Thursday, September 27, 2012

All About 6mo Arsyad Nayli

Alhamdulillah



Berjaya juga menyusukan Arsyad dengan susu cap gantung selama 6 bulan. Ye la. WaHM kan. Apa ada hal. Tak perlu bersengkang mata perah susu buat stock. Anak ek sikit, selak. Uk sikit selak. Alhamdulillah rezeki anak-anakku. Makan tak berpantang larang pun susu melimpah ruah. Nak perah, takde space nak simpan. Nak bagi azhad.. Errmmm. Dia buat muka "eee". Padahal dulu dia yang berebut dengan adik. Huhuhu~~ Semoga Allah limpahkan rezeki buat Arsyad sehingga umurnya 2 tahun. Amen.




Inilah hasilnya. Nyum nyum kat drumstick dia. Hehe



Maka, hari ni secara rasminya Arsyad sudah boleh diberi makan. Horrey!!! Mak dia terlebih excited walaupun hakikatnya mak dia pemalas nak masak. Haha~~


Kenapa secara rasminya? Sebab secara tak rasminya ada je tangan yang GATAL menyuap Arsyad makan. Depan mata mak bapa dia ni pulak tu. Bila balik beritahu bapak dia, bapak dia backing cakap, "tepung je. Sikit je pun" merujuk kepada kuih raya secubit yang di suap ke dalam mulut arsyad. Bapa dia pun rajin juga NAK suap makanan kat arsyad dengan alasan "kesian dia tengok je tangan kita suap ke mulut". Mak dia pun membalas. "takde maknanya nak kesian. Kalau sakit besok mak dia ni yang susah. Bukan tukang suap tu". Kelu lidah bapak dia lalu akurrr.. Lagi pulak kulit arsyad sensitif sikit. Lagi la risau kalau ada orang memandai suap itu ini.



His real first solid food adalah puri apple.


Not really solid actually. Tapi kenapa diorang panggil solid eh. Sbb masih liquid lagi makanan pertama dia. Homemade of course. Arsyad makan banyak. Berebut sudu dengan mak dia..





Actually mak dia tak tahu bila patut stop sebab anaknya nganga je manjang. Macam takde tanda kekenyangan pun. Haha~ kuat melantak kah? Tapi bila arsyad dah start tak senang duduk, terlompat-lompat, sudu masuk hidung, pipi makan puri.. Ok. I should stop now. Otherwise he will vomit all barang dalam perut dia.



Muka budak kenyang


Tapi lepas makan still minum nenen lagi. His favourite food. Yummy!



Harap-harap mak dia ni rajin buatkan makanan dia. Jangan jadi macam time Azhad dulu, ikut mood je. Mood malas bancuh makanan dari tin. Sian Azhad. Jumpa group HSFFYB di fb memang sangat berinformasi. Cuba cari. Tapi nak beri yang terbaik memang kena berkorban masa, wang dan tenaga. Mampukah i??



Ok. Sedikit update perkembangan Arsyad dah masuk 6 bulan ni

-ada penyakit M. Dia start meniarap masa umur 4 bulan. Untill now baru 3-4 kali dia meniarap
-bila ditiarapkan, dia akan terlentangkan badan sendiri. Mak bapak dia cakap, "senak kot perut tembam sangat" haha. Kami cakap xpe, orang luar jangan memandai nak komen anak i!!
-kalau berdirikan dia.. Dia akan melompat-lompat. Seronok la abang main dengan adik
-sudah 2 minggu dimasukkan dalam walker, dah pandai mengawal kaki ke mana hendak dituju. If berdirikan dia pun kaki tegap melangkah




-if baringkan sebelah basikal or ada tangan kami, dia akan berpaut (pd basikal/tangan) dan angkat kepala. Uik! Takkan nak duduk terus kot!
-pandai angkat tangan suruh orang dukung dia
-kalau biarkan dia baring tu kena selalu pantau. Tengok-tengok dah bawah sofa, tengok lagi sekali bawah basikal.







-pantang hilang mak dia dari pandangan, terus menjerit. Mungkin fobia dengan abang azhad.



Itu je kot buat masa ni. Ok last but not least.. Asyik anak je enterframe, maknya nak juga..





Merah itu HOT. hot tak kami? Kekeke



Last timbang aritu macam gain weight. Ini tak boleh jadi!! Bapak budak-budak ni dalam usaha menurunkan berat badan. Takkan emak diorang pulak nak take over. Mari berdiet..





Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, September 12, 2012

Terlaksana Sudah!

Ok!



Awal tahun dulu i ada tulis pasal azam tahun ni. Actually yang ni bukan azam, tapi lebih kepada niat.



Alhamdulillah. Hasil penat lelah seorang pemegang master yang duduk di rumah - tidak bekerja - hanya menjaga anak - mengusahakan perniagaan dari rumah, dapat la i berikan ini kepada ibu bapa.







Yang baju orange tu bulan 3 lepas dah bagi. Ni tempat yang dia baring tu. Juga kabinet tv.



Awal puasa lepas kami balik kampung, tengahari keluar pergi survey barang. Mula-mula macam nak surprise kan parents, tapi at the end bawa mak pilih sendiri. Biar puas hati. Tapi maaf lah budget tak banyak. Tapi dapat lah 2 barang percuma 1. 3 barang la jadinya.



"eleh, orang lain siap belikan mak bapa rumah tak kecoh pun!" kalau ada yang berbunyi la, kan.



Alhamdulillah parents i dah ada rumah sendiri, walaupun rumah teres je tapi sudah habis bayar. Buat apa rumah besar tapi masih berhutang pada usia emas, kan! InsyaAllah di masa akan datang i akan terus berbakti kepada ibu bapa. Setelah beberapa tahun habis belajar baru sekarang nak menyumbang. Almaklum, habis deg terus buat master. Belum habis master gatal nak menikah. Dah menikah, ikut suami dan jadi housewife. Alhamdulillah nampak juga hasilnya. Biarlah apa orang cakap atas keputusan yang i buat. Yang penting, all this while suami la yang sentiasa menyokong. Biar bersama susah dan senang. Walaupun i selalu nak senang je. Kekeke


Till then..



Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, September 8, 2012

No 3 Is Ready To Be Baked?

Apakah?

Arsyad is only 5 months. Not even has his solid food. And of course im not ready yet!


Ya Allah. Kami merancang. Kau juga merancang. Sesungguhnya perancangan Kau adalah yang terbaik. Kau lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaMu.


Cannot imagine if it is true!




Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, September 5, 2012

Raya 2012 di Kelantan

Assalamualaikum



Seronok tengok kawan-kawan cerita pasal raya. Musim perayaan ni la kita nak menziarah saudara dan rakan-rakan, kan. Tak kira dekat atau jauh ramai je yang sanggup redah kasi pecah. Menempuh jem berjam-jam. Kami la tu! Itu pun sebab pergi dan balik dari kampung hubby. Kalau semata-mata nak beraya rumah orang kena hadap jem, memang tak lah!! Entry kali ni nak cerita sikit pasal raya kali ni. Seperti yang diberitahu sebelum ni, kami beraya di Kelantan lagi tahun ni. Sepatutnya tahun ni beraya di Melaka! Kami bertolak dari KL pada hari Jumaat lebih kurang pukul 1 petang dan sampai pada pukul 12 malam setelah menempuh jem, berhenti makan berbuka puasa dan meredah hujan. Alhamdulillah anak-anak tak meragam. Luckily adik ipar yang tinggal dengan kami tu balik sekali so azhad dibawah jagaannya, while saya pegang baby. Kalau tak jenuh lah nak melayan kerenah budak berdua tu.



Sampai rumah pun dah lewat. Sembang sikit-sikit then bawa baby tidur. Hubby sibuk keluarkan barang-barang untuk parents dan adik-adik dia. Lepas tu terus sahur dan tidurkan Azhad. Hari terakhir puasa, tak de apa yang menarik pun. Tapi bagusnya hari tu tak panas sangat. Tak lah terasa letih. Lepas berbuka terus macam berperang dah kampung tu. Berdentam dentum sana sini. Sampai tak dengar takbir berkumandang dari surau/masjid. Kat sana takde takbir dari rumah ke rumah macam kat melaka. So rasa macam tak best lak. Hehe..



Tengah sibuk tengok tv FIL bawa masuk kek. Mula-mula suruh letak dalam fridge dulu, takut dikerjakan oleh Azhad. Tapi Azhad dah nampak kotak kek time tok abah dia bawa, so dia nak la. Tak sempat tunggu esok, Azhad dah ngap dulu.







Ni dia kek hari raya dari kawan FIL



Malam raya tu takde aktiviti main bunga api/mercun sebab sepupu Azhad semua beraya di rumah sedara belah sana. Nak Azhad main bunga api? Jangan harap lah. Penakut tu. Huhuhu Hari raya tu hubby je gi sembahyang raya. Saya kena siapkan anak-anak. Arsyad bangun awal dari abang. Adik dah handsome berbaju melayu, abang tak bangun lagi. Abi diorang balik dari masjid pun abang tak bangun lagi. Penangan tidur lambat bermain dengan pakcik dia.. Sampai adik dah tidur balik baru lah abang bangun.



Adik dah ready nak collect duit raya!



Abang dah ready nak punggah rumah orang!



Seperti yang dilihat, tema kami tahun ni adalah MERAH! Tahun ni tak ramai pakai merah. So memang menyerlah gitu. Oppsss.. Gambar berempat tak banyak. Ada pun tak molek untuk di tepek. Nanti lah kalau sempat nak amik dalam studio. Nanti ku tepek. Hehehe Pagi tu kitorang setakat gi rumah jiran-jiran. Dalam 3 rumah je. Lepas tu balik rumah sebab dah tengahari, arsyad kepanasan dan nak tidur. Petang sikit baru keluar balik. Pergi rumah kakak MIL, rizal fahmi (player bola sepak kelantan. Hubby cakap sedara dia)



Ni uniform arsyad petang tu



Azhad sibuk naik motor sendiri. Kalau ajak jalan naik motor takut



Hari raya pertama petang baru SIL yang tinggal di Johor balik. Dia kawin dengan orang Kelantan gak tapi di Pasir Putih. Sebelum tu dia duduk rumah laki dia. Petang tu baru balik Tumpat. Itu adalah kali pertama Azhad jumpa mak cik, pakcik dan sepupu dari Johor. After 2 years. Huhu.



Hari raya kedua malam tu SIL yang tinggal di Kelantan lak sampai. Tahun ni turn dia beraya di kampung suaminya di Pahang. So untuk kali pertamanya dapat berkumpul 6 sepupu itu. Tapi lupa nak snap gambar. Bukan senang nak berkumpul sebab semua duduk jauh. Malam tu sepupu-sepupu azhad dan arsyad ni sibuk main bunga api dan mercun. Azhad tengok dari jauh je. Dia takut kalau dengar bunyi mercun. Bunga api pun tak berani main. Bagus la tu tak la risau terkena api ke, kan! Tapi kalau mercun yang takde bunyi macam mercun gasing tu dia suka sebab ada api warna-warni. Azhad memang suka tengok lampu warna-warni. Kalau dia meragam dalam kereta, tunjukkan lampu warna-warni nanti dia diam. Sedang orang sibuk bermain Arsyad pula tidur je. Boleh je tidur dalam bising-bising tu asalkan ada ummi dia peluk. Huhu



Hari raya ketiga baru kami pergi beraya rumah bapa MIL, sebab nak pergi sekali dengan kakak-kakak yang baru balik. Kalau saya pergi je la dulu, kan. Kesian orang tua tu tunggu anak dia datang. Tapi dah hubby dan mak dia nak pergi beramai-ramai, i follow je la. Huhu. Balik dari rumah atok hubby kami singgah makan kenduri arwah dan time ni lah arsyad menangis kaw-kaw sebab tak jumpa ummi dia..



Hari raya keempat kami berkelah di Pantai Sri Tujuh. Ingatkan tak ramai orang. Rupanya ramai juga yang beraya di pantai. Hehe. SIL sediakan bihun goreng, moist chocolate cake, keropok, nugget dan air. Lepas tu kat pantai or lebih tepat muara diorang cari kepah (tak sure nama sebenar apa tapi spesis kepah, lala, kerang macam tu). Lepas cuci diorang bakar dan ngap! Makan dengan pencicah yang dibeli dekat pantai tu. Diorang siap jual pencicah dan kepah tu juga. So kalau malas nak cari boleh beli je. Kitorang ada cari dan beli juga sebab takut tak cukup. Adik-beradik hubby semua ada kecuali akak dia yang dok johor tu dah balik Pasir Putih.



Anak dan bapa bermandi-manda



Ni dia rupa 'kepah' tu



Azhad tengok je abi sedang membersihkan 'kepah'



Sedang membakar dan tunggu untuk dingap



Eh. Ni utk dimakan gak ke? Hehehe



Hari Khamis kami gerak balik KL. Gerak dalam pukul 12pm, sampai rumah almost 2am. 12 jam lebih dalam kereta. Penat sungguh. Hari Jumaat semua collapse. Hajat nak ikut beraya ke Tanjung Malim terpaksa dibatalkan.


Ok la. Nanti sambung lagi. Selamat beraya. Open house tu jangan la makan macam dah takde esok lagi ye. Da~~



Published with Blogger-droid v2.0.8

Related Posts with Thumbnails