Thursday, February 11, 2010

Ceritera week 28

Arini dah msuk 28minggu 4 ari usia kandungan sy.. Alhamdulillah..
Actly ms genap msuk minggu ke 28 aritu ada something yg x best happened to me..





Begini kisahnya..

Pagi ahad tu dlm pkl 9am perut sakit memulas.. 2x gk msuk toilet menunaikan hajat.. Alhamdulillah sejak dok umah mak ni takde mslh sembelit dan buasir lg, which normal la happen to pregnant woman.. pas dah menunaikan hajat pn perut ni still sakit lg.. nk baring takleh, mengiring lg la sakit.. dlm dok thn sakit tu smpai tertdo gk la. tp jap2 terjaga sbb sakit.. sudahnya smpai tgari pn tak baik lg.. dlm kpla ni dok pk nk gi wedding member je. Tp sbb xlarat sgt akhirnya tak gi gk.. pdhal mlm sblm tu dah siap bngkus hadiah.. sy sgt frust!!!


dlm pkl 1 lbh sms abang ckp x jd gi warehouse sales sbb skit perut. Pastu masa tgh call hubby ngadu kat beliau smbil nangis2, abg dtg umah.. hubby soh gi klinik sbb takut something wrong kat baby ke.. dan antara perbualan ktorg masa tu..


hubby: xkn dah nk bersalin dah
wifey: awk kn xsbr sgt nk baby kuar


hubby: sakit nk bersalin ke?
wifey: mane la org tau. org tak pernah beranak lg..


so pas gayut tu sy ckp ngn abg n beliau ajak gi sepital.. abg n kak ipar bwk gi PPUM..

mls lak nk cita jela2.. make it short, ktorg kat PPUM dr pkl 2 smpai pkl6.. lama seh.. lama menunggu je pn.. tp part yg rs mcm funny sikit tu ada ke one of MA/SN tu soh anta labour room terus.. adeh.. sy belum rs nk beranak lg.. dlm kpla dok pk, ‘aduh barang ape pn xbeli lg ni.. baju je la da beli skt..’ Dah tu bila ckp pregnant 7months semua mcm terkejut..

pengalaman pertama dok atas kerusi roda, nurse yg bg, mcm tak larat sgt.. larat mmg larat tp jln terbongkok la sbb sakit..


and after almost 4hours kat situ sy hnya diberi panadol utk tahan sakit dan antibiotics.. dan setelah darah dan air kencing diambil sy disahkan kena urine infection (UTI).. org kata tu pn normal terjadi kpda wanita hamil..


Alhamdulillah saya fully recovered pd ari selasa.. isnin tu mak bwk gi bidan, ngurut.. bidan tu kata baby dah penuh dlm perut.. 'tp perut sy tecik je..' baby menyonsong (betul ke word ni) belah kanan sikit tu yg sakit belah kanan.. bidan tu ckp psl jantina baby gk.. so tgk la betul ke tak ape yg dia ckp nti.. ktorg pn xdpt tgk lg anu baby nih... 'shame, shame'

mak kata kalau tak urut lom tentu baik.. mmm.. xleh nk ckp ape la sbb sy mkn ubat jgk. So x taw mane yg berkesan.. Cuma bersyukur la pain tu x lama.. dan berharap x berulang kembali..

oo ye… ms kat PPUM scan baby.. kpla baby dah kat bwh.. hrp2 baby tak nakal2 mcm mommy dlm perut ibu dulu la… elok2 kpla kat bwh, naik atas balik. Sudahnya lahir songsang..


ok tu cita psl ari tu..


cita psl arini lak.. pg td saya gi klinik ibu mengandung dan kanak-kanak berhampiran.. ingt nk wt check up.. tp nurse situ bg tarikh appointment je sbb rasanya arini bkn utk ibu mengandung kot.. biasa kn ada ari2 tertentu.. sy main redah kasi pecah je sbb tak taw nk tnya sape.. so next meet adalah pd 2/3/10.. means bln ni sy xde check up.. tp ahad lepas dah scan and everything is fine so x kisah la… dan td sblm tinggalkan klinik tu sy mnta pil tmbh darah, sbb stock sy dah abis.. takut kalau hemog rndh leh effect kat baby…


utk simpanan dan ingatan sy sndri, currently berat saya naik 2kgs dr last month dan menjadikan total gain weight sy spjg 7 months pregnancy ni 5.5kgs.. agk2 another 2 months ni naik bape ye??

ok la.. dah byk celoteh ni.. seksok kalau smpt sy nk wt check list utk brg baby n mommy.. sejak jd babysitter ni susah nk online.. tmbh2 tgh bz wt keje lain..


adios..

smga smuanya ok!!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails