Thursday, December 6, 2012

Ragam Azhad 28 Bulan Dan 3 Bulan Kemudian

Assalamualaikum.



Entry ni sebenarnya ditype pd 3 bulan yang lepas tapi tak sempat publish. Entry sebenar adalah update mengenai Azhad ketika berusia 2y4m (font hijau), dan ditambah update mengenainya sekarang berusia 2y7m (font merah). Agak panjang. Kalau rajin baca, kalau tak berminat abaikan je la..



Azhad genap 2 tahun 4 bulan khamis lepas. Rambut baru nak lebat, dia main pisau cukur, cukur rambut sendiri. Sikit je tobeknya tapi tak cantik lah. Terus saya suruh hubby botakkan je. Baru ingat nak ambil gambar studio, tapi dah botak macam tu tak handsome la. Dah la songkok takde. Tahun lepas punya tak muat, tahun ni tak beli songkok baru. Kena pakai kopiah kot. Tak pun pakai cap je. Ok tak? Baru urban! Hehehe



Azhad 2 tahun 7 bulan dah lebat rambutnya. Tapi tak lebat mana la. Jarang-jarang gak..Gambar studio dah siap setelah almost 2 bulan tunggu. Huhu. Nanti upload dalam entry lain


dibotakkan semula pada 29 aug



Azhad masih macam dulu. Belum petah berbicara. Tapi sedang belajar bercakap. Apa orang cakap dia ikut. Tapi pelat. Mak cakap saya masa kecil tak pelat. Adakah abinya yang pelat? Hehe..Tapi pelat ni keturunan ke? Huhuhu


Azhad masih belum boleh buat ayat lagi. Tp semakin hari semakin banyak perkataan yg dia boleh sebut walaupun masih pelat. Ada orang dah mengaku masa kecil dia pelat. Hehehe



Alhamdulillah Azhad diberi kesihatan yang baik. Dia jarang demam tapi selalu sakit perut. Setakat ni setiap kali balik Kelantan mesti poopoo dia cair. Macam cirit-birit. Tapi tak lama. 2-3 hari je. Tapi sempat la membuatkan dia meraung sebab kelengkang melecet. Mungkin sebab kat sana dia kuat main kat luar rumah, masuk rumah tak basuh tangan orang bagi dia makan, tu yang sakit perut. Mak dia tak sempat nak pantau sangat. Nak harapkan orang lain? Susah sikit unless la adik beradik sendiri. Hmmm..



Setiap hari bangun tidur perkara WAJIB yang dia akan buat adalah kiss baby. Sayang sangat kat adik. Selalu kiss adik sampai adik nangis. Mana taknya, cium sampai nak tenggelam hidung/pipi budak tu. Agaknya sebab dia tengok kami dok gomol baby, dia pun buat la. Kalau ada orang luar dukung adik dan buat gaya nak bawa balik adik, dia akan nangis or jerit. Tak bagi orang ambil adik dia. Alhamdulillah. Kecil macam tu ada perasaan sayang. Semoga boleh jaga adik bila besar nanti..


Sekarang bukan setakat gomol adik, azhad juga dah pandai gigit arsyad. Sudah diceritakan dalam entry yg lepas-lepas. Geram sangat dengan adik tu. Tapi bila orang nak ambil adik dia pandai lak marah..



Lately ni selera makan azhad dah ok sikit. Kalau suap nasi dapatlah 3-4 suapan. Ok la dari tak nak langsung sebelum ni. Kalau roti canai boleh habis sekeping. Kalau dia lapar dia akan cari/minta sendiri makanan. So takde la risau dia kelaparan walaupun tak makan properly. Kalau nak minum pandai ambil sendiri walaupun most of the time akan membanjirkan dapur. Pastu kalau minum ada air lebih dalam cawan dia akan celupkan tangan,  sapu air kat kepala macam abi dia selalu buat bila dia demam. Kalau jumpa cawan lain dia akan buat macam teh tarik. Time ni of course la ada tumpah kan.. Emak dia tu rajin sangat nak kemas!


Alhamdulillah Azhad suka makan sekarang ni. Lagi-lagi makanan baby. Mungkin sebab lembik tak payah kunyah. Tawar pun dia telan. Kalau makanan dia tu dah best pun tak nak. Azhad dah pandai makan guna sudu. Kurang tumpah. Tapi belum boleh makan nasi guna tangan. Saya tak bagi makan sendiri nanti sepah je lebih. Makannya tidak. End up lapar. Lagipun sekarang ni adik sedang giat mengemop rumah, so makin banyak kerja emak budak-budak ni nanti. Air pun dah kurang main sebab dah ajar minum air di dapur sahaja. Jangan bawa ke depan. If bawa ke depan juga memang lecak habis. Pastu adik tukang lap. Kombinasi paling terbaik, kan!



makan kerepek sambil layan ultraman bersama abg sepupunya



Azhad macam nak belajar menggunakan toilet. Nak poopoo cakap "eyak". Kalau dah selesai akan ke toilet sebab geli kot. Tapi emak dia tak rajin nak train lagi. Sebab biasanya mesti akan terbabas dalam seminggu. Letih nak kemas dengan kerenah dua beradik tu. Pernah sekali tu dia buka pampers, tengok-tengok dah berterabur poopoo dia depan stor, dan dia nak masuk master bedroom untuk guna toilet dalam tu. Tapi time tu saya tengah solat dalam bilik tu. Terkejut bila keluar hubby cakap dia membuang. Hubby la cuci semua. Bila pijak toto kat ruang depan rasa basah. Andaian kami, mungkin dia dah kencing atas toto, bila rasa nak buang dia berlari nak ke toilet tapi tak sempat tu yang cicir di tengah jalan. Huhu. Tapi yang bagusnya dia pandai geli dengan poopoo dia, so takde la dia buat main kalau tak lagi haru


Masih belum ajar menggunakan toilet walaupun kadang-kadang azhad sibuk cakap eyak. Malas nak tunggu. Susah sebab kena ada kerjasama mak bapa baru boleh melaksanakan misi dengan jayanya



Perangai dia yang tak boleh tahan sekarang ni dia suka menangis/merengek tanpa sebab. Kalau ada sebab pun kami tak tahu apa sebabnya sebab dia pelat. Apa yang disebut susah untuk difahami. Bila dia merengek tu dia akan suruh letak adik dan dukung dia. Kalau time adik ok, ok la boleh layan dia. Kalau adik pun tengah melalak haruslah jadi raksasa emak dia ni. Bila dia ajak pergi dapur, dia nak didukung tapi kita tak layan, itu akan jadi sebab dia mengamuk berpanjangan. Kerjanya nak berdukung je. Kejap nangis, kejap merengek. Stress woo.. Korang pernah tengok youtube mak dera anak tu kan? Kalau rumah kitorang ada cctv, haruslah kami laki bini jadi femes macam tu. Haha


Alhamdulillah. Kurang dah tangisan dan rengekannya. Tapi sekarang galak mengacau adik. So emak dia tetap la jadi tarzan..



Tapi sekarang kalau dia nangis kami pasangkan cd barney. Kadang tu dia diamlah. Tapi kalau masih tak dapat puaskan hati dia, dia merengek gak sampai kena diam secara paksa! Bukan tak pujuk. Selalunya saya akan pujuk sampai 3 kali. Tapi kalau tak makan saman gak memang kena la. Memang kesian sebab dia baru 2 tahun.. Tak faham apa lagi. Tapi serabut dan bingit betul telinga bila dia merengek tak tentu pasal. Sampai selalu hilang kawalan. Bila dia tidur tengok muka dia, alahai kesiannya anak ummi. Masa ni barulah terfikir macam mana la mommies daddies lain berhadapan dengan baby yang kuat nangis masa kecil.


Takde dah barney bermain di tv kami sekarang ni. Dia gila barney. Dalam tempoh 2 bulan je. Lepas balik dari holiday tu terus tak layan dah. Tapi pandai tengok cerita kat tv. If adegan gaduh, dia jerit-jerit tak bagi gaduh. Bila cerita seram dia lari takut. Huhu



Seriously rindu sangat Azhad yang dulu. Azhad yang cool. Yang tak banyak ragam. Mudah-mudahan ragamnya tak lama. Hubby ada sembang dengan kawan-kawan dia yang ada 2 anak sebaya azhad dan arsyad. Anak sulung kawan-kawan hubby pun sama meragam macam tu sebab nak tarik perhatian. Disebabkan kegilaannya terhadap barney, mak dia dah beli 1set dvd ada 17 keping cds. Tengok lah sampai muntah wahai anak! Dia siap pandai keluar masuk cd dalam player lagi. Jenuh mak dia simpan, dia keluarkan. Simpan rak atas dalam almari, dia buka almari dan panjat basikal. Bila dah tergantung kat almari tu, basikal tergerak kebelakang, baru la nangis minta tolong. Huhu. Macam tu la juga mainan dia. Mainnya tak pun, tapi sepah je lebih. Sudahnya mak dia biarkan je bersepah.


Alhamdulillah semakin kurang ragamnya. Semoga semakin bijak dan ummi abi semakin memahami kerenah abang dan adik.



pandai panjat, turun tak reti



Seminggu di kampung, now i guess my mom knows kenapa anak dia semakin kurus. Hehe


Duduk seminggu di kampung tatkala suami berkursus di lumut. Ye. Ramai cakap saya semakin kurus. Tapi berat makin naik nih..



Published with Blogger-droid v2.0.8

3 comments:

Ira said...

Azhad da semakin bijak.. Semoga membesar dgn sihat & jd abg yg baik. Btl la, kalau anak meragam tp kita x tau kenapa, mmg hangin dibuatnya. Mmg menguji kesabaran.

luvly_heart said...

as salam liza,

rocker fisher price ade lagi tak?? berapa harga ek? boleh email sy?

nurruadila@gmail.com

atau sms/watsapp pun ok gak

0192177110.. :)

tp gaji 18hb nnti la baru leh beli.. hehe :))

liza said...

hasdi: yup skrg dah boleh ckp walaupun pelat, kurang sikit meragam. tp geram bila dok sakat adik pulak. huhu..

ok dila. nanti ku wassap..

Related Posts with Thumbnails