Saturday, March 5, 2011

Azhad Dah Pandai...

Assalamualaikum






tengok apa dia main tu. amboi2... ni yang ke berapa kali snap baru dia tengok. awal-awal leka main baldi tu. bagus juga letak baldi sebelah almari tu. bangun-bangun tidur je terus main baldi. dah boring baru cari dan panggil ummi dia.. huhuhu..


tapi tu bukan topic utama.. kali ni nak story pasal azhad minum guna botol susu..


percubaan pertama, saya bagi azhad minum vitagen (separuh dari botol vitagen tu. bukan semua) guna puting NUK..


ni puting NUK..



YeaY.. Alhamdulillah dia boleh hisap dengan baik walaupun slow. puting size S, beli dari dia umur 3-4 bulan.. sekarang patut guna Y cut kot.. huhuhu.. percubaan pertama berjaya!!


sehari lepas tu menggunakan puting dan botol yang sama, saya masukkan air masak. azhad kurang sikit minum air masak tapi masih boleh hisap.. so saya assume dia pandai guna puting tu.. since puting tu serupa dengan original time hisap.. huhu... percubaan kedua juga berjaya.. hehe


beberapa hari kemudian, saya try guna botol dan puting lain. masukkan vitagen juga. mula-mula azhad macam tak nak je. tapi sebab vitagen sedap agaknya, habis gak.. huhu.. percubaan ketiga juga berjaya..



botol & puting pigeon


beberapa hari lepas tu menggunakan botol dan puting yang sama, saya bagi azhad minum susu perahan yang sedikit hasil perahannya.. dan azhad masih boleh hisap.. alhamdulillah.. percubaan akhir berjaya..


so saya assume, azhad boleh hisap menggunakan puting mana-mana pun. mungkin sebab dia dah besar. dah pandai hisap selain dari nenen ummi dia. sedangkan bagi minum guna sudu pun dia hisap sudu macam puting. huhuhu...


bila dah pandai hisap botol tu memang rasa excited nak pump. tapi ada masalah sikit bila pump tu. will story in coming entry.. dan dengan excitednya juga saya beli puting lain yang sesuai dengan umur azhad.. huhu.. susu takde nak bagi guna botol, dah beli puting dulu.. hehehee..



beli yang murah je..


tapi rasa macam lebih baik ajar azhad minum guna botol muncung itikkan sebab dia dah besar. tapi takot bila tinggalkan kat orang dia payah lak nak tidur takde nenen... ermmm.. any suggestion and idea sangat la dialu-alukan..


daaa


3 comments:

ashie niesha said...

salaam,
better ajar azhad minum pakai muncung itik la you. nanti dia cepat je suka. Just nak share, i start bagi Ahmad botol muncung itik tu sejak dia makan solid food. Plain water je, takde i lain. So, lepas makan dia minum air kosong. Alhamdulillah, sampai sekarang memang air kosong dia takkan tolak =)

try la!

Mrs Nageb said...

try n error lah ejau..dah azhad boleh ngan mana@ lagi bagus..huhu :)

liza said...

AN: tq for sharing.. awal2 dulu memang selalu guna muncung itik after meal. tapi skrg ni lepas pindah ni macam terlupa pada muncung itik tu. tq for remind me.. will try again. dan harap2 berjaya...


MN: hope dia boleh biasa original + botol susu + muncung itik.. sedang berusaha ni.. huhuhu

Related Posts with Thumbnails