Tuesday, October 5, 2010

Merancang Keluarga

Assalamualaikum


Dah lama saya nak buat entry ni.. tapi asyik tak sempat.. huh.. macam la busy sangat.. huhuhu


Baru-baru ni one of my friend dalam facebook (actually tak la kenal sangat pun) publish status kat facebook..

"alhamdulillah. syukur" lebih kurang macam ni lah..

terus ligat kepala otak ni berfikir. pregnant ke??

then, status di facebook terus-terusan pasal rezeki. dan akhirnya revealed. she is pregnant. AGAIN..


terkejutnya sebab her latest baby, which her 1st baby is only 3 months old at that moment.. (muda sebulan lebih dari Azhad)


errmmmmm.. speechless..


i thought they are planning for this coming birth. tapi bila baca status dia baru-baru ni macam, it was an accident.


tak nak cakap lebih-lebih. takut kalau tuhan nak bagi balik bila-bila je..


dulu masa di HUKM sebelum balik rumah selepas melahirkan nurse dan doc ada tanya nak merancang family macam mana. diorang sarankan biar anak gap at least 2 tahun walaupun beranak normal.. ni antara cara-cara untuk merancang keluarga:


1. kaedah semulajadi - kaedah masa subur, suhu badan asas,
kaedah tanpa haid tempoh penyusuan.. kaedah ni sangat tak digalakkan.. tu yang boleh jadi accident
2. kaedah hormon - inject, pil, implan
3. kaedah halangan - kondom, diafragma, topi serviks
4. kaedah alat dalam rahim - IUCD
5. kaedah kekal - ikat tiub fallopio, vasektomi


more info:
http://www.metromaternity.com/contraceptive-m.html
http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Pemakanan/PerancangKeluarga.pdf


sudahnya we decided nak guna kaedah semulajadi, sebab kaedah-kaedah lain semua ada side effect macam naik berat badan, period tak menentu.. insyaAllah dengan penyusuan badan sepenuhnya untuk 6 bulan pertama, kehamilan dapat dijarakkan..






tapi yang cuak sikit nih period saya dah kembali last week.. luckily dapat la puasa penuh tahun ni. so lepas ni kena berhati-hati. kang tak pasal-pasal Azhad dapat adik tahun depan. for me, bukan menolak rezeki. tapi biar lah Azhad puas bermanja dan badan ni dapat rest dulu.. planning 2012 for next child.. InsyaAllah. kita hanya merancang, tuhan yang menentukan..


No comments:

Related Posts with Thumbnails