Friday, July 6, 2012

Aktiviti Anak2 + Birthday Gift Wishlist

Pejam celik, pejam celik dah Julai. Hari ni dah 6 Julai pun. Cepatnya masa berlalu.



Hari ni Azhad genap 2 tahun 2 bulan. Alhamdulillah dia diberi kesihatan yang baik dariNya. Semakin aktif, semakin bijak walaupun mulut tak banyak cakap lagi. Cuma sekarang ni dia susah nak makan. Suap nasi tak nak, mee tak nak. Sarapan bagi biskut cicah milo pun susah nak habis sekeping. Kalau bagi roti , nugget lagi la susah. Selalu minta air je. Tapi dia tak merengek dan nak tidur pun senang. Kira tak lapar sangat la kot. Dia makan bila betul-betul lapar. Time tu memang mengadap depan pinggan, tak main-main. Azhad pantang jumpa pen. Dulu habis di congkel kerusi jati abi dia, sekarang sibuk conteng dinding dan sofa kerajaan. Jenuh la nak kena cat dinding dan cuci sofa nak pindah nanti. Bila nak pindah? Anytime atas arahan. Tapi harap tak ke mana la sampai hubby habis service lagi 5 tahun.






Hasil kreativiti Azhad Nayli





Arsyad pula baru belajar mengiring. Kepala dengan badan dah pusing. Tinggal bontot je tak pusing lagi. Berat agaknya. Hehehe.. BERUSAHA!!! Gelak mengekek dah bila diagah. Abi dia selalu sebut mengilai, macam pontianak dah! Sangat bahagia tengok dia gelak. Tapi bila tengok Azhad men'tsunami'kan rumah rasa nak makan budak je. Huhu



Recycle baju abang. Time abang pakai dulu umur 5 bulan tapi longgar lagi. Adik 3 bulan pakai fit.





Sedikit perkembangan anak-anakku. Ehh.. Macam tak caya je ada 2 anak. Bila tidurkan azhad time petang tu kadang-kadang tertidur sama. Tetiba je dengar ada baby menangis. Cepat-cepat bangun teringat ada anak lagi seorang kat luar. Hehe. FYI, Azhad dah tak bf lagi, tapi bila nak tidur memang kena baring dengan dia sampai dia tidur..



OK! Bulan Julai adalah bulan kelahiran saya, emak dan ajim (adik 2nd last ku). Ada plan nak buat makan-makan dengan family sebab dah lama tak gather ramai-ramai. InsyaAllah awal puasa nanti la kot. Sahur dan berbuka bersama. Harap-harap semua dapat balik kampung. Ceh! Yang menaip ni macam dapat balik je. Mudah-mudahan takde gaduh-gaduh, tarik muka ke time tu. Kalau tak memang susah la nak ajak si dia balik kampung. Huhu



Tetiba birthday tahun ni ada wishlist pulak! Sebelum ni takde apa pun. Siap tak tahu nak minta apa kat hubby. Nak tahu apa present yang diidamkan?


Mula-mula dah hint hubby nak handbag baru. Sebab handbag yang diusung ke sana sini dah koyak. Baru setahun guna. Actually dari Dec aritu dah ada torehan sikit. Macam kena gunting. Mungkin sebab saya ada letak gunting dalam bag tu. Time tu masih under warranty lagi. Tapi bila baca kat kad tu tak cover kerosakan macam tu so pasrah je la. Sekarang ni tempat tertoreh tu dah koyak. Dah tak boleh nak cover. Kalau nak cover pun kena pakai belah yg koyak tu menghadap dalam, yang other side ke luar.



Ni la dia bag itu. Gambar raya tahun lepas.




Bag semBONIA je. Harga rm200+. Takde la sampai beribu. Tak kuasa nak beli bag mahal-mahal. Biasa bajet bawah rm500 je. At least ada la reward untuk diri sendiri setelah penat bekerja siang malam kan. Baru lah nampak hasilnya. Lagi-lagi yang kerja sendiri macam saya ni. Hajatnya nak la beg baru untuk raya ni. Tapi tak tahu la dapat ke tak. Kalau dapat pun mungkin kena beli sendiri kot. Huhu. Sebelum taip entry ni ada jumpa facebook jual barang dari USA. Rakyat malaysia. Mungkin kerja or study sana. Bila outlet sana ada sales dia borong kaw-kaw then jual kat Malaysia. Saya baru tanya stock, harap salah satu yang berkenan tu ada stock lah. Nak taw fb nya? Cari JUALAN MEGA USA. Malas nak link.



Secondly rasa nak oven. Tapi kalau dapat oven, bukan untuk saya seorang. Tu kegunaan bersama. Silap-silap hubby yang lebih kerap guna. Huhu. Rasa nak oven ni bila tengok member rajin gila baking cake lah, muffin lah. Rasa macam nak try tapi takde oven. Nak cari resepi kukus susah sikit. Lepas tu baru-baru ni hubby ada suruh belajar buat kuih raya. Siap cakap, mana tahu boleh buat bisnes kuih/kek pulak.Tapi time tu saya macam malas nak layan. Mana ada masa nak baking ni. Nak bisnes kek pulak? Sekarang pun rumah tunggang terbalik je. Kalau tambah bisnes, rumah dah tak serupa rumah kot. Huhu. Lagipun kitorang jenis kurang makan kuih raya ni. Lebih gemar makan kerepek, kacang macam tu. Tapi kalau almond london tu wajib terkam. Hehe.. Baru-baru ni lak ada terjumpa group fb HSFFYB (homemade solid food for your baby). Ada menu dan resepi untuk anak-anak. Dengan masalah azhad yang tak berapa nak makan sekarang ni rasa macam nak try buatkan dia kek ke, cookies ke. Buatan sendiri boleh kawal kandungan gula kan. Kalau beli ready made macam-macam bahan yang tak elok ada dalam tu.



Thirdly nak high heel. Gara-gara high heel ku kena rembat masa balik Kelantan hari tu. Masa balik kampung tu kan ada buat majlis akikah arsyad. Keesokan harinya lepas kenduri tu kami nak keluar, tengok-tengok kasut dah buruk. Mula-mula confuse juga la tengok kasut tu buruk. Sekali pandang design memang sama. Tapi fikir mungkin sebab lama tak pakai jadi buruk macam tu. Lepas tu tengok brand cap ayam je. Cakap kat hubby, kasut saya murah-murah pon crocodile. So memang confirm lah kena rembat. Sama ada salah sarung, atau memang disengajakan tak tahu la pula. MIL ada la sebut nama jiran dia yang sama size dengan saya, ingat nak pergi tengok tapi tak berkesempatan. Saya ni dah la jenis pakai sampai hancur. Nak beli banyak-banyak memang tak la. Orang tak bekerja kan. Beli banyak pun nak buat apa. Biasa akan beli yang boleh pakai pergi mana-mana pun. Bila dapat ganti tak tahu la. Nak raya nanti kot, ada sales kan. Tapi leceh sikit nak shopping bawak budak-budak ni..



Setakat ni tu je yang ku idamkan. Harap-harap ada la orang nak sponsor handbag, oven share, kasut beli sendiri pun takpe. Hehehe. Tapi buat masa ni orang tu macam suruh saya beli oven. Kalau nak bagi hadiah bag tak pe jugak. Kalau semua kena beli sendiri, nangis i!!



Ok la. Sekian saja buat kali ini. Next entry bila agaknya? Huhu


Published with Blogger-droid v1.7.4

3 comments:

dilla nazri said...

hohoho cepat2 beli oven...boleh aku tempah kuih raya kat ko...hehehe

Ira said...

huhu.. tak semestinya org bekerja pakai kasut bnyk.. hehe.. aku lanyak sepasang je. tp mmg la, beli yg mahal sket, blh tahan lama.. aku pn nk cari handbag gak 1.. sejak handbag putus, x beli2 sampai skg.

liza said...

karak: xde maknanya! i takde bakat masak2 ni. ko tu lain la.. semua jadi. huhu


hasdi: hehe.. beli mahal tahan lama sikit.. try tgk kat fb yg kt bg tu, cantk2.. hehe

Related Posts with Thumbnails