Friday, December 6, 2013

Azhad 3 Tahun 7 Bulan

Alhamdulillah hari ni genap Muhammad Azhad Nayli berusia 3 tahun 7 bulan.. Waahhhh... Lama gitu tak update perkembangan anak-anak setiap bulan macam masa baby dulu. Dah besar, tak berapa ketara sangat perkembangan anak-anak berbanding masa baby tu..



Tapi kali ni nak update serba sedikit mengenai Azhad.. Seperti sedia maklum, Azhad ni pelat bila bertutur. Semua perkataan dia akan sebut dengan hurup a di depan. Contohnya ami untuk umi, abu for abu, ateh for uteh dan banyak lagi.. Finally, Azhad panggil saya umi pada usianya 3 tahun 6 bulan. Mula-mula dia panggil umi macam pelik la rasa sebab selama ni dok panggil ami je.. Lama-lama baru rasa ok. Ibu pun dah boleh sebut.. Lidah dah lembut la. Bila kita ajar sebut by suku kata dia boleh ikut. Tapi bila dia sebut dalam penggunaan dia akan sebut yang pelat tu. Mungkin tak ingat atau tak biasa lagi.. Ada tu saya ajar dia sebut PUTIH sebab kereta mainan dia warna putih. Ok la dia boleh sebut putih dan kenal warna putih. Tapi bila dah pandai sebut PU, semua benda kat depan digantikan dengan pu lak. Contohnya pudih untuk pedih, pujau untuk hijau... Gelak je la mak. Nak buat macam mana.. Slow-slow la kan.. Dia boleh bercakap, faham apa yang kita cakapkan dan boleh bertindakbalas kira syukur Alhamdulillah la..




Dah pandai bergambar.. Siap cakap peace yo lagi..



Azhad tak takut kucing rupanya..


Dah takut naik motor. Kalau abi pergi Desa Pandan naik motor ada juga dia ikut. Masa kecik dia takut..


Pasal kesihatan dia, Alhamdulillah dah tak batuk teruk macam dulu.. Memang sangat-sangat recommend kawan-kawan praktikkan teknik Steam and Percussion macam dalam ENTRY NI.. Memang lambat baik batuknya tapi at least anak-anak tak disumbat dadah.. Bab makan pun memang senang sangat. Alhamdulillah tak payah sumbat apa-apa suppliment pun dia kuat makan. Tapi ada pasang surut la. Ala.. Macam kita juga la. Ada masa selera besar, ada masa takde selera nak makan. So don't worry la kalau anak tu takde selera sangat yang penting keep offering them, biar makan sikit-sikit tapi kerap. Lagi satu, saya pegang kata-kata ni, "anak tak akan biar diri mereka kelaparan". Bila lapar pandai-pandai la diorang minta. Bila dah pandai cakap, minta melalui bercakap macam sekarang. Bila tak reti bercakap lagi, ajak pergi dapur tunjuk itu ini sambil menangis macam masa adik baru lahir. Abang tantrum je.. Mak tak berapa faham lagi apa yang dia nak, dengan jaga anak kecil lagi, haruslah hampir meroyan.. Tapi itu la pengalaman yang mendewasakan kita..


Azhad ni kalau saya marah adik, dia mesti backing cakap, "No marah adik". Tapi dia buat adik menangis boleh pulak.. Buat muka tak bersalah lagi... Dah pandai cakap "sayang ummi", "sayang abi". Dah pandai request nak makan karipap, biskut dengan milo, cekodok, nasi lemak.. Nak tak nak kena la belajar masak apa yang dia nak..


Ermmm tu je kot setakat ni.. Ada masa update pasal adik lak..

1 comment:

Laura Kwan said...

Hello,

I recently created an infographic on behalf of the brand Gaviscon that gives useful information to future moms about How to fight gastro-esophageal reflux and heartburn in pregnancy / Bagaimana menangani gastro-exophageal reflux dan pedih-ulu hati semasa mengandung.

As you yourself were pregnant not so long ago, I thought that you may be interested in sharing this content with your readers whether they are pregnant or soon to be pregnant.

If you are interested and want to see the infographic, you can contact me on laura@lionandlion.com

Also, please note that:
- This is not an advertising campaign (no payment involved). The purpose here is to share information with whoever is interested in it.

I'm looking forward to hearing from you.

Best regards,
Laura Kwan

Related Posts with Thumbnails