Monday, March 17, 2014

Potty Training Azhad Yang Belum Sempurna

Assalamualaikum


Azhad dah 3 tahun 10 bulan 6 March lepas tapi masih belum diapers-free sepenuhnya lagi. Start potty train dari Jun 2013, masa tu umurnya 3 tahun 1 bulan, almost 9 bulan tapi masih belum 100% berjaya lagi. Lama giler kan. Actually masih belum diapers-free masa tidur dan berjalan je.. Tidur siang dan malam memang akan pakaikan diaper sbb takut terkucil.





Tapi start Khamis 6 March tu saya dah ajar Azhad tidur tanpa diaper. Siap set alarm lagi untuk bangun kejutkan Azhad ke toilet. Hari pertama tu fail sbb saya kunci jam pukul 215am, bangun2 dah basah. Padahal dia tidur lewat juga dalam pukul 12am dan dah ke toilet sebelum tidur.


Lesson learned. Lepas tu sebelum pukul 2am kena bangun ajak dia pergi toilet. Lagi sekali lepas solat subuh dalam pukul 630am macam tu. Pukul 9am dia bangun tengok tv tak pergi toilet sampai la waktu mandi dalam pukul 1030-11am, tengok keadaan mak dia. Kalau bz lambat sikit la dia mandi.. Huhu..


Dalam tempoh seminggu lebih ni ada 2-3 kali dia terkucil sebab maknya tak sedar alarm berbunyi. Tapi Azhad masih boleh tidur macam takde apa-apa yang berlaku. At least kalau dia terjaga sebab basah mungkin dia boleh set otak lepas ni kena bangun bila rasa nak kencing atau seluar akan basah! Tapi dia selamba je tidur. Sebelum tidur dah pesan banyak kali dan dah ke toilet. Kalau malam tu dia susah nak lelap, 2-3 kali masuk toilet kencing. Tapi dia malam-malam memang kuat minum air. Memang kena stand by botol air dekat tempat tidur. Tu yang kencing banyak.


Selain tu, kalau keluar berjalan pun saya akan pakaikan dia diaper. Tapi tengok tempat dituju dan tempoh. Kalau pergi shopping groceries saya dan anak2 je memang akan pakaikan diaper sbb susah sikit tengah shopping tetiba nak kencing kena tolak trolley ke toilet, lepas tu nak bawa masuk adik juga dalam toilet. So lebih selamat pakaikan dia diaper. Tapi kalau abi dia ada tak pakai la sbb sorg boleh bawa Azhad, sorg boleh jaga adik. Kalau balik kampung pun pakaikan diapers sbb dia confirm akan tidur takut terkucil atas seat kereta, naya je. Mmg pernah terjadi pun. Dah park kereta tinggal angkat barang je, dia cakap nak kencing terus basah. Time tu masih diawal training. Masih belum boleh tahan lagi..


Walaupun ada orang cakap Azhad lambat diaper-free tapi pada saya kira ok juga la dengan keadaan dia yang pelat. Masa mula train dia memang pekat pelatnya. Susah nak faham tapi Alhamdulillah berjaya juga walaupun tak sepenuhnya.. Apa-apa pun mula dari makpaknya la. Kalau cepat mula, cepat la nampak hasilnya.


Ni pun tergerak nak ajar dia tak pakai diaper malam sebab dah tergerak hati nak potty train adik lak. Tunggu stock Toilet chair sampai minggu ni sebab nanti montot kecik tu masuk dalam toilet bowl lak. Malas nak beli alas biasa sebab nanti nak kena dukung dia letak atas tu. Kalau toilet chair tu pandai la dia naik sendiri. Sebelum ni dah ada masa train abang dulu, tapi dah patah dikerjakan adik masa diorang mandi..





Ok la. Sebelum tutup, ada tips utk anak tak kencing malam selain kena bangun 2x setiap malam? Nasib baik lah mak kerja sendiri. Kalau tak, mau tersengguk dkt tempat kerja. Nak kejutkan Azhad pukul 2am dan 6am pun seksa juga. Kalau ada tips boleh share..


Sehingga ketemu lagi..

No comments:

Related Posts with Thumbnails