Saturday, August 20, 2011

Luahan Hati

Assalamualikum


Just nak share some situations

Bila azhad makan/minum coklat, ada yang berbunyi "abis lah aktif azhad nanti"


Bila ada yang cakap dalam sebulan lagi tegap la azhad berjalan, ada yang jawab
"abis la penat ko nanti"


Bila azhad suka cakap guna bahasanya, ada yang cakap
"ada budak tu dah besar cakap bahasa dia je"


Dan yang cakap tu adalah orang yang sama.


Sungguh annoying rasanya. Macam lah anak i tu pasif sangat! Ingat kalau anak i tak makan coklat tak aktif bermain ke? Kalau jalan jatuh-jatuh tu tak boleh buat sepah? Kalau masih tak reti menyebut tak boleh bercakap ke?


Tengok apa dia buat?




Orang masuk dapur, dia masuk gak. Sudahnya keluarkan segala benda dalam almari untuk dibuat main. Eh, kalau anak i tak lasak takde la i kurus kering macam ni. Berat sekarang dah 43kgs je. Berat masa menengah rendah rasanya.


Pasal bertutur, doakan lah semoga semuanya baik. Tak payah nak bagi orang risau. Normal la budak cakap pelik-pelik. Kalau yang terus pandai menyebut tu kelebihan Allah beri padanya. Tapi kalau tak pandai gilap tak jadi orang jugak!


So cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengarlah. Satu, dua kali orang terima. Masuk tiga kali orang menyampah!

Daa~~

Published with Blogger-droid v1.7.2

9 comments:

ummu Ahmad said...

agree with you. saya rasa semua budak melalui fasa yang sama. Suka sepah, aktif, bebel bahasa dia. Same with my boy. Bersepah,ya Allah, Aktif, subhanaAllah. Babbling babbling, masyaAllah tak henti2.
itu tandanya dia sihat,positif, minda kreatif dan tengah seronok nak membesar. Lagi kita larang itu ini,terbantut lagi ada tumbesaran dia sebenarnya.

Mrs Nageb said...

sabau ejau...multu manusia memang cenggotu...huhuhu

Fadlul dan Fifah said...

ada jugak pengalaman cmtu...org ckp yg negatif kt ank kita..apalah salahnya kalau doakn yg baik2..

Kasih D Hati said...

InsyaAllah seorg ibu tahu apa yg terbaik utk anaknya...sbg ibu, doa yg terbaik utk pujaan kalbu yea... walau apa2 pun anak kita adalah yg terbaik, kalau buruk pun anak kita jugakkkan...

mulut org ader mcm2 jenis...nk tutup mmg yg amat susah...kalau mulut tempayan kita leh cover. mulut manusia? paham2 ajerlah...apa2 pun doa seorg ibu yg terbaik!

all the best Ummi Azhad Nayli

angah sam said...

tetibe rase nak komen lak entry ni.huhu..situasi angah lebih kurang la. asik nak dibandingkan dgn sepupu irsyad yg ade ni je..irsyad ni kuat nangis gak, sepupu die tu mmg bukan jenis nangis.. bile irsyad nangis je nanti ade la mulut yg ckp, "ah die ni memang, kuat menangis, kuat mengamuk, yg tu tak nangis pn, rilek je." sambil buat muke mcm teruk sgt anak kite ni..bile nak balik kg je trus takde mood.(bile dah jadi ibu ni, sgt2 sensitif bile org ckp buruk psl anak kite..rase nak je ckp " jgn konfiden sgt ckp tu, awak tu tak beranak lagi, kang anak awak lagi teruk tahap nangis nye dari irsyad baru padan dengann muke." huh,emo lak tetibe.ahaks :P

liyanadiabu said...

ala....pedulikan apa org nak kata..anak kita,sukati kitalah..dorg sibuk apa...klau anak kita ada kelebihan atau kekurangan pon.bukan dorg yg untung atau rugi....kesimpulannya...janji anak kita sihat sudah......

Ira said...

mcm bagus je org yg ckp tu.. sabar je la liza, perkembangan bdk ni tak sama. cam aku selalu cakap la, azhad kan cool. Ank sepupu aku lg, umur 4 thn baru pandai cakap. Sblm tu, ckp bahasa dia je. Siap mak mertua sepupu aku nk suh urut lg. Bila msk 4 thn, bkn main lg dia bercakap. So, jgn risau la.. nnt pandai la azhad tu cakap. Dia xmo tunjuk belang je.

liza said...

Ummu ahmad: selagi x bahaya biar je dia kembur. Kalau rajin kemas balik. Kalau tak berapa rajin biarkan je esok main balik. Hehe

ilah: kalau mulut tempayan senang la i tutupkan..

Fifah: tu la kn. Apa salahnya doakan yg terbaik dr ckp yg bukan2..

liza said...

Yanie: pk anak sendiri terbaik smpai pndang anak org kurang je ek. Hehe

Angah: tu la. Yg tukang ckp ni ada anak sbya azhad tp lewat beberapa bulan. Tp anak dia kategori cepat, tu yg x abis2 nak komplen and compare. Huhu

liyana: alhmdulillah azhad jrg demam.kalau sakit pun msh aktif bermain

Hasdi: azhad cool sgt tu yg orang lain nmpak dia slow je. Pdhal kat rumah dia la hero. Huhu

Related Posts with Thumbnails