Wednesday, June 13, 2012

Azhad 2 Tahun Lebih Dah!

Assalamualaikum










Apakah?





Antara isi kandungan bungkusan tersebut. Eh yang baju merah tu tak lah!!






TARAA. Sibuk nak tolong






Finally sampai juga naylis punya



Hadiah birthday Azhad dari ummi. Eh tapi ni nanti arsyad pun nak main. Saja letak Arsyad kat swing dan slide tu Azhad dah hentak kaki. Kede jugak. Tapi kejap je. Bila letak adik lagi sekali dekat swing, abg siap bagi palang yang utk protection dari jatuh tu. Sayang juga kat adik. Hehehe



Harap-harap lepas ni takde la meragam lagi abang tu. Sejak umur 2 tahun sebulan lebih yang lepas sehingga minggu lepas, setiap pagi bangun dari tidur mesti menangis. Kalau menangis biasa tak pe, ni menjerit macam kena lempang. Kalau time tu adik tidur boleh la layan, dukung dan pujuk dia. Kalau time tu adik pun ek ok ek ok, memang kena la abang tu. Nak kena adik, kecik lagi. Lepas tu luckily adik hubby yg baru habis diploma ada kat rumah ni so boleh la layan Azhad. Mula-mula dia duduk sini, menjerit la i dan azhad macam orang gila, dia buat bodo je dalam bilik. Tak tahu la memang tidur mati atau malas nak layan. Satu hari tu, i stress azhad dan baby meragam, and call hubby mengadu, hubby call adik dia minta amik azhad baru la adik dia amik. Lepas hari tu baru la adik dia layan Azhad. Bawa main kat playground ke, main dalam bilik ke. At least boleh la buat kerja sikit.


Isnin minggu ni adik hubby dah start kerja dan Alhamdulillah Azhad bangun tidur tak nangis. Rasanya dia meragam 2-3 minggu lepas sebab putus nenen. Genap 2 tahun aritu i mula ceraikan dia dengan susu badan. Mula-mula letak ubat gigi. First dia hisap rasa pedas dia stop, then dia hisap balik pastu stop kejap. Lepas tu rasa pedas tu hilang dia hisap la sampai tidur. Sama juga bila i letak bawang putih. Letak dua belah lagi. Bila hisap belah kanan rasa pedas, dia tunjuk belah kiri. Bagi la belah kiri. Bila rasa pedas juga dia hisap belah kanan balik. Stop kejap, hisap balik sampai rasa pedas hilang, then hisap sampai tidur.



Kalau ikutkan boleh je i teruskan penyusuan dia sebab azhad la yang membantu production. Dia suck kuat, compare tu adik. Kalau time kilang penuh adik tidur, boleh bagi abang dari membazir bagi kat baju. Tapi sebab Azhad kalau hisap bukan sekejap, selalu bila tendem adik dah siap, abang tak siap lagi. Penat dan geram pun ada. Daripada bagi dia hisap tapi rasa tak ikhlas sebab penat dan geram, mendatangkan dosa lagi ada la, so baik la diberhentikan saja. Azhad ada demam sikit dalam proses memberhentikan breastfeed. Tapi dalam sehari je.


Yang membantu usaha wean off ni bila mr hubby cuti seminggu hari tu. Bila abi ada, boleh je azhad tidur tanpa nenen. So bila seminggu tak hisap nenen langsung, dia jadi lupa kot. Masa tidurkan azhad first day lepas hubby cuti panjang tu, risau juga azhad nak nenen. Masa baring dengan dia, dia tepuk-tepuk la dada i, then i cakap tak de. Dia pun ok je dan tidur.


Azhad masih tak bercakap sangat. Nak makan ke, nak minum ke, nak tidur atau berak sekalipun dia nangis je. Kena la tanya nak apa? Suruh tunjuk, baru la tahu. Kalau lapar/dahaga dia pergi dapur, i follow then tunjuk apa yang dia nak. Kalau lapar tunjuk kabinet, kalau dahaga tunjuk cawan.. Kalau ngantuk dia masuk bilik. How i wish semoga Azhad cepat bercakap supaya mudah kami layan apa kehendak dia.


Azhad dah boleh main mainan kat mall yang masuk coin/token, bergerak tu. Dulu dia takut. Mainan tu bergerak je dia menjerit. Jawabnya budak lain kat situ dapat la main free. Sekarang dah pandai, pantang nampak, nak! Dia dah kenal tesco. Bila nampak tesco jerit excited. Bila hubby cakap tak nak pergi tesco terus nangis.


Azhad rajin tolong i buang pampers kotor baby. Mula-mula dulu marah la dia amik pampers kotor tu. Rupa-rupanya dia tolong buang dalam tong sampah dalam bilik air. Kalau ada 2 bungkus, siap peluk lagi bila nak buka pintu bilik air. Punya la sayang adik sampai peluk uk uk adik. Hehehe


Hobi terbaru azhad sekarang main teh tarik. Bila bagi dia minum guna cawan, dia akan minum sampai puas. Ada lebih dia akan cari cawan lagi satu, lepas tu tuang air dalam cawan lain. Macam orang buat teh tarik tu. Kalau air kosong takpe, ni air manis pun dia buat juga. Habis tumpah, mak dia tu tengah rajin sangat nak mengemas. Aduyai!!!


Kalau dalam kereta, sekarang ni i duduk seat belakang dengan baby. Azhad duduk depan. Time angin dia elok boleh je duduk sorang kat seat depan tu. Datang ribut taufan dia berpeluk lah dengan abi yang sedang drive. Haru betul. Macam mana i nak drive sendiri dengan anak-anak je ni? Time both ok, ok la. Datang angin masing-masing ada yang kena stop emergency. Huhuhu



Azhad pantang jumpa benda tajam macam pen, lidi mesti congkel gigi. Penutup vitagen tu kan keras sikit, pun boleh jadi alat congkel gigi dia jugak. Puncanya, pernah sekali kami bersihkan gigi dia dengan cara mengcongkel sebab dia susah nak gosok gigi. Dia layan je, rasa syok tu yang buat sendiri. Sekarang ni dah pandai menconteng. Bagi kertas tak nak, dia lagi suka conteng kat sofa kerajaan dan anggota badan sendiri. Macam tu pun ada ka?



Apa lagi ye?


Kalau panjat meja dah pandai turun sendiri. Kalau tak dulu dia main nak turun macam turun side table tu je. Terjuntai kaki dia bila turun direct. Sekarang reti dah turun ikut kerusi yang dia naik. Tapi sekarang ni jarang dah panjat meja.


Azhad dah pandai berebut mainan. Kalau dulu dia mengalah je dengan abang azief. Sekarang kalau pergi rumah pantai, mesti bergaduh berebut motor/mainan abang. Abang pun tak reti mengalah. Tapi selalunya azhad menang, abang nangis. Kekeke


Alhamdulillah. Azhad dah banyak faham apa yang kita cakap/suruh, cuma dia masih belum boleh balas balik. Kalau dia balas pun dalam bahasa dia, susah nak faham.



Seriously, bukan senang nak jaga 2 orang anak yang masih tak tahu apa-apa. Kalau anak 2 tahun setengah or 3 tahun dah faham, mungkin mudah sikit. Sampai pernah satu tahap tu rasa nak kerja, biar orang jaga anak-anak. Tapi bila bagi orang jaga anak kita, kita pula yang risau. Mak bapa sendiri pun rasa geram nak lempang, ni kan pula orang luar kan. Semoga kita ibu bapa diberi ketabahan dalam membesar dan mendidik anak-anak. Semoga Azhad terus membesar dengan sihat dan menjadi anak yang berguna..


Ps: sapa nak palyground 3 in 1 ni roger la.. Ada 1 set ready stock..

Published with Blogger-droid v1.7.4

8 comments:

Ira said...

liza, set playground tu brape rm? hehehe.. azhad da pandai macam2.. semoga azhad belajar macam2 lg..
playground tu kalo umh kecik cam aku tu, sesuai ke? hahaha.. berangan je mak aimy ni..

liza said...

Rm400 without postage.besar gk hasdi, tkot xmuat je.kalau jnis boleh lipat xpe. Tp kalau nak slide je atau swing je pn ada..

luvly_heart said...

liza, FP bouncer ada lagi tak?? berapa satu liza jual? sbb ingat mcm nak beli utk baby kali ni, time safiyyah dulu berhabis beli mcm2, so time adik kena gak beli yg special mcm mana kakak dulu.. hehehe... :) nnti email sy tau atau pm kat FB pun ok, sebab takut tak perasan komen liza kat blog ni.. hehe :))

liza said...

Ada. Ok nti i pm fb k..

@naAzli said...

hm..best gak ko cite pasal stop bf ni kan. tp tu la..susah gak la..sebab kite yg rase kesian sgt kat budak...Auni pun dah boleh cakap sikit2,nak ape pun dh pandai bg hint skit,takde merengek tak tentu pasal, jadi xde la hangin kite nikan..tp xtau la if dah besar sikit nanti baru nak tunjuk perangai..lagi tak terfikir kalo die dapat adik nanti..ntah2 jeles dn adik.hehe

liza said...

Ye la.kadang budak ni bila ada adik mula buat perangai minta perhatian. Kalau tak relek je..

DiLLaiLa said...

liza tunggu aku beli rumah, insyaAllah aku beli satu..so make sure ko terus jual tau..hihihi..tapi lambattt lg la agaknye..hik3

liza said...

hehe.. tu yg tak tahu tu.. selagi china keluarkan, ada lah.. hehe

Related Posts with Thumbnails