Sunday, June 16, 2013

5th Wedding Anniversary

Jumaat lepas genap 5 tahun usia pernikahan kami. Alhamdulillah masih dipanjangkan usia dan jodoh kami walau macam-macam pahit manis yang melanda sepanjang tempoh ini. Tak payah nak story detail la kan. Takut nanti ada yang bertepuk tangan. Cuma yang pasti, betul la orang tua cakap.


Tahun pertama - kedua adalah honeymoon years. Semuanya indah! Lagi-lagi dengan kehadiran cahaya mata.
Tahun ketiga - keempat adalah tahun dugaan. Letih melayan anak yang semakin banyak ragam. Dapat rezeki tambah anak, semakin penat menguruskan rumahtangga. Sang suami semakin kuat bekerja. Menjadikan kuman di seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak.
Tahun kelima - mendatang insyaa Allah semakin memahami peranan dan tanggungjawab masing-masing


Kahwin, bukan sebab yang 'itu' je. Its about dua hati menjadi satu. Bila ada kecik hati sikit akan berdiam diri sekejap je. Tak betah lama-lama sebab nak kena cakap juga perihal anak-anak. So takde istilah merajuk dan dipujuk. If isu besar mungkin la boleh protes lama tapi for the time being semua hal remeh yang simpan dalam hati. Its not got actually, tapi kumpul-kumpul sampai satu tahap akan luah segala tok nenek. Huhu



Bila dah berkahwin, lagi-lagi dah beranak pinak, semua kehendak diri terpaksa dilupakan. Berkorban. Keluarga diutamakan. Tell u, the last time saya dapat menghabiskan masa masuk spa bagai adalah before kahwin. Mak ni bukan la jenis high maintainence nak kena pergi spa every week. But sometimes teringin nak pamper myself tapi bila fikir anak-anak, ok takpe lah. Nanti-nanti lah. Tak penting pun benda-benda ni. Nak harap rest kat rumah memang tak lah. Dalam pantang pun kena buat kerja rumah. Ni ha. Kaki berbungkus pun kena sidai kain, basuh pinggan. Jap lagi story pasal kaki ni!



Kali terakhir keluar dengan kawan-kawan, masa pregnant azhad ada keluar dengan hasdi dan nady. Lepas tu dapat jumpa hasdi masa lawat anak dia si aimy. Nady sampai la ni tak ketemu. Lepas tu jumpa yong masa azhad nak setahun umurnya, tahun 2011. Kira families outing la. Bawa anak dan suami masing-masing dan tak berjumpa lagi sampai hari ni. Kadang-kadang tu teringin juga keluar jumpa member untuk melupakan sementara kepenatan menjaga anak-anak lelakiku itu..



Ada seorang kenalan seMRSM pernah tulis kat fb dia. Dalam sebulan dia akan spend at least sehari keluar dating dengan wife dia. Pergi tengok movie, jalan-jalan untuk memekarkan cinta dihati. Told this to mr hubby, tapi he is not this type of hubby la. Dia cakap, sanggup pula tinggalkan anak-anak. Ok! Terpaksa la mak padamkan niat di hati. Nak tengok movie nanti en suami beli la dvd tak pun langgan astro first. Tengok dengan anak-anak dirumah. Bonding time juga tu. Tapi, just two of us? Ermmm. Really miss the moment lah! Sebab itu Allah bagi kami masa almost 2 tahun untuk enjoy berdua. Sebab Dia tahu, lepas ada anak kami tidak akan ada masa untuk berdua lagi. Anak is our priority.



Ok nak story sikit pasal kaki berbungkus ni! Begini ceritanya. Hari jumaat, malam tu kami pergi kedai sebab ada customer nak ambil barang. Lepas dia beli dan balik, kami pun balik juga la. Ntah macam mana masa turun tangga anak tangga terakhir tu boleh terpijak lubang dekat lantai tu. Terus "tap" bunyi tulang kaki kiri saya. Masa tu tengah dukung arsyad. Nasib baik dia tak jatuh. Saya yang dah jatuh ni nak nangis je rasa sebab sakit. Terus hubby ambil arsyad. Arsyad diam dan pandang je ummi dia. Macam terkejut gitu. Jalan terhenjut-henjut. Sakit! Nasib lah parking dekat je. Sampai rumah tengok ada benjol kat kaki tu. Macam pelik je. Takkan sekejap je dah masuk angin. Hubby tolong urutkan sikit dan balut. Esoknya iaitu sabtu tu dah takde benjol tu tapi membengkak sikit la. Paksa juga berjalan sebab nak solat, mandi, makan, layan anak-anak semuakan. Memang seksa tapi dengan solat tu rasanya boleh lembutkan urat-urat kat kaki tu. Bab kerja rumah tu bukan suami tak tolong tapi semalam family suami sampai kl so nak kena beli lauk, masak, ambil stock niaga so terpaksa la mak gagahkan juga buat yang termampu.



Sampai saat dan tika entry ni ditype pun kaki masih sakit. Ada tulang macam terkeluar sikit. Tengok kaki kanan tulang tu tak menonjol, belah kiri ni tertonjol sikit. Tapi bila jalan tak sakit sangat dah. Cuma bila picit tempat sakit tu, sakitlah. Tak tahu la bila encik suami nak bawa urut or xray ke. Sibuk layan family dia. Huhu..



Erm kiranya inilah hadiah anniversary untuk tahun ni. Jatuh pun lebih kurang 930pm gitu, macam time nikah dulu. Huhuhu


Ok lah. Semoga rumah tangga yang kami bina ini sentiasa dalam rahmatNya. Semoga cinta mekar di hati.



Psstt.. bestnya la kalau tok laki i ni jenis suka buat surprise ke. Ini buat donno je. Ermm.. Takpe lah. Dia setia pada i pun dah syukur Alhamdulillah.



Cari gambar berdua takde la pulak! Punya lah lama tak bergambar. Dok amik gambar anak je.. Tepeklah gambar lepas akad nikah dulu. Huhu.. Adakah kami masih sama or ada yang semakin kembang atau mengecut? Hehehe






Ok bye!



Published with Blogger-droid v2.0.8

3 comments:

Ira said...

lama x jmpa ko ngan naddy.
naddy lg la x tau citer.
erm.. dlm rumahtangga ni, mmg kene bnyk berkorban kan? arwah nenek aku ckp ngan mak aku(mertua ckp ngan menantu)... kahwin ni nasib..
bila kita pk2 blk, betul apa dia ckp, nasib/rezeki masing2. Tapi kita sbg manusia, kene terima pasangan seadanya..
semoga bahagia hingga ke syurga..
pandang hubby kita, kenang semua kebaikan yg dia buat.. insyaAllah.. kita x rasa kelebihan org lain tu sbg kekurangan hubby kita.

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.135
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
http://honeyoyeke.blogspot.com/

Kasih D Hati said...

Anda makin mengecut... Abi naylis x sure lama x jumpa... Kekkeek

Related Posts with Thumbnails