Friday, February 7, 2014

2 Bulan Punya Cerita

Assalamualaikum..


Wah! wah! wah!



Bersawang habis rumah ni. Dah 2 bulan tak masuk. Biasa jenguk dari luar je. Tahun pun dah berganti.. Dah masuk Feb 2014 pun.. Happy tak berapa new year la ye..


6 Feb genap sebulan En Suami belayar ke East Malayisa.. Insyaa Allah hujung bulan ni akan berada dipangkuan isteri keluarga tercinta.. Alone with kids? Biasa dah.. Alhamdulillah boleh handle walaupun kadang-kadang macam nak gila.. Lagi-lagi bila masing-masing buat perangai.. Stress mak.. Jangan ingat jadi housewife ni relax tau.. Lagi-lagi WAHM.. Anak, bisnes.. Nasib laki takde. Kalau laki ada jadi 3in1 lak.. Huhu.


Nak story sikit beberapa aktiviti sepanjang 2 bulan ni.. Takde la in details, kang takde orang nak baca lak..


2 minggu sebelum abi belayar, kami bawa anak mandi pool dekat Kompleks Renang Cheras, KL depan HUKM.. Budak-budak ni berpelampung sekejap je, lepas tu perasan dah besar sangat tak nak pakai pelampung. Lagi-lagi yang adik tu. Ingat dah besar sangat main nak terjun je.. Jenis tak takut air.. Ikut suka dia.. Bila kitorang paksa pakai pelampung dia mengamuk keluar dan sepak pelampung tu. So funny!




Mandi pool.. Nampak sama besar je kan..


Selalunya lepas mandi pool diorang akan selesama. Ye la banyak air masuk hidung. Lepas tu bercampur dengan budak-budak lain yang mungkin sedang selesema so senang sangat sakit. Tapi hari tu diorang tak selesama, tapi demam panas! Mungkin sebab berendam dalam keadaan panas terik. Walaupun kitorang pergi sana dalam pukul 1030am tapi terik lain macam. Nak pukul 12pm baru cuaca redup sikit. Takkan nak pergi lewat, kompleks tu tutup pukul 12pm..


Hari isnin Azhad start demam, Rabu dia kebah sambung dengan adik lak.. Memang selalu macam tu.. Demam bergilir-gilir. Biasanya demam 3 hari je lepas tu sihat.. Tapi kali ni Arsyad demam panas sangat (39+). Saya pun masukkan ubat bontot yang dah stand by di rumah. Memang sangat senang masukkan dekat bon Arsyad. Compare bila masukkan dalam bon Abang, nangis macam hape je.. Adik diam je siap boleh sembang-sembang lagi.. Lepas tu sambung tidur. Esoknya bangun tidur tengok badan dan muka Arsyad penuh bintat..



Drum stick penuh bintat..


Try la sapu ubat, air asam tapi tak surut. Keesokan harinya tak ok juga baru bawa pergi klinik. Dr bagi ubat sapu dan ubat makan. Waduuhhh. Budak ni jenis liat makan ubat dan allergy ubat. Takut lagi makan, lagi teruk. Inform Dr dan dia bagi ubat yang tak de react. Tapi masih tak surut juga mungkin sebab ubat yang masuk dalam mulut sikit sangat compare ubat yang tumpah.. Ubat sapu pun tak jalan, lebih kepada bagi sejuk kulit kurangkan rasa gatal sebab macam bedak sejuk je..


Setibanya abi dari Lumut (baru balik dari belayar dan cuti tahun baru), terus di ajak ke klinik utk suntik je sebab Arsyad tak nak makan ubat. Alhamdulillah lepas suntik bintat semua hilang dan gatal-gatal yang memang dah lama ada pun tak gatal lagi..



Aktiviti wajib seminggu 2-3 kali akan bawa anak-anak turun main di playground bawah block. Dan biasanya kami akan turun pukul 12-1pm, sambil buang sampah lepas tu terus bawa diorang main. Eh, playground tu memang tak kena panas matahari walaupun main waktu tengahari macam tu sebab dikelilingi bangunan. Sebab tu saya bawa diorang main waktu macam tu.. Kalau 5-6petang biasanya ramai orang. Saya tak suka crowded lagipun kesian anak-anak nak main terbatas dan takut kena tolak sebab diorang kecil..



Adik dah pandai main buaian..



See.. tak panas pun..



Bila suami takde ni memang selalu la balik kampung, ikut akak. Kalau hubby tak belayar dia akan balik KL weekend, so memang tak sempat nak balik kampung.. Walaupun kampung dekat laut tapi sangat jarang tengok laut. Hari tu rajin ajak adik bongsu, Ucu Man and akak ke laut. Main pasir je. Nak mandi tak boleh, kena pergi area lain..



Bersama abang saudara, Azief 6y



Adik jadi penyu di Melaka. hehe..


Arsyad dengan Ucu Man..



Latest activity, last weekend 2feb punya cerita.. Adik no 4, bawah saya, Ijai buat kenduri doa selamat masuk rumah baru. Dia beli rumah dekat kampung. Senang la laki bini orang Melaka takyah gaduh nak beli rumah dekat mana. Sambil tu celebrate birthday anak akak, azief (23jan), ijai dan anaknya, izz (5feb), ayah (8feb) dan isteri ijai, mas (28feb kot).. 5 orang sekali gus.. My kids baru baik demam terus segar bugar jumpa sepupu dan main air..



Birthday boys and girl..


Azhad (4y), Azief (6y), Afrina (4y).. Yg kecik lg 3 orang susah nak bekerjasama..



Pool besday present utk abg Azief, tapi utk kegunaan besama :)



Sedikit pekembangan kedua-dua Nayli ni.. Sekarang ni abang dah pandai main, tapi adik pula tukang kacau abang main. So selalulah diorang ni bergaduh.. Stress mak!! Abang masih pelat. Tapi ada improvement juga la. Kena rajin betulkan sebutan dia. Tapi most of the time mak tak betulkan pun sebab mak faham apa nak disampaikan. This is sooo wrong! OK! Lepas ni kena rajin ajar dia.. Adik dah banyak cakap tapi dia duk ulang suku kata yang sama. Contohnya perkataan yang disebut dengan betul GIGI, KAKAK, GIGIT sebab ulang suku kata yang sama. Kalau suruh sebut burger jadi geger, upin jadi pinpin macam tu lah. Normal ke ye? Abangnya sampai hari ni pun sebut burger geger.. Hehehe.. Kalau time diorang kurang sihat, tak berapa nak makan nasi geger la yang dimintanya..


Adik sekarang tengah rajin menolong. Kalau arahkan apa-apa, most of the time dia akan buat. Abang pula dah sampai tahap leka bermain dan susah nak minta tolong. Tapi bila minta tolong abang tak nak buat, saya suruh adik buat. Time tu barulah berebut nak buat sampai gaduh.. Sekarang kedua-duanya sedang belajar pakai pakaian sendiri.. Adik, semua benda nak buat sendiri. Agaknya betul orang cakap anak no 2 ni independent..



Adik pakai baju dah macam 'tube'. Abang pakai terbalik lak..



Kegilaan baru Azhad adalah terhadap Thomas. Masuk kereta terus pasang CD Thomas.. Baru-baru ni dia layan Ultraman pula.. Abi dia siap dah belikan cd ultraman di Sabah sebab murah.. Waduh.. Jenuh nak kena tengok ultraman dalam kereta lepas ni. Malas nak bawa cd naik rumah nanti tak boleh tengok cerita lain.. Azhad baru pandai layan cerita budak-budak sebab sebelum ni dia suka tengok drama je. Tapi sampai sekarang pun dia tak nak tengok kartun selain Upin Ipin dan Thomas. Dia lebih suka tengok cerita yang ada manusia.. Bagus at least takde la berimiginasi, dan mak dia pun tak bosan kena hadap Ceria je.. Kekekeke



Ok la.. tu je buat masa ni. Ada masa cerita lagi..


2 comments:

Norma NML said...
This comment has been removed by the author.
Norma NML said...

Slm...

Anak akak pernah kena alahan mcm tu..kata doktor cuaca yg terlalu sejuk pun slh satu puncanya.

rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails