Thursday, June 28, 2012

3 Months Old Arsyad

Assalamualaikum


Alhamdulillah 27 jun yang lepas genap lah usia arsyad yang ke3 bulan. Owh.. Bukan tu je. My gojes dah masuk 5 bulan, bisnes berdaftar pula dah masuk 4 bulan. Ye.. Semuanya kebetulan berlaku pada 27/1, 27/2 dan 27/3.. Tertunggu-tunggu gak apa yang berlaku pada 27/4, 27/5 dan 27/6 tapi takde apa yang special pun. Hehe..






Ni dia muhammad arsyad nayli..




Semangat kan? Fuhhh baru 3 bulan dah tak boleh dukung lama-lama. Agaknya ada 7kg lebih kot. Alhamdulillah, anakku membesar dengan sihat dengan susu ibu sepenuhnya. Ha!! Tak payah menyibuk nak suap makanan ye!!! Lagi 3 bulan je.. Arsyad pun kalau kami makan depan dia, mula la jilat hujung bibir tu. Siapa tak geram kan..







Believe or not? Gambar di atas Arsyad 3 bulan pakai baju Azhad bersize 3 tahun. Actually cutting baju ni memang kecil, azhad pakai pun fit je. Bila arsyad pakai pun ok je. Tak gedobos sangat. Cuma panjang sikit je. Perghhh.. Tapi kalau diorang duduk bersama pun memang nampak lebih kurang je, cuma azhad tinggi je..


Eh.. Saya bukan saja pakaikan baju azhad kat arsyad, tapi sebab ahad (24/6) hingga selasa (26/6) kami pergi Lumut ikut hubby ada kursus, boleh pula bawa baju arsyad ngam-ngam je, sekali basah kena kencing takde spare. Baju azhad pula berlebih-lebih. Jadi pakaikan la baju azhad yang paling kecil. Time nak pakaikan adik baju tu azhad macam tahu je baju dia, bila cakap baju adik baru dia diam. Jap lagi tepek gambar sepanjang kat Lumut. Malas nak buat entry lain. Sekarang ni nak catat perkembangan arsyad dulu..


Arsyad masih belum boleh mengiring. Eh ada gaya nak lambat macam abang ni. Tapi harap-harap tak lambat la. Sian abang tunggu adik nak main sama-sama. Dah boleh gelak. Suka ajak bersembang, dari kecik lagi dia memang suka kalau orang sembang, cuma ummi dia ni kadang sibuk sangat. Huhu.. Pandai kalau orang marah cebikkan muka. Suka tengok. Hehehe. Kalau abang kiss or main dengan dia tak kira la kasar macam mana pun, dia tak pernah menangis. Melainkan kalau abang terjatuh atas dia, sakit sangat kot baru nangis. Kalau abang hempap dada dia time nak kiss tu, arsyad diam je. Tapi risau juga jadi apa-apa kan. Lagi, dah pandai pegang baju time breastfeed. Pandai angkat badan bila orang nak angkat dia atau nak suruh orang angkat dia. Dah tak baring setempat bila letak atas tilam. Dah boleh angkat kepala.. Ermm apa lagi ye? Actually arsyad dah merasa makan macam-macam. Abang rajin sangat share makanan dengan adik. Mentos la, sugus la. Nasib baik la tak masuk mulut adik tu. Kang jadi cerita lain lak.. Tapi lately ni jarang dah dia menyuap adik, dulu je excited nak bagi adik makan..


Ermmm tu je kot.. Jom layan sedikit gambar masa di Lumut..


@tesco lumut sebaik sampai. Shopping utk bekalan dlm hotel.




Sedap budak2 ni tidur dalam aircond




Terzoom masa snap. Comeiii




Akhirnya. Ada gak pic dgn baby..




On the way back. Dah pandai melaram ok!





Sekian!!


Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, June 13, 2012

Azhad 2 Tahun Lebih Dah!

Assalamualaikum










Apakah?





Antara isi kandungan bungkusan tersebut. Eh yang baju merah tu tak lah!!






TARAA. Sibuk nak tolong






Finally sampai juga naylis punya



Hadiah birthday Azhad dari ummi. Eh tapi ni nanti arsyad pun nak main. Saja letak Arsyad kat swing dan slide tu Azhad dah hentak kaki. Kede jugak. Tapi kejap je. Bila letak adik lagi sekali dekat swing, abg siap bagi palang yang utk protection dari jatuh tu. Sayang juga kat adik. Hehehe



Harap-harap lepas ni takde la meragam lagi abang tu. Sejak umur 2 tahun sebulan lebih yang lepas sehingga minggu lepas, setiap pagi bangun dari tidur mesti menangis. Kalau menangis biasa tak pe, ni menjerit macam kena lempang. Kalau time tu adik tidur boleh la layan, dukung dan pujuk dia. Kalau time tu adik pun ek ok ek ok, memang kena la abang tu. Nak kena adik, kecik lagi. Lepas tu luckily adik hubby yg baru habis diploma ada kat rumah ni so boleh la layan Azhad. Mula-mula dia duduk sini, menjerit la i dan azhad macam orang gila, dia buat bodo je dalam bilik. Tak tahu la memang tidur mati atau malas nak layan. Satu hari tu, i stress azhad dan baby meragam, and call hubby mengadu, hubby call adik dia minta amik azhad baru la adik dia amik. Lepas hari tu baru la adik dia layan Azhad. Bawa main kat playground ke, main dalam bilik ke. At least boleh la buat kerja sikit.


Isnin minggu ni adik hubby dah start kerja dan Alhamdulillah Azhad bangun tidur tak nangis. Rasanya dia meragam 2-3 minggu lepas sebab putus nenen. Genap 2 tahun aritu i mula ceraikan dia dengan susu badan. Mula-mula letak ubat gigi. First dia hisap rasa pedas dia stop, then dia hisap balik pastu stop kejap. Lepas tu rasa pedas tu hilang dia hisap la sampai tidur. Sama juga bila i letak bawang putih. Letak dua belah lagi. Bila hisap belah kanan rasa pedas, dia tunjuk belah kiri. Bagi la belah kiri. Bila rasa pedas juga dia hisap belah kanan balik. Stop kejap, hisap balik sampai rasa pedas hilang, then hisap sampai tidur.



Kalau ikutkan boleh je i teruskan penyusuan dia sebab azhad la yang membantu production. Dia suck kuat, compare tu adik. Kalau time kilang penuh adik tidur, boleh bagi abang dari membazir bagi kat baju. Tapi sebab Azhad kalau hisap bukan sekejap, selalu bila tendem adik dah siap, abang tak siap lagi. Penat dan geram pun ada. Daripada bagi dia hisap tapi rasa tak ikhlas sebab penat dan geram, mendatangkan dosa lagi ada la, so baik la diberhentikan saja. Azhad ada demam sikit dalam proses memberhentikan breastfeed. Tapi dalam sehari je.


Yang membantu usaha wean off ni bila mr hubby cuti seminggu hari tu. Bila abi ada, boleh je azhad tidur tanpa nenen. So bila seminggu tak hisap nenen langsung, dia jadi lupa kot. Masa tidurkan azhad first day lepas hubby cuti panjang tu, risau juga azhad nak nenen. Masa baring dengan dia, dia tepuk-tepuk la dada i, then i cakap tak de. Dia pun ok je dan tidur.


Azhad masih tak bercakap sangat. Nak makan ke, nak minum ke, nak tidur atau berak sekalipun dia nangis je. Kena la tanya nak apa? Suruh tunjuk, baru la tahu. Kalau lapar/dahaga dia pergi dapur, i follow then tunjuk apa yang dia nak. Kalau lapar tunjuk kabinet, kalau dahaga tunjuk cawan.. Kalau ngantuk dia masuk bilik. How i wish semoga Azhad cepat bercakap supaya mudah kami layan apa kehendak dia.


Azhad dah boleh main mainan kat mall yang masuk coin/token, bergerak tu. Dulu dia takut. Mainan tu bergerak je dia menjerit. Jawabnya budak lain kat situ dapat la main free. Sekarang dah pandai, pantang nampak, nak! Dia dah kenal tesco. Bila nampak tesco jerit excited. Bila hubby cakap tak nak pergi tesco terus nangis.


Azhad rajin tolong i buang pampers kotor baby. Mula-mula dulu marah la dia amik pampers kotor tu. Rupa-rupanya dia tolong buang dalam tong sampah dalam bilik air. Kalau ada 2 bungkus, siap peluk lagi bila nak buka pintu bilik air. Punya la sayang adik sampai peluk uk uk adik. Hehehe


Hobi terbaru azhad sekarang main teh tarik. Bila bagi dia minum guna cawan, dia akan minum sampai puas. Ada lebih dia akan cari cawan lagi satu, lepas tu tuang air dalam cawan lain. Macam orang buat teh tarik tu. Kalau air kosong takpe, ni air manis pun dia buat juga. Habis tumpah, mak dia tu tengah rajin sangat nak mengemas. Aduyai!!!


Kalau dalam kereta, sekarang ni i duduk seat belakang dengan baby. Azhad duduk depan. Time angin dia elok boleh je duduk sorang kat seat depan tu. Datang ribut taufan dia berpeluk lah dengan abi yang sedang drive. Haru betul. Macam mana i nak drive sendiri dengan anak-anak je ni? Time both ok, ok la. Datang angin masing-masing ada yang kena stop emergency. Huhuhu



Azhad pantang jumpa benda tajam macam pen, lidi mesti congkel gigi. Penutup vitagen tu kan keras sikit, pun boleh jadi alat congkel gigi dia jugak. Puncanya, pernah sekali kami bersihkan gigi dia dengan cara mengcongkel sebab dia susah nak gosok gigi. Dia layan je, rasa syok tu yang buat sendiri. Sekarang ni dah pandai menconteng. Bagi kertas tak nak, dia lagi suka conteng kat sofa kerajaan dan anggota badan sendiri. Macam tu pun ada ka?



Apa lagi ye?


Kalau panjat meja dah pandai turun sendiri. Kalau tak dulu dia main nak turun macam turun side table tu je. Terjuntai kaki dia bila turun direct. Sekarang reti dah turun ikut kerusi yang dia naik. Tapi sekarang ni jarang dah panjat meja.


Azhad dah pandai berebut mainan. Kalau dulu dia mengalah je dengan abang azief. Sekarang kalau pergi rumah pantai, mesti bergaduh berebut motor/mainan abang. Abang pun tak reti mengalah. Tapi selalunya azhad menang, abang nangis. Kekeke


Alhamdulillah. Azhad dah banyak faham apa yang kita cakap/suruh, cuma dia masih belum boleh balas balik. Kalau dia balas pun dalam bahasa dia, susah nak faham.



Seriously, bukan senang nak jaga 2 orang anak yang masih tak tahu apa-apa. Kalau anak 2 tahun setengah or 3 tahun dah faham, mungkin mudah sikit. Sampai pernah satu tahap tu rasa nak kerja, biar orang jaga anak-anak. Tapi bila bagi orang jaga anak kita, kita pula yang risau. Mak bapa sendiri pun rasa geram nak lempang, ni kan pula orang luar kan. Semoga kita ibu bapa diberi ketabahan dalam membesar dan mendidik anak-anak. Semoga Azhad terus membesar dengan sihat dan menjadi anak yang berguna..


Ps: sapa nak palyground 3 in 1 ni roger la.. Ada 1 set ready stock..

Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, June 3, 2012

Ragam Azhad Di Kelantan

Assalamualaikum


Jun sudah menjengah. Cepatnya masa berlalu. Nak story sikit pasal hal-hal yang berlaku sepanjang kami berada di kg hubby kali ni.


Actually takde apa yang menarik pun, semua macam biasa. Kami sampai pada pukul 10 malam hari selasa (29/5). Dah malam memang takde aktiviti lain, tidur je la. Hari rabu kami just ke Klinik Desa untuk check up Arsyad. Khamis kenduri aqiqah Arsyad. As usual mummy yang breastfeed memang selalu beralasan untuk tidak tolong di dapur. Eh.. Kalau tak breastfeed pun saya memang malas bab masak-masak ni. Selalu tolong kemas ruang tamu je. Huhu.. Jumaat kami ke Pengkalan Kubor, shopping sikit. Sabtu tengah hari berangkat pulang ke KL. Memang takde yang menarik pun kan!


Tapi yang menariknya adalah gelagat Azhad sepanjang kami di sana. Antaranya, dia sibuk main naik turun tangga rumah. Alhamdulillah tiada kejadian jatuh tangga. Kira dah pandai la ni. Tapi kadang-kadang seriau je tengok dia main tangga tu. Berderau darah bila dia mcm nak jatuh. Baik jatuh ummi tak nampak dari jatuh depan mataku. Huhu. Lagi, bila nampak lopak air terus dia pijak, main lecak. Tu ok lagi kan. Ni siap masuk dalam tempat lembu berkubang! OMG! Abi dia nak amik pun geli. Hehe..


Azhad juga ada cuba terjun dari aras ketinggian dalam 4 anak tangga, tapi cubaannya berjaya digagalkan oleh pakcik hubby. Dia dah terjun pun tapi sempat disambut. Nasib baik tak sempat cium lantai. Kalau tak, lu fikir la sendiri! Owh.. Ada lagi. Azhad juga nyaris masuk dalam kawah gulai. Apa yang dia buat kurang la diketahui. Kalau tak jadi gulai Azhad.


Orang sibuk masak, dia main air kat rumah jiran belakang (pakcik hubby yang sambut Azhad terjun). Air dalam baldi untuk basuh kaki sebelum masuk rumah. Mula-mula dia main simbah air kat lantai. Sepupu hubby pun biarkan je, siap duduk kat muka pintu tengok Azhad main. Sudahnya dengan dia kena simbah air. Nak marah tak boleh sebab ummi Azhad ada kat situ. Ummi Azhad la yang marah Azhad. Tapi dia lagi galak main air. Nak tangkap pun tak boleh sebab time tu tengah dukung Arsyad. Lagi aktiviti, asyik buli akak sepupu dia yang berumur 5 tahun. Ermm.. Apa lagi ye?? Oo ye. Jumaat kami pergi kenduri saudara abah, abi azhad bagi azhad agar-agar. Kejap-kejap datang amik, ingatkan habis makan rupanya habis dibuang ke bawah tangga. Bertuah punya budak!


Korang rasa ni normal ke bagi budak lelaki berumur 2 tahun. Rasa macam Azhad ni aktif sangat. Tak nak la sebut perkataan negatif sebab kata-kata ibu kan doa. Semoga Azhad lebih mendengar kata dan behave di mana jua. Penat woo nak layan keletah dia, dengan baby lagi. Walaupun arsyad tak banyak ragam tapi selalunya bila abang buat hal, adik pun join sekali. Dua-dua nak perhatian. Bukan senang rupanya nak jadi ibu bapa ni.








Melaram je lebih. Cuba bawa dia jalan naik motor tu, confirm menggelupur nak turun. Huhu




Gambar diatas diambil di kedai emas sebelum balik KL. Ada orang kirim beli barang kemas di Kelantan. Emas sana murah. Tengok barang tu rasa macam nak beli juga. Tapi bukan pakai. Baik beli emad ketul. InsyaAllah 1-2 bulan lagi nak beli kot sebab sekarang tengah kumpul modal. InsyaAllah dalam jun ni settle baru boleh fikir benda lain.


Ok la. Daaa~~~





Published with Blogger-droid v1.7.4

Related Posts with Thumbnails