Thursday, December 27, 2012

Alhamdulillah.. UNC Shop.. Kini Di Buka..

Assalamualaikum


Nak umumkan berita best..



OK!! Rasanya kekawan yang ada personal FB dah tahu. Customer Ummi Nayli Collections pun dah tahu kot.. Hehehe~







Alhamdulillah.. Akhirnya tercapai juga hajat kami. Actually, hubby target next year, 2013. Tapi Allah s.w.t telah permudahkan urusan kami.. Bulan November cuti deepavali (13 Nov) kami jumpa kedai ni.. Terus call agent dan bila beritahu harga sewa kedai, terus kami setuju. Sebab sangat murah dari kedai lain.. Area KL biasa almost RM2k walaupun tingkat atas. Tapi yang ni jauh lebih murah. Apa lagi. Terus letak deposit hari tu jugak.. Seminggu lebih selepas itu, iaitu pada Jumaat 22 Nov kami sign agreement di McD Kg Pandan. Agent tu yang tetapkan tempat. Tapi kami tak makan pun. Boikot. Huhu. Bila dah siap signboard ni baru perasan, "buruknya bangunan ni.."


alaa... takde pula gambar kedai sebelum diubahsuai.. Ada dalam handset BB tapi telah direndam oleh Azhad Nayli Isnin lepas. Sekarang dalam proses pengeringan, esok lusa baru try buka. hopefully masih boleh berfungsi.. Kalau tak terbanglah duit ku.. Aduyaiii




kaunter buatan sendiri.



tp bukan kami la yang buat. upah tukang ubahsuai kedai. buat kaunter sekali. memang jimat.. berbaloi. kalau ikut asal hubby nak upah contractor, bg quotation rm4k. saya cakap fikir dulu, kalau confirm kami bayar deposit esoknya. esoknya tu bila kitorang nak bayar deposit, dia cakap dia dah ada job lain lak.. frust juga la sebab kami nak siap cepat. so kami cari la tukang yang biasa renovate kedai dan umah mak.. rm1.5k saja sekali upah dan barang.. fuuhhhh.. sesungguhnya setiap yang terjadi ada hikmahnya. see.. jimat banyak kan.. material lain la, kalau guna contractor tu guna partition board, upah pekerja dia lagi,untung dia lagi. tu yang mahal. dengan tukang ni kitorang suruh guna playwood je. dah tu dia buat kerja seorang lak. so memang jimat. seminggu je siap.. boleh duit lain tu buat beli benda lain.. *senyum sampai telinga*



kedai ni yang asal memang masuk kosong macam tu.. kitorang tambah bilik, buat stor, kaunter n devider antara depan dan belakang.. tu pun masih nampak luas lagi kedai..



belakang offer bin tu stor buatan sendiri.. dlm offer bin ada pajamas and sets clothes.



budak yg sangat rajin 'kemas' kedai dan rumah



tengok wall warna pink dan ada sticker tu semua tambahan sendiri. mr hubby sedang berdiri di kaunter. belah kiri mr hubby tu devider pemisah depan dan ruang rehat sendiri..



pandangan kedai dari kaunter



pandangan dari cermin kedai..



toys for kids



baby clothes: jumpers and rompers



educational toys



baby products: carrier, cloth diaper, pillow blanket etc



books n breastfeed accessories



sudut bermain.. nayli punya buat display


banyak lagi barang yang tak sampai. pending di port.. waduhh... tapi memang betul la kata seorang seller ni.. kemas kedai sampai bila pun tak siap.. tiap minggu ada je stock masuk, so kena la kemas balik. pening kepala.. dengan anak-anak yang rajin membantu lagi.. nasib baik la ada mr hubby yang rajin.. tp minta gaji ok! kerja katanya.. tak pe.. tak de masalah. dah ada kedai semua kena kira.. nanti i bagi gaji hujung bulan. yang penting bak mai sini 10% bonus tu. janji nak bagi.. wakakaka



ok.. please.. siapa nak beli mainan murah tp berkualiti boleh datang kedai.. apa yang ada dalam facebook page UNC, itu lah yang ada di kedai.. eh.. tak juga. ada yang tak de berikutan fast selling, tak sempat update selalu. ada juga yang ada kat kedai takde dalam facebook  sebab tak sempat nak snap and upload.. pekerja sudah ada, tapi kena latih bagi pandai IT.. wah.. yang nak ajar tu macam pandai sangat.. adik ipar baru lepas spm je pun yg jadi pekerja.. dapat la dia duit buat bayar ambil lesen kereta. hehehe


ok.. jot down the address and contact no. mana la tahu tiba-tiba nak cari present untuk anak sendiri ke, anak sedara ke, anak kawan ke.. boleh datang kedai..

Ummi Nayli Collections
109-1st Floor, Jln Kg Pandan,
Taman Maluri
55100 K. Lumpur
sms/whatsapp 01333811136
daily open 11am-6pm (kalau lewat daripada tu boleh inform, nanti kami tunggu di kedai)

untuk online please view this website Facebook Ummi Nayli Collections. jangan lupa like ok!!!

till then

Friday, December 14, 2012

Bercuti ke Langkawi

Assalamualaikum, salam sejahtera kepada anda semua.. ~teringat lagu nasyid~


Cerita basi.. Tapi takde nak cerita sangat pun sebab dah lupa kot.. wakaka.. so layan gambar je lah ye..






Ni gambar sebelum berlepas. Lepas solat subuh terus siap-siap. Pertama kali anak-anak bangun awal pagi.. Sampai LCCT sarapan dulu. Arsyad sambung tidur.. Azhad seperti biasa tak reti duduk diam. Ada je benda dia nak buat..






Berlepas pada pukul 1030 pagi, 24 Oktober. Alhamdulillah kedua-dua Nayli elok perangainya. Cuma Azhad macam cuak sikit. Apa lagi umpan dengan gula-gula. Baru diam. Kelentang-kelentung pukul 12 tengahari baru selesai urusan sewa kereta.. Kami sewa wira sedan RM150 untuk 3 hari 2 malam setengah..






Ni dia rumah sewa kami.Walaupun kami berempat sahaja, tapi kami sewa rumah sebab luas. Senang jejaka-jejaka ku bergerak, terutama si abang..Puas dia main. Kalau duduk di hotel memang tak bernafas la.. Rumah sewa ni siap ada swimming pool lagi, walaupun kawasan kami duduk ni dekat Pantai Chenang. Sewa murah je.. RM180 untuk 3 hari 2 malam setengah. Hari ketiga tu kami pindah bilik kecil sebab flight balik malam, jadi hanya perlu bilik untuk simpan barang dan mandi sebelum pulang. Namanya Pantai Chenang Rest House. Nak contact no boleh pm saya.. Hehe..






Aktiviti hari pertama.. Melawat area Kuah. Cari kedai coklat.. Beli sikit je dulu sebab takut habis cepat.. Fuhh.. Mencabar betul bawa Azhad Nayli berjalan..







Hari kedua, 25 Oktober naik cable car.. Azhad Nayli ketakutan.. Arsyad relek je. Sebab dia bukan tau apa lagi pun kan. Lepas tu kami ke Pantai Pasir Hitam dan banyak tempat lain. Tapi takde pic. Gambar pada tempat-tempat wajib je.. Hehehe





Hari terakhir, 26 Oktober pergi Makam Mahsuri. Sebenarnya dah sampai hari sebelumnya tapi tak turun sebab anak-anak baru tidur. Kesian pula nak kejut.. Takde apa sangat pun kat sini. Kempunan tak dapat beli minyak gamat murah kat area Makam Mahsuri ni.. Sebab hari tu adalah Hari Raya Haji. Coklat pun tak dapat beli kat HIG sebab tutup. Terpaksa beli kat depan HIG.. Tak ingat nama. Baru ingat nak beli kat orang Islam. huhuhu.. Oppss.. Hari last ni juga baru kami masuk Underwater World. eh.. awatnya tak masuk gambar eh.. Keciciran la pulak.. Nasib baik buka time raya haji.. Masa di underwater world tu arsyad lebih menghayati haiwan dalam tu. Berpusing kepala dia tengok ikan segala. Azhad sibuk berlari kesana sini..





Antara gelagat anak-anakku.. Arsyad pandai apungkan diri dalam pool tu.. Abang tak nak mandi sebab kesejukan.. Kami terbang pulang pada malam hari ketiga jam 1130pm. Pukul 2 pagi baru sampai rumah..





Ok.. ini adalah hasil rampasan kami.. Berjaya habiskan dalam masa sebulan lebih je.. Percaya? Kena percaya la. Sebab saya memang penggemar coklat.. Azhad juga.. Hubby kurang makan.. Bagi adik-beradik sikit.. Selain tu kami beli pemanggang ajaib brand vantage 4 biji. 1 sendiri, 1 mak, 1 SIL, 1 MIL.. Kain pelekat, minyak gamat, key chain, baju anak-anak seorang sepasang.



Alhamdulillah. Happy berjalan walaupun ada gaduh juga. Tak gaduh tak sah.. Huhu.. Sangat mencabar bila berjalan dengan anak yang aktif.. Penat kejar sana sini.. Nasib baik la arsyad ok je... Pengajaran yang kami dapat, bila melancong sila jangan makan di restoran. Cukup lah makan di gerai. Sebab hari pertama kami lunch lauk tomyam, udang butter, kailan ikan masin dan 3 air buah charged RM60+. Terkejut sungguh. Lepas tu memang cari kedai kecil je..


OK.. tu je la kot. Rasanya dah tahu kan kenapa raya puasa kali ni kami beraya di Kelantan walhal turn Melaka. Kalau tak memang burn la tiket ke Langkawi sebab kena balik Kelantan raya haji.. Ini lah akibatnya excited sangat beli tiket murah, tak reti nak tengok kelendar dulu.. Huhuhu


Daa~~

Thursday, December 6, 2012

Ragam Azhad 28 Bulan Dan 3 Bulan Kemudian

Assalamualaikum.



Entry ni sebenarnya ditype pd 3 bulan yang lepas tapi tak sempat publish. Entry sebenar adalah update mengenai Azhad ketika berusia 2y4m (font hijau), dan ditambah update mengenainya sekarang berusia 2y7m (font merah). Agak panjang. Kalau rajin baca, kalau tak berminat abaikan je la..



Azhad genap 2 tahun 4 bulan khamis lepas. Rambut baru nak lebat, dia main pisau cukur, cukur rambut sendiri. Sikit je tobeknya tapi tak cantik lah. Terus saya suruh hubby botakkan je. Baru ingat nak ambil gambar studio, tapi dah botak macam tu tak handsome la. Dah la songkok takde. Tahun lepas punya tak muat, tahun ni tak beli songkok baru. Kena pakai kopiah kot. Tak pun pakai cap je. Ok tak? Baru urban! Hehehe



Azhad 2 tahun 7 bulan dah lebat rambutnya. Tapi tak lebat mana la. Jarang-jarang gak..Gambar studio dah siap setelah almost 2 bulan tunggu. Huhu. Nanti upload dalam entry lain


dibotakkan semula pada 29 aug



Azhad masih macam dulu. Belum petah berbicara. Tapi sedang belajar bercakap. Apa orang cakap dia ikut. Tapi pelat. Mak cakap saya masa kecil tak pelat. Adakah abinya yang pelat? Hehe..Tapi pelat ni keturunan ke? Huhuhu


Azhad masih belum boleh buat ayat lagi. Tp semakin hari semakin banyak perkataan yg dia boleh sebut walaupun masih pelat. Ada orang dah mengaku masa kecil dia pelat. Hehehe



Alhamdulillah Azhad diberi kesihatan yang baik. Dia jarang demam tapi selalu sakit perut. Setakat ni setiap kali balik Kelantan mesti poopoo dia cair. Macam cirit-birit. Tapi tak lama. 2-3 hari je. Tapi sempat la membuatkan dia meraung sebab kelengkang melecet. Mungkin sebab kat sana dia kuat main kat luar rumah, masuk rumah tak basuh tangan orang bagi dia makan, tu yang sakit perut. Mak dia tak sempat nak pantau sangat. Nak harapkan orang lain? Susah sikit unless la adik beradik sendiri. Hmmm..



Setiap hari bangun tidur perkara WAJIB yang dia akan buat adalah kiss baby. Sayang sangat kat adik. Selalu kiss adik sampai adik nangis. Mana taknya, cium sampai nak tenggelam hidung/pipi budak tu. Agaknya sebab dia tengok kami dok gomol baby, dia pun buat la. Kalau ada orang luar dukung adik dan buat gaya nak bawa balik adik, dia akan nangis or jerit. Tak bagi orang ambil adik dia. Alhamdulillah. Kecil macam tu ada perasaan sayang. Semoga boleh jaga adik bila besar nanti..


Sekarang bukan setakat gomol adik, azhad juga dah pandai gigit arsyad. Sudah diceritakan dalam entry yg lepas-lepas. Geram sangat dengan adik tu. Tapi bila orang nak ambil adik dia pandai lak marah..



Lately ni selera makan azhad dah ok sikit. Kalau suap nasi dapatlah 3-4 suapan. Ok la dari tak nak langsung sebelum ni. Kalau roti canai boleh habis sekeping. Kalau dia lapar dia akan cari/minta sendiri makanan. So takde la risau dia kelaparan walaupun tak makan properly. Kalau nak minum pandai ambil sendiri walaupun most of the time akan membanjirkan dapur. Pastu kalau minum ada air lebih dalam cawan dia akan celupkan tangan,  sapu air kat kepala macam abi dia selalu buat bila dia demam. Kalau jumpa cawan lain dia akan buat macam teh tarik. Time ni of course la ada tumpah kan.. Emak dia tu rajin sangat nak kemas!


Alhamdulillah Azhad suka makan sekarang ni. Lagi-lagi makanan baby. Mungkin sebab lembik tak payah kunyah. Tawar pun dia telan. Kalau makanan dia tu dah best pun tak nak. Azhad dah pandai makan guna sudu. Kurang tumpah. Tapi belum boleh makan nasi guna tangan. Saya tak bagi makan sendiri nanti sepah je lebih. Makannya tidak. End up lapar. Lagipun sekarang ni adik sedang giat mengemop rumah, so makin banyak kerja emak budak-budak ni nanti. Air pun dah kurang main sebab dah ajar minum air di dapur sahaja. Jangan bawa ke depan. If bawa ke depan juga memang lecak habis. Pastu adik tukang lap. Kombinasi paling terbaik, kan!



makan kerepek sambil layan ultraman bersama abg sepupunya



Azhad macam nak belajar menggunakan toilet. Nak poopoo cakap "eyak". Kalau dah selesai akan ke toilet sebab geli kot. Tapi emak dia tak rajin nak train lagi. Sebab biasanya mesti akan terbabas dalam seminggu. Letih nak kemas dengan kerenah dua beradik tu. Pernah sekali tu dia buka pampers, tengok-tengok dah berterabur poopoo dia depan stor, dan dia nak masuk master bedroom untuk guna toilet dalam tu. Tapi time tu saya tengah solat dalam bilik tu. Terkejut bila keluar hubby cakap dia membuang. Hubby la cuci semua. Bila pijak toto kat ruang depan rasa basah. Andaian kami, mungkin dia dah kencing atas toto, bila rasa nak buang dia berlari nak ke toilet tapi tak sempat tu yang cicir di tengah jalan. Huhu. Tapi yang bagusnya dia pandai geli dengan poopoo dia, so takde la dia buat main kalau tak lagi haru


Masih belum ajar menggunakan toilet walaupun kadang-kadang azhad sibuk cakap eyak. Malas nak tunggu. Susah sebab kena ada kerjasama mak bapa baru boleh melaksanakan misi dengan jayanya



Perangai dia yang tak boleh tahan sekarang ni dia suka menangis/merengek tanpa sebab. Kalau ada sebab pun kami tak tahu apa sebabnya sebab dia pelat. Apa yang disebut susah untuk difahami. Bila dia merengek tu dia akan suruh letak adik dan dukung dia. Kalau time adik ok, ok la boleh layan dia. Kalau adik pun tengah melalak haruslah jadi raksasa emak dia ni. Bila dia ajak pergi dapur, dia nak didukung tapi kita tak layan, itu akan jadi sebab dia mengamuk berpanjangan. Kerjanya nak berdukung je. Kejap nangis, kejap merengek. Stress woo.. Korang pernah tengok youtube mak dera anak tu kan? Kalau rumah kitorang ada cctv, haruslah kami laki bini jadi femes macam tu. Haha


Alhamdulillah. Kurang dah tangisan dan rengekannya. Tapi sekarang galak mengacau adik. So emak dia tetap la jadi tarzan..



Tapi sekarang kalau dia nangis kami pasangkan cd barney. Kadang tu dia diamlah. Tapi kalau masih tak dapat puaskan hati dia, dia merengek gak sampai kena diam secara paksa! Bukan tak pujuk. Selalunya saya akan pujuk sampai 3 kali. Tapi kalau tak makan saman gak memang kena la. Memang kesian sebab dia baru 2 tahun.. Tak faham apa lagi. Tapi serabut dan bingit betul telinga bila dia merengek tak tentu pasal. Sampai selalu hilang kawalan. Bila dia tidur tengok muka dia, alahai kesiannya anak ummi. Masa ni barulah terfikir macam mana la mommies daddies lain berhadapan dengan baby yang kuat nangis masa kecil.


Takde dah barney bermain di tv kami sekarang ni. Dia gila barney. Dalam tempoh 2 bulan je. Lepas balik dari holiday tu terus tak layan dah. Tapi pandai tengok cerita kat tv. If adegan gaduh, dia jerit-jerit tak bagi gaduh. Bila cerita seram dia lari takut. Huhu



Seriously rindu sangat Azhad yang dulu. Azhad yang cool. Yang tak banyak ragam. Mudah-mudahan ragamnya tak lama. Hubby ada sembang dengan kawan-kawan dia yang ada 2 anak sebaya azhad dan arsyad. Anak sulung kawan-kawan hubby pun sama meragam macam tu sebab nak tarik perhatian. Disebabkan kegilaannya terhadap barney, mak dia dah beli 1set dvd ada 17 keping cds. Tengok lah sampai muntah wahai anak! Dia siap pandai keluar masuk cd dalam player lagi. Jenuh mak dia simpan, dia keluarkan. Simpan rak atas dalam almari, dia buka almari dan panjat basikal. Bila dah tergantung kat almari tu, basikal tergerak kebelakang, baru la nangis minta tolong. Huhu. Macam tu la juga mainan dia. Mainnya tak pun, tapi sepah je lebih. Sudahnya mak dia biarkan je bersepah.


Alhamdulillah semakin kurang ragamnya. Semoga semakin bijak dan ummi abi semakin memahami kerenah abang dan adik.



pandai panjat, turun tak reti



Seminggu di kampung, now i guess my mom knows kenapa anak dia semakin kurus. Hehe


Duduk seminggu di kampung tatkala suami berkursus di lumut. Ye. Ramai cakap saya semakin kurus. Tapi berat makin naik nih..



Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, December 5, 2012

Sama. Kata adik beradik..

Assalamualaikum


Cuba teka ni siapa







Owh.. tak payah teka pun tak pe sebab terang-terangan nampak abang duduk atas kerusi. So confirm la yang memanjat tu adik! Sekarang teka yang ini pula..






Siapakah?



Itulah abang ketika usianya hampir setahun. Tak percaya pergi tengok dalam fb. Uploaded date adalah 1/5/11 bermaksud lagi 5 hari abang nak setahun. Tarikh sebenar diambil kena check handphone. While pic adik ketika usianya baru 8 bulan.



Ok. Memang perkembangan adik lebih cepat dari abang dalam banyak perkara. Tapi tak nak la bandingkan sangat. Orang bandingkan anak kita, kita tak suka kan. Cuma entry ni saja nak letak gambar yang kebetulan sama. Baju pun kebetulan pakai baju yang sama. Kata adik beradik. Satu emak, satu bapa. Pusing-pusing macam tu juga la perangainya. Semoga anak-anak ummi abi membesar dengan sihat dan menjadi insan berguna dunia akhirat..



Daa~~~







Published with Blogger-droid v2.0.8

Related Posts with Thumbnails