Tuesday, August 20, 2013

Beraya di Sungai Canai


Assalamualaikum..


Lama betul tak update blog.. Masih belum terlambat untuk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. MAAF ZAHIT BATIN..


Ahad lepas (18/8) kami sekeluarga kecuali adik bongsu beraya di Tanjung Malim. Rumah adik ayah. Memang setiap tahun akan pergi beraya di sana. Kitorang adik beradik pun tak kisah beraya ke sana walaupun luar dari Melaka dan Kuala Lumpur. Orang buat baik, dibalas baik la kan. Tapi kalau orang buat taik, sebelah rumah pun tak nak toleh.. Hehehe


Dulu masa kecik-kecik kalau pergi sana mesti mandi sungai. Eh takde la mesti.. Tapi selalunya la.. Bila dah besar ni memang lamaaaaa giler tak mandi. Saya banyak kali juga ajak diorang mandi bila pergi sana tapi tak jadi sebab selalu sampai lewat. Kali ni abang yang ajak dan kami nekad keluar awal supaya sampai sana belum panas lagi.. Awal-awal pun pukul 10 lebih juga baru gerak. Hahaha.. 1115 sampai umah Busu. Minum, makan kuih raya, sembang sikit pukul 12 kitorang gerak ke Sungai Canai.. Mak, ayah, ajim dan izz anak ijai je tinggal..


Tempatnya tak jauh pun tapi sebab lalu jalan kampung, tambahan pula kami lama tak pergi so tak ingat jalan sangat tu yang makan masa sikit nak sampai. Dalam 30 minit kot.. Dah sampai tu cari port baik n terus terjun.. Eh takde la terjun pun sebab tempat ni berbatu..





Azhad memula excited. Orang tengah cari tempat untuk letak barang dia sibuk nak mandi. Bila Pak Long marah terus nak balik. Lepas pujuk baru nak mandi.. Dah kesejukan sibuk ajak balik.. Umpan la makanan.. Nasib la kami bawa bekal.. Pagi tu saya goreng bihun, nuget dan burger. Kak Long pun bawa bekal sikit, nasi goreng dan keropok. Makan sambil main air.. Lepas tu celup burger dalam air dan makan. Apa da Azhad ni.. Huhu


Arsyad lak memang suka sangat mandi.. Kalau kat rumah pun memang suka main air.. Dia paling beria.. Mak ngah yang pegang Arsyad sebab saya layan Azhad. Mak ngah makan, acik ijai pula pegang dia. Siap tepis tangan orang tak bagi pegang, nak jalan sendiri.. Macam dah besar sangat.. Lepas tu siap apungkan diri.. Biasala budak besar tu tak reti takut lagi.



Seronok dapat main air



Adik masih enjoy, abang dah ajak balik


Azhad orang pertama salin baju sebab dia yang sibuk nak balik. Lepas dia, salinkan adik pula walaupun adik belum ada tanda nak naik padahal jari dah kecut seribu.. Lepas tu saya pun salin baju.. Bila kami dah salin baju, yang lain-lain pun mula salin baju juga. Lagipun time tu dah pukul 2 lebih.. Dalam 230 kami gerak turun sampai rumah busu sebelum pukul 3.. Arsyad dan Aisy pengsan dalam kereta lagi.. Penat sungguh main air.. Arsyad dah nak balik baru bangun..



Pengsan kepenatan


Sampai umah Busu makan nasi dulu.. Lapar lagi walaupun dah makan masa mandi.. Tak lama lepas makan nasi, dihidang bubur kacang pulak. Memang terbaik! Hehehe.. Pukul 4 baru kami gerak balik KL.. Kitorang kalau beraya umah Busu memang lama. Kalau tak mandi sungai pun memang duduk situ lama.. Paling sekejap 2 jam kot.. Sempat la abang dan adik-adikku tidur. Lakiku kalau ada pun tidur juga.. Dia pun pelik.. Hahaha. Lakiku pernah beraya sini masa Azhad 1y+ tahun 2011..


Ok la.. Off dulu.. Nanti update pasal raya aritu..

2 comments:

Ira said...

kat mana sg canai ni? senang x nk pegi? ramai org? hehe.. seronok mandi sungai ni..sejuk2 pastu perut lapar.

liza said...

Sg ni dkt tjg malim perak. Mcm pening juga nak sampai situ sbb lama x pergi. Boleh thn ramai gk belah bawah. Ktorg naik atas lagi. Tu la. Best mandi sg bkn selalu boleh mandi ni.. Huhu

Related Posts with Thumbnails