Tuesday, September 10, 2013

Azhad Nayli Ku Sudah 3 Tahun 4 Bulan

Assalamualaikum


6 Sept yang lepas genap usia Azhad 3 tahun 4 bulan, tapi masih belum ada update pasal Azhad lagi.. So dikesempatan ini nak update sikit pasal Azhad ni..






Budak 3 tahun sepatutnya dah boleh apa ye? Rata-rata anak kawan-kawan dah petah berbicara. Dah boleh buat teman bersembang kan. Sama juga la dengan Azhad. Cuma dia ni pelat sikit banyak. Rasanya macam pernah inform sebelum ni kot.. Pastu ada orang mengaku dia dulu pun pelat. OK! Lega mak!! Sebutan dia semua nak kena bunyi "a" di depan.. ummi = ami, ibu = abu, tido = ado, minum = anum, pintu = antu scary tau.. banyak lagi la kalau nak disenaraikan.. pastu banyak yang sebutannya seakan-akan sama walaupun maksudnya lain, contoh ascho = tesco, biskut, esok.. ayam = ayam, sayang, geram, salam.. dudok = duduk, cekodok.. haa! amik ko! pening mak. kena tengok situasi bila dia bercakap. Pelat huruf L.. polis = ayish, salam = ayam, jalan = ayam.. Banyak sangat nak list sampai tak hengat dah. Tapi ada huruf yang dia boleh certain word contohnya dia boleh sebuat "kakak", tapi bila suruh sebut katak jadi macam cicak lak. Dia yang confuse ke mak yang confuse? Hehehe


Saya ada la ajar dia sebut ikut suku kata, contoh po-lis.. po dia sebut po. lis dia sebut ayish.. po-lis, jadi po-ayish.. huhu.. tak dapek nak nolong.. rasa macam nak hantar dia ke tadika je next year sebab nak suruh dia belajar bercakap. tapi boleh pandai cakap ke nanti. takut cikgu lak naik hangin bila tak faham apa azhad ni cakap. huhu.. insya Allah, lama-lama nanti pandai la cakap tu kan.. takut berjangkit kat adik lak pelatnya. adik pun tengah belajar menyebut sekarang ni..


Ok! Berbalik kepada cerita Azhad, dia dah diajar menggunakan tandas bulan Jun lepas.. Kalau tak silap sehari sebelum anniversary kami. On anniversary, 14 june Azhad berjaya buang air besar dalam jamban buat pertama kalinya.. hehehe.. Rumah saya ni semua tandas duduk, untuk kanak-kanak susah nak naik dan duduk. Saya gunakan Children Toilet Chair untuk Azhad, senang dia boleh naik sendiri dan duduk pun tak takut bontot masuk toilet bowl tu.. Toilet chair ni portable, so nanti tak nak guna boleh lipat dan simpan. Tak makan space yang banyak pun.. Sampai sekarang Azhad belum free diaper 100% sebab malam dan nak tidur siang akan pakai diaper. Kalau tak, lencun la tilam kalau tak pakai diaper dan lupa nak alas dengan waterproof mattress protector. Kalau tertidur siang tak pakai diaper saya akan alaskan dengan waterproof protector ni, memang serap air kencing dan tak tembus langsung. Lepas tu terus masuk mesin dan jemur.. Tak renyuk pun lepas kering balik.. Memang best.. Kedua-dua barang ni memang perlu ada if nak mudah train anak free diaper.. Boleh klik links di setiap barang tersebut untuk detail k.. Sempat lagi promo tu.. Kekekeke


Bab makan, ada masa tak nak makan nasi. Ada masa nak makan nasi. Dah pandai demand. Nak geger = berger, nasi, mee, ascho, awah = buah, kitkat, shushu, ayam, popok = keropok, dudok = cekodok .. Layankan je la selagi dia nak makan. Nak kena rajin la maknya yang pemalas ni..


Lately ni kesihatan Azhad terganggu sikit. Selesema dan batuk. Selesema kejap ok, bila jumpa cousins yang berhingus nanti jangkit balik. Bila cousins dah ok, dia amik turn, jumpa lagi berjangkit balik. Sampai kesudah rotate penyakit tu.. Tapi ok la on and off kan.. Cuma batuknya je tak stop lagi.. Tapi ada kurang la dari sebelum ni. Batuk dia bukan sepanjang hari.. Batuknya menjelang 3-4 pagi atau/dan 7-8 pagi, batuk teruk.. Tapi siang hari dan malam ok je.. Pergi klinik doc cakap degupan jantung dia sangat laju dan kuat, abnormal. Suspected radang paru-paru. Sedih dan risaunya hati Allah je tahu.. Dah la time tu husband nak belayar.. Risaunya fikir if Azhad admitted ward siapa nak jaga dia, Arsyad sebab both pun bukan nak dengan orang lain.. Tapi Alhamdulillah, lepas 3 hari pergi semula klinik tu doc cakap paru-paru dia ok.. Tapi Azhad still batuk lagi.



Dekat klinik masa check up 2nd time. Tak macam orang sakit pun. Aktif..



Kemudian saya teringat kisah di fb pasal anak orang tu selalu tak sihat bila consume susu lembu dan doc sarankan tukar ke susu kambing. Lepas tu anak dia jarang demam.. Dan saya fikir, mungkin Azhad juga alah dengan susu lembu. Sebab dia sangat suka minum susu.. Saya beli fresh milk Good Day atau Farm Fresh. Tak main la Anmum yang dah ditepungkan tu.. So saya stop dulu susu dan semua makanan yang mengandungi susu lembu. Alhamdulillah, memang nampak perubahannya. Dia masih batuk di pagi hari tapi tak sampai terjaga dari tidur. Dan ada waktunya tidur tak batuk langsung. Beberapa hari ok, tetiba batuk teruk balik lepas makan Kit Kat.. Ni favorite dia juga gara-gara tengok Raja Lawak, relak la Kit Kat kan ada.. Bila tengok plastik Kit Kat tu memang ada tulis mengadungi susu tepung.. Aiyooo... memang confirm la awak tak boleh makan dan minum berasaskan susu lembu sayang oi.. kesian sebab semua favorite dia tu.. Bila shopping di tesco mesti minta kit kat dan susu.. Saya cakap tak boleh, abang batuk. Nasib lah dia faham dan tak mengamuk. Nanti nak cari kat mana ada jual susu kambing fresh sebab Azhad suka minum susu so boleh ganti susu lembu tu. Hope boleh terimala tekaknya nanti..


Azhad sekarang dah kurang menangis. Waktu abi mula pindah ke Lumut, susah nak tidurkan Azhad. Asyik minta sapu minyak kat perut dia. Tak kisah la minyak apa. Dok cakap sakit perut sambil nangis.. Dah isi minyak pun nangis lagi. Memang nak kena la.. Bagi satu dua das, nak nangis sangat kan.. Pun tak diam lagi, sampai letak kat luar bilik 2-3 kali baru nak tidur. Bila dekat luar nangis dan pandai cakap abang nak tidur, tarik masuk bilik diam kejap lepas tu nangis balik. Letak balik kat luar, biar dia nangis sorang.. Lepas tu masuk bilik diam dan tidur. Boleh pun tidur.. Stress gaban mak nak melayan tambah lagi saya dah ngantuk. Tu tak kerja tu, kalau kerja macam mana la gayanya.. Lagi teruk anak tu kena kot.. Baran saya ni memang tak turun lagi dah beranak 2 pun. Makin naik ada la kot. Huhuhu.. Tapi sekarang ni Alhamdulillah, senang je dia tidur. Tak payah peluk-peluk dah.. Boleh tidur sendiri dengan syarat saya kena tidur/baring juga la.. Memang lepas hubby pindah lumut saya dah ajar dia tidur bantal sendiri. Kalau ada abi, abi dia rajin peluk, tidur atas lengan. Apa gila mak nak peluk dua orang budak. Yang adik tu ye la sebab menyusu lagi.. Sekarang abang menangis kalau adik kacau dia tengah main. Sekarang ni tengah gila main lego.. Abang susun tinggi-tinggi, nanti datang gergasi pergi robohkan 1Malaysia abang tu. Nangis la abang. Manja tol.. Adik kalau rebut pun bukan buat main. Rebut dan buang. Memang saja usik abang.. Kalau berebut mainan pun suara abang je lebih menjerit or nangis. Adik relak je..



Main lego buat 1Malaysia


Azhad dah boleh diharap untuk tengok-tengokkan adik. Tapi adik dengan dia sama besar je.. Asyik kena wrestling je.. Hehe.. Dah boleh harap minta tolong apa-apa. Angkat barang, kalau kat kedai stock sampai dua beradik ni yang beria nak tolak kotak masuk stor.. Bila posman datang pick up barang, dia yang beria nak bagi kat abang posman. Pandai cakap "emm edapnya" bila makan. Bila buat salah nanti cakap "maaf" sambil hulur tangan nak salam.. sweet je.. suka peluk saya dan cakap "ayam ami". Bila saya main dengan arsyad, gomol, geletek, terbangkan arsyad, ayunkan adik atas kaki dan banyak lagi MESTI abang datang dan cakap "abang nak". Yang mana boleh buat tu saya buat juga dekat dia macam geletek, gomol.. Yang saya tak larat tu saya akan buat juga kejap tapi nanti saya cakap, "nanti abi buat". Sampai bila saya main dengan adik, dia cakap nak juga, belum sempat saya jawab dia akan cakap "abi buat". Sedih mak. Terus saya panggil dia dan buat juga la yang termampu macam buat dekat adik. Takut nanti dia terasa hati.. Bukan tak nak buat, tapi dah 17kg patah pinggang/kaki mak nanti.. Huhu.. Dah pandai bila suruh bergambar. Kalau tak dulu orang nak amik gambar dia, sibuk nak tengok dekat camera juga..


Pipi tembam tapi tinggi. Orang ingat dah 4 tahun..


Di majlis besday 2pupu Azhad, anak sepupu saya..


Ok la.. Nanti cerita lagi.. Daa~~

No comments:

Related Posts with Thumbnails