Friday, January 30, 2009

M A L A S


malas betol nk layan!!!

mmm.. tiap org msti ada 'kemalasan' tertentu kan.. it's ok as long tak susah dan sakitkan ati org lain. mcm myself pn byk gk bnda yg malas nk buat. tp i'm pretty sure those things tak melibatkan org lain but only myself.. antaranya:


i.buat kerja (master project)
bnda ni kalau mls nk buat tak effect sape pn.. the worst effect adalah berhenti master study tanpa lulus. kick out la. dan give a bad name kat Supervisor and after that he will not looking at me anymore. no matter what.


ii.makan
nk makan pun malas kn. dah duduk sorg mmg mls nk gi mkn unless sgt2 kebulur. kalau tak hadap je la biskut kering cicah milo or tea o. so far dgn kemalasan ni tak lagi menyusahkan org lain sbb perut ni susah nk masuk angin. kalau time tak biasa mkn tiba2 mkn lg masuk angin ada la.. huhu..


iii.mandi
opsss.. ni rata2 girls next to me mmg mcm ni. mandi sehari 1 x je. jimat air.. lgpun toilet sgt jauh dr bilik.. hehe.. kalau rs melekit badan baru mandi lg.. mm tak pe la mls nk mandi pn bkn ade org nak cium.. for the time being la.. tak susahkan org lain kn


iv.cuci pakaian
mmg mls nk basuh guna tgn.. akn kumpul smpai penuh baldi baru basuh guna mesin yg kena isi coin RM0.50 x 4. so kalau basuh guna mesin skit2 rugi kn. tp biasanya wlaupun baldi overload tp masih ada pakaian yg masih suci utk dipakai. so tak susahkan sape2 nk kena pinjam baju org or what..


v.refill petrol
guna pndai tp nk refill petrol sgt mls. dah jarum meter betol2 kat merah baru kelam kabut nk kuar. tp tu pn tak penah lg smpai E terus..



see.. those things langsung tak melibatkan org lain.


tp mcm mane kalau bnda yg mls nk buat tu libatkan org lain.. mcm:


i.basuh pinggan/mangkuk/cawan
dah pndai guna bnda2 dia atas tak reti nk basuh sendiri. kalau bnda tu kita punya tak pe. ni dok tmpt org tak reti nk cuci blk. so when the owner nk guna TERPAKSA basuh dulu. in this case the quantity of the item is 1 for each. dok hostel single kn mane ada byk mcm kat umah..


ii.kemas katil
mmg ada spesis anak dara/gadis yg pemalas kemas katil lepas bgn dr tido. tp klu itu bilik sndri lantak la kn. xde sape nak kesah. ni dok bilik org tak reti2 nk kemas ke..


iii.masak air
dah reti minum tak reti2 nk masak balik air ke.. kalau minum skit2 tak pe.. ni smpai isi air dlm tumbler dia nk bwk gi keja.. dah tu kettle biar kosong tak tgk tuan punya tmpt tu tumbler kosong.. tak ke susahkan org bila org tu nk minum air


fewhhh...


those 3 things nmpk sgt remeh kn..


for 1st and 2nd time may be kita tak kisah.. insyaAllah dpt pahala bila tolong buat bnda2 kat atas ni..

but if it happen almost everytime they come to ur place msti kite bengang and made a wish "jgn la dtg. nyibuk je" and sometimes lg dasat, u show ur uncomfortable face when they come but still, they don't understand.. so at that moment, bila 'tolong' buat bnda2 tu dengan ati yg membungkam dan TERPAKSA bermakna tak ikhlas. so penat dpt pahala tak dpt..


sigh



ps:nmpk cerewet dan berkira kn..

No comments:

Related Posts with Thumbnails