Thursday, December 5, 2013

My First Attempt Karipap

Assalamualaikum..


Lama tak cerita pasal masak-masak.. Mood mencuba resepi memang takde sejak beranak 2 ni. Tak sempat weii.. Padahal memang pemalas pun walau anak 1 dulu.. Tapi baru-baru ni, (tak la baru sangat dah 3 minggu lebih kot) teringin lak buat karipap tapi malas nak pergi kedai beli bahan-bahannya. Biasa kalau pergi kedai UNC memang tak singgah mana-mana pergi atau balik. Sebab susah sikit nak shopping dengan heroes ni. Padahal time en suami belayar ke Sabah selama 2 bulan tu boleh pulak shopping barang-barang dapur bawak anak-anak. Ni sebab tau weekend en suami ada so tunggu beliau balik baru suruh beliau belikan barang dan saya buatkan.. Nampak sangat mengada-ngada, kan..



So lepas complete segala bahan-bahannya, saya pun berperang la di dapur. Makan masa juga la sebab nak kena layan budak-budak kecik ni. Kejap nak minum, kejap nak itu, kejap nak ini.. Selepas beberapa lama akhirnya siap juga karipap ku.. Sorry la takde gambar, bukan sebab tak sempat amik gambar dah habis di belasah. Tapi sebab karipap ku huduh.. Tak reti kelim.. Masa uli tepung tu macam nak give up juga sebab adunan lembik, so tambah tepung lagi sampai rasa ok.. Bila dah boleh di bentuk tak reti nak kelim pulak. Tapi usaha juga la asalkan ada bentuk dan tak terbuka masa goreng. En suami lagi la.. Hahaha... Gelak dulu... Dia pun tak reti kelim tapi ada hati nak membantu.. Sudahnya dia buat karipap gulung. Hamik kau... Wakakaka..


Walaupun karipap ku huduh dan tak berapa cukup rasa, tapi habis kau.. Both Azhad Nayli dan Arsyad Nayli dengan mak bapak dia berebut.. Tak sempat nak goreng lagi habis. Maklum la, lama sangat tunggu.. Kelaparan masing-masing.. Itulah keajaiban air tangan ibu kan.. Kekekeke... Poyo je.. Lepas tu Arsyad tidur kekenyangan karipap buatan emaknya..



Tarikh upload gmbar ni dlm fb adalah 17.11.13



Ni saya tepek resepi yang saya dapat dr myresipi.


Bahan-bahan ( 20 biji )

250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air

INTI
5 biji keledek
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air

Cara-cara

Untuk membuat kulit karipap
  • Campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). 
  • Gaul rata gune sudu sbb panas. 
  • Bancuh air+garam. Masukkan sedikit2. 
  • Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Untuk buat inti
  • Kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  • Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. 
  • Masukkan pes kari dan kacau rata. 
  • Kemudian masukkan kentang,air dan garam sekucup rasa. Masak sehingga keledek empuk dan air kering.

Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim.
Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
Karipap Karipap sebelum dgoreng. Bleh juga terus dfrozenkan.




Rasanya macam gagal sikit resepi ni, sebab tadi baru jumpa resepi yang lebih detail... Hehe.. Salahkan resepi lak, kan.. Takpe lepas ni kalau buat lagi kita cuba resepi lain pulak.. Kena pergi cari benda alah ni kalau nak buat lagi.. Baru cun..


acuan karipap, gambar dari google


Tapi kan, seminggu lepas tu en suami balik dari Lumut bawa 2 packs karipap segera tapi homemade (emak kepada budak kapal dia yang buat). Tinggal goreng dan makan je. Memang yummeh la.. Nampak sangat saya buat tak sedap.. Waaaa... Tak pun dia kesian sebab penat nak buat dengan anak-anak lagi.. Positif..


Ok la.. Sampai ketemu lagi..

2 comments:

DiLLaiLa said...

liza, ko gune mesin tak buat kulit dia? kalau belum ada beli la satu. laju sikit nak buat. badan kurang penat, hati kurang sakit. haha
kalau aku mmg xdan la nak kelim2 ni.aku lembab. aku pakai cetak instant tu je.

liza said...

buat manual je. tak terpikir nak guna mesin.. hehe.. siap gelek guna botol lagi sbb cari roller pin tak jumpa.. kesian betul kan.. hehehe

Related Posts with Thumbnails