan anak adikku.. Izz zafri yg suka posing..



budak handsome baru bangun tidur. monyok je muka



sama comel kan walaupun tak sama rupa. kekekeke perasan!



4 saudara bermacam cara.. sweet je gambar ni



aktiviti di malam hari.. beria azhad.. izz mcm amik gambar sendiri je



izz landing atas perut arsyad yg sedang tidur



confuse agaknya tengok abang ni boleh tidur dalam keadaan bising.. hehehe



abi layan anak-anak dan anak buah main bunga api



seronok dia tengok bunga api



hero ni melecur jari tangan dan kaki gara-gara main bunga api. tapi tak reti serik.. hero sangatkan.



shopping untuk masak lauk raya.. lain beno muka depa ni kan.. tapi perangai sama je.. lasak tak hengat!



tengah tunggu abang masuk toilet..



Tahun ni special sikit sebab selain lauk-lauk raya yang biasa bagi orang selatan (ketupat, lemang, kuah kacang, rendang ect), rumah kami juga sediakan nasi dagang.. Dimasak khas oleh suami terchenta.. hahaha.. sebab tekak dia tak lalu makan ketupat ni.. tak kenyang katanya. yela, selama 30 tahun hidup raya makan nasi dagang, kan. janggal lak rasanya.. tapi i ni raya kat kelantan 3 kali tak makan ketupat, rendang, kuah kacang, relax je. hidup je lagi.. hahaha.. sebab i tak reti nak buat lagipun bukan ada orang makan pun.. 


ok tu je buat masa ni.. serious tak boleh fikir nak mengarang. jeles tengok orang dok hapdet belog.. sehingga ketemu lagi..

2 comments:

Ira said...

amboi..
hero2 seronok main bunga api..
arsyad tu mcm muka ko pn ada jgk liza.. haha..nakal mesti cam ko jgk. hehehe..
suka tgk gmbr izz dgn azhad tu.. dahi berkerut mcm tgh wat programming. hehe..

liza said...

Kt pun suka gmbr azhad n izz tu. Terserlah muka banyak akal azhad tu. Hehe.. Ni bunga api x habis lg. Balik g je nak main bunga api. Penat nak layan. Hehehe

Related Posts with Thumbnails