Saturday, January 23, 2010

Ungkep Ayam

Smlm masa tgh pk nk msk ape bkk la web myresipi.. skali tgk ada ungkep ayam.. b4 this sll baca Fb kwn en suami yg suka mkn ungkep nih.. tp x pernah taw pn mkkn ni mcm mane.. dan smlm baru la taw tu mskn org jawa.. tgk resipi pn tak susah sgt n bahan2 pn xde la yg pelik2.. so sy pn berazam bercadang nk msk ungkep ayam utk lunch+dinner smlm..



bahan2: stlh dbelek2 resipi2 yg ada smua lain2 so blsh je..
ayam (kalau nk kick guna ayam pencen.. tp ayam xpencen lg pn leh)
serai (dititik)
bwg merah (ditumubuk)
bwg putih (ditumbuk)
ketumbar (ditumbuk)
jintan putih (ditumbuk)
jintan manis (ditumbuk)
halia (ditumbuk)
kunyit (ditumbuk)


cara2: ceh mcm dlm rncngan masak2 lak..
bhn2 yg ditumbuk & serai ditumis hingga naik bau.. tmbh grm&gula scukup rasa... pastu msukan ayam dan tambah air depends nk kepekatan kuah tu cmne.. tutup kuali biar smpai ayam empuk dan kuah sedikit pekat.. kalau nk pedas leh tmbh cili padi skit..



ni la hasilnya b4 dibedal..



ermm.. kalau ada sape2 yg lbh terer psl msk ungkep ni leh la komen ape yg ptut ye.. lg2 kalau yg pure jawa tuh.. huhu..


a friend of mine tnya "hubby ko mkn x mskn jawa tu?? dia kn org kelate hehehe.." dan sy jwb "dia belasah ape je.. slgi leh mkn dia mkn.. huhu" dan terbukti kata2 itu apbila lauk habis smlm wpun dia xpuji pn sdp ke x.. actly ktorg x pnh mkn pn ungkep ni so tak taw rs sbnr mcm mane.. so xleh la nk kata sedap ke x, jd ke x..rsnya ok la kot since it was the 1st time.. hehe


2 comments:

DiLLaiLa said...

liza..sedapnyee...teringat ayam ungkep mak aku..kalo mak aku buat die selalu bubuh halia n serai lebey..emmm harumm bau die..pastu mak aku kate sebenarnye kalo masak ayam pencen(ayam tua) lagi sedap sebab kite masak lama so bahan2 tu lagi serap betol..kalo ayam daging kan die mudah hancur kan kalo masak lame sangat..huk2 dulu tiap raye mak aku mesti buat..lamenye x makan...huwaaaaa...nak balik mlesiaaaaa...sobsob

liza said...

hehe.. tu la psl dok baca org ckp ayam pencen lg bgus.. tp ape yg ade je la.. hehe.. try la buat kat sana. ko kan org jawe msti jd punya. hehe..

Related Posts with Thumbnails