Wednesday, March 6, 2013

Dilema!

Assalamualaikum

short entry just nak minta pendapat kalian.. (kalau la ada yg baca)

Lagi 21 hari Arsyad akan 1 tahun dan ada appointment untuk cucuk setahun. Aduhhh.. Dulu masa Azhad pun ada baca pasal vaksin ni juga tapi pergi cucuk juga. Sekarang ni baca balik, rasa tak nak cucuk. Tapi hubby mesti suruh cucuk juga. Dah bagi dia baca pasal ingredient vaksin ni pun dia tak peduli..


Perlu ke vaksin? Lagi banyak baca lagi takut. Tapi kalau tanya pengamal perbuatan mestilah diorang suruh amik vaksin. Errmmmm. Serious takut tersalah membuat keputusan.


Vaksin ni ada side effect. Mungkin tak ramai yang kena, tapi kalau terkena tak boleh berpatah balik.


Ya Allah, berilah petunjuk kepada hambaMu ini.


OZ friends, kat sana berapa banyak kena cucuk bagi baby bawah setahun ye? Mind to share?


Thanks

3 comments:

umi alya said...

pernah menjaga pesakit 'polio', kesian dia.. dimaklumkan semasa kecil dia tidak menerima vaksin tersebut.

terpulang kepada keluarga memasing, sebaiknya kita perlu ambil langkah pencegahan..

Ira said...

vaksin apa liza? ingredient dia ada yg diragui ke? risau plak aku. aku amik je apa yg ada dlm jadual yg da ditetapkan tu. cuma yg mahal2 tu x ambik la.

DiLLaiLa said...

liza, are u talking about rotavirus?

huuu actually kitorang kat sini tak tau dulu..masa dapat tau tu pon sufia dah nak 2 tahun dah.which is semua dah selamat dicucuk.

kat sini masa umur 2bln, 4bln and 6bln cucuk yang sama.
1.Hepatitis B (hepB),Diphtheria, tetanus and whooping cough, Haemophilus influenzae type b (Hib),Polio (inactivated poliomyelitis IPV)
2.Pneumococcal conjugate (13vPCV)
3.Rotavirus

masa umur 12bln:
Measles
Mumps
Rubella
Hib
Meningococcal C

***maksudnya sufia dapat rotavirus vaccine tu 3 kali.huuu

Related Posts with Thumbnails