Friday, January 2, 2009

Lumut~Pangkor

Krismas yg lepas saya telah menjejakkan kaki ke Lumut buat kali ke-3.. 1st ms trip UTM 4, 5 thn yg dulu.. 2nd ms anta Farid blk Lumut ms raya haji, wpon tak singgah lama.. n kali ni lama gk la bercuti smpai Awal Muharam.. seksok klu mr hubby dpt posting Lumut pemergianku ke Lumut takkan terkira lg.. huhu...

Geng, kalau korg ada jupe siput mcm dlm gmbr bwh ni mksudnya korg dah smpai bndar Lumut taw!! Rasanya kat Lumut je ada siput besar gedabak mcm tu. leh iktiraf siput terbesar di dunia gk la.. yeke?? sure ke kat tmpt lain xde?? mmm...

ni view di siang ari..


Sepanjang 5ari 4mlm kat sn byk gk tmpt yg ktorg gi.. the most visited place adalah Lumut Waterfront.. kalau mlm lg cantik.. mmg happening la. lebih kurang mcm Danga Bay la.. ape?? tak taw Danga Bay ktne? Kalau tgk
Dunia Anita msti taw punya.. hehe.. kat JB laa.. off topic plak.. back to the topic hoccay..

Kat Lumut brg yg murah2 adalah mknn laut.. mcm sotong yg nipis2 ade gula tu.. ape nama dia ek.. ikan masin pn murah2.. tp ms blk Jb aritu tak beli ape pn.. alasan.. beg berat.. pmls betol.. huhu...

Yok cuci mata ckit ngn gmbr2 kat Waterfront tuh..

mcm airport kn


tulang ikan paus kot.. hehe


ni ekor ikan paus


ketam dan kerang yg besar..


Ktorg ada gk gi Teluk Batik.. rmai betol manusia.. almaklumla cuti skola kn.. tp ktorg gi sn sbb nk buang ms je.. tak taw nk gi mane.. smbil2 cuci mata.. huhu.. seb baik takde minah salih berjemur kalau tak free2 je kurang pahala.. huhu...

matari terbenam yg cantik


ni pn kat Teluk Batik



Sehari sblm balik Jb smpt gk gi Pangkor.. balik ari je.. tak bermlm pn.. tak mampu la... tp dok sana x smpai sehari pn rs mcm dah puas jln.. ktorg sewa motor n round 1 pulau tu buat 1 round stgh.. ptt sewa motor sehari RM25 tp ktorg kena RM50 sbb time cuti.. siot betol.. tp nk tak nk mmg kena sewa gk kalau tak dok je la dpn jeti tu.. paling2 pn leh jln gi town je la.. hehe..

Pengalaman yg tak leh dilupakan ms kat Pangkor tu adalah.. guess what? hehe.. saya dgn tak berapa bergayanya telah menjalankn aktiviti snorkeling dibantu oleh jejaka kesayangan hamba.. Cekgu ni dah selalu gi snorkeling kat KK dulu.. so agk terer gk la.. and it was my 1st time.. mmg huru hara ckit. tp seb baik la ada cekgu yg sgt penyabar n pandai berenang.. kalau tak dua2 lemas sbb anak murid asik tolak kepala cekgu ke dlm air ms nak naik.. hehe

At 1st kepala br tenggelam tak smpai 2 minit dah naik blk... alasan.. takot lemas n rs mcm sesak napas pn ada.. padahal dah pakai life jacket.. sgt tak yakin dgn life jacket tuh.. huhu.. sengal betol.. oppss teringat la kata2 seseorang ittew.. xkn ku lupa selagi hayat dikandung badan.. tp lama2 leh lak tahan lama ikot cekgu.. dok follow cekgu je.. mula2 ktorg agak kecewa gk la sbb xde ikan n corals yg cantik. rs mcm tak berbaloi je.. pas berehat jap ktorg nyelam blk n jupe tmpt yg not so bad la.. byk gk ikan cantik2.. tp coral xde pn.. pastu mr hubby dok bg ikan mkn roti.. saya hanya mampu melihat.. takot ikan gigit jari.. again.. sengal kn.. hehe..

Tp seriously pulau2 kat KK lg maha indah.. tak yah snorkeling pn leh nmpk dasar laut.. ikan dan coral yg sgt cantik.. hope leh gi sana lg n wt aktvkt ni.. ktorg nk jdkan snorkeling ni as our new hobby, bley?? nk jelajah seluruh pulau kat malaysia utk hayati keindahan ciptaan Tuhan.. hehe... nti ada ms nk cari n beli goggles sndri. xyah sewa, pakai bekas org lain.. tp kn.. mmm i admitted 1 thing la.. akk ckp goggles tu lg bsr dr mukaku yg comei ini.. hehe...

Ni dia map Pulau Pangkor.. utk pengetahuan semua.. kalau nk snorkeling bkn kat Pangkor itself. tp kena naik boat ke Pulau Giam dr Teluk Nipah.. sewa boat RM30 2 ways.. dan sewa goggles RM5 each.. waaa... promote tak hengat nih...



tiket RM10 2 ways.. worth it la..


ni la ferry yg ktorg naik..


2 ekor burung kat atas tu burung idop taw..


Sebelum terlupa.. ari Sabtu, a day b4 gi Pangkor ktorg dpt jemputan kwin kat Ipoh.. senior mr hubby ms kat KK.. spttnya ada kawad tp apakan daya dsbbkan ramai geng2 kwd takde n pihak pompuan pn tak nak tunggu lg so mjlis pn dimulakan.. so kesian.. teringat lak kat akk.. xpe la yg penting segalanya berjalan dgn lancar dan mudah2an jodoh berkekalan ke akhir hayat.. amiinnn..

pengantin perempuan yg sgt cantek..


yeaY.. saya jgk smpt jupe kwn2 yg bekeja kat Lumut.. antaranya Zira dan Jima.. ari Jumaat tu ada la terjumpa ngn Zira ms kuar dr mcD, pastu planned nk jupe both mlm pas blk dr Ipoh tp x jd sbb Zira bz meng'entertain' bf dia yg dtg dr jauh.. so planned again nk jupe mlm blk dr Pangkor.. n again.. x jd jgk.. smpt jupe Zira sat je sbb dia ada hal.. Jima lak tak leh dtg sbb ujan.. so the last day kat situ je la jupe Jima alone.. ktorg lunch together.. n smpt la mengabadikan saat itu setelah sekian lama tidak bertemu.. huhu..

Jima yg semakin kurus with me..


Compiled pix spjg di Lumut..


pandangan terakhir b4 blk Jb..


Geng.. korang kalau pergi Lumut don't forget 1 thing.. gi cari Mee Gulung.. 1 kedai je ada jual mee ni.. confirm takkan jupe kat tmpt lain.. promote lg...

2 comments:

sir NIK said...

assalamualaikum... belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan "selamat menjadi raja sehari" kepada anda bedua..moga kekal hingga ke akhirat...amin..

dek ja said...

waalaikumussalam.. thanks a lot bro!!

Related Posts with Thumbnails