Sunday, June 3, 2012

Ragam Azhad Di Kelantan

Assalamualaikum


Jun sudah menjengah. Cepatnya masa berlalu. Nak story sikit pasal hal-hal yang berlaku sepanjang kami berada di kg hubby kali ni.


Actually takde apa yang menarik pun, semua macam biasa. Kami sampai pada pukul 10 malam hari selasa (29/5). Dah malam memang takde aktiviti lain, tidur je la. Hari rabu kami just ke Klinik Desa untuk check up Arsyad. Khamis kenduri aqiqah Arsyad. As usual mummy yang breastfeed memang selalu beralasan untuk tidak tolong di dapur. Eh.. Kalau tak breastfeed pun saya memang malas bab masak-masak ni. Selalu tolong kemas ruang tamu je. Huhu.. Jumaat kami ke Pengkalan Kubor, shopping sikit. Sabtu tengah hari berangkat pulang ke KL. Memang takde yang menarik pun kan!


Tapi yang menariknya adalah gelagat Azhad sepanjang kami di sana. Antaranya, dia sibuk main naik turun tangga rumah. Alhamdulillah tiada kejadian jatuh tangga. Kira dah pandai la ni. Tapi kadang-kadang seriau je tengok dia main tangga tu. Berderau darah bila dia mcm nak jatuh. Baik jatuh ummi tak nampak dari jatuh depan mataku. Huhu. Lagi, bila nampak lopak air terus dia pijak, main lecak. Tu ok lagi kan. Ni siap masuk dalam tempat lembu berkubang! OMG! Abi dia nak amik pun geli. Hehe..


Azhad juga ada cuba terjun dari aras ketinggian dalam 4 anak tangga, tapi cubaannya berjaya digagalkan oleh pakcik hubby. Dia dah terjun pun tapi sempat disambut. Nasib baik tak sempat cium lantai. Kalau tak, lu fikir la sendiri! Owh.. Ada lagi. Azhad juga nyaris masuk dalam kawah gulai. Apa yang dia buat kurang la diketahui. Kalau tak jadi gulai Azhad.


Orang sibuk masak, dia main air kat rumah jiran belakang (pakcik hubby yang sambut Azhad terjun). Air dalam baldi untuk basuh kaki sebelum masuk rumah. Mula-mula dia main simbah air kat lantai. Sepupu hubby pun biarkan je, siap duduk kat muka pintu tengok Azhad main. Sudahnya dengan dia kena simbah air. Nak marah tak boleh sebab ummi Azhad ada kat situ. Ummi Azhad la yang marah Azhad. Tapi dia lagi galak main air. Nak tangkap pun tak boleh sebab time tu tengah dukung Arsyad. Lagi aktiviti, asyik buli akak sepupu dia yang berumur 5 tahun. Ermm.. Apa lagi ye?? Oo ye. Jumaat kami pergi kenduri saudara abah, abi azhad bagi azhad agar-agar. Kejap-kejap datang amik, ingatkan habis makan rupanya habis dibuang ke bawah tangga. Bertuah punya budak!


Korang rasa ni normal ke bagi budak lelaki berumur 2 tahun. Rasa macam Azhad ni aktif sangat. Tak nak la sebut perkataan negatif sebab kata-kata ibu kan doa. Semoga Azhad lebih mendengar kata dan behave di mana jua. Penat woo nak layan keletah dia, dengan baby lagi. Walaupun arsyad tak banyak ragam tapi selalunya bila abang buat hal, adik pun join sekali. Dua-dua nak perhatian. Bukan senang rupanya nak jadi ibu bapa ni.








Melaram je lebih. Cuba bawa dia jalan naik motor tu, confirm menggelupur nak turun. Huhu




Gambar diatas diambil di kedai emas sebelum balik KL. Ada orang kirim beli barang kemas di Kelantan. Emas sana murah. Tengok barang tu rasa macam nak beli juga. Tapi bukan pakai. Baik beli emad ketul. InsyaAllah 1-2 bulan lagi nak beli kot sebab sekarang tengah kumpul modal. InsyaAllah dalam jun ni settle baru boleh fikir benda lain.


Ok la. Daaa~~~





Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

Ira said...

Biasa la bdk umur lingkungan mcm tu. Dia tgh aktif. Org kata bdk2 klu aktif ni cerdik. Kene bnyk2 sabar la.

liza said...

sAbar selagi mampu. Tak sabar, boleh buat video mcm kes dera tu. Huhu

Related Posts with Thumbnails